Forum Starając się - ogólne TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
Odpowiedz

TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 25 marca 2016, 09:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też tak zrobiłam, ok północy tabletka, a rano śniadanie bez zbędnego opóźniania. Czytałam o tym w necie wczoraj wieczorem, jakieś badania były nawet, że w nocy lepiej się wchłania.

  • gosssiagabrysiowa Autorytet
    Postów: 269 174

    Wysłany: 25 marca 2016, 15:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tsh nic mi noe spadlo nadal 5.46 dostalam teraz dawke eutyroxu 88+25 progesteron 14.47 w 7dpo czy to nie za malo?

    f2w33e3kcrry2bu4.png

  • gosssiagabrysiowa Autorytet
    Postów: 269 174

    Wysłany: 25 marca 2016, 15:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anty tpo 9.37

    f2w33e3kcrry2bu4.png

  • ann1109 Autorytet
    Postów: 693 327

    Wysłany: 25 marca 2016, 19:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosssiagabrysiowa wrote:
    Tsh nic mi noe spadlo nadal 5.46 dostalam teraz dawke eutyroxu 88+25 progesteron 14.47 w 7dpo czy to nie za malo?

    Hejka, z tego co mój endokrynolog mówił to badanie po zmianie dawki hormonu powinno się robić najwcześniej po 6 tygodniach brania nowej dawki. A anty tg badalas?

    bl9cdf9h7ig7cn2w.png

    0d1y3e3kell4i8z5.png


    Aniołek (*) 7 tc 23.06.2019
    Cb 12.2019
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 25 marca 2016, 20:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też mówiła moja endo, że 4-6 tygodni, ni wcześniej. A powiedzcie mi czy ATPO i ATG z czasem może spaść czy to już się tak nie zmienia?

  • ann1109 Autorytet
    Postów: 693 327

    Wysłany: 25 marca 2016, 21:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buko wrote:
    Mi też mówiła moja endo, że 4-6 tygodni, ni wcześniej. A powiedzcie mi czy ATPO i ATG z czasem może spaść czy to już się tak nie zmienia?

    Z tego co czytałam przy suplementacji witamin oraz diecie, niektórym osobom przeciwciała spadły. Jednak jest to długotrwały proces. Na Facebooku jest fajna stronka o Hashimoto i ogólnie o niedoczynności tarczycy. Polecam, można się dużo dowiedzieć na temat naszego schorzenia:) W styczniu badalam anty tg, wyszło dużo ponad normę, dlatego od tego czasu zaczęłam ograniczać (w miarę rozsądku) gluten oraz laktozę, dodatkowo suplementuje wit D. Na chwilę obecną samopoczucie jest o niebo lepsze, a badania anty powtórzę około lipca-sierpnia, aby zobaczyć czy to coś pomogło:)

    bl9cdf9h7ig7cn2w.png

    0d1y3e3kell4i8z5.png


    Aniołek (*) 7 tc 23.06.2019
    Cb 12.2019
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 25 marca 2016, 21:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za odpowiedź. Jeśli chodzi o grupę na fb o Hashimoto to jestem jej członkiem. Czytałam, że przeciwciała należy badać w tym samym laboratorium, to wtedy jest porównanie, ja badałam dwa razy, ale w różnych, gdzie normy są też różne. Zapomniałam sprawdzić też jednostki, więc nie wiem czy u mnie ATPO wzrosło od poprzedniego badania, czy jest w innej jednostce podane...

  • Moko Autorytet
    Postów: 1045 2334

    Wysłany: 25 marca 2016, 22:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buko wrote:
    Mi też mówiła moja endo, że 4-6 tygodni, ni wcześniej. A powiedzcie mi czy ATPO i ATG z czasem może spaść czy to już się tak nie zmienia?
    Buko, ja badałam powtórnie ATPO. Przed rozpoczęciem leczenia euthyroxem 25 i dietą bez glutenu i laktozy moje ATPO wynosiło 1152,08 przy normie <60. Natomiast po miesiącu leczenia i diety spadło do 147,8 przy normie <34.
    Fakt- badania wykonałam w 2 różnych laboratoriach i normy inne, ale i tak oceniam wynik bardzo pozytywnie.
    Nie wiem czy to zasługa zmiany diety, czy może ciąży, bo powtórne badania robiłam już będąc w ciąży, ale jak pomogło, to się cieszę. Teraz ze względu na polecenie endo i dzidzię ograniczyłam tylko pszenicę i mleko krowie. Za jakiś czas może powtórzę znów ATPO to dam znać ewentualnie:)



  • nick nieaktualny

    Wysłany: 26 marca 2016, 20:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moko, a w tych samych jednostkach są wyniki?

  • Mamuśka2017 Autorytet
    Postów: 923 637

    Wysłany: 28 marca 2016, 22:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny tak czytam Wasze posty i myślę sobie, że też miałam chyba źle dobraną dawkę Euthyroxu. Przepisał mi go lekarz w szpitalu, gdzie miałam badane hormony. Brałam jedno opakowanie czyli przez 50 dni. Potem odstawiłam i po około 15 dniach zrobiłam badania bo szłam na wizytę do endo. Zanim zaczęłam leczenie tsh było 3.05, a teraz 4,37 :/

    w4sqpc0z3is213tz.png
  • gosssiagabrysiowa Autorytet
    Postów: 269 174

    Wysłany: 28 marca 2016, 22:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to napewno zla dawka...a jaka dawke dostalas?

    f2w33e3kcrry2bu4.png

  • ann1109 Autorytet
    Postów: 693 327

    Wysłany: 28 marca 2016, 22:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamuśka2017 wrote:
    Dziewczyny tak czytam Wasze posty i myślę sobie, że też miałam chyba źle dobraną dawkę Euthyroxu. Przepisał mi go lekarz w szpitalu, gdzie miałam badane hormony. Brałam jedno opakowanie czyli przez 50 dni. Potem odstawiłam i po około 15 dniach zrobiłam badania bo szłam na wizytę do endo. Zanim zaczęłam leczenie tsh było 3.05, a teraz 4,37 :/

    Biorąc hormony "rozleniwiamy" tarczycę. Dlatego po odstawieniu wpada w jeszcze większa niedoczynność. Hormon zazwyczaj odstawia się na jakiś czas wtedy, gdy wpadamy w nadczynność polekową. W innym przypadkach regulujemy jedynie dawkę hormonu, gdy z wynikami jest coś nie tak.

    bl9cdf9h7ig7cn2w.png

    0d1y3e3kell4i8z5.png


    Aniołek (*) 7 tc 23.06.2019
    Cb 12.2019
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 29 marca 2016, 15:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Witam mam mały problem robiłam dodatkowe badanie anty-TPO i anty TG ponieważ wyszły mi wysokie TSH 3,900 i teraz nie potrafię sprecyzować tych wyników czy jest w porządku anty TPO wynik -5,73 i anty TG<10,00 proszę odpiszcie :(

  • ann1109 Autorytet
    Postów: 693 327

    Wysłany: 29 marca 2016, 15:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga29K wrote:
    Hej Witam mam mały problem robiłam dodatkowe badanie anty-TPO i anty TG ponieważ wyszły mi wysokie TSH 3,900 i teraz nie potrafię sprecyzować tych wyników czy jest w porządku anty TPO wynik -5,73 i anty TG<10,00 proszę odpiszcie :(

    Anty tpo i anty TG masz w porządku:) TSH raczej powinno zostać obniżone poprzez podanie leków. Pozdrawiam:)

    bl9cdf9h7ig7cn2w.png

    0d1y3e3kell4i8z5.png


    Aniołek (*) 7 tc 23.06.2019
    Cb 12.2019
  • AQga Ekspertka
    Postów: 186 276

    Wysłany: 29 marca 2016, 16:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny,

    chciałam się Was poradzić w kwestii choroby i starań - moje wyniki sprzed czterech dni:
    TSH - 3,890 norma I trymestr 0,01-2,32 uIU/ml
    FT3 - 2,53 I trymestr 2,46 - 3,89 pg/ml
    FT4 - 1,07 I trymestr 0,9 - 1,5

    anty-TPO 374 IU/ml norma 0,00 - 34,00
    anty-TG 491,60 IU/ml norma 0,00 - 115,00

    Zalecenia endo: Letrox 50 - zaczynam od jutra.

    Jestem w tym temacie całkiem zielona :( Staramy się już od jesieni o rodzeństwo dla córki i jak na razie bezskutecznie. W tym czasie miałam w dwóch cyklach wrażenie, że zarodek nie mógł się zagnieździć - były bóle w okolicy 10 dnia po ovu, dreszcze i wzrost tem. a potem nadchodziła @.

    Postanowiłam się przebadać pod kątem tarczycy i wyniki nie wyszły najlepiej.

    Moje pytanie dotyczy kolejnej próby w tym cyklu - lekarka odradzała starania przez co najmniej 5 tyg. tj. do czasu następnej wizyty i wyników po leczeniu. Czy mogę zapytać jakie macie zdanie w tym temacie?

    Aqga
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 29 marca 2016, 16:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    AQga wrote:
    Moje pytanie dotyczy kolejnej próby w tym cyklu - lekarka odradzała starania przez co najmniej 5 tyg. tj. do czasu następnej wizyty i wyników po leczeniu. Czy mogę zapytać jakie macie zdanie w tym temacie?
    co lekarz to inna opinia ;) Również na początek otrzymałam dawkę 50, ale nie musiałam zawieszać starań.

  • wera 12 Przyjaciółka
    Postów: 288 23

    Wysłany: 29 marca 2016, 19:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    AQga,Magda87 witam i ja w waszym gronie:) ja od 2 tygodni mam zdiagnozowane hashimoto i raczej tylko dzieki wlasnemu uporowi to wyszlo bo lekarz rodzinny nawet nie chcial mi dac skierowania na badania wiec poszlam prywatnie i potwierdzilo sie. My staramy sie juz 13 m-cy i mam nadzieje ze to jest powodem ze nam sie nie udalo do tej pory. ogolnie moje hormony jakos szaleja az nie chce patrzec na wyniki bo mnie przerazaja :P.

    START 2014 ;(
  • wera 12 Przyjaciółka
    Postów: 288 23

    Wysłany: 29 marca 2016, 19:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do staran to nic nie mowil ze mamy czekac, powiedzial natomiast ze jesli zajde to mam sie natychmiast zjawic bo bedzie musial zwiekszyc dawke leku

    START 2014 ;(
  • ann1109 Autorytet
    Postów: 693 327

    Wysłany: 29 marca 2016, 20:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobno przy staraniach o dziecko najlepiej, żeby Tsh mieściło się w przedziale 1-2. Jednak tak jak koleżanka napisała co lekarz to inna opinia. Mój lekarz twierdzi, że przy podwyższonym Tsh często dochodzi do poronień. Ale czy taka jest prawda to nie wiem, bo dość dużo kobiet o chorobie tarczycy dowiaduje się właśnie wtedy gdy zajdzie w ciążę:)

    bl9cdf9h7ig7cn2w.png

    0d1y3e3kell4i8z5.png


    Aniołek (*) 7 tc 23.06.2019
    Cb 12.2019
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 29 marca 2016, 20:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    wera 12 wrote:
    mam zdiagnozowane hashimoto i raczej tylko dzieki wlasnemu uporowi to wyszlo bo lekarz rodzinny nawet nie chcial mi dac skierowania na badania wiec poszlam prywatnie i potwierdzilo sie.
    u mnie było identycznie, tylko że ja straciłam cierpliwość po pół roku :P :)

    20 kwietnia mam wizytę u endo, tuż przed wizytą zrobię badania :)

‹‹ 154 155 156 157 158 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

„Nie mogę zajść w ciążę!” – najczęstsze problemy z płodnością u kobiet

Czy zastanawiałaś się kiedy powinnaś zacząć martwić się, jeśli pomimo waszych starań nie możesz zajść w ciążę? Czy lepiej cierpliwie czekać, czy może gdy nadejdą pierwsze obawy, od razu skonsultować się z lekarzem? Przeczytaj jakie są niepokojące objawy, których nie powinnaś ignorować i jakie są potencjalne rozwiązania zwiększające szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego