Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Zaczynam starania w 2024 ♥️
Odpowiedz

Zaczynam starania w 2024 ♥️

Oceń ten wątek:
  • shaylen Debiutantka

Wysłany: 16 października, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edka85 wrote:
    No właśnie. Już teraz powinna spróbować ze stymulacją clo i ovitrelle. Być może jedna taka próba i klinika nie będzie potrzebna. Dziwne, że lekarz tego nie zaproponował.

Czyli sugerujesz że lekarz mówiąc krótko zlał temat ? 🙈 Może faktycznie pójdę do jeszcze innego.... dopiero w kwietniu mam termin do tej kliniki, do tego czasu może jakiś inny by mi lepiej pomógł 🙈

Kc1234 lubi tę wiadomość

👱‍♀️27 👱‍♂️29
    👫+🐈+🐕
    Początek starań 06.23 🥲
    25.10.24 badanie hsg
    19.11.24 popołudniowy test ciazowy pokazuje cień
    20.11.24 wyraźne ⏸️ 🥹❤️
    20.11.24 beta hcg 139,6 mlU/ml
    30.11.24 zaplanowana wizyta u lekarza
  • Kc1234 Autorytet

Wysłany: 16 października, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shaylen wrote:
    Wiec tak.. wysłał mnie w grudniu na badania krwi : glukoza, tsh, fsh, prolaktyne i później LH. Wyniki niby były dobre i w grudniu powiedział że mam brac miovelie nac i robic testy owu przez 3 miesiące i jak się nie uda to do niego wrócić. No i łudziłam się że zajdę w ciążę i dotarłam do niego dopiero we wrześniu 🤦‍♀️ ale to też trochę przez pracę, nie mogłam wziąć wolnego itd.
    No i wszystko fajnie tylko taki prawdziwy pozytywny test wskazujący na pik miałam raz... a tak to albo biały albo lekko różowa kreska (czasami robilam 14dni te testy🤦‍♀️)
    Tylko testy owulacyjne nie są wyznacznikiem,
    Tzn są pomocą, ale ja też nigdy nie wyłapałam piku (regularnie dwa lub trzy razy dziennie trzeba robić nie pijąc nic przez 2 h przed) a owulacje mam potwierdzone monitoringiem. Dałam sobie spokój z testami bo mnie za bardzo stresowały ale może poprostu nie wyłapałaś piku

🧍‍♀️92 🧍‍♂️92 + 🐕 🐕
    Starania od 04/24

Ona:
    Niedowaga ❌, ferrytyna 26 ❌, b12 50% normy ❌ (4/09)
    AMH 2,0
    Monitoring owulacji ✅, cykle regularne ✅, histeroskopia z hp bez stanu zapalnego endo✅,
    jajowody drożne ✅, hormony5dc+tarczyca ✅, hormony 7dp (prog 27,8, estradiol 165) ✅, cytologia ✅, wymazy zwykle+MUCHa (przeleczona ureaplasma) ✅, bad. kału (w tym giardia, helikobakter, owsiki) ✅, pozostałe badania krwi ✅

On:
    Test hba 54% ❌
    Stres oksy. 1,6 ❌
    Reszta ✅

Oboje:
    Suplementacja+żel ✅

I iui : 11/24
    Plan na ten miesiąc: obie krzywe? +?
  • Kc1234 Autorytet

Wysłany: 16 października, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shaylen wrote:
    Czyli sugerujesz że lekarz mówiąc krótko zlał temat ? 🙈 Może faktycznie pójdę do jeszcze innego.... dopiero w kwietniu mam termin do tej kliniki, do tego czasu może jakiś inny by mi lepiej pomógł 🙈
    Myślę że na tym etapie już olej ginekologów i kieruj się do kliniki bezpośrednio. W sumie wizyta kosztuje tyle ile u normalnego ginekologa a nie wiele się różni oprócz tego że kierują cię diagnostyczne w dobrym kierunku.
    Ja skorzystałam z kliniki a ginekolog nie różni się niczym od normalnego oprócz tego że nastawiony na działanie w jednym kierunku. Zbadał mnie od a do z wykrywając inne rzeczy oprócz nieplodnosciowych

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października, 21:18

🧍‍♀️92 🧍‍♂️92 + 🐕 🐕
    Starania od 04/24

Ona:
    AMH 2,0
    Monitoring owulacji ✅, cykle regularne ✅, histeroskopia z hp bez stanu zapalnego endo✅,
    jajowody drożne ✅, hormony5dc+tarczyca ✅, hormony 7dp (prog 27,8, estradiol 165) ✅, cytologia ✅, wymazy zwykle+MUCHa (przeleczona ureaplasma) ✅, bad. kału (w tym giardia, helikobakter, owsiki) ✅, pozostałe badania krwi ✅

On:
    Test hba 54% ❌
    Stres oksy. 1,6 ❌
    Reszta ✅

Oboje:
    Suplementacja+żel ✅

• shaylen Debiutantka

Wysłany: 16 października, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kc1234 wrote:
    Tylko testy owulacyjne nie są wyznacznikiem,
    Tzn są pomocą, ale ja też nigdy nie wyłapałam piku (regularnie dwa lub trzy razy dziennie trzeba robić nie pijąc nic przez 2 h przed) a owulacje mam potwierdzone monitoringiem. Dałam sobie spokój z testami bo mnie za bardzo stresowały ale może poprostu nie wyłapałaś piku

Tylko ze na wizytach gin często byłam około dni owulacyjnych powiedzmy i kurde zawsze mówił że nic tam nie ma... nie że nawet się nie zanosi na pęknięcie...
    Może faktycznie porobię te badania krwi i wtedy już z tym uderzę do kogoś jeszcze, zawsze będzie trochę szybciej🥹

👱‍♀️27 👱‍♂️29
    👫+🐈+🐕
    Początek starań 06.23 🥲
    25.10.24 badanie hsg
    20.11.24 wyraźne ⏸️ 🥹❤️
  • Kc1234 Autorytet

Wysłany: 16 października, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shaylen wrote:
    Tylko ze na wizytach gin często byłam około dni owulacyjnych powiedzmy i kurde zawsze mówił że nic tam nie ma... nie że nawet się nie zanosi na pęknięcie...
    Może faktycznie porobię te badania krwi i wtedy już z tym uderzę do kogoś jeszcze, zawsze będzie trochę szybciej🥹
    Wydaje mi się że w tej nieregularnych cyklach ciężko też określić dzień owulacji więc napewno potrzebny byłby monitoring.

🧍‍♀️92 🧍‍♂️92 + 🐕 🐕
    Starania od 04/24

Ona:
    AMH 2,0

On:
    Test hba 54% ❌
    Stres oksy. 1,6 ❌
    Reszta ✅

Oboje:
    Suplementacja+żel ✅

• suzume Przyjaciółka

Wysłany: 16 października, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shaylen wrote:

Może owulacje się przesuwały dlatego nic tam nie było? Ja za bardzo tego też nie ogarniam. U mnie też nikt nic nie widzi a progresteron i obserwacje mówią co innego. Wiele razy kobiety z potwierdzonym brakiem owulacji w cyklu zachodziły w ciaze więc te nasze organizmy to wielkie niewiadome.

Co do testów owulacyjnych to ja robię je od kwietnia a tylko raz udało mi się zobaczyć pik. W tym miesiącu zużyłam chyba już 10 paczek owulakow a piku ani owulacji jak nie było tak nie ma.

Zgadzam się z Kc kieruj się do kliniki od razu. Po prawie dwóch latach starania nie ma co sie bawić w normalnych lekarzy. Masz dopiero 27 lat także jesteś w dobrej sytuacji, czas jako tako cie nie 'goni'

ona 💁🏼‍♀️ 31 | on 🙋‍♂️ 56
    ❤️ bez zapezpieczenia od 2021
    Świadome starania od 04/24

✔️Progresteron 12.53ng/ml ✔️TPO <15ku/L ✔️ TSH 3.81 mU/L ✔️ t4 14.1 pmol/L ✔️ wolne androgeny 2.3% ✔️ SHBG 62 nmol/L ✔️ LH 7.6U/L ✔️ FSH 5.2U/L ✔️ testosteron 1.4nmol/L ⬆️ prolaktyna 526mU/L ✔️ estradiol 123pmol/L ✔️amh 3.60ng/ml

✖️ USG - policystyczne jajniki

Czekamy na wyniki analizy nasienia 🥹🤞🏻
  • shaylen Debiutantka

Wysłany: 16 października, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki laski za odpowiedzi i podpowiedzi ❤️

👱‍♀️27 👱‍♂️29
    👫+🐈+🐕
    Początek starań 06.23 🥲
    25.10.24 badanie hsg
    20.11.24 wyraźne ⏸️ 🥹❤️
  • Patrycja_Pati Koleżanka

Wysłany: 28 października, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam ponownie,
    Zrobiłam sobie miesięczną przerwę żeby nie myśleć o tych wszystkich nieudanych próbach. Łatwo nie było, ciągle widuje mamusie z brzuszkami, tu jakaś następna znajoma w ciazy, rodzina pyta co z drugim dzieckiem itd.. W tym cyklu skupiam się na obserwacji swojego organizmu żeby jak najbardziej wstrzelić się w dni płodne, zobaczymy czy coś z tego bedzie, chodź nie ukrywam że nie ma lepszego momentu 🫣 mogłabym ogłosić mężowi ciążę w urodziny.
    Jestem jednoczenie podekscytowana i zawiedziona, bardzo chce a nie mogę przestać o tym myśleć mimo że mam z tyłu głowy że pewnie znów się nie uda :(

• Kamcia97 Przyjaciółka

Wysłany: 7 listopada, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć ponownie..co tam dziewczyny?
    U mnie ciazy nadal brak..udało mi się obniżyć tarczyce z 3.9 do 1.6 może coś to da..więcej suplementów żeby wyrównać niedobory bo okazało się że niskie były parametry wit D3 kwasu foliowego

• Oleczka_kh Ekspertka

Wysłany: 7 listopada, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia97 wrote:
    Cześć ponownie..co tam dziewczyny?
    U mnie ciazy nadal brak..udało mi się obniżyć tarczyce z 3.9 do 1.6 może coś to da..więcej suplementów żeby wyrównać niedobory bo okazało się że niskie były parametry wit D3 kwasu foliowego

Tarczyca bardzo ładna! Myślę że to ma duży wpływ, bo nawet jeśli udałoby Ci się zajsc przy takiej wartości mocno podbije Ci w ciazy wynik. Ja mialam zawsze 2.5 a gdy zaszlam.w ciążę odrazu 4.6 . :)

Kamcia97 lubi tę wiadomość

preg.png
  • Kamcia97 Przyjaciółka

Wysłany: 7 listopada, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleczka_kh wrote:
    Tarczyca bardzo ładna! Myślę że to ma duży wpływ, bo nawet jeśli udałoby Ci się zajsc przy takiej wartości mocno podbije Ci w ciazy wynik. Ja mialam zawsze 2.5 a gdy zaszlam.w ciążę odrazu 4.6 . :)

Fajnie wiedzieć takie info
    Tak w ogóle nigdy nie miałam problemów i byłam w szoku jak zobaczyłam ten wynik bo zawsze mialam 1 coś

• Oleczka_kh Ekspertka

Wysłany: 7 listopada, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia97 wrote:
    Fajnie wiedzieć takie info
    Tak w ogóle nigdy nie miałam problemów i byłam w szoku jak zobaczyłam ten wynik bo zawsze mialam 1 coś

Ja zawsze mialam 2 i nikt mi nigdy nie powiedział że to zle. Udało się zajsc w ciaze , ale niestety poronilam w 6 tc.

preg.png
  • Kamcia97 Przyjaciółka

Wysłany: 8 listopada, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleczka_kh wrote:
    Ja zawsze mialam 2 i nikt mi nigdy nie powiedział że to zle. Udało się zajsc w ciaze , ale niestety poronilam w 6 tc.
    Przykro mi..a wiesz co było przyczyną?

Ja teraz czekam na @ ok tydzień został..w tym miesiącu wyjątkowo był czas większy na starania, ale czy to coś da.

• Oleczka_kh Ekspertka

Wysłany: 8 listopada, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia97 wrote:
    Przykro mi..a wiesz co było przyczyną?

Ja teraz czekam na @ ok tydzień został..w tym miesiącu wyjątkowo był czas większy na starania, ale czy to coś da.

Nikt się nie slupial na przyczynie niestety. Ale myślę ze od samego początku było coś nie tak bo beta stanęła na 1300 , pecherzyk ledwo co było widać.
    Od poronienia staraliśmy się z mężem 9 miesięcy. Na początku z mojej strony to było powiem naprawde desperackie i widzę to dopiero teraz. Bo seks był ciągle, bo trzeba bo dziecko żeby nie ominąć dni płodnych, a może były pozniej a może wcześniej. I Nic z tego nie wychodziło, a przy kolejnych miesiącach załamywałam się coraz bardziej. Dopiero jak odpuściłam, całkiem pewnie nie świadomie bo nie miałam czasu nawet na to żeby o tym myśleć zaszlam w ciaze. :)

preg.png
  • Kamcia97 Przyjaciółka

Wysłany: 8 listopada, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleczka_kh wrote:
    Nikt się nie slupial na przyczynie niestety. Ale myślę ze od samego początku było coś nie tak bo beta stanęła na 1300 , pecherzyk ledwo co było widać.
    Od poronienia staraliśmy się z mężem 9 miesięcy. Na początku z mojej strony to było powiem naprawde desperackie i widzę to dopiero teraz. Bo seks był ciągle, bo trzeba bo dziecko żeby nie ominąć dni płodnych, a może były pozniej a może wcześniej. I Nic z tego nie wychodziło, a przy kolejnych miesiącach załamywałam się coraz bardziej. Dopiero jak odpuściłam, całkiem pewnie nie świadomie bo nie miałam czasu nawet na to żeby o tym myśleć zaszlam w ciaze. :)

Rozumiem
    No najgorsze właśnie jest to że jak ciągle patrzymy na te dni i analizujemy kiedy najlepiej, a czy nie za wcześnie, czy nie za późno itd itd
    A też trochę czasu brakuje ,bo człowiek ma różne godziny pracy, mija się i mijają kolejne miesiące i nic

Ola8999 lubi tę wiadomość

• Oleczka_kh Ekspertka

Wysłany: 8 listopada, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia97 wrote:
    Rozumiem
    No najgorsze właśnie jest to że jak ciągle patrzymy na te dni i analizujemy kiedy najlepiej, a czy nie za wcześnie, czy nie za późno itd itd
    A też trochę czasu brakuje ,bo człowiek ma różne godziny pracy, mija się i mijają kolejne miesiące i nic

Dokładnie, u nas to stawało się czasami.meczace. Bo ani ja ani mąż zwyczajnie nie mieliśmy ochoty, on był zmeczony po pracy a trzebabylo 'odpękać' na siłę. To ciężkie, ale nie tedy droga. Sama się o tym przekonałam, mimo że wszyscy wokół mi to wcześniej tłumaczyli. W pierwszą ciążę zaszłam za pierwszym strzałem i myslalam.ze to Tak wygląda a w rezultacie okazało się inaczej . Im bardziej się chce, tym mniej wychodzi

Kamcia97, Ola8999 lubią tę wiadomość

preg.png
  • Kamcia97 Przyjaciółka

Wysłany: 8 listopada, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleczka_kh wrote:
    Dokładnie, u nas to stawało się czasami.meczace. Bo ani ja ani mąż zwyczajnie nie mieliśmy ochoty, on był zmeczony po pracy a trzebabylo 'odpękać' na siłę. To ciężkie, ale nie tedy droga. Sama się o tym przekonałam, mimo że wszyscy wokół mi to wcześniej tłumaczyli. W pierwszą ciążę zaszłam za pierwszym strzałem i myslalam.ze to Tak wygląda a w rezultacie okazało się inaczej . Im bardziej się chce, tym mniej wychodzi

Ja jeszcze nie mam dzieci i to jest jeszcze większa presja..
    A człowiek zmęczony po pracy ,a te dni zawsze wypadają w tygodniu ,a najgorsze że potem widzisz oo trafiliśmy dzień albo dwa przed owu a potem i tak @ przychodzi..

Ola8999 lubi tę wiadomość

• Marcia03 Nowa

Wysłany: 8 listopada, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny 😊
    Chetnie i ja do Was dolacze 😊
    Od kilku tygodni czytam forum, dzisiaj przeczytalam caly watek i z wypiekami na twarzy sledzilam Wasze losy. Ciesze sie ze niektorym dziewczyna udalo sie zobaczyc upragnione dwie kreski na tescie. Za pozostale staraczki trzymam kciuki zeby i Wam sie udalo.

Moze krotko o sobie. Mam 34 lata, narzeczony 39. Pierwsza ciaza w 2017 za pierwszym podejsciem, niestety zakonczona zbyt szybko 😥 pod koniec czerwcu 2018 tym razem za drugim podejsciem dwie kreseczki na tescie. W marcu 2019 przyszla na swiat cudowna zdrowa coreczka. Teraz corka ma ponad 5,5 roku i zdecydowalismy sie sprobowac postarac sie o drugie dziecko.

(dodam tylko ze mam bardzo niski progesteron. To byla przyczyna poronienia. Druga ciaza od poczatku na luteinie i duphastonie)

Narazie dwa podejscia nic nie daly i wiem ze to jest dopiero poczatek staran, ale i tak jest przykro jak @ przychodzi, chociaz nawet nie moge sobie wyobrazic co Wy czujecie po tylu miesiacach staran 😥

Nie ukrywam ze glowa mocno pracuje nie koniecznie z korzyscia dla mnie bo mysli natretne przychodza. A moze za pozno, moze juz sie nie uda, moze za dlugo czekalismy ale nigdy nie bylo dobrego czasu na drugie dziecko. Wierze ze i mi sie jeszcze uda, tylko to czekanie, planowanie jest najgorsze.

Aries z tego co wyczytalam wczoraj mialas transfer. Chociaz jestem tu nowa trzymam kciuki 🤞

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada, 13:37

• Oleczka_kh Ekspertka

Wysłany: 8 listopada, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia97 wrote:
    Ja jeszcze nie mam dzieci i to jest jeszcze większa presja..
    A człowiek zmęczony po pracy ,a te dni zawsze wypadają w tygodniu ,a najgorsze że potem widzisz oo trafiliśmy dzień albo dwa przed owu a potem i tak @ przychodzi..

Ja też nie mam ale mam nadzieje ze tym razem skonczy się wszystko dobrze :)

preg.png
  • Kamcia97 Przyjaciółka

Wysłany: 8 listopada, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleczka_kh wrote:
    Ja też nie mam ale mam nadzieje ze tym razem skonczy się wszystko dobrze :)

Ja to już mam mało nadziei..zwłaszcza że te miesiące będą ciężkie więc tym bardziej nie będzie czasu

‹‹ 24 25 26 27 28
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