35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzień dobry
To nie chodzi o to że ja nie wierząca bo wierząca ale nie w dobrotliwego staruszka siedzącego na tronie którego wszyscy się boją ani nie w instytucję kościoła. Poza tym osobiście byłam kiedyś przez księdza podrywana dosyć nachylenie a na ostatniej spowiedzi jakiej byłam wiele lat temu to proboszcza interesowało głównie czy zdradzam męża a jak tak to z kim. Dodać do tego że wiem jak żyją "w grzechu" księża z naszej parafii i te ciągle historie o molestowaniach dzieci to nikt ale to absolutnie nikt mnie nie namówi żebym chodziła do kościoła i brała czynny udział w życiu parafii. Myślę że ksiądz nie ma prawa odmówić z tego powodu komunii mojej córce.kapturnica, moremi, dorbie, Dziobak, malgos741, ComeToMeBaby, paszczakin, krycha.stara, Magdala, efcia, Kisiel, iwcia77 lubią tę wiadomość
Matka fantastycznej 4 -
Sabina wrote:Cześć
Pierwiastka czytałam Twój placek. Kusi oj kusi ale tyle przy nim roboty....
Czy któraś z Was ma jakiś przepis na ciasto z orzechami? Krem orzechowy? Mąż uwielbia, szukam natchnienia na torcik. Ale na razie bezskutecznie
kiedyś robiłam ten, mężowi smakowałhttp://whiteplate.com/2008/11/tort-orzechowy-z-czekolada/
Sabina lubi tę wiadomość
jeżeli plan A nie wypali, alfabet ma jeszcze 25 liter -
kapturnica wrote:No ma , ma Juz wyczailam stronke
Ale dodatkowo moze Zoche(mame)wysle do kosciola bny sluchala heheh
Moremi Ty bedziesz chrzcila Toto ??
Przy chłopcu ojciec chrzestny musi być wyznania prawosławnego, matka niekoniecznie. Przy dziewczynce odwrotnie.
Sam chrzest jest bez pompy - w sali do tego przygotowanej, gdzies na zakrystii, ale w okresie jesienno-zimowym może byc też w domu (starszą chrześniaczkę tak chrzciłam). Nie ma widowni, są tylko rodzice chrzestni, ksiądz, dziecko i ewentualnie rodzice dziecka (najczęściej tylko ojciec).
Za to później jest imprezai gości zaprasza się na imprezę, nie na sakrament.
pierwiastka, dorbie, Dziobak, kapturnica, ania.g, paszczakin, Sabina, Simba, krycha.stara, Magdala, efcia, Kisiel, Mega, iwcia77 lubią tę wiadomość
-Jack, jestem w ciąży!
-Nie przypominam sobie, żebyśmy...
-Byłeś pijany!
-Aż tak - nigdy! -
ComeToMeBaby wrote:Rozgryzam temat. Jeszcze w 2013 roku byłoby to możliwe poprzez płatny profil komercyjny, potem nk zmieniło politykę wyświetlania reklam i skupilo się na grach i dochodach z nich od graczy. Rozkminiam, czy tam jeszcze mój target jest. Bo ze dwa lata temu jeszcze był.
Corka ma. Nie korzysta. Jest na fb i Instagramie.ComeToMeBaby, Sabina, efcia lubią tę wiadomość
-
kapturnica wrote:Ja tam wierzaca ale nie praktykujaca i tez chrzcze dzieci..I kurde musze kogos wyczaic co zapitala w kazda niedziele do kosciola by wysluchal kiedy w grudniu jest spotkanie rodzicow chcacych ochrzcic dzieci w swieta.Szlak !bo jakas nowa moda .Jak Dawida chrzcilismy to nic takiego nie bylo.
Za to ma fajnych rodzicow chrzestnych ( wiedza, ze kiedys beda chrzestnymi . To wystarczy, co?
moremi, kapturnica, dorbie, paszczakin, krycha.stara, efcia, Kisiel, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
dorbie wrote:Morka, a Twój mąz też jest wyznania prawosławnego?
kapturnica, ania.g, ComeToMeBaby, Sabina, Magdala, efcia, Kisiel, iwcia77 lubią tę wiadomość
-Jack, jestem w ciąży!
