TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
-
WIADOMOŚĆ
-
Witam ja mam gravesa-basedova nadczynność tarczycy urodziłam zdrową córcie chociaż w 35+5 zaczął się poród.. A zaszlam z TSH 0,0001.. także wszystko możliwe no ale było wiadome ze przez tarczycę i cukrzycę poród sie zacznie wczesniej cały czas mówili mi ze cud ze donosilam z takimi wynikami jakimi miałam także powodzenia
przyszła mama:), Mirabelka30 lubią tę wiadomość
Livia
Nela
Marcel
-
miałam usg tarczycy , choruje juz 7 lat , ciągle biore leki , endo mówiła ze to haszi , w tamtym tygodniu byłam u endo i mówiła ze przez te 7 lat w mojej tarczycy nic się nie zmieniło ( a to dobrze) endo jest bardzo zadowola z wyników i tsh , to nie wiem , a możliwe że haszi zniknęło ze sie tak wyraze he ?
-
Hej dziewczyny, dołączam do grona starających się. I tych co mają problem z tarczycą
Jakiś czas temu podjęliśmy decyzję, że zaczynamy starania o drugie dziecko. Poszłam aby wykonać komplet badań i przygotować się do ciąży. No i wyniki niestety nie były idealne.
TSH przy pierwszym badaniu ogólnym - 3,510 (norma 0,270 - 4,200). FT4 1,24 (norma 0,93 - 1,70) do tego przy usg ginekologicznym wyszły liczne pęcherzyki przy lewym jajniku i padło podejrzenie PCOS (drugi jajnik pracuje normalnie, akurat gdy robiłam badanie było po owulacji).
Po 2 tygodniach wykonałam na własną rękę ponownie test na TSH, FT3 i FT4 i wyniki znów mnie zaskoczyły: TSH 2,536 (norma 0,350 - 4,940), FT3 2,85 (norma 1,71 - 3,71), FT4 1,15 (norma 0,70 - 1,48).
W międzyczasie czekałam na początek cyklu, aby wykonać już dokładniejsze badania, zgodnie z zaleceniem ginekologa i na koniec wyszło mi tak:
TSH 2,03 (norma 0,270 - 4,200)
anty-TPO 11,82 (norma 0,00 - 34,00)
anty-TG 421,50 (norma 0 - 115,00)
FSH 4,66
LH 9,96
DHEA-SO4 157,00
Wczoraj byłam z tymi badaniami u endokrynologa - stwierdził Hashimoto i dostałam euthyrox 25 - dla zoptymalizowania poziomu TSH. Dał mi też zielone światło na starania.... powiedział, że mimo wysokiego poziomu antyciał, nie ma przeciwwskazań jeśli TSH i FT4 są w normie.... Dziś idę prywatnie do ginekologa-endokrynologa aby obejrzał wszystkie wyniki i ocenił kompleksowo sytuację. Co myślicie o tych wynikach? O coś mam pytać, na coś się upierać ?
Dodam, że prolaktyny nie badałam do tej pory, a usg tarczycy wykonałam wczoraj (wyszła niewielka zmiana hipoechogeniczna o wym. 4mm w lewym płacie.
Jestem na razie zdezorientowana tym wszystkim, spadł na mnie ogrom informacji i nie bardzo wiem jak dalej postępować Dlatego będę wdzięczna za wszelkie sugestie. -
nick nieaktualny
-
Fatim wrote:Anatolka rzuciłaś okiem na tego ginekologa, o którym wspominałam ? (Wojciech Grzybowski)
Siadlam teraz do kompa. Wyglada ok. Mnostwo aktualnych i starszych ocen pozytywnych. Negaywow tylko kilka i to najnowsze sprzed 2 lat. Powinno byc ok Szpital MSWiA to tez troche renoma dla niego. On i uzupelniajaco endo i bedzie ok aaa no i jeszcze MY tu na ofFatim lubi tę wiadomość
-
Dziś odebrałam wyniki i mocno się zmartwiłam niby w normach tsh I PROLAKTYNA ale za wysoka do starań jest mi smutno jest mi źle
3 DZIEŃ CYKLU :
TSH 3,43 ( 0,25 - 5,0 )
FSH 6,31 ( 2,9 - 12,0 )
LH 7,2 ( 1,9 - 12,5 )
prolaktyna 27,67 ( 5-35 )
Estradil 35,53 ( 18-147 )
Hmmm robiłam badania na własną ręke ( 4 cykl starań ) zastanawiam sie czy konsultować z gin czy z endo ?
-
Hej dziewczyny, ja też mam ten problem. Walczę z niedoczynnościa tarczycy. Moje tsh wynosi 10,2 także o wiele za dużo jak dla staraczki. Biorę euthyrox 25mg, staramy się o zajście w ciążę co prawda dopiero drugi miesiąc ale czarno widzę to wszystko z takimi wynikami