Forum Starając się - ogólne TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
Odpowiedz

TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 21 kwietnia 2016, 11:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jest coś takiego jak kalkulator tarczycowy (znajdziesz w google), należy wpisać wyniki i normy z badania i otrzymujesz %. Powinny być zbliżone do siebie i wynosić powyżej 50%
    Ja właśnie odebrałam swoje wyniki i nie wiem co myśleć. Miesiąc temu robiłam badani i miałam ft4 120% a ft3 98%, a dziś wyniki odpowiednio 114% i 36,5%, bez sensu,a dawkę euthyroxu miałam i mam nadal 88. Nie wiem jak TSH bo był jakiś problem z aparatem i będą pewnie po 14 dopiero.

    Nimia lubi tę wiadomość

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 23 kwietnia 2016, 15:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ello,
    Jestem tutaj nowa i prosze o opinie dotyczącą moich wyników.
    Trzy dni temu robiłam wyniki i :
    TSH - 2,67 (norma 0,27-4,2)
    fT4 - 14,9 (norma 12,8-20,4)
    fT3 - 5,4 (norma 4,0-6,8 )

    O drugie dziecko staramy się juz 4 cykl. Jestem 12 miesięcy po porodzie. A okres wrócił mi dopiero teraz w styczniu (od grudnia nie karmię piersią). Zastanawiam się czy problem jest w tym, że może organizm jeszcze nie doszedł do siebie po porodzie, czy to ten dość wysoki wynik tsh..

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2016, 15:54

  • Nimia Koleżanka
    Postów: 74 13

    Wysłany: 24 kwietnia 2016, 10:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Love_ya87 :)

    4 cykl to chyba jeszcze nie ma problemu :O
    Nie rodziłam, więc nie wiem jak to z tym dochodzeniem do siebie...
    (TSH jest w miarę nisko, no ale mówi się, że dla starających ma być bliżej 1)

    niedoczynność Hashimoto, PCOS, IO
    '85, starania od września 2011...
    d600a17edc96a58a32fbf409cc727b21.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 24 kwietnia 2016, 12:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie na czytałam się, że powinno być sporo niższe i się martwię. Dodatkowo z tego co zrozumiałam to fT4 choć w normie to powinno być wyższe..

  • Kasita Przyjaciółka
    Postów: 104 22

    Wysłany: 24 kwietnia 2016, 16:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, moze ktoras z Was moglaby mi odpowiedziec zwlasnego doswiadczenia - mi wyszlo TSH (2.570), fT4 (11.3 ng / 14.5 pmol) i T3 w normie, ale anty TPO 430.7. Czy to Hashimoto ? Wizyte u lekarza mam dopiero za jakis czas.

    Kasita
    16.11 - krio-transfer 5-dniowej blastki
    05.12 - pozytywna beta
    15.12 - bicie serca :)
  • Wuwu23 Debiutantka
    Postów: 15 9

    Wysłany: 24 kwietnia 2016, 16:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od dawna staramy się o dziecko. Nie będę całego przebiegu opisywać ale tak w skrócie: po tabletkach antykoncepcyjnych rozregulowal mi się cały cykl i zaczęły wypadać włosy.niedawno dowiedziałam się ze mam pcos i insulinopornośc. Tsh miałam pół roku temu 2.38. Miesiąc temu 2.64 i dostalam 25ug letroxu. a teraz powtarzalam badania i mam 2.51.ponieważ tych poprzednich nie robiłam naczczo.czy te wszystkie wyniki mogły być za wysokie na ciaze? Nawet ten 2.38? Bo endokrynologa.wtedy mówiła że są ok.czy wypadają wam włosy przy niedoczynności?

    Wuwu23
  • Wuwu23 Debiutantka
    Postów: 15 9

    Wysłany: 24 kwietnia 2016, 16:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ten wynik 2.51 jest też bez żadnych leków. Teraz będę dzwonić czy mam zaczynać brać letroxu czy jest to dobry wynik.
    Bardzo martwią mnie wypadające włosy:-( są już bardzo mocno przeżedzone:-( nie wiem co robić (oprócz tyczenie w poduszkę)

    Wuwu23
  • Goździk89 Ekspertka
    Postów: 215 88

    Wysłany: 24 kwietnia 2016, 18:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zaszłam w ciąże z wynikiem TSH około 4. W 4 cyklu starań. Myślę że takie wyniki dość niskie, ąz tak bardzo nie przeszkadzają w zajściu. Ginekolożka mówiła mi że problemy mają kobiety z dużo wyższym TSH. Aczkolwiek, wiadomo że lepiej sobie zbić przed staraniami.

    wff2px9ic3z4rjen.png
    [*] 7.01.2014
    [*] 21.09.2015
  • ann1109 Autorytet
    Postów: 693 327

    Wysłany: 24 kwietnia 2016, 18:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Wuwu23, mi też endokrynolog kazał samo TSH badać. Też miałam straszne problemy ze skórą, z wypadajacymi włosami oraz z zatrzymywanie wody w organizmie. TSH na lekach miałam w porządku, ale cały czas się źle czulam, dlatego zmieniłam lekarza. Lekarz, do którego trafiłam kazał mi zrobić cały panel tarczycy razem z przeciwcialami. Z wyniku wyszlo, że moja konwersja ft3 i ft4 "leży i kwicz", a do tego miałam podwyższone przeciwciała. Teraz na suplementacji wit D i selenem, oraz ograniczaniu cukru i glutenu, moje samopoczucie jest o wiele lepsze. Przede wszystkim włosy przestały wypadać.

    bl9cdf9h7ig7cn2w.png

    0d1y3e3kell4i8z5.png


    Aniołek (*) 7 tc 23.06.2019
    Cb 12.2019
  • Wuwu23 Debiutantka
    Postów: 15 9

    Wysłany: 25 kwietnia 2016, 00:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ann1109 a jakie wyniki miałas przed stosowaniem leków? Wit d sprawdzała mam na dobrym poziomie.ale suplementuje i tak. Natomiast mi endokrynolog powiedział że cała reszta ft4 antytpo antyTG są ok. Tylko tak się zastanawiam że jeśli pół roku temu tsh było 2.38 (nie wiem jak wcześniej) to pewnie androgeny powodują to okropne wypadanie włosów. Bo zaczelo się juz zaraz po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych czyli jakieś 4lata tamu.a z androgenami to już nie jest tak łatwo zaradzic

    Wuwu23
  • ann1109 Autorytet
    Postów: 693 327

    Wysłany: 25 kwietnia 2016, 08:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wuwu23 rok temu poszłam do dermatologa z problemem wypadających włosów i ona mi podsunęła myśl, żeby zrobić badanie tarczycy oraz witamin. TSH wtedy wynosiło u mnie 4,8, dlatego poszłam z tym do endokrynologa. Zaczęłam leczenie, TSH miałam w normie, ale źle się czułam, więc zmieniłam lekarza. I on zalecił mi zbadać wszystko TSH miałam w granicy 2, ft3 i ft4 miałam w dolnej granicy normy, anty TG prawie 700( przy normie do 115), wit D 21( gdzie od 30 jest poziom minimalny), ferrytyna też w granicach 25-30( gdzie podobno jak ferrytyna jest poniżej 40 też powoduje wypadanie włosów).
    Wyniki z marca 16r. TSH 1,9, ft3 i ft4 na poziomie 50-55% normy, wit D 42 i ferrytyna 48.

    bl9cdf9h7ig7cn2w.png

    0d1y3e3kell4i8z5.png


    Aniołek (*) 7 tc 23.06.2019
    Cb 12.2019
  • Wuwu23 Debiutantka
    Postów: 15 9

    Wysłany: 25 kwietnia 2016, 11:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ferrytyna? Pierwsze słyszę. Muszę o tym poczytać. Dzisiaj mam się dowiedzieć czy brać leki przy wyniku tsh 2.51. (Ft4 1.39 norma 0.93- 1.70)Trochę boję się tego że jest normai nie potrzebnie rozleniwi się tarczyca.

    Wuwu23
  • Wuwu23 Debiutantka
    Postów: 15 9

    Wysłany: 25 kwietnia 2016, 11:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A takie były moje poprzednie wyniki sprzed roku tsh 2.38, ft3 2.94, ft4 1.15. To chyba dobre?

    Wuwu23
  • ann1109 Autorytet
    Postów: 693 327

    Wysłany: 25 kwietnia 2016, 11:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wuwu23 ft4 masz ładne wysokie, szkoda,że nie masz też wyniku ft3. Najlepiej gdy obydwa są w tych samych granicach swoich norm. Ja staram się tsh utrzymać poniżej 2. Ja niestety musze brac hormony, gdyż mam pomniejszoną tarczycę.

    bl9cdf9h7ig7cn2w.png

    0d1y3e3kell4i8z5.png


    Aniołek (*) 7 tc 23.06.2019
    Cb 12.2019
  • Wuwu23 Debiutantka
    Postów: 15 9

    Wysłany: 25 kwietnia 2016, 12:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to tsh na poziomie 2 to już w trakcie przyjmowania leków czy jeszcze przed przed?
    Już wyczytalam że ferryna to związane z żelazem. Ale suplementowalam zelazo jakiś czas(było w omedze Optimie) i rezultatów poprawy wypadania włosów nie było.

    Wuwu23
  • Wuwu23 Debiutantka
    Postów: 15 9

    Wysłany: 25 kwietnia 2016, 12:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    tylko ft4 do tego tsh mi kazała zrobić.wcześniej ten wynik 2.38 był przecież niższy niż teraz a i tak w ciaze nie zachodziłam.pewnie przez pcos. Twój przypadek jest troszeczkę inny. Ale chociaż jesteś dobrze prowadzona przez lekarza

    Wuwu23
  • ann1109 Autorytet
    Postów: 693 327

    Wysłany: 25 kwietnia 2016, 12:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tsh obniżone mam tylko dzięki leków, inaczej pewnie by było powyżej normy. Ja o dziwo ferrytyne miałam obniżona, a żelazo przy tym delikatnie powyżej normy. Na chwilę obecną mój ginekolog to trzeci lekarz, do którego się udałam. Pierwszy specjalista, u którego byłam stwierdził, że mam pcos, dlatego się udałam do innego, żeby potwierdził tą teorie, jednak stwierdził, że jego zdaniem jajniki są jak najbardziej prawidłowej budowy. Teraz ten ginekolog, do którego chodzę jest z polecenia znajomych. Również stwierdził, że pcos nie mam, zlecił wszystkie badania hormonalne. Wyszła podwyższona prolaktyna, jednak teraz wszystkie wyniki mam w normie, mąż również. W czerwcu powtarzamy badania, jeśli wszystko będzie ok, a ciąży nadal nie będzie czeka mnie hsg. Trzymam kciuki, aby u Ciebie było wszystko dobrze:)

    bl9cdf9h7ig7cn2w.png

    0d1y3e3kell4i8z5.png


    Aniołek (*) 7 tc 23.06.2019
    Cb 12.2019
  • ann1109 Autorytet
    Postów: 693 327

    Wysłany: 25 kwietnia 2016, 12:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na wypadanie włosów jakiś czas brałam biotebal, dopóki wyników nie unormowalam. Na chwilę obecną juz biotebalu nie biorę, bo zauważyłam polepszenie stanu włosów.

    bl9cdf9h7ig7cn2w.png

    0d1y3e3kell4i8z5.png


    Aniołek (*) 7 tc 23.06.2019
    Cb 12.2019
  • Wuwu23 Debiutantka
    Postów: 15 9

    Wysłany: 25 kwietnia 2016, 13:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tą ferrytyna trzeba badać na czczo i w dowolnym dniu cyklu?

    Wuwu23
  • ann1109 Autorytet
    Postów: 693 327

    Wysłany: 25 kwietnia 2016, 13:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie trzeba jej badać na czczo, przynajmniej tak mój lekarz twierdzi. Chociaż ja zawsze badam ją na czczo przy okazji z innymi hormonami.

    bl9cdf9h7ig7cn2w.png

    0d1y3e3kell4i8z5.png


    Aniołek (*) 7 tc 23.06.2019
    Cb 12.2019
‹‹ 157 158 159 160 161 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Insulinooporność - zasady żywieniowe, dieta i objawy.

Czym jest insulinooporność? Insulinooporność a dieta - na czym polega zależność? Jak odżywiać się przy insulinooporności? Które produkty spożywcze warto włączyć do diety, a z których warto zrezygnować? Artykuł napisany przez Zosię i Anię z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego