WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • satori Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2015, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ;

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2017, 12:18

kapturnica, moremi, iwcia77, efcia, Mega, Simba, BISCA lubią tę wiadomość

• kapturnica Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hela cudna Śliczny kotek <3

iwcia77, anna maria, efcia, Mega lubią tę wiadomość

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • ania.g Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna, ściskam Cię mocno i trzymam kciuki <3

Luna76 lubi tę wiadomość

Matka fantastycznej 4 :)
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2015, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    satori wrote:
    O właśnie, u nas też Mikołaj chodzi z 5 na 6 i też zostawia pod poduszką no chyba że to sanki na przykład. Wtedy to nie, wtedy koło łóżka zostawia ;)

A w Wigilię to u nas prezenty przynosi Aniołek, jeden ale wypasiony :)
    Gwiazdor mnie zawsze nieco dziwił bo kojarzy mi się z czymś co w dzisiejszych czasach nazywamy celebrytą. Jako dziecko zastanawiałam się, który konkretnie gwiazdor się tym zajmuje ;)
    U nas Mikolaj tez 6tego jest a pod choinke nie przypominam sobie zeby jakos sie nazywalo kto daje prezenty

satori, Bozia3 lubią tę wiadomość

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • Dziobak Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2015, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kapturnica wrote:
    kurcze ale czemu az tyle go trzymalo???
    Tego nie wie nikt. Na szczescie żadnych szkód mu to nie wyrządziło. Raczej. To się okaże później.

kapturnica lubi tę wiadomość

• Aasiula Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2015, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sandra80 wrote:
    na mnie na początku tak letrozol działał, sranie i rzyganie, może to przez niego, bo bierzesz już nie?
    Nie ja dopiero antyki biore .

moremi, Mimbla, efcia lubią tę wiadomość

• pierwiastka Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2015, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    satori wrote:
    O właśnie, u nas też Mikołaj chodzi z 5 na 6 i też zostawia pod poduszką no chyba że to sanki na przykład. Wtedy to nie, wtedy koło łóżka zostawia ;)

A w Wigilię to u nas prezenty przynosi Aniołek, jeden ale wypasiony :)
    Gwiazdor mnie zawsze nieco dziwił bo kojarzy mi się z czymś co w dzisiejszych czasach nazywamy celebrytą. Jako dziecko zastanawiałam się, który konkretnie gwiazdor się tym zajmuje ;)
    u mnie też 6go przychodził mikołaj, za młodszych lat to przylatywał do mnie helikopterem i zostawiał go na dachu - ale tylko jak nie było śniegu, a jak był to saniami ale wtedy parkował za lasem, podejrzane to było ale że się go bałam to nie zadawałam pytań - żeby dostać prezent trzeba było coś zaśpiewać / wyrecytowac itp, zawsze też miał dziurawy worek i mu z niego pomarańcze uciekały, ostatnio z braćmi żeśmy wspominali jak to bywało bo oni ojcu pomagali mnie wkręcać za dzieciaka XD

potem zostawiał małe podarki pod poduszką a jak miał dużo roboty to w butach co stały w ganku bo pod poduszke co była w pokoju to już za daleko miał

pod choinką za to nie miałam prezentów, chyba nie miał kto roznosić o.O

za to po przeprowadzce do Poznania ujawnił się gwiazdor i coś pod choinkę podrzucił ale tylko w domu niedoszłych teściów ;D

moremi, ComeToMeBaby, satori, kapturnica, iwcia77, efcia, Bozia3 lubią tę wiadomość

jeżeli plan A nie wypali, alfabet ma jeszcze 25 liter ;)
  • sandra80 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2015, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aasiula wrote:
    Nie ja dopiero antyki biore .

a no, zapomniałam że do Ciebie @ przyleźć nie chciała

Dziewczyny co robiły morkowego piernika, kiedy się dodaje cukier do niego? Rozpuszcza z miodem czy z mąką na końcu? W przepisie o tym nie ma.

gann9jcgo804inbp.png

1lxlm6r.png

sandra80
    "Nie narzekaj, że masz pod górę skoro zmierzasz na szczyt"
  • moremi Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2015, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kapturnica wrote:
    kurcze ale czemu az tyle go trzymalo???
    To jest żółtaczka związana z mlekiem matki. Tak to się nazywa. Może się utrzymywać do 8-12 tygodnia.

kapturnica, efcia lubią tę wiadomość

-Jack, jestem w ciąży!
    -Nie przypominam sobie, żebyśmy...
    -Byłeś pijany!
    -Aż tak - nigdy!
  • ComeToMeBaby Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2015, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kapturnica wrote:
    U nas Mikolaj tez 6tego jest a pod choinke nie przypominam sobie zeby jakos sie nazywalo kto daje prezenty
    No jak to? Nie wiesz kto przynosi prezenty pod choinkę?!?! :-D

kapturnica, efcia lubią tę wiadomość

Kometowy Kosmita- lądowanie 21.10.2016 :-)
    c5e015d88e.png
  • moremi Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2015, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sandra80 wrote:

Dziewczyny co robiły morkowego piernika, kiedy się dodaje cukier do niego? Rozpuszcza z miodem czy z mąką na końcu? W przepisie o tym nie ma.
    Nie ma? Razem z miodem w mleku.
    Poprawiłam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2015, 19:36

kapturnica, efcia, BISCA lubią tę wiadomość

-Jack, jestem w ciąży!
    -Nie przypominam sobie, żebyśmy...
    -Byłeś pijany!
    -Aż tak - nigdy!
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2015, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sandra80 wrote:

