Forum Starając się - ogólne TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
Odpowiedz

TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 2 kwietnia 2016, 13:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No własnie ja nie lecze tarczycy w ogole ;) maż badał bo u niego w rodzinie wiekszosc z tarczyca lata po lekarzach to ja sobie zrobiłam tak o przy okazji ;) dlatego chcialam pytac czy to jest ok ;)

  • Tygrysek86 Znajoma
    Postów: 16 10

    Wysłany: 2 kwietnia 2016, 13:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien Dobry,

    dziś zrobiłam badania

    tsh 2.440 uU/ml norma 0.270 - 4.200
    ft3 4.90 pmol/l norma 3.1 - 6.8
    ft4 14.6 pmol/l norma 12.0 - 22.0
    prolaktyna 383.8 mIU/l norma 102 - 496
    Przeciwciała anty - TPO < 5 IU/ml norma < 34
    Przeciwciała anty - TG < 10 IU/ml norma < 115

    ja wiem ze wyniki nie są złe ale czy ktoś może mi wytłumaczyć czemu tsh(badanie w styczniu 2,0) urosło? biorę od stycznia eutherox25 żeby zbić tsh a tu dziś to :(

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2016, 13:48

    2008 Córka
    od 2010 starania o drugie
  • Jagah Autorytet
    Postów: 1568 2205

    Wysłany: 3 kwietnia 2016, 18:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tygrysek- mialam podobną sytuację i zarówno ginekolog jak i dziewczyny tutaj potwierdzily, ze TSH podbija mi prolaktyna (swoją drogą, u Ciebie jest dość wysoka). Przydałoby się coś na zbicie, bo zbyt wysoka może hamować owulacje :)

    1o5qp2.png<3 kAlMp1.png
  • Mamuśka2017 Autorytet
    Postów: 923 637

    Wysłany: 5 kwietnia 2016, 14:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ja gdzieś w necie przeczytałam, że przy Hashimoto muoże być podwyższona prolaktyna ale nie wiem czy to prawda. Ja miałam prolaktynę 64 przy normie 25, tsh 3,05. Brałam bromergon, spadła do 9. Odstawiłam lek i ostatnio prolaktyna 35, a tsh 4,3 :/

    w4sqpc0z3is213tz.png
  • Monna Autorytet
    Postów: 320 195

    Wysłany: 8 kwietnia 2016, 23:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ann1109 wrote:
    Hejka, miałaś duży niedobór wit D? Jaką dawkę zalecił Ci lekarz?


    Miałam 17,5 przy normie 30. Otrzymałam dawkę 1000 do brania 2 x dziennie :)

    Monna
    Szczęśliwa mama :)

    kp1y6bv.png
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 9 kwietnia 2016, 00:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tygrysek86 wrote:
    Dzien Dobry,

    dziś zrobiłam badania

    tsh 2.440 uU/ml norma 0.270 - 4.200
    ft3 4.90 pmol/l norma 3.1 - 6.8
    ft4 14.6 pmol/l norma 12.0 - 22.0
    prolaktyna 383.8 mIU/l norma 102 - 496
    Przeciwciała anty - TPO < 5 IU/ml norma < 34
    Przeciwciała anty - TG < 10 IU/ml norma < 115

    ja wiem ze wyniki nie są złe ale czy ktoś może mi wytłumaczyć czemu tsh(badanie w styczniu 2,0) urosło? biorę od stycznia eutherox25 żeby zbić tsh a tu dziś to :(
    Bierzesz euthyrox nie po to, żeby "zbić" TSH, a żeby podciągnąć FT4, jest bardzo blisko dolnej granicy normy, a powinno być chociaż w połowie. TSH może być podwyższone częściowo dlatego, że tarczyca nie wyrabia i przysadka stymuluje ją do pracy, a częściowo z powodu wysokiej prolaktyny.
    Tak na marginesie- jak na tak słabe FT4 to masz malutką dawkę euthyroxu :( Jakie FT4 miałaś w styczniu?

