Walczymy o pierwsze maleństwo w 2019 roku
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyDziewczyny widzę tutaj kilka z was, które mają PCO. Miałam bardzo długie cykle 40-54 dni. Mi lekarz zdiagnozował to paskudztwo po badaniu usg w których są liczne pęcherzyki i wynikach :
FSH 7,51 mlU/ml
LH 8,56 mlU/ml
ESTRIADOL 38,48 pg/ml
PROLAKTYNA 18,25 ng/mL
TESTOSTERON 0,47 ng/mL
FT4 1,53 ng/gL
INSULINA 6,49 uU/ml
TSH 1,5 ulU/mL
Powiecie mi czy rzeczywiście są takie fatalne ? I na czym się skupic ?
Dodam że właśnie skończyłam 3 miesięczną kuracje estrofem + duphaston. Moje cykle teraz 24 dni. Pomóżcie -
nick nieaktualny
-
Dokladnie tak jak napisala Żanetka te wyniki wygladaja ok.ale czasem jest tak ,ze lekarze opierają się głownie na obrazie usg bo to chyba w sumie najważniejsze.Ja mam stosunek lh i fsh 1,56 ,tez zawsze mi podejrzewali pcos i ja się z tym pogodziłam.Mam wysokie amh i długie cykle wiec wydaje mi się ,ze u mnie stumulacja to najlepsze wyjście,zeby to wszystko przyspieszyc
-
Werka tez dostałam w listopadzie od lekarza na nfz estrofem i duphaston .Powiedz mi na co Ci to dali? Bo ten który mi to dal to niby twierdzil ,ze na pęcherzyki .Ale jakos w ulotce i opisie oraz w necie doszłam ,ze to lek na wzrost endometrium bardziej a z tym problemu nie miałam ,wiec nie brałam tego.A i jedna wazna sprawa dal Ci to na uregulowanie? w sensie pewnie powiedział od tego do tego dnia estrofem a później od tego do tego duphaston? Pewnie dlatego ci się cykl skrocil a mialas wtedy monitoring robiony??? Bo calkiem możliwe ,ze skrocilas cykl jednocześnie blokując sobie owulacje
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2019, 17:26
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyJa np mialam.zawsze wysokie LH
Zawsze w pierwszych dniach ponad norme
Odkad mam leki nadale jest wysokie ale chociaz miessci sie w normie;)
Lekarz stwierdzil ze lH nie bd sie czepial.ze wazniejszy jest poziom.FSH a ten naszczescie jest ok
Ja mam.owulki.okolo.17 dn
Mialam monitoringi jajko.jest peka wiec lekarz twierdzi.ze wszystko jest ok
A ten.stosunek.i tak mam wyzszy niz.powinien byc
-
Werka 0456 wrote:To możliwe niesłusznie stwierdził PCO ? Teraz to już nic nie rozumiem, to skąd takie trudności z zajściem w ciąże.
Dziewczyny pocieszyłyście mnie mówiąc że te wyniki nie są takie złe -
Beti82 wrote:No to trzymam kciuki i dawaj znac co się dzieje.A jaki jest u Ciebie problem ? wiesz?
Widzieliśmy że będzie problem z nasieniem, więc szybko udaliśmy się do kliniki, teraz wyniki już wszystkie są powyżej normy, więc można uznać że to już nie problem. Pewnie powtórzymy badanie w nowej klinice to zobaczymy. U mnie póki co wyszedł tylko ten lewy jajowód. Teraz zrobię jeszcze kilka dodatkowych badań z krwi, może tam coś wyjdzie. Myślę też że niepotrzebnie byłam stymulowana, bo zawsze miałam swoje owulacje, lekarz chciał zwiększyć szanse. Ale w efekcie rosły mi za duże pęcherzyki, dawali mi zastrzyk na pęknięcie przy 26mm po czym jeszcze podrastały i pękały powyżej 28mm. Teraz już nie chcę żadnych stymulacji, może to też powód że się nie udawało, rosły za wielkie i komórki jajowe nie były wartościowe. Ale to tylko moje gdybanie, zobaczymy co usłyszę od nowej lekarki -
nick nieaktualnyWyniki sa ok
Ale usg tez wazne
Czasem te liczby nie ida w parze z praktyka
Sa kobietu z fatalnymi wynikami.a prawidlowa owulacja
A czasem wyniki sa dobre a jak.widac ciazy brak
Maz badal nasienie?
Jesli jestea pewna swojego lekarza i mu ufasz to trzeba sie stosowac do jego rad -
nick nieaktualnyMiałam problem z endometrium w 10 dniu cyklu miałam zaledwie 5 mm. Lekki dostałam na unormowanie cyklu i miałam je brać tylko przez 3 miesiące. Od 5 dnia cyklu estrofem przez 21 dni a w 12 dniu dołączyć duphaston. Przepisali mi te leki ze szpitala z poznania na polnej Monitoringu nie miałam, Lekarz jest zdania że ta kuracja pomoże
-
Beti82 wrote:Werka tez dostałam w listopadzie od lekarza na nfz estrofem i duphaston .Powiedz mi na co Ci to dali? Bo ten który mi to dal to niby twierdzil ,ze na pęcherzyki .Ale jakos w ulotce i opisie oraz w necie doszłam ,ze to lek na wzrost endometrium bardziej a z tym problemu nie miałam ,wiec nie brałam tego.A i jedna wazna sprawa dal Ci to na uregulowanie? w sensie pewnie powiedział od tego do tego dnia estrofem a później od tego do tego duphaston? Pewnie dlatego ci się cykl skrocil a mialas wtedy monitoring robiony??? Bo calkiem możliwe ,ze skrocilas cykl jednocześnie blokując sobie owulacje
Ja dostałam w jednym cyklu estrofem na endometrium właśnie, gdy słabo urosło przez clo. -
Werka 0456 wrote:Miałam problem z endometrium w 10 dniu cyklu miałam zaledwie 5 mm. Lekki dostałam na unormowanie cyklu i miałam je brać tylko przez 3 miesiące. Od 5 dnia cyklu estrofem przez 21 dni a w 12 dniu dołączyć duphaston. Przepisali mi te leki ze szpitala z poznania na polnej Monitoringu nie miałam, Lekarz jest zdania że ta kuracja pomoże
Szybko duphaston, a w którym dniu cyklu masz zwykle owulacje? -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
blair. wrote:Ja dostałam w jednym cyklu estrofem na endometrium właśnie, gdy słabo urosło przez clo.
-
Werka 0456 wrote:Miałam problem z endometrium w 10 dniu cyklu miałam zaledwie 5 mm. Lekki dostałam na unormowanie cyklu i miałam je brać tylko przez 3 miesiące. Od 5 dnia cyklu estrofem przez 21 dni a w 12 dniu dołączyć duphaston. Przepisali mi te leki ze szpitala z poznania na polnej Monitoringu nie miałam, Lekarz jest zdania że ta kuracja pomoże
-
nick nieaktualnyWerka 0456 wrote:Nasienia nie badał bo byłam pewna że to u mnie jest coś nie tak
Warto zbadac
Nie zaszkodzi
Ja jestem ustawiona w sensie wyniki super od paru mscy
Maz.sie wybrala na badanie i niestety nie wyszlo ciekawie;/
Jest na suplementach za.miedlugo powtarzamy
Jesli sie poprawia i nadal nic ja robie droznosc
Beti82 lubi tę wiadomość
-
Beti82 wrote:Tak tez kiedyś doczytałam,ze czasem przepisują lekarza clo + estrofem ale ja dostałam sam estrofem.Teraz mam lipe z endo i mysle,ze to po tej biochemicznej.Bo we wtorek 15 dc a ja miałam 4 mm .Nigdy nie spotkałam się ,zebym miała tak male .Min 6 mm ale może jeszcze podgoni.Mam ten estrofem w domu ale nie wiem czy sobie tak mogę zacząć brac w srodku cyklu.
Ja dostałam na monitoringu w 9dc jak się okazało że słabe i trzeba podgonić. No ale tak na własną rękę bym się bała włączyć, musiałabyś skonsultować z ginem.
Werka to w porządku, wiem że są lekarze którzy mówią że duphaston nie blokuje owulacji inno mówią że blokuje. Więc w sumie dla bezpieczeństwa chyba lepiej odczekać żeby mieć pewność że już po owulacji. -
A co do tematów nie medycznych, to ja miałam wizytę u fryzjera na początek stycznia, ale odwołałam bo nie byłam zdecydowana co robić, też za mną chodzi czekolada z refleksami, ale mąż mówi żeby jakieś czerwienie, radości
Beti82 lubi tę wiadomość