TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nie miałam, endo powiedziała, że dobrze by było jakbym zrobiła usg tarczycy, ale niekoniecznie, bo u mnie na hashi nie wskazuje moja chrzestna ma hashi o czym mówiłam endo. usg mam zrobić dla bezpieczeństwa wydaje mi się, że prędzej dlatego, że moja siostra miała nowotwór tarczycy a nie ze względu na wyniki. guzków żadnych nie wyczuła tylko konsystencja mojej tarczycy jest trochę inna. Ania nie strasz mnie, myślisz że przy moim tsh 3,29 mogę mieć hashi ? ja się na tym kompletnie nie znam, ale znowu usłyszałam, że mam tsh jak 40latka.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2014, 20:26
-
Ja dostałam wit. D w postaci leku (jest bardzo ważna przy chorej tarczycy) a jod dopiero w ciąży. Wcześniej mówiła, że nie trzeba. Tylko, że ja mam samą niedoczynność, bez Hashi, więc stąd może ta różnica.Szczęśliwy 3 cs, maluszku zostań z nami ♥
-
Fatim wrote:ale jak ja mam przeciwciała ok przy tsh (co podobno rzadko się zdarza) to myślicie, że bromergon pomoże ?
Martoszka może bez niego rosła by Ci prolaktyna jeszcze bardziej ?M&M -
nick nieaktualnyKochane naprawde lepiej sie wstrzymajcie z tym braniem jodu. Fatim poczekaj na obraz usg. Niedoczynnosc tarczycy moze byc nastepstwem hashimoto. wiec lepiej sobie sprawdzic wszystko.
W autoimmunologicznym zapaleniu tarczycy jod wplywa niekorzystnie, niszcząc peroksydazę tarczycową i to podstawowy argument za ograniczeniem go w diecie..........najlepszą odpowiedzią jest jednak odsetek zachorowań na Hashimoto, największy na pomorzu, czyli regionie z większą iloscią jodu środowiskowego.lilirose lubi tę wiadomość
-
Wlasnie zauwazylam, ze dzisiejsza endo dala mi wieksza dawke euthyroxu (pierwsza endo zapisala mi 1/2 tabletki a ta cala i w razie zlej tolerancji organizmu 1/2 naprzemiennie z cala tabletka)
Czy dawka 50mg/db nie jest za duza jak na poczatek ? -
do Anatolka
lekarz powiedział że podczas brania bromergon gdybym zaszła w ciążę to lek trzeba byłoby odstawić ze względu na skutki uboczne które mogą mieć negatywny wpływ na rozwój płodu a po odstawieniu nie utrzymałabym ciąży. Podobno są lekarze którzy mimo zajścia w ciąże każą kontynuować przyjmowanie bromergon aby utrzymać ciążę ale mój lekarz powiedział że nie weźmie na siebie odpowiedzialności za wady w rozwoju płodu. Każdy lekarz ma swoją teorię.
Prolaktynę unormowałam po pół roku starań o dziecko a mimo to dopiero dwa lata później zaszłam w ciążę przy której się okazało że moim problemem była niedoczynność ukryta i mimo niedoczynności udało się zajść w ciążę. -
fatim ja brałam bromergon 1 tabletkę na noc ze względu na skutki uboczne a euthyrox brałam 25 na przemian z 50 przez 7dni a później tylko 50 do kolejnej wizyty i później było tak samo otrzymałam dawkę 75 i musiałam brać na przemian z 50 aby organizm się przyzwyczaił.
ja nie brałam jednocześnie tych dwóch leków ale wiem że można te leki brać jednoczesnieWiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2014, 23:36
-
lilirose wrote:Fatim, tak, miałam robione USG na pierwszej wizycie u endo.
Ania ma dużo racji z tym jodem.Biochem - 2017 r
Franek 👼- 36 tc (*) 2670g/50cm 20.03.2021 (Sn) - kolizja pepowinowa
Maciej 💙 - 37+4 tc 3470g/54cm 08.03.2022r. (Cc)
Pozamaciczna w bliźnie po cc - 10.11.2022 r.