W październiku fiku-miku, latem bobas na kocyku🌞👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Cavarathiel wrote:Bardziej chodzi mi o intensywność wybarwienia, bo po paru godzinach mocno ciemnieje. Ale to nie będę kombinować i będę je wywalać niedługo po wyznaczonym czasie bym się nie doszukiwała piku tam gdzie go jeszcze nie było
Cavarathiel, Margolcia94 lubią tę wiadomość
Starania o pierwszego maluszka 🩷
♀️28
- po odstawieniu AH brak owulacji ok.6 msc, PCOS, aktualnie wyrównane niedobory, wdrożona suplementacja, aktywność fizyczna, dieta niski IG
- 1 stymulacja - 2 pęcherzyki ❌️
- 2 stymulacja - w toku ⏳️
nowy cykl 🩸 5.11
owulacja 🥚 ? -
Majlen wrote:Jeżeli test owulacyjny jest pozytywny, to pik wychodzi w przeciągu 3minut i ta kreska jest serio mocno tłusta.
Majlen, Rudka lubią tę wiadomość
31👩 33🧔
Fertistim, wit. D, wit. B12, wit. C, folian, magnez, ubichinol, mleczko pszczele, żelazo, selen, cynk
◽ badanie nasienia ✅
◽ AMH 1,08 (09.24), 0,56 (11.24)
◽ Podejrzenie LUF, brak owulacji
◽ Wczesne wygasanie jajników
Starania na luźno od 01.2023
Świadome starania od 06.2024
📅 12.11.2024 Kwalifikacja do programu - Bocian Szczecin -
Ja pracuje w IT. Kto pracuje w tej branży wie jak dynamiczna i stresogenna jest ta praca i wcale nie polega tylko na siedzeniu przy komputerze i klepaniu kodu.
Ciągle zmiany, rozwój, praca z różnymi ludzmi i narodowościami. Człowiek musi dużo poświęcić, aby być na bieżąco.
Ile razy w życiu będziemy w ciąży? Raz, dwa razy, może max trzy? Te kilka miesięcy różnicy nie robią. Świat się nie zatrzyma jak pójdę L4 czy macierzyński i wrócę po kilkunastu miesiącach. I nie spotkałam się z brawami jak ktoś przedkładał pracę poza swoje potrzeby i zdrowie.
Wiadomo różne są przypadki. Każda firma inna, każda ciąża inna.
Żyjemy w kulturze zapier***lu taka prawda. Czasem nawet warto stanąć w miejscu, zatrzymać się i odpocząć.Darrika, Daniela77, cysterka95, pelnawiary, Lkao19, Rudka, DreamBee, Lauraa, Slava, Sarka94, Revolutionary , Nava lubią tę wiadomość
👱♀️35🧑40
Rodzeństwo👶 (7cs) TP 07.07.2025
23.10. 9dpo ⏸️
23.10. 9dpo beta 8,23 prog 21,07
25.10. 11dpo beta 50,63 prog 26,29
28.10. 14dpo beta 297,12 prog 31,41
12.11. 6+1 pierwsza wizyta, mamy bijące serduszko i 0.35 cm CRL ❤️
25.11. 8+0 dzidziuś pięknie się rozwija, mierzy 1.76cm CRL, wg USG 8+2
12.12. kolejna wizyta 🩺
14.12. badania prenatalne genetyczne Veracity
17.12. oraz 19.12. badania prenatalne USG+pappa 🧬
Eliza 🩷👧(5cs) lipiec 2019
-
Elena20 wrote:Ja pracuje w IT. Kto pracuje w tej branży wie jak dynamiczna i stresogenna jest ta praca i wcale nie polega tylko na siedzeniu przy komputerze i klepaniu kodu.
Ciągle zmiany, rozwój, praca z różnymi ludzmi i narodowościami. Człowiek musi dużo poświęcić, aby być na bieżąco.
Ile razy w życiu będziemy w ciąży? Raz, dwa razy, może max trzy? Te kilka miesięcy różnicy nie robią. Świat się nie zatrzyma jak pójdę L4 czy macierzyński i wrócę po kilkunastu miesiącach. I nie spotkałam się z brawami jak ktoś przedkładał pracę poza swoje potrzeby i zdrowie.
Wiadomo różne są przypadki. Każda firma inna, każda ciąża inna.
Żyjemy w kulturze zapier***lu taka prawda. Czasem nawet warto stanąć w miejscu, zatrzymać się i odpocząć.