-Byłeś pijany!
-Aż tak - nigdy! -
Dzbry jak o wierze i księżach to ja już się nie wypowiadam
W tej chwili chyba tylko Andżeja tolerujeWiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2015, 09:12
malgos741, ania.g, BISCA, paszczakin, Simba, krycha.stara, efcia, Kisiel, Mega, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
Plan zajęć OF
Moremi 29.10
Gretka 02.11
Luna76 02.11
Asiula 02.11 http://naforum.zapodaj.net/thumbs/19f0ed1f7341.jpg
Kometa 03.11
Yesenia 03.11 egzamin
Magdala 04.11 egzamin
Ania.G 06.11
Sandra80 07.11 egzamin
Sabina 13.11
Bisca 16.11 http://emoticoner.com/files/emoticons/smileys/baby-boy-smiley.gif
Pierwiastka 18.11 egzamin
Gretka 18 dni do zakończenia Visanne
Magdala czeka na termin (do 6 tyg. licząc od 22.09-03.11)
Mimbla listopad http://naforum.zapodaj.net/thumbs/c5839474f001.jpg
Reni 16.12
Mimbla grudzień http://emoticoner.com/files/emoticons/smileys/baby-boy-smiley.gif
krycha.stara styczeń 2016 http://emoticoner.com/files/emoticons/smileys/baby-boy-smiley.gif
Reni styczeń 2016 http://emoticoner.com/files/emoticons/smileys/baby-boy-smiley.gif
ania.g, BISCA, Sabina, krycha.stara, Aasiula, efcia, Luna76, Kisiel, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
moremi wrote:Były o tym dyskusje. Ich zycie, ich sprawa.
Mieć stosunek taki a nie inny do instytucji jako takiej a kłamać księdzu żeby przyzwolił na coś? czy to nie zostanie w niebie zapisane jako grzech? Gdzie sumienie? Odpowiedzialność chrześcijanina wobec wiary właśnie, nie instytucji.
Pytam jako ateistka, się nie znam, ale tak rozkminiam. Czy nie liczy się to wewnętrzne poczucie dobra i zła? Czy oklamanie księdza, aby się z czegoś wykpić jest ok?Elfik lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnymoremi wrote:Nie. I nikt go nie namawiał do zmiany wiary. Ślub bralismy w cerkwii. Juz wtedy uzgodnilismy, że dzieci zostaną ochrzczone w cerkwii, ale pytania o to (jak podczas ślubu w kościele) nie ma. To nasze uzgodnienia.
Ja tam uważam, że nie można być niewolnikiem swojej wiary.
Ja do Kościoła regularnie nie chodzę, mój mąż trochę boleje nad tym, ale mi to nie jest potrzebne. Ona czasami chodzi. Nasz syn starszy teraz chodzi do Kościoła częsciej, przygotowuje sie do Bierzmowania, ma zajęcia co drugi tydzien i okazało się, że jak nie moze isc do Koscioła w niedzielę, to wystarczy podpis rodziców, takie usprawiedliwieniemoremi, Mega, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
ComeToMeBaby wrote:Tak, a mnie zastanawia coś jeszcze.
Mieć stosunek taki a nie inny do instytucji jako takiej a kłamać księdzu żeby przyzwolił na coś? czy to nie zostanie w niebie zapisane jako grzech? Gdzie sumienie? Odpowiedzialność chrześcijanina wobec wiary właśnie, nie instytucji.
Pytam jako ateistka, się nie znam, ale tak rozkminiam. Czy nie liczy się to wewnętrzne poczucie dobra i zła? Czy oklamanie księdza, aby się z czegoś wykpić jest ok?
eee tam są gorsze grzechy
Bogu wie, że to dla dobra sprawydorbie, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
Ja ochrzcilam Hele w wierze ewangelickiej ,czy dobrze nie wiem ,Hela sama pozniej zdecyduje .Pastor ok o nic nie wypytywal czy slub kosc.czy bierzmowanie czy chuje moje ,dzikie weze .mozna bylo odczuc ze zrobil to z ochota i nie wzial ani grosza :-)To tyle
moremi, kapturnica, ania.g, paszczakin, dorbie, Simba, Heretyczka, Magdala, efcia, Kisiel, Mega, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
dorbie wrote:Tak w ogóle to witam się! Co prawda dobę zaczęłam wcześnie, ale z rańca się nie przywitałam
Od rana chodzę wkurzona, rozmyślam o pieniądzach, licze je w głowie, masakra, co ma być , to będzie
Ale młody mnie jeszcze wkurzył totalnie, chyba zabronię mu w ogóle grac, komp pójdzie do szafy i tyle. Wieczna zabawa u tego dziecka. Między treningami a szkoła wieczna zabawa z kumplami, już planuje nocowanie u kolegi. O,nie! A jego zadowolenie, że z klasówki dostał 3 a nie 1 nie zna granic. Zero ambicji.
A jak mnie rano wkurza jak miałczy, ze mam go podwieżć do samej szkoły, bo on ma dwie torby (jedna na trening) i nie może podejśc 300 czy 400m. A ja mam potem stać w korku jak wjadę w osiedle i starszy się spóźnia. A starszy musi iść na tramwaj i potem jeszcze od przystanku. Masakra z tymi dzieciami.
Ja mówie do Huberta, a on nie słyszy, słyszy wybióczo. Mówię mu wypuśc psa na ogród, nie wypuścił i pies nam uciekl z garażu na pole i dopiero zobaczyliśmy jak odjeżdzaliśmy. ja nie moge z tym dzieckiem. A to wina mojej mamy, ciagle go podjudza, że rodzicie sie nim nie zjamują, że jest taki biedny malutki, jak to ma chodzić z dwiema torbami to nie urośnie. Nie mogę, po prostu wpienia mnie totalnie
U mnie podobnie. Komorka, komp. Za to ze szkola jest lepiej ( a moze i gorzej ), bo corka jest strasznie ambitna i nie daj panie dostanie 5 albo 4, to masakra. Chodzi zla caly dzien albo i kolejny tez. Ostatnio dostala 4+ z duzego testu z matmy, to byla nie do pogadania przez 2 dni.
A nie sluchanie polecen to inna sprawa. Teraz sie juz wycwanila, ze wie, ze musi patrzec na mnie, kiedy do niej mowie, ale po oczach widze, ze nie slucha, co mateczka gledzi. I potem pyta: Ok, to co ja mialam zrobic?
Rence opadajom.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2015, 10:02
moremi, dorbie, ania.g, efcia, Kisiel, Mega, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
dorbie wrote:Mam koleżankę, ktorej mąz jest wyznania prawosławnego, ich córka ochrzczona na katoliczkę, brali dwa śluby chyba. Dobrze, że tak można. On na świeta jeździ do swojej rodziny, jak ona ma dyzur wtedy, to nie jedzie.
Ja tam uważam, że nie można być niewolnikiem swojej wiary.
Ja do Kościoła regularnie nie chodzę, mój mąż trochę boleje nad tym, ale mi to nie jest potrzebne. Ona czasami chodzi. Nasz syn starszy teraz chodzi do Kościoła częsciej, przygotowuje sie do Bierzmowania, ma zajęcia co drugi tydzien i okazało się, że jak nie moze isc do Koscioła w niedzielę, to wystarczy podpis rodziców, takie usprawiedliwienie
Kolega ochrzczony w cerkwii jest dominikaninem.dorbie, iwcia77 lubią tę wiadomość
-Jack, jestem w ciąży!
-Byłeś pijany!
-Aż tak - nigdy! -
ania.g wrote:Morek,jak u Was normalnie.
A jak usłyszał, że w cerkwii można wziąć też drugi ślub, albo i trzeci, bo człowiek jest uznany za istotę ulomną, a więc mogącą błądzić, to się nie wahałdorbie, ania.g, kapturnica, paszczakin, Sabina, Reni, Dziobak, Simba, ComeToMeBaby, Bozia3, Magdala, sandra80, Elfik, efcia, BISCA, satori, Luna76, Kisiel, Mega, iwcia77 lubią tę wiadomość
-Jack, jestem w ciąży!
-Byłeś pijany!
-Aż tak - nigdy!