WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • moremi Autorytet

Wysłany: 13 września 2015, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    delete

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2016, 20:42

kapturnica, Mega lubią tę wiadomość

-Jack, jestem w ciąży!
    -Nie przypominam sobie, żebyśmy...
    -Byłeś pijany!
    -Aż tak - nigdy!
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 13 września 2015, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wy mi jednak życzcie szybkiego rozpakowania a nie tam jeszcze ,że nie.

malgos741, sandra80, Mega lubią tę wiadomość

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • Dziobak Autorytet

Wysłany: 13 września 2015, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ComeToMeBaby wrote:
    Ale rzeczywiście- a co kiedy pojawią się pytania? niezgodność grup krwi. cokolwiek. powiedzieć? nie powiedzieć? jak się odnaleźć w roli samego li inkubatora? no i to zastanawianie się- po kim to ma? czy jego genetyczna matka mu to przekazała? psychicznie- bardzo to trudne. My kobiety i tak jesteśmy dość skomplikowane emocjonalnie. Nie wiem czy to nie za dużo. Bardzo odpowiedzialna decyzja, rzutująca na całą przyszłość.
    No toc mowie, otrzymujesz nasienie / komorke zgodna z Twoja/ meza grupa krwi. Historie rodem z Na dobre i na zle, ze dziecko dowiaduje sie podczas wypadku, ze matka nie jest matka biologiczna, naleza do zamierzchlej przeszlosci medycznej.
    A skomplikowanie emocjonalne? Duzo zalezy od tego co masz w glowie. Dla niektorych bedzie niedopuszczalna inseminacja, dla niektorych ivf jest normalna droga do posiadania potomstwa.
    Dla mnie wlasnie adopcja jest bardziej kontrowersyjna, jesli chodzi o wiezi i emocje. Nie wiesz do konca, jaka to byla rodzina, czym obciazone jest dziecko, eh, przedabialysmy to mase razy. Przy dawcy masz chociaz polowe siebie ( albo meza ), dopatrzysz sie swoich lub jego cech. Przy adopcji tego nie bedziesz miala. A jednak ludzie adotuja dzieci.
    Jesli bardzoe chcesz miec dziecko, zrobisz wszystko, zeby je miec. Albo kupujesz sobie pieska.

sandra80, moremi, megan8, beates, caffe, Bozia3, iwcia77, kkisia, SolarPolar, BISCA lubią tę wiadomość

• ComeToMeBaby Autorytet

Wysłany: 13 września 2015, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie Dziobak. Masz rację. Ja odniosłam się trochę do wypowiedzi Burszty a bardziej do swoich wrażeń pt.:

- czy wzięłabym pod uwagę przyjęcia obcej spermy? nie. i mój m też nie. matematycznie, dla uproszczenia, pół moje dziecko, pół dawcy.

- czy byłabym skłonna przyjąć komórkę dawczyni? tak. matematycznie: ćwierć moje dziecko, pół m dziecko. Statystycznie korzystniej.

Ale, jak to mówią: nie mów hop zanim nie przeskoczysz.

Dziobak, Bursztyn, kapturnica, iwcia77 lubią tę wiadomość

Kometowy Kosmita- lądowanie 21.10.2016 :-)
    c5e015d88e.png
  • Bursztyn Autorytet

Wysłany: 13 września 2015, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ComeToMeBaby wrote:
    Pewnie Dziobak. Masz rację. Ja odniosłam się trochę do wypowiedzi Burszty a bardziej do swoich wrażeń pt.:

- czy wzięłabym pod uwagę przyjęcia obcej spermy? nie. i mój m też nie. matematycznie, dla uproszczenia, pół moje dziecko, pół dawcy.

- czy byłabym skłonna przyjąć komórkę dawczyni? tak. matematycznie: ćwierć moje dziecko, pół m dziecko. Statystycznie korzystniej.

Ale, jak to mówią: nie mów hop zanim nie przeskoczysz.
    male sprostowanie- nie twoje (biologicznie)- pol dziecka dawczyni, pol twojego meza, brutalne ale prawdziwe, i chodzi o to aby ten fakt zaakceptowac
    jesli nie mozna tego przyjac to lepiej nie isc w tamta strone bo predzej czy pozniej to wyjdzie
    ludzie sie dziela na tych ktorzy chca miec dziecko za wszelka cene- niewazne ze nie z mezem czy zona, i na tych ktorzy chca miec z mezem lub zona
    ja sie zaliczam do tych ostatnich i bardzo podziwiam osoby ktore s w i a d o m i e potrafia zaadoptowac dziecko na tym czy innym etapie, dla mnie na etapie zarodka byloby trudniejsze poniewaz czulabym sie jak inkubator- i biologicznie do tego moja funkacja na tamtym etapie by sie sprowadzala
    ale tak jak napisalam- to sa moje ograniczenia, na szczescie kazdy jest inny

