X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Walczymy o pierwsze maleństwo w 2019 roku
Odpowiedz

Walczymy o pierwsze maleństwo w 2019 roku

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 sierpnia 2019, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaga wrote:
    Dla mnie w takiej niepełnosprawności najciezsza jest kwestia tego co się stanie z tym dzieckiem, gdy będzie dorosle a rodziców zabraknie. 🙁

Znam taki przypadek niestety. Pani całe życie poswiecila opiece nad swoim synem, samotnie go wychowywała, dorabiała w pracy, do ktorej pozwalali jej go zabierac ze sobą. Fizycznie był sprawny, ale psychicznie to było małe dziecko. Pani zmarła, gdy on mial skończone 40 lat. Jak myślicie ile osób z rodziny ustawiło się w kolejce, żeby opiekować się 40-latkiem o posturze potężnego faceta, który był umysłowym kilkulatkiem? Który wymagała ciaglej opieki? Kto w ogole moze sobie pozwolić, żeby nie pracować i zajmować się jakimś dalekim kuzynem? Jak małżeństwo przetrwa taką próbę, gdy żona przyprowadza do domu brata wymagającego stałej opieki? W przypadku tego faceta to było wieczne spychanie odpowiedzialności, przenoszenie z ośrodka do ośrodka... Tragedia. Mam wrażenie, że państwo w ogóle nie jest przygotowane na takie sytuacje. ☹️
    Dlatego uwazam ze jesli czlowiek jest samodzielny to ma wielke szczescie wczoraj bylam przerazona niestety ale rodzice musza poswiecic takiemu dziecku duzo czasu a zaburzenie bylo bardzo wysokie. Ja mam kolezanke ktora wpadla i urodzila niepelnosprawne dziecko z wadami na drugie dziecko sie nie zdecydowali kolezanka nie pracuje ciagle oglasza sie na fb ze pptrzebuje pieniedzy na leczenie no bardzo przykre.

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 sierpnia 2019, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nada wrote:
    Hejka,

Powodzenia na badaniach.

Co do moich cytryn wymyśliłam: cytrynówkę, lody cytrynowe, ice tea z cytryną i na weekend zrobię tartę cytrynowa z bezą. Zostaje mi i tak 10 cytryn 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ Może pokroje w plasterki i zamrożę... zobaczymy jak te lody wyjdą. Najwyżej zrobię 5kg lodów haha
    A skad Wy tyle cytryn mieliscie jakas uprawe ;) :p ja uwielbiam cytryny i nawet do wody jest ekstra ;)

• nada Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2019, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jak poetycko, waliło żabami, nie wiedziałam, że tak się mówi :D no u nas był deszczyk, grzmiało lekko i taka atmosfera burzowa. Najgorzej, mnie od razu lapie spanko przy takiej pogodzie.

Ruda a jakies ksiazki ? Seriale?

myślałam o tym z imbirem ale teraz ciężko będzie imbir kupić.

zaraz spadam na moje usg okresowe, o matko jak mnie to mierzi. do tego dzwoniłam wczoraj, żeby mi wpisali badania do tej inseminacji z medicover i niestety nie chca, bo nie można leczyć niepłodności u nich. Mogłabym iść do ginekologa i go prosić, żeby obszedł te zabezpieczenia i mi wpisał skierowanie. Ale chyba sobie daruje. Część badań mam ważną do 20 sierpnia, więć, jeżeli to IUI będzie przed to powinno być okej.

PplPp1.png
  • nada Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2019, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moj maz mial barmana na 30, i on mial liste zakupow i kupilismy tyle cytryn ile chcial i zostalismy z polowa :/

PplPp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 sierpnia 2019, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nada a może trochę pokrój w plasterki i zamroz?
    Bd jak znalazł do herbatki zima czy do drinka..

Ruda no mi mówił żebym była z pustym pecherzem wiec tak byłam..

• Kaś28 Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2019, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas wczoraj padało, grzmiało i błyskało się ale na spokojnie. O 1 w nocy się obudziłam to lało, teraz już słoneczko świeci :))

-starania o pierwsze dziecko od 01.2018
    - 05. 2019 usunięty polip trzonu macicy 2 cm
    -03.2020 wizyta w klinice, wszystkie badania ok, drożności ok
    -10.2020 wyniki męża nie są idealne ale lekarz twierdzi, że dobre
    - 12.2020 laparoskopia, usunięta torbiel endometrialna , amh spadło do 0.896
    -01.2020 start in-vitro ?
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 sierpnia 2019, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jeszcze moje podkarpackie naleciałości, że rzuca żabami 🐸
    Tak samo jak mój mąż się śmieje, że mnie buty obgryzają, a nie obcierają i za każdym razem się droczy gdzie buty mają zęby :D

No trochę czytam, odnowiłam sobie abonament na legimi i sobie szukam książek :)
    Oglądam wszystkie Ukryte Prawdy, Dlaczego Ja i Trudne Sprawy i mózg mi już paruje!

A teraz się wzięłam i będę piec pasztet.
    Mój mąż lubi pasztety do kanapki, dlatego lepiej żeby miał taki domowy.

• nada Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2019, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moze wegetarianski? Jadlonomia ma pyszny pasztet :d a jaki zdrowy!

ja to lubie takie zwroty :D takie smaczki jezykowe. Po wlosku tez pewnie znasz cos fajnego :D

ja teraz czytam fajna ksiazke, ale jest duzo o porodach (nie iwem czy jestes zaintereswana :P ) , to historia ginekologa - Bedzie bolało.

PplPp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 sierpnia 2019, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytałam!
    Ja lubię takie książki!
    Tak samo jak czytałam dwie części Mali Bogowie i Ginekolodzy, Rzeźnicy i lekarze.

Jedna z moich ulubionych książek to Bez strachu. Jak umiera człowiek.
    Bardzo polecam!

Po włosku to ja wspaniale potrafię, ale przeklinać!
    Choć powiem, że teraz boję się, że jak przez prawie 2 lata nie będę używać języka to trochę mi się pozapomina.

Co do wgetetariańskich pasztetów, robiłam z białej fasoli. Dla mnie super, ale dla mojego mięsnego męża już nie do końca.
    Jego wszystko co jest zielone, albo warzywem czy owocem to gryzie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia 2019, 10:07

• Kaś28 Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2019, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jadłam smalec z fasoli i dobry był :)

• Kasztanek Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2019, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2020, 22:10

6.12.2022 💔 puste jajo
    28.06.2024 💔 Zuzia 16 tc
  • Stookrotka Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2019, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ufff ..... pół dnia zajęło mi nadrobienie czytania 😊 poruszałyście bardzo ciekawe tematy.

Tak sobie pomyślałam, ciekawe gdyby faceci mieli takie forum 😆

Ja oficjalnie zaczęłam 7 tydzień :) czuje się FATALNIE , jest mi niedobrze, śpiąco i kręci mi się w głowie. Wydaje mi się ze schudłam bo nie mogę patrzeć na jedzenie :-/

Milenka! Nie podałaś mi maila ! Chciałam Ci wysłać książkę ;)

Kaś28 lubi tę wiadomość

8cs ❤️
    03.04.2020 Anastazja 💖
  • Kaś28 Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2019, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotko gdyby facecie mieli takie forum to oni by zapisało przez 10 lat o połowę mniej jak my :D
    Jak z tym memem jak to dziewczyna opowiadają o pierwszym razie, wszystkie szczegóły, cała oprawa a facet tylko bzykałem :D

Stookrotka, joana_aska89 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 sierpnia 2019, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    RudaMaruda25 wrote:
    Czytałam!
    Ja lubię takie książki!
    Tak samo jak czytałam dwie części Mali Bogowie i Ginekolodzy, Rzeźnicy i lekarze.

Jedna z moich ulubionych książek to Bez strachu. Jak umiera człowiek.
    Bardzo polecam!

Po włosku to ja wspaniale potrafię, ale przeklinać!
    Choć powiem, że teraz boję się, że jak przez prawie 2 lata nie będę używać języka to trochę mi się pozapomina.

Co do wgetetariańskich pasztetów, robiłam z białej fasoli. Dla mnie super, ale dla mojego mięsnego męża już nie do końca.
    Jego wszystko co jest zielone, albo warzywem czy owocem to gryzie.
    A ja wszysyko tylko nie temat szpitala :D chyba bym oszlala jakbym jeszcze ksiazki czytala po pracy o szpitalu dzisiaj duzo stresu kurde nie lubie podchodzic do nowych zabiegow jestem mega zielona :( a dzisiaj wlasnie takie mam

• nada Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2019, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja Lubie te wegańskie przepisy do Marty ;d mam obie książki. Staramy się ograniczać mięso z mężem. Ale to różnie wychodzi.

Tez lubię rakie książki :d w sumie ja to chyba wszystko czytam :P cos ostatnio was zachwyciło dziewczyny? Przyjmę rekomendacje. Z tych książek które ja ostatnio czytałam polecam Motylka (kryminał) I Współlokatorów (komedia romantyczna) w obie bardzo się wciągnęłam. Będzie bolało jest super, zostało mi z 30%, słucham tez biografii Michelle Obamy, ale mam odsłuchane z 20% wiec ciężko jeszcze cos powiedzieć, jak na razie sympatyczna.

Byłam u gin, 150 zł za wizytę, pogmerane i żadnej torbieli nie ma. Zwiększyła mi dawkę clo do 0,5 tabletki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia 2019, 12:53

PplPp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 sierpnia 2019, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polecam Ci książkę "Dlaczego kobiety uprawiają seks?".
    Naukowa, ale napisana przystępnym językiem.
    W ogóle jakie to fenomenalne zjawisko, że kobiety potrafią podświadomie wybrać partnera na podstawie pożądanych genów dla przyszłego dziecka. Podobno kobiety w większości nieświadomie potrafią wybrać mężczyznę z odpowiednią grupą krwi!

Fantastyczna książka! Polecam!

Ja kiedyś oglądałam program telewizyjny Zielona Kuchnia Marty i przepisy superowe! Dla mnie byłyby idealne, ale ja to wszystko muszę w kompromisie pod siebie i męża :D

• Stookrotka Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2019, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja Wam gorąco polecam książkę „dlaczego mężczyźni kochają zołzy”
    Mega 😊 Można się uśmiać i podbudować samoocenę.

8cs ❤️
    03.04.2020 Anastazja 💖
  • Kaś28 Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2019, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotko i ta kolacja, że ona zrobi tylko frankfurterki a na następny raz facet już ją do restauracji zaprosi :D

Mi spodobała się książką Wyspa Motyli ale to dawno przeczytałam, ostatnio Najszczęśliwsza (kryminał). Koleżanka poleciła mi 365 dni Blanki Lipińskiej

Stookrotka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 sierpnia 2019, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam trzy książki Lipińskiej: 365 dni, Ten dzień i Kolejne 365 dni, bo dostałam jako prezent w pakiecie i jakoś nie mogę się zebrać do czytania.

Ale w tym temacie z kolei polecam też trylogię Justyny Świst: Prokurator, Komisarz i Podejrzany.
    Fajne takie lekkie kryminały i dużo seksu :D

• Kasztanek Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2019, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2020, 22:10

6.12.2022 💔 puste jajo
    28.06.2024 💔 Zuzia 16 tc
‹‹ 518 519 520 521 522 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