Też pracuję w IT i wiem co piszesz. W pracy jak chcesz iść na urlop to czasami są problemy - no jak to teraz, release, feature bla bla... jak chcesz podwyżkę to oczami przewracają jakbyś swoim wynagrodzeniem chciała zarżnąć firmę.
Jak dla mnie - teraz jest mój czas na swoje prywatne plany, a karierę mogę podgonić później, jak mi się będzie jeszcze psychicznie chciało 😁Cavarathiel, Elena20 lubią tę wiadomość
Starania o pierwszego bobasa od I.2018
II - III.2020 - Clo 😥
X - XI.2020 - Aromek 😥
XII.2020 - cykl naturalny - ciąża biochemiczna 6tc [*] 😭💔
7.I (30dc) beta 68
11.I (34dc) beta 228
16.I (39dc) beta 22
III.2021 - Aromek III cykl 😥
IV.2021 - Aromek IV cykl🍀🥳🥰
11.V (26dc) beta 42
13.V (28dc) beta 114
17.V (32dc) beta 756
22.V (37dc) beta 7831
CÓRKA 31.12.2021 👧🍼❤️
Starania o drugiego bobasa... od VI.2023
VI - VIII.2024 - Aromek 😥
13.IX.2024 - Aromek IV cykl - 1 IUI ❌️
X - XI.2024 - IUI anulowane 🤨
XII. 2024 - nicość... -
Lexia wrote:Na własnym przykładzie- jak się pracuje w budżetówce to też nikt nie doceni i nie da awansu za poświęcenie 😅😉
Tak jak napisałam wcześniej - mam niepopularną opinie więc pozwolę sobie krótko rozwinąć temat.
Pracuje się w ciąży żeby uniknąć wykluczenia z rynku pracy, żeby uniknąć dyskryminacji kobiet na rynku pracy.
W wielu wielu krajach (np. UK, USA, Emiraty... Nie mówiąc już o wszystkich krajach rozwijających się gdzie kobiety pracują ciężko fizycznie bo L4 nie istniej) nie ma w ogole czegoś takiego jak L4 w ciąży chyba że faktycznie jest to konieczne ale wtedy często wieże sie to z okresem bezpłatnym. Z resztą w Polsce też kobiety które prowadzą swoją działalność też nie mają opcji zazwyczaj pójścia na zwolnienie i pracują. Innymi słowy - jak nie ma wyjścia to kobieta pracuje i w tych przypadkach już się nie słyszy o szkodliwości pracy.
W emiratach na każdym kroku widzę pracujące kobiety w zaawansowanych ciążach - w galeriach haldlowych, w szpitalach pielęgniarki, a nawet panie sprzątające. I no jak się domyślacie nie każdy dostaje podziękowanie i awans
I żeby nie było, nie namawiam was do pracy w ciąży kazdy podejmuje własne wybory i wiadomo że jak system dopuszcza opcje nie-pracowania to też by mnie kusiło żeby skorzystać. Pokazuje tylko ze ta praca w ciąży wcale nie jest taka zła, ma swoje zalety i jak widać nie słyszy się o tym żeby kobiety w innych krajach miały większe problemy w ciąży ze względu na to że pracująSanana, DreamBee, siesiepy, 3erin, Elena20, Valie05 lubią tę wiadomość
-
Dzień dobry 🌺
Tak jak przewidywałam, w nocy przyszła 🐒, a więc nowy cykl = nowa szansa 🍀
Zaczynam 1 stymulację.
Dziś będę umawiać się na monitoring, mam przyjść między 11-13dc, a później będę mogła już wpisać się na testowanie, wiec zdążę chyba jeszcze na koniec października lub już początek listopada 😜
Miłego dnia wszystkim !Darrika, grazka0022, Suzie, DreamBee, Rudka, Pokahontaz26, Ilka96, Sarka94 lubią tę wiadomość
Starania o pierwszego maluszka 🩷
♀️28
- po odstawieniu AH brak owulacji ok.6 msc, PCOS, aktualnie wyrównane niedobory, wdrożona suplementacja, aktywność fizyczna, dieta niski IG
- 1 stymulacja - 2 pęcherzyki ❌️
- 2 stymulacja - w toku ⏳️
nowy cykl 🩸 5.11
owulacja 🥚 ? -
nick nieaktualnyeta176 wrote:Hmm ciekawe a akurat mam w domu, używałaś codziennie czy tylko przed ❤️?
To są tabletki, brałam całe opakowanie codziennie rano można powtórzyć co pół roku bądź co rok, ale ja narazie nie potrzebuje ❤️
To forum to taka skarbnica więc zapytam: czy Wy też tak macie że jak nie wychodzi to nie macie chęci na ❤️❤️? Jak odstawiłam tabletki i myślałam że w końcu mogę zajść w ciążę to mój chłop miał mnie dość 🥲, ale z czasem przeszło -
nick nieaktualnyWojcinka wrote:Wiecie tu też nie chodzi o awans. Bo tak jak napisałam to w moim przypadku było totalnym zaskoczeniem.
Tak jak napisałam wcześniej - mam niepopularną opinie więc pozwolę sobie krótko rozwinąć temat.
Pracuje się w ciąży żeby uniknąć wykluczenia z rynku pracy, żeby uniknąć dyskryminacji kobiet na rynku pracy.
W wielu wielu krajach (np. UK, USA, Emiraty... Nie mówiąc już o wszystkich krajach rozwijających się gdzie kobiety pracują ciężko fizycznie bo L4 nie istniej) nie ma w ogole czegoś takiego jak L4 w ciąży chyba że faktycznie jest to konieczne ale wtedy często wieże sie to z okresem bezpłatnym. Z resztą w Polsce też kobiety które prowadzą swoją działalność też nie mają opcji zazwyczaj pójścia na zwolnienie i pracują. Innymi słowy - jak nie ma wyjścia to kobieta pracuje i w tych przypadkach już się nie słyszy o szkodliwości pracy.
W emiratach na każdym kroku widzę pracujące kobiety w zaawansowanych ciążach - w galeriach haldlowych, w szpitalach pielęgniarki, a nawet panie sprzątające. I no jak się domyślacie nie każdy dostaje podziękowanie i awans
I żeby nie było, nie namawiam was do pracy w ciąży kazdy podejmuje własne wybory i wiadomo że jak system dopuszcza opcje nie-pracowania to też by mnie kusiło żeby skorzystać. Pokazuje tylko ze ta praca w ciąży wcale nie jest taka zła, ma swoje zalety i jak widać nie słyszy się o tym żeby kobiety w innych krajach miały większe problemy w ciąży ze względu na to że pracują
Myślę, że dużo też zależy od kobiety, mi teraz każda mama powtarza, że jak będę w ciąży to zaraz pójdę na zwolnienie, ale ja po prostu lubię swoja prace, a siedzenie w domu jest większa kara niż stawanie o 5 dzień w dzień 🙈 ze względu na zawód szybko nie będę mogla szybko się pochwalić moja ciąża, bo odeślą mnie przed biurko, ale tez planuje pracować póki będę mogłaSuzie lubi tę wiadomość
-
Miłego piątku, samych dwóch kresek dzisiaj ! 🥰
Co do pracy to ja też wychodziłam z założenia, że nie wysiedzę w domu. W dniu kiedy wieczorem trafiłam do szpitala w pierwszej ciąży, rano jeszcze pracowałam. Myślę, że każda z nas powinna robić tak jak czuje i tak jak pozwala jej stan jej zdrowia. Jak uda mi się zajść w kolejna ciąże nie wiem czy zdecyduje się na długą pracę mimo, że to nie ona w żadnym stopniu była przyczyna straty.
Ja dziś zaczynam 2 tygodniowy urlop i obudziłam się z rozkręcającą się chorobą… wzięłam leki i mam nadzieję, że organizm to szybko zwalczy. Zawsze coś, nie może być normalnie. Owulacja w teorii za tydzień w czwartek, mam nadzieję, że mój organizm się szybko ogarnie, bo trzeba działać !DreamBee, Darrika lubią tę wiadomość
32l.👱🏻♀️👱🏻♂️
Starania od 07.2023r.
Listopad 23⏸️-> 03.2024r. synek 22tc. 👼🏻💔
Wznowienie starań 06.2024r.
Lipiec 24⏸️->ciąża biochemiczna💔
Październik 24⏸️
9dpo Beta 15,5, progesteron 20
12dpo Beta 281, progesteron 30
14dpo Beta 718, progesteron 30
06.11 mamy ❤️ 6+3
25.11 2,5 cm 👶🏻
Kariotypy✅
Mutacja PAI hetero
-
CaliVenice, Monini15, Miska992, Milawa - trzymamy kciuki za testowanie! ✊
Po kilku tygodniach czekania dostałam w końcu wyniki badania jodu i wyszły dość kiepsko - 47 µg/l gdy norma zaczyna się od 100 🫣 a poza tym, jestem 10 dpo i czuję, że nie dotrwam do poniedziałkowego testowania, bo prędzej przyjdzie 🐒 temperatura idzie mi dosłownie identycznie, jak w poprzednim cyklu, mocno pobolewa mnie podbrzusze i obstawiam, że w niedzielę zacznę nowy cykl 🙄Ilka96, Darrika lubią tę wiadomość
-
Wojcinka wrote:Wiecie tu też nie chodzi o awans. Bo tak jak napisałam to w moim przypadku było totalnym zaskoczeniem.
I żeby nie było, nie namawiam was do pracy w ciąży kazdy podejmuje własne wybory i wiadomo że jak system dopuszcza opcje nie-pracowania to też by mnie kusiło żeby skorzystać. Pokazuje tylko ze ta praca w ciąży wcale nie jest taka zła, ma swoje zalety i jak widać nie słyszy się o tym żeby kobiety w innych krajach miały większe problemy w ciąży ze względu na to że pracują
Dziękuję za Twój post. Zawsze jak mówię, że ja chcę w ciąży pracować to różne pogadanki dostaje. Chcę i koniec, praca nawet mnie odpręża i pozwala nie myśleć o problemach.Sanana, Majlen, Runnerka, Sarka94 lubią tę wiadomość
👩29👨30
👶starania od 01/2024 (8cs), od kwietnia do sierpnia cykle bezowulacyjne
✅ podstawowe badania (morfologia, lipidogram, próby wątrobowe, ferrytyna, elektrolity)
✅ wyrównane niedobory witaminowe
✅ niedoczynność tarczycy chwilowo unormowana, aktualnie bez leków
❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle - podwyższone androgeny, wysoki stosunek LH:FSH, w trakcie stymulacji owulacji
❌ hiperinsulinizm - zbyt wysoka insulina po obciążeniu, która nie chce spadać
✅ obydwa jajowody drożne
✅ podstawowe badania nasienia
❌ IO, nadciśnienie, jelito drażliwe i łysienie androgenowe u męża
💊 wit. D3, jod, fertistim, omega-3, wit. B12, magnez, glucophage xr 1000 mg, lametta
👶starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024 (4cs)
💊11/2024 - 4cs z Lamettą (pęcherzyk 23mm w lewym jajniki, bliski pęknięcia)
🩸5/11
🥚20/11
📆 Kalendarz wizyt
28/11 - badanie krwi
3/12 - endokrynolog -
Powodzenia dla testujących dzisiaj! Czekam na dobre wiadomości 🌱🌱🌱🌱
U mnie temperatura dalej nisko, ale coraz mocniej czuję lewy jajnik. Wczoraj podziałaliśmy 😎 mam nadzieję że coś z tego będzie 🤞DreamBee lubi tę wiadomość
29 l
2021 💏
2023 👰🤵
2024.09 - początek starań
3cs 🤞
Niedowaga + Hiperinsulinemia + Przewlekły stres
Polip endometrialny (Histeroskopia: marzec 2022 i marzec 2024)
LH:FSH = 2,08
Prolkatyna 21,5->13,4 mg/ml
TSH 3,27->1,39 µIU/ml
Wit. D3: 148 ng/ml
Kwas foliowy: 21,4 ng/ml
💊Dieta z niskim IG, Glucophage, Inofem, Kwas foliowy metylowany, B12
🩺28.10 ➡ polip 9mm 😢 ➡ czekam na termin histreoskopii -
Wojcinka wrote:Pracuje się w ciąży żeby uniknąć wykluczenia z rynku pracy, żeby uniknąć dyskryminacji kobiet na rynku pracy.
Wiem Wojcinko, mnie chodziło tylko o to jak zostałaś potraktowana w pracy na koniec ciąży, to turbo miłe a pod cytowanym podpisuje się rękami i nogami 😁
Niestety jest tak, że kobieta po ciąży często do pracy nie ma po co albo do czego wracać. A jak zdecyduje się zostać z dzieckiem dłużej w domu to później ciężko jej znaleźć pracę. Mam pracodawcę, który z reguły oprócz swojej żony i córki, nie zatrudnia kobiet (katolik) właśnie z względu na ich "mozliwosci okołociążowe" tzn. L4 ciążowe, macierzynski, wychowawczy itd. Koleżanka, która pracuje na takim samym stanowisku jak ja, nie pracowała 4.5roku (2 ciaze) I w międzyczasie chciał ją zwolnić ale nie miał ku temu prawnych mozliwosci. Wróciła do pracy na pół roku i odeszła znowu w 7msc ciąży, także ten... 😅 obawiam się o siebie teraz 😂 -
W ogóle dzień dobry 😀
Ja dziś ostatni dzień aromka ale raczej bez oczekiwanego efektu. Nie czuje nic a wręcz brzuch pobolewa mnie jak przed miesiaczka... na monitoring się nie załapie bo wyjeżdżamy na tydzień 😒
Miłego dnia i powodzenia sikającym 😀DreamBee, Darrika lubią tę wiadomość
-
Gusia_ wrote:W ciąży prolaktyna rośnie. Wydaje mi się, że jej wysoki poziom wpływa na jakośc owulacji i czy w ogóle jest, a już nie na początek ciąży, ale poprawcie mnie jeśli się mylę
Z wysoką prolaktyną nie zajdziesz w ciążę. 🙂 Z tego powodu dużo kobiet podczas starań jest np. na dostinexie. Ja staram się utrzymywać prolaktynę na poziomie 0,5-4,0 maks, przy normie do 23,0. Endokrynolog uważa, że przy staraniach czym niżej tym lepiej.
W ciąży owszem, prolaktyna rośnie, ale ma to związek z wytwarzaniem pokarmu.
A tak ogólnie to dzień dobry w piątek i życzę wszystkim miłego dnia! Niech się podwójne kreseczki sypią. 🥰DreamBee lubi tę wiadomość
👩🏻 28 | 👨🏻 29
📆 08/2023 ➡️ Dwie kreseczki - poronienie 8 tc 💔
📆 12/2023 ➡️ Laparoskopia, udrożnienie jajowodu ✅
📆 04/2024 ➡️ Dwie kreseczki - poronienie 6 tc 💔
📆 05/2024 ➡️ Ciąża biochemiczna 💔
📆 07/2024 ➡️ Dwie kreseczki - poronienie 7 tc 💔
📆 10/2024 ➡️ Dwie kreseczki (10.10)… 🤞🏻
📆 10/2024 ➡️ Konsultacja u doktora P. Mamy nadzieję 🩷💙🩷
2025 r. będzie Nasz. 💙
-
Dzień dobry wszystkim i trzymam kciuki za testowanie!
Co do pracy to ja mam duży dylemat w tej kwestii. Jestem nauczycielem w przedszkolu. No i z jednej strony mogę pracować bo nie dźwigam ciężarów albo nie nadwyrężam się jakoś fizycznie ale z drugiej strony- przedszkole to siedlisko bakterii 🙈
Także chciałabym pracować bo w domu oszaleje, mąż pracuje od rana do wieczora, przyjaciółki też pracują więc nawet nie będzie do kogo wpaść na kawę. Ale z drugiej obawiam się tych bakterii bo na początku ciąży mogą być bardzo groźne. Także jak w końcu uda się zajść, to chyba zadecyduje lekarz i moje samopoczucie.DreamBee lubi tę wiadomość
🙎🏼♀️28🙎🏼♂️28
👰🏼🤵🏼2023
Starania o 1 bobasa 🍼
Starania na luzie od 08.23
Świadome starania od 05.24 👶🏻
Cykl start 30.10🩸
11/24- 1 cykl stymulowany Lametta +Ovitrelle💊
Owulacja 13.11 (15dc)🥚
Badania 27.09
TSH 1,677
AMH 2,78
Letrox 50, Siofor 1000 -
Sanana wrote:Miłego piątku, samych dwóch kresek dzisiaj ! 🥰
Co do pracy to ja też wychodziłam z założenia, że nie wysiedzę w domu. W dniu kiedy wieczorem trafiłam do szpitala w pierwszej ciąży, rano jeszcze pracowałam. Myślę, że każda z nas powinna robić tak jak czuje i tak jak pozwala jej stan jej zdrowia. Jak uda mi się zajść w kolejna ciąże nie wiem czy zdecyduje się na długą pracę mimo, że to nie ona w żadnym stopniu była przyczyna straty.
Ja dziś zaczynam 2 tygodniowy urlop i obudziłam się z rozkręcającą się chorobą… wzięłam leki i mam nadzieję, że organizm to szybko zwalczy. Zawsze coś, nie może być normalnie. Owulacja w teorii za tydzień w czwartek, mam nadzieję, że mój organizm się szybko ogarnie, bo trzeba działać !
Dużo zdrówka Kochana ❤👱♀️1986
🧔1979
Starania od 07.2023 -
Cześć Kochane
U mnie niestety biel, czekam na @, powinna dzisiaj być.
Odczekam kilka dni i jeżeli nie przyjdzie - zatestuję ponownie. 🙈
Trzymam kciuki za resztę! 🤞
U mnie dzisiaj trochę spokojniej w pracy, szefowa na urlopie, więc można odetchnąć. 😇