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • Tygrysek86 Znajoma
    Postów: 16 10

    Wysłany: 9 kwietnia 2016, 09:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zwei_kresken wrote:
    Bierzesz euthyrox nie po to, żeby "zbić" TSH, a żeby podciągnąć FT4, jest bardzo blisko dolnej granicy normy, a powinno być chociaż w połowie. TSH może być podwyższone częściowo dlatego, że tarczyca nie wyrabia i przysadka stymuluje ją do pracy, a częściowo z powodu wysokiej prolaktyny.
    Tak na marginesie- jak na tak słabe FT4 to masz malutką dawkę euthyroxu :( Jakie FT4 miałaś w styczniu?


    Robiłam w styczniu badania:
    Prolaktyna 530 mIU norma 102-496
    tsh 2,030 uU/ml norma 0,270 - 4,200
    ft4 12,8 pmol norma 12-22 tu lekarz mowił ze za niske

    na prolaktyne dostałam dostinex no i troche spadło. Napisałam smsa do lekarza z wynikami i euthyrox mam brac 37,5 i za 6 tygodni znowu badania.
    Dziekuje 2kresken ze odpisałas.

    atagata lubi tę wiadomość

    2008 Córka
    od 2010 starania o drugie
  • Collea Debiutantka
    Postów: 11 0

    Wysłany: 9 kwietnia 2016, 23:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kochane, proszę powiedzcie mi czy moje wyniki są prawidłowe? Staram się o maluszka, chciałabym by wszystko grało.. Niestety mam stwierdzone Hashimoto.Czy powinnam zwiększyć dawkę leku, obecnie biorę Letrox 75mg.

    TSH wynik 1,546 - norma 0,350-4,490
    FT3 wynik 2,45 - norma 1,71-3,71
    FT4 wynik 1,00 - norma 0,70-1,48

    prolaktyna wynik 15,81 - norma 5,18-26,53
    testosteron wynik 47,41 - norma 10,83-56,94

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2016, 23:05

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 9 kwietnia 2016, 23:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Collea wrote:
    Czy powinnam zwiększyć dawkę leku, obecnie biorę Letrox 75mg.

    TSH wynik 1,546 - norma 0,350-4,490
    FT3 wynik 2,45 - norma 1,71-3,71
    FT4 wynik 1,00 - norma 0,70-1,48

    prolaktyna wynik 15,81 - norma 5,18-26,53
    testosteron wynik 47,41 - norma 10,83-56,94
    O zwiększeniu dawki leku zadecyduje lekarz :)
    Moim zdaniem masz bardzo dobre wyniki :)

    Collea lubi tę wiadomość

  • Collea Debiutantka
    Postów: 11 0

    Wysłany: 10 kwietnia 2016, 11:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda87 wrote:
    O zwiększeniu dawki leku zadecyduje lekarz :)
    Moim zdaniem masz bardzo dobre wyniki :)

    Dziękuje, czuje się też znacznie lepiej, w grudniu miałam TSH 2,8 i lekarz mowil, że jest ok. Czułam się strasznie, na własną rękę z 25mg zwiększyłam dawkę do 75mg i na tej stałej jestem od stycznia. Nie mam zaufania do lekarzy, 8 lat leczylam się na niedoczynność, nikt nie wiedział że to stan zapalny.

    Pozdrawiam i dziękuję!

  • AQga Ekspertka
    Postów: 186 276

    Wysłany: 18 kwietnia 2016, 14:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,

    proszę o poradę, jestem na początku leczenia hashimoto - letrox 50 od trzech tygodni, pierwsza dawkę przyjęłam w 8 dniu cyklu i jak się okazało w tym cyklu nie było owulacji. Czy to możliwe, że to przez leki???

    Dodam, że jak dotąd owulacja była, był monitoring, i badany progesteron w 2 fazie cyklu...
    Strasznie jestem skołowana. Co o tym myślicie?

    Aqga
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 18 kwietnia 2016, 15:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    AQga, uważam że lek nie miał z tym nic wspólnego.
    Raz na kilka cykli zdarza się, że nie ma owulacji i jest to jak najbardziej normalne.

    AQga lubi tę wiadomość

  • Nats Autorytet
    Postów: 2136 2005

    Wysłany: 18 kwietnia 2016, 15:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam ;)
    Mam pytanie odnośnie stosunku ft3 do ft4.
    U mnie ft3 to 75,95%, a ft4 66,3 %. Tsh 2,17.
    Czy stosunek ft3 do ft4 jest w miarę w porządku?
    Z góry dziękuję za odpowiedź ;)

    3500 g 54 cm <3
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 18 kwietnia 2016, 15:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nats ft3 i ft4 powinny wynosić powyżej 50% i być do siebie zbliżone.
    Oceniając twoje wyniki jest wszystko ok :)

    Nats lubi tę wiadomość

  • Nats Autorytet
    Postów: 2136 2005

    Wysłany: 18 kwietnia 2016, 16:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda87 wrote:
    Nats ft3 i ft4 powinny wynosić powyżej 50% i być do siebie zbliżone.
    Oceniając twoje wyniki jest wszystko ok :)
    Dziękuję ślicznie za odpowiedź ;))
    Powodzenia w staraniach. Pozdrawiam :)

    3500 g 54 cm <3
  • TuHa Debiutantka
    Postów: 11 9

    Wysłany: 18 kwietnia 2016, 18:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś odebrałam wynik TSH 2,599 a powinien być poniżej. Zapisany Euthyrox N 25 pół tabletki dziennie.

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 18 kwietnia 2016, 18:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    TuHa mam obecnie podobny wynik - 2,57 :) Tylko że u mnie jest to wynik osiągnięty lekiem, po 6 tyg stosowania, bo zaczynałam od 5,21 :/
    Zobaczymy czy na 2,57 się uda z ciążą :)

  • Xaxa Autorytet
    Postów: 520 131

    Wysłany: 18 kwietnia 2016, 20:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a czy któraś się spotkała z tym, że euthyrox/letrox pogorszył owu? fakt, cykle mi się wyregulowały ale do zajścia w 2 ciążę potrzebna była stymulacja clo i zastrzyki z ovitrelle... a przy 1 bez leków nie miałam problemu z zajściem ;/
    przed braniem leków tsh miałam w granicach 1,5-2,5 a ft4 14-16 (normy 12-22), na lekach tsh około 0,8-0,9 a ft4 14-16, biorę letrox 50 i myślę czy nie odstawić (mam zgodę lekarza). Przy niedoczynności najczęściej występuje pco a ja mam lh/fsh 0,6 i zastanawiam się czy to nie przez leki? Prolaktynę od zawsze miałam bliżej dolnej granicy i zastanawiam się co robić...

    znalazłam wyniki sprzed brania leków:

    2 lata temu:
    TSH 2,537 (0,550-4,780)
    ft3 4,73 (3,5-6,5)
    ft4 14,46 (11,5-22,7)

    1,5 roku temu:
    TSH 1,59 (0,27-4,2)
    ft3 4,64 (3,13-6,76)
    ft4 16,7 (12-22)

    rok temu:
    TSH 2,06 (0,27-4,2)
    ft4 13,9 (12-22)
    Anty tpo 7 ( < 35)
    anty tg 19 ( < 115)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2016, 20:40

    km5sf71xff50fx7u.png
    Aniołki 02.2015 8tc 02.2016 9tc 11.2016 -cb ;(
    07.2016 bardzo złe wyniki u M - kuracja
    MTHFR C677T homozygota, mutacja Leiden, mutacja w genie protrombiny i pai - taki mam piękny zestaw

  • antylopaa Autorytet
    Postów: 1126 374

    Wysłany: 20 kwietnia 2016, 11:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej. Jeżeli miałabym komuś pomóc, to ja około 3 cykle przed zajściem w ciążę miałam tsh: 3,76.

    W kolejnym miesiącu zbadałam , wynosiło 2,76 (zaznaczam, że nie brałam na to żadnych leków)

    Obecnie jestem w 7tc. Pozdrawiam.

    ex2bdf9hnbh57908.png

    Udało się w <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 cyklu
  • Nimia Koleżanka
    Postów: 74 13

    Wysłany: 21 kwietnia 2016, 11:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda87 wrote:
    Nats ft3 i ft4 powinny wynosić powyżej 50% i być do siebie zbliżone.
    Oceniając twoje wyniki jest wszystko ok :)
    Magda87, co masz na myśli pisząc 50% jakiś współczynnik się liczy wyników ft?

    niedoczynność Hashimoto, PCOS, IO
    '85, starania od września 2011...
    d600a17edc96a58a32fbf409cc727b21.png
‹‹ 156 157 158 159 160 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego