35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
ComeToMeBaby wrote:ej. przywołuję cię do porządku.
do gwiazdy bliżej Komecie niż Mimbli.
proszzzzz
foch.
Kometa – małe ciało niebieskie poruszające się w układzie planetarnym, które na krótko pojawia się w pobliżu gwiazdy centralnej. Ciepło tej gwiazdy powoduje, że wokół komety powstaje koma, czyli gazowa otoczka. W przestrzeń kosmiczną jądro komety wyrzuca materię, tworzącą dwa warkocze kometarne – gazowy i pyłowy, skierowane pod różnymi kątami do kierunku ruchu komety. Gazowy warkocz komety jest zawsze zwrócony w kierunku przeciwnym do gwiazdy, co spowodowane jest oddziaływaniem wiatru słonecznego, który zawsze jest skierowany od gwiazdy. Pyłowy warkocz składa się z drobin zbyt masywnych, by ciśnienie promieniowania mogło znacząco zmienić kierunek ich ruchu.
Kometa wykazuje aktywność, kiedy przebywa w pobliżu gwiazdy, a potem znika w odległych rejonach układu planetarnego, gdzie przyjmuje postać zamarzniętej kuli skalno-lodowej. Jądro komety zbudowane jest z mieszaniny pyłów i drobnych odłamków skalno-lodowych, składających się z lodu wodnego, zestalonego dwutlenku węgla, amoniaku i metanu.
Ruch komet jest podatny na wpływy grawitacyjne innych ciał. Niekiedy komety pojawiają się niepostrzeżenie w centrum układu planetarnego i zderzają się z innymi ciałami. Komety okresowe stale tracą materię podczas każdego przelotu w pobliżu gwiazdy, co prowadzi do ich powolnego niszczenia. Kometa, która zanadto zbliży się do gwiazdy lub planety gazowej, może zostać rozerwana na wiele mniejszych ciał, tworzących formację obiektów mknących z ogromną prędkością. Na swoim torze komety pozostawiają drobiny materii. Przejście jakiejś planety przez taki obszar może być przyczyną wystąpienia roju meteorów.
pacz jaki fajowy opis na wiki jest
jest miejsce i dla gwiazdy centralnej i dla komety
ComeToMeBaby, Mimbla, ania.g lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
ComeToMeBaby wrote:hmmm hmmm...
na początku to było Kometka
potem chyba zmężniałam
wcale nie
https://ovufriend.pl/forum/starajac-sie-po-35-roku-zycia/35,9,6199.html
ComeToMeBaby lubi tę wiadomość
-
Dziobak wrote:Ale szczebel to nie knebel, dziob zawsze mozna wydrzec.

jak sie bedzie darl, to wyjde z pokoju. Terrorystom mowimy stanowcze nie.
Ale raczej nie zakladam, ze sie bedzie darl- ma prawie 5 miesiecy i RAZ zaplakal w nocy w lozku, bo mial 40 stopni goraczki. Nigdy nie placze, ani jak zasypia, ani jak sie budzi w nocy, rano tez nie.. Nauczylismy, ze lozeczko to jego szczesliwe miejsce.. Nawet rano, jak z glodu powinien juz konac, to lezy i se gada, a jak podejdziesz to same usmiechy..
Dziobak wrote:Osmiomiesieczniak kuma juz. Roczniak tym bardziej. Rozumienie mowy jest juz spore, dziecko zna biernie wiele rzeczownikow, czasownikow, wykonuje polecenia. Przynies, daj, gdzie jest, dziecie w tym wieku ogarnia. Moj bylby zakrecony w przedszkolu na maxa. Na szczescie jeszcze rok bedzie siedzial w polskim domu
Ale i tak mi go szkoda dawac do przedszkola, nawet w wieku 2 lat.
Musisz se dziobak przeczytac tego artykula, co go tu Bozia wczoraj wrzucila.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2015, 21:32
ComeToMeBaby, Bozia3, moremi, Mega lubią tę wiadomość
-
sandra80 wrote:Kometa – małe ciało niebieskie
Kometa wykazuje aktywność, kiedy przebywa w pobliżu gwiazdy
pacz jaki fajowy opis na wiki jest
jest miejsce i dla gwiazdy centralnej i dla komety 
Fajny
małe ciało niebieskie 
Kluczowe dla naszej dyskusji jest stwierdzenie "w pobliżu gwiazdy ". No, tam nic o starszych siostrach małych mi nie ma. To utwierdza mnie tylko w tym co napisałam. To mnie jest bliżej do gwiazdy. Może i najbliżej
Uff, dobrze że nie wyszło żem ja gwiazda. Chyba bym tego ciężaru nie udzwignęła hyhyhy
sandra80 lubi tę wiadomość
-
Poczytalam Was troszeczke ale dzis to mam wszystko gdzies, mialam dzis ciezki dzien w pracy, nerwy zw.ze zlobkiem, jazde z mezem, powazna rozmowe w szkole z pania na temat gadania corki i histerie mlodszej na szczepieniu, nie wchodze w szczegoly, bo to nie lezy w mojej naturze, powiem tylko ze jestem emocjonalnie wypluta i fizycznie zmeczona m.in.barowaniem z rocznym dzieciatkiem....
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2015, 21:51
efcia, Sabina, Jasminowa lubią tę wiadomość
-
ComeToMeBaby wrote:Fajny
małe ciało niebieskie 
Kluczowe dla naszej dyskusji jest stwierdzenie "w pobliżu gwiazdy ". No, tam nic o starszych siostrach małych mi nie ma. To utwierdza mnie tylko w tym co napisałam. To mnie jest bliżej do gwiazdy. Może i najbliżej
Uff, dobrze że nie wyszło żem ja gwiazda. Chyba bym tego ciężaru nie udzwignęła hyhyhy
no tak na trzeźwo to pewnie trudno by było
ComeToMeBaby lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH