Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne W sierpniu gwiazdy spadają, marzenia o dzieciach spełniają🌠
Odpowiedz

W sierpniu gwiazdy spadają, marzenia o dzieciach spełniają🌠

Oceń ten wątek:
  • Tari Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2022, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój lekarz patrzy tylko na datę z miesiączki. Po ostatniej wizycie mam taką kalkulacje z całej wizyty na której program mi wyliczył datę aż o 2 tyg wcześniej niż z miesiączki ale nie przywiązuje się do tego ☺

Ja mam równo na 1.05 ale będę mieć planowaną cesarkę więc jeśli oczywiście wcześniej się nie zacznie samo, to pewnie w okolicach 25.04-26.04 będzie cc. Nie wiem jeszcze w jakie dni mój lekarz operuje a chce bardzo by to on wykonał cięcie. Musi się udać więc Olek ma zakaz prób wcześniejszego wyjścia na świat 😅

15.04.2022 Aleksander 🥰
  • Malina1985 Przyjaciółka

Wysłany: 31 stycznia 2022, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PoprostuM wrote:
    Z miesiączki mam na 28.04, ale na połówkowych gin podał datę 23.04 z wielkości dziecka. Trzymam się mentalnie tej późniejszej żeby się nie frustrować cały kwiecień, ale nie ukrywam że wcześniejsza data to szybsze spotkanie z maleństwem i bardzo bym chciała :D

Podobno dokładniejsza data porodu jest podawana na USG trzeciego trymestru, ale nie jestem pewna 🤔

Slyszalam , ze te z usg czesciej sie sprawdzaja :)

Wysłany: 31 stycznia 2022, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tari wrote:
    Mój lekarz patrzy tylko na datę z miesiączki. Po ostatniej wizycie mam taką kalkulacje z całej wizyty na której program mi wyliczył datę aż o 2 tyg wcześniej niż z miesiączki ale nie przywiązuje się do tego ☺

Ja mam równo na 1.05 ale będę mieć planowaną cesarkę więc jeśli oczywiście wcześniej się nie zacznie samo, to pewnie w okolicach 25.04-26.04 będzie cc. Nie wiem jeszcze w jakie dni mój lekarz operuje a chce bardzo by to on wykonał cięcie. Musi się udać więc Olek ma zakaz prób wcześniejszego wyjścia na świat 😅

To dlugo popracowalas 😯 Caly czas chodzilas do pracy? Czy jakos zdalnie czy cos w tym stylu?

• Tari Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2022, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pracowałam cały czas. Jednakże moja praca bywała elastyczna i pod koniec robiłam po mniej godzin często. Wyszło finalnie, że na ostatni trymestr jestem w domu ☺ gorzej, że już w sumie cała wyprawka skompletowana - musimy tylko pojechać kupić fotelik. Więc zaczynam akcje gruntownego sprzątania mieszkania 😅 trzeba się czymś zająć.

A Ty Malina na kiedy termin? 😃

15.04.2022 Aleksander 🥰

Wysłany: 31 stycznia 2022, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tari wrote:
    Pracowałam cały czas. Jednakże moja praca bywała elastyczna i pod koniec robiłam po mniej godzin często. Wyszło finalnie, że na ostatni trymestr jestem w domu ☺ gorzej, że już w sumie cała wyprawka skompletowana - musimy tylko pojechać kupić fotelik. Więc zaczynam akcje gruntownego sprzątania mieszkania 😅 trzeba się czymś zająć.

A Ty Malina na kiedy termin? 😃

Ja 8 maja z usg, z miesiaczki bylo pozniej, ale moje cykle byly bardzo nieregularne, wiec ten podobno bardziej miarodajny:)
    Ja tez ciagle w domu jakies robie sprzatania w szafkach, zmiany he he Ale brzuch szybko twardnieje po takim troche fizycznym wysilku i duzo trzeba odpuszczac, a szkoda bo ecxesniej nie bylo czasu jak pracowalam, a jak tylko poszlam na l4 to stawy najpierw ogarnialam ;)

PoprostuM, Tari lubią tę wiadomość

• Tari Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2022, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To chyba masz najdalej tutaj termin spośród nas (jak dobrze kojarzę) oprócz oczywiście naszej Miski ☺ jak sobie pomyślałam, że za 2 miesiące będzie się tu wchodzić z taką dozą ekscytacji bo któraś z dziewczyn może napisać, że już jest po porodzie.. Szok!

To jest "niesamowite" jak ciąża wpływa na organizm. Szybciej się człowiek męczy, czuć że inaczej się oddycha, nie to krążenie. Mi osobiście brzuch jeszcze nie przeszkadza chociaż mam wrażenie, że jest wielki 😅 bardziej właśnie te inne aspekty i rozciąganie w pachwinach. Wczoraj był spokój ale dziś je czuje. Powoli zmienia mi się myślenie: odrobina aktywności + dużo więcej odpoczynku.

15.04.2022 Aleksander 🥰
  • PoprostuM Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2022, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkie czujemy to samo ❤️ Ja dziś na spacerku chodziłam mocno asekuracyjnie, żeby się nie przewrócić, bo było trochę ślisko. Ludzie dookoła na luzie, a ja szuram kroczek za kroczkiem gdzieś z boku. Już nie mówiąc o przerwach na łapanie oddechów 😅 zmienia się podejście do bezpieczeństwa, wysiłku - robią się z nas mamusie :D

Tęczowa dzidzia, którą bardzo chcemy poznać 🌈

p19u0dw4ia5sge5w.png
  • Izi Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2022, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi Tari tak twardnieje, zwykle przy większej aktywności, dłuższym spacerze, odkąd bardziej się oszczędzam to rzadziej bo wcześniej o wiele częściej.
    Z tym że mam brać magnez 3x2 i 4x2 w cięższe dni. Dziś już jestem po 3cim i to nie koniec bo trochę się przeforsowałam 😅

Co do dat to po USG 3 może lekarz wpisać tzw skorygowana datę porodu na podstawie właśnie usg i wpisuje ja w kartę ciąży, trzymać trzeba się daty, która jest w karcie ciąży bo wszędzie tylko na nią Wam będą patrzeć, przy przyjęciu do szpitala czy jakby coś się zaczęło wcześniej dziać to nikt nie będzie pytał jaka była na którymś usg tylko przeczyta jaką Wam wpisał lekarz, z tego co pamiętam jest rubryka na karcie ciąży właśnie na ewentualną skorygowaną datę.
    Ja mam 18.04 i mam nadzieję, że nie będzie się mała pchała wcześniej.

♥ starania od 2021

♥ ja 26 lat, cykle zwykle 34-40 dni, lub dłuższe, na razie polecenie wyluzowania, z koleżanką prolaktyną różnie się dogadujemy, raczej nie jest przyjaźnie nastawiona
    ♥ mąż 29 lat, leczenie i suplementacja pod okiem androloga, teratozoospermia

♥11.08 beta 137,70
    ♥13.08 beta 446,20

oar8tqyw214jl49t.png
  • Tari Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2022, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrze wiedzieć co do tych twardnień. Dzięki Izi. Ja biorę magnez 2x2 i póki co starcza. A jak Ci twardnienie to bierzesz wtedy właśnie doraźnie dawkę? Bo ja biorę rano po śniadaniu i wieczorem po kolacji. Zastanawiam się czy mogę wtedy przesunąć sobie któraś dawkę jakby mnie znowu to spotkało.

Teraz jestem tym bardziej ciekawa kolejnej wizyty. Mi przypada termin idealnie między świętami Wielkanocnymi, a weekendem majowym. Bardzo chce już na weekend majowy być w domu z dzieckiem ☺

Dziewczyny, czy Wy też macie problemy z bólami głowy? Miałam tak w 1 trymestrze i teraz wróciło. Już któryś wieczór z rzędu mnie boli. Cukry ok, ciśnienie ok. Niby czytałam w książce "w oczekiwaniu na dziecko", że bóle a nawet zawroty mogą się pojawiać ale i tak się zastanawiam czy to normalne.. Jestem dość przewrażliwiona na punkcie bólów głowy bo kiedyś chorowałam na epilepsję co się z tym wiązało mocno.

15.04.2022 Aleksander 🥰
  • PoprostuM Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2022, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tari, ja właśnie zaliczyłam dwudniową migrenę na wyjeździe i one dokuczały mi najbardziej tak jak piszesz w I trymestrze. W II spokój, a teraz znowu jak widzę się zaczyna. Nie przesądzam, bo to może to jednorazowa akcja, ale jak coś to potwierdzam

p19u0dw4ia5sge5w.png
  • Tari Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2022, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj przykro mi, że na wyjeździe Cię złapało.. Mam nadzieję, że mimo wszystko udany czas spędziłaś ☺ ja jak otworze okno mimo zimna to po chwili przechodzi. Chyba muszę pilnować i częściej wietrzyć.

15.04.2022 Aleksander 🥰

Wysłany: 31 stycznia 2022, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PoprostuM wrote:
    Wszystkie czujemy to samo ❤️ Ja dziś na spacerku chodziłam mocno asekuracyjnie, żeby się nie przewrócić, bo było trochę ślisko. Ludzie dookoła na luzie, a ja szuram kroczek za kroczkiem gdzieś z boku. Już nie mówiąc o przerwach na łapanie oddechów 😅 zmienia się podejście do bezpieczeństwa, wysiłku - robią się z nas mamusie :D

Jak to sie mozna nauczyc zycia "nie w pospiechu" jak sytuacja tego wymaga. Ciazowy slow life 😅

Wysłany: 31 stycznia 2022, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam migreny z aura od x lat i w 2 trymestrze sie nasilily. Ale biore tez encorton to moze byc wyzwalaczem tej zwiekszonej czestotliwosci migren wiec nie wiwm czy to kwestia leku, czy ciaxy.

• Izi Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2022, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę różnie ten magnez i często jak bardziej czuje się napięta sobie łykam, tak też mi gin mówiła bo miałam właśnie sporo skurczy i twardnień, że poprostu mogę zwiększać sobie dawkę do max. 4 dziennie jeżeli czuje się bardziej spięta. Im będziemy bliżej porodów tym właśnie będzie częściej twardy ten brzuch się robił.
    Ostatnio też chwilowe takie niby twardenia ale jednak innego rodzaju pojawiają się mi pod naciskiem małej jak się przesuwa i napiera mi na ścianę brzucha.

Mnie w tamtym tygodniu głowa męczyła teraz ćmi a do tego przywykłam w życiu w miarę, jestem bardzo wrażliwa na pogodę i obecne zmiany są koszmarem. 😂

♥ starania od 2021

♥ ja 26 lat, cykle zwykle 34-40 dni, lub dłuższe, na razie polecenie wyluzowania, z koleżanką prolaktyną różnie się dogadujemy, raczej nie jest przyjaźnie nastawiona
    ♥ mąż 29 lat, leczenie i suplementacja pod okiem androloga, teratozoospermia

♥11.08 beta 137,70
    ♥13.08 beta 446,20

oar8tqyw214jl49t.png
  • Tari Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2022, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cieszę się, że nie jestem sama z tymi bólami głowy ale z drugiej strony nikomu ich nie życzę. Ja od razu robię się markotna jak ból głowy przychodzi. Nie biorę leków przeciwbólowych żadnych więc chwilę się męczę zanim minie.

Dzień drugi siedzenia w domu. Pogoda paskudna, aż się nie chce wychodzić. Sprzątania ciąg dalszy zapewne. W tydzień ogarnę wszystko i co potem? 😅 muszę sobie jakieś nowe seriale znaleźć. Polecacie coś? 😄Mąż pracuje w tym tyg na drugą zmianę więc przekichane całe popołudnie sama.

15.04.2022 Aleksander 🥰

Wysłany: 1 lutego 2022, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, nie uwierzycie-nie wiem czy kojarzycie temat poloznych, ktory poruszalam. Ze ta do ktorej jestem zapisana odwiedza tylko po porodzie, a teoretycznie i w ciazy nfz powinien zapewnic spotkania z polozna.
    Cos albo musialo sie zmienic, albo inne, przyszle mamy zaczely dzwonic do osrodka w tym temacie,bo dostalam info, iz od poniedzialku ruszaja zajecia-spotkania dla kobiet w ciazy powyzej 21 tyg. Polozna bedzie je prowadzic razem ze szkola rodzenia w ramach nfz 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2022, 11:44

PoprostuM, Tari lubią tę wiadomość

• PoprostuM Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2022, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tari, dziękuje za troskę :* trochę pomarudzilam, trochę więcej pospałam, ale spacer mi mega pomagał :) tak jak Izi jestem wrażliwa na pogodę więc to pewnie miało duże znaczenie.

Z seriali polecam na netflix najnowszy „After life” i chyba tylko ten, bo jakoś teraz ciężko mi się wkręcić w cokolwiek. Jeszcze mam w planach zacząć „dowtown abbey”, ale przymierzam się już dłuższy czas i nie mogę 😅

Malina, super wieści! I to jeszcze w ramach NFZ 👍 zajęcia co tydzień czy codziennie? Ile razy się będziecie widzieć?

p19u0dw4ia5sge5w.png
  • Tari Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2022, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malina, to super. Nic tylko korzystać ☺ ja mam szkołe rodzenia online, jutro pierwsze zajęcia. Ale zamierzam zadzwonić do położnej i poprosić o jedno spotkanie przed porodem. Pewnie ubierają mi się jakieś pytania.

Downtown Abbey polecam. Oglądałam i jeśli lubi się te klimaty to jest ok. Momentami przynudza aby zaraz potem ruszyć z kopyta 😄 Zerknę na to After life. Teraz mogłabym sporo seriali walnąć 😅

PoprostuM lubi tę wiadomość

15.04.2022 Aleksander 🥰

Wysłany: 1 lutego 2022, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PoprostuM wrote:
    Tari, dziękuje za troskę :* trochę pomarudzilam, trochę więcej pospałam, ale spacer mi mega pomagał :) tak jak Izi jestem wrażliwa na pogodę więc to pewnie miało duże znaczenie.

Z seriali polecam na netflix najnowszy „After life” i chyba tylko ten, bo jakoś teraz ciężko mi się wkręcić w cokolwiek. Jeszcze mam w planach zacząć „dowtown abbey”, ale przymierzam się już dłuższy czas i nie mogę 😅

Malina, super wieści! I to jeszcze w ramach NFZ 👍 zajęcia co tydzień czy codziennie? Ile razy się będziecie widzieć?

W poniedzialek wszystko powiedza bo Panie jeszcze nie ogarnely tematu na recepcji . Zajecia sa co tydzien, trwaja po 2h. Dobrze, bo to moja pierwsza ciaza, to wiem, ze nic nie wiem😁

Wysłany: 1 lutego 2022, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tari wrote:
    Malina, to super. Nic tylko korzystać ☺ ja mam szkołe rodzenia online, jutro pierwsze zajęcia. Ale zamierzam zadzwonić do położnej i poprosić o jedno spotkanie przed porodem. Pewnie ubierają mi się jakieś pytania.

Downtown Abbey polecam. Oglądałam i jeśli lubi się te klimaty to jest ok. Momentami przynudza aby zaraz potem ruszyć z kopyta 😄 Zerknę na to After life. Teraz mogłabym sporo seriali walnąć 😅

After life i mi ostatnio polecala znajoma.

‹‹ 354 355 356 357 358 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