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2015, 21:00

kapturnica lubi tę wiadomość

477706bb5ioid7xx.jpg
  • paszczakin Autorytet

Wysłany: 13 września 2015, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam jeszcze taka refleksje. Tylko się nie obruszajcie, bo każdy może mieć swoje zdanie. Podejście do "mania" dziecka z powodów przekazania genów wydaje mi się w dzisiejszych czasach bardzo, hmm, pierwotne.. Ja chciałam mieć dziecko, zeby je kochać, zeby ktoś mi zamęt w domu robił, żebym mogła patrzeć jak rośnie i staje się (mam nadzieje) fajnym człowiekiem. To, żeby miało mój zadarty nos i mój wspanialy charakter nie jest takie istotne, bo może np mieć krzywy nos mojego męża. Albo może mieć swój piękny nos. I swój, odrobinę ukształtowany przez wychowanie piękny charakter.
    I jak patrze na takiego malucha, to bralabym jak swoje. Nawet rude. ;)

ComeToMeBaby, malgos741, moremi, Aasiula, Mega, Heretyczka, megan8, Sabina, Dziobak, macduska, Mala79, gretka, beates, anna maria, caffe, Reni, iwcia77, kkisia, SolarPolar, BISCA, Simba lubią tę wiadomość

Jeśli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można
    4u3Dp2.png eGmlp2.png
  • ComeToMeBaby Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bursztyn wrote:
    male sprostowanie- nie twoje (biologicznie)- pol dziecka dawczyni, pol twojego meza, brutalne ale prawdziwe, i chodzi o to aby ten fakt zaakceptowac
    jesli nie mozna tego przyjac to lepiej nie isc w tamta strone bo predzej czy pozniej to wyjdzie
    No, ja jestem na etapie myślenia, że co sobie wyinkubowałam to moje ;) Nie miałam okazji zgłębiać tego tematu i cieszę się, że ten temat się tu pojawił. Człowiek otwiera sobie nowe klapki w mózgu.

Przeżywanie ciąży, porodu itd. Tego by mi brakowało gdybym miała adoptować "urodzone" dziecko. Ale to pewnie dlatego, że jeszcze ciąży nie przeżywałam. Taki tam instynkt pewnie.

Bursztyn, iwcia77, SolarPolar lubią tę wiadomość

c5e015d88e.png
  • malgos741 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja tam nie wiem co bym zrobiła... na pewno postąpiła wedle swojego sumienia.. nie myślałam o tym i nie będę nikomu doradzać... wiem tylko że to trudna decyzja..

ania.g, Mega, Sabina, caffe, iwcia77 lubią tę wiadomość

01.2015 iui :( invicta Gdańska
    10.2015 iui :( Artemida Olsztyn
    ivf Kwiecień punkcja 14.04.2016 :(
    kariotypy ok
    mutacja MTHFR
    ivf listopad Novum co ma być to będzie...transfer 18.11.2017 :(
  • malgos741 Autorytet

Wysłany: 13 września 2015, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co kupiłam wczoraj na dożynkach? szyszki ... takie co w dzieciństwie się jadło i wróciły wspomnienia...

moremi, iwcia77, kkisia lubią tę wiadomość

kariotypy ok
    mutacja MTHFR
  • ComeToMeBaby Autorytet

Wysłany: 13 września 2015, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eh... idę się zrelaksować. Seans filmowy jakiś może.
    Przeanalizowałam na razie warianty gruszek na zimę i mam plan.

Może w międzyczasie dojdzie parę słoików to czekam na dynie, już się pojawiły. Mniam :)

Miłych snów!

malgos741, iwcia77 lubią tę wiadomość

c5e015d88e.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bursztyn wrote:
    pewnie, ze jesli komus bardzo zalezy to sobie kupi jajko od baby

ale jakkolwiek dawca nie bylby podobny to nie jest i tak osoba z ktora chce sie to dziecko miec i fakt noszenia w brzuchu obcego- czasami calkowicie a czasami powlowicznie pod wzgledem materialu genetyczneg- jest faktem
    a to czy nie biora komorek schizdrenikow- tego nie wiadomo- dana osoba oze byc zdrowa w momencie oddawania materialu a zachorowac pozniej, albo moze miec predyspozycje do zapadania na ta chorobe badz w kierunku uzaleznien, az tak dokladnie nie sa w stanie ich przebadac
    i z tym trzeba sie liczyc- i tu sie laczy z jeszcze jedna kwestia- o ile jest to wlasne dziecko- czesto latwiej sie jest z tym pogodzic, w przypadku "obcego" - o wiele trudniej
    z adopcja zarodka wiaze sie jeszcze jeden prolem- poniewaz dzieje sie to na tak wczesnym etapie- stad iluzja posiadania wlasnego dziecka- a wiadomo ze biologicznie wlasne nie jest, stad przed adopcja zachecaja aby odbyc zalobe po wlasnym dziecku ktorego nie mozna miec, a dopiero pozniej adoptowac zarodek z pelna swiadomoscia tego co sie robi
    natomiast ludzie sie na to decyduja i pewnie wiele takich decyzj konczy sie happy endem, ale nie wszystkie
    i tyle
    ja myśle że miłość jest w stanie to wszystko pokonać :)

malgos741, Sabina, beates, caffe, BISCA lubią tę wiadomość

• Bursztyn Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paszczakin wrote:
    A ja mam jeszcze taka refleksje. Tylko się nie obruszajcie, bo każdy może mieć swoje zdanie. Podejście do "mania" dziecka z powodów przekazania genów wydaje mi się w dzisiejszych czasach bardzo, hmm, pierwotne.. Ja chciałam mieć dziecko, zeby je kochać, zeby ktoś mi zamęt w domu robił, żebym mogła patrzeć jak rośnie i staje się (mam nadzieje) fajnym człowiekiem. To, żeby miało mój zadarty nos i mój wspanialy charakter nie jest takie istotne, bo może np mieć krzywy nos mojego męża. Albo może mieć swój piękny nos. I swój, odrobinę ukształtowany przez wychowanie piękny charakter.
    I jak patrze na takiego malucha, to bralabym jak swoje. Nawet rude. ;)
    mysle, ze chec "posiadania" dziecka ktore mialoby czesc moich genow i czesc mojego meza jest chyba najnaturalniejsza sprawa na swiecie, i pewnie to jesst pierwotny impuls, sila rzeczy :)
    a to, jak sie kocha dziecko adoptowane a jak swoje jest juz kwestia indywidualna
    jedni maja z tym problem, inni nie
    mysle, ze ile ludzi- tyle opinii

kapturnica, iwcia77, SolarPolar lubią tę wiadomość

477706bb5ioid7xx.jpg
  • Bursztyn Autorytet

Wysłany: 13 września 2015, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heretyczka wrote:
    ja myśle że miłość jest w stanie to wszystko pokonać :)
    bardzo optymistyczne podejscie :)

477706bb5ioid7xx.jpg
  • malgos741 Autorytet

Wysłany: 13 września 2015, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bursztyn wrote:
    mysle, ze chec "posiadania" dziecka ktore mialoby czesc moich genow i czesc mojego meza jest chyba najnaturalniejsza sprawa na swiecie, i pewnie to jesst pierwotny impuls, sila rzeczy :)
    a to, jak sie kocha dziecko adoptowane a jak swoje jest juz kwestia indywidualna
    jedni maja z tym problem, inni nie
    mysle, ze ile ludzi- tyle opinii
    w Pl nie jest tak prosto adoptować dziecko... pamiętaj o tym...

kariotypy ok
    mutacja MTHFR
  • Bursztyn Autorytet

Wysłany: 13 września 2015, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malgos741 wrote:
    w Pl nie jest tak prosto adoptować dziecko... pamiętaj o tym...
    wiem, ale jak to sie ma do dyskusji o dawcy komorek?

477706bb5ioid7xx.jpg
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 września 2015, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bursztyn wrote:
    bardzo optymistyczne podejscie :)
    tak, nalezy w życiu praktykować optymizm moim zdaniem

malgos741, Bursztyn, Sabina, caffe, BISCA lubią tę wiadomość

• malgos741 Autorytet

Wysłany: 13 września 2015, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bursztyn wrote:
    wiem, ale jak to sie ma do dyskusji o dawcy komorek?
    jest prościej bo nie masz procedur adopcyjnych... czy szanowna komisja się zgodzi....itd. tylko jeśli masz warunki urodzenia dziecka( zagnieźdżenia się zarodka i do tego połowę ciebie lub męża ).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2015, 21:28

megan8, moremi, paszczakin, beates, kkisia lubią tę wiadomość

kariotypy ok
    mutacja MTHFR
  • Bursztyn Autorytet

Wysłany: 13 września 2015, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malgos741 wrote:
    jest prościej bo nie masz procedur adopcyjnych... czy szanowna komisja się zgodzi....itd.
    byc moze
    ale dyskusja byla o czyms innym

477706bb5ioid7xx.jpg
  • Bursztyn Autorytet

Wysłany: 13 września 2015, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heretyczka wrote:
    tak, nalezy w życiu praktykować optymizm moim zdaniem
    :)

Heretyczka lubi tę wiadomość

477706bb5ioid7xx.jpg
  • paszczakin Autorytet

Wysłany: 13 września 2015, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malgos741 wrote:
    jest prościej bo nie masz procedur adopcyjnych... czy szanowna komisja się zgodzi....itd. tylko jeśli masz warunki urodzenia dziecka( zagnieźdżenia się zarodka i do tego połowę ciebie lub męża ).
    Dokładnie.. My np mamy prawie zerowe szanse na adopcje niemowlaka. A jesteśmy zajebista rodzina ;)
    A uważam, że pierwsze miesiące bycia w zyciu dziecka mają większe znaczenie niż geny.

malgos741, Heretyczka, moremi, Mimbla, beates, Dziobak, Mega, caffe, megan8, iwcia77, kkisia, BISCA lubią tę wiadomość

Jeśli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można
    4u3Dp2.png eGmlp2.png
‹‹ 11248 11249 11250 11251 11252 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