Rozpuszczasz razem z miodem i przyprawą :)

kapturnica, sandra80, efcia, BISCA lubią tę wiadomość

• Luna76 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2015, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozia3 wrote:
    no do innych - praca, zainteresowania jakieś, pasje.... każdy ma coś innego, co daje mu spełnienie - nie tylko dziecko...czy nawet związek...choć to jest ogromnie ważne - ale nie można się zatracać....szkoda życia

Mam, jasne,że mam inne aspekty w życiu, ale gdy hormony dołują to aspekty odchodzą na dalszy plan zycia :-(

Sabina, kapturnica, Bozia3, BISCA lubią tę wiadomość

• Luna76 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2015, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozia3 wrote:
    no wiesz co Luna....nie znasz Sroki??? Patrz punkt 10 i 13 :)

Zalecenia praktyczne:

1. Zasięgnąć porady lekarza specjalisty po upływie roku od rozpoczęcia starania się o potomka. A jeżeli będzie to konieczne wykonać dodatkowe badania – dotyczy to zarówno męża jak i żony.

2. Rzucić palenie, dotyczy to obojga małżonków, choć kobiecie palenie szkodzi bardziej.

3. Zaleca się by małżonkowie jedli dużo nasion słonecznika (zawierają witaminę E), kiełki pszenicy i surówki oraz owoce (zwłaszcza te o kolorze czerwonym mp. aronia, porzeczka, borówka czarna, ciemne winogrona). Owoce te zawierają w swoim składzie przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki. Można też stosować przeciwutleniająco działającą witaminę C.

4. Łoże powinno być odpromieniwane (położyć skórę baranią lub koc wełniany).

5. Oboje małżonkowie powinni stosować miód pszczeli z pyłkiem pszczelim i propolisem. (Ojciec Grzegorz zalecał Bonimel pyłkowo-propolisowy dla żony oraz Bonimel pyłkowo – propolisowy z dodatkiem wyciągu z korzenia żeń-szenia dla męża- przypis autora).

6. Dobrze mieć pożycie między godziną 2 a 5 rano - to bardzo korzystny czas na poczęcie.

7. Lepsze jest pożycie gdy oboje małżonkowie są głodni. Są silniejsi.

8. W miesiącu swego urodzenia kobieta jest najbardziej płodna, najlepiej skorzystać z pożycia pod koniec jajeczkowania.

9. Dobrze by było poczynać dzieci między nowiem a pełnią księżyca, jeżeli wystąpi jajeczkowanie. Nie poleca się poczęcia na zmniejszającym się księżycu. Dzieci poczęte na „starym”, kończącym się księżycu często są słabe i częściej chorują.

10. Wygoda życia u żony utrudnia poczęcie i donoszenie ciąży. Żona przed pożyciem powinna być zmęczona, upracowana, głodna (urządzić pranie, sprzątanie, długą meczącą przechadzkę).

11. Nie sprzyja poczęciu alkohol i powoduje opłakane skutki, nie trzeba tego udowadniać.

12. Silne nerwice, pragnienie posiadania potomstwa, lęki, przesądy, uprzedzenia, obawy, nieświadomości, nie sprzyjają łatwemu poczęciu.

13. Tragedie, smutki, płacz, żałość, boleści, kataklizmy sprzyjają poczęciu.

14. Po klimakterium kobieta nie zachodzi w ciążę (u nas 48-56 lat).

15. Po pożyciu poczęciowym nie należy mieć kolejnego stosunku. Najmniej przez 8 dni trzeba wstrzymać się od pożycia. Inplantacja następuje dopiero w 6-8 dni od poczęcia. Często pożycie wcześniejsze powoduje trudności w zagnieżdżeniu się zarodka.

16. Plemnik ma żywotność najczęściej 5-48 godzin. (Ich żywotność zwiększa się gdy w diecie stosuje się produkty z dużą zawartością selenu np. grzyby, brokuły i orzechy brazylijskie. Ruchliwość i żywotność plemników wzrasta także wtedy gdy zmniejsza się stres antyoksydacyjny, dlatego warto stosować zalecenia z pkt. nr 3 - przypis autora).

17. O ile możliwe, należy często jadać młodą baraninę i owcze sery (nie bryndzę) i mleko.

18. Żywność ma być zdrowa, naturalna, z dużą ilością mikroelementów, nie zabrudzona chemicznie. Ma zawierać dużo pełnowartościowego białka. Jeść często, a mało.

19. Raz na tydzień ubić zapłodnione przez koguta jajko z jedną łyżeczką miodu. Posiada dużo witamin i życia. UWAGA: jak rozpoznać, że jajko jest zapłodnione? Można to rozpoznać w ten sposób, że jajko będzie się podświetlać silnym snopem światła. Promienie światła przechodzące przez skorupkę uwidocznią mały ciemny punkt lub plamkę. W odróżnieniu od takiego jajka, jajko niezapłodnione będzie miało jednolity kolor. Jajka takie najlepiej kupować w gospodarstwach wiejskich – czyli z miejsc, gdzie żyją zarówno kury jak i kogut.

20. Nosić obuwie na średnim obcasie – szpilki szkodzą.

21. Unikać bielizny osobistej wykonanej z tworzyw sztucznych. Używać mydła: szarego np. biały jeleń (bez dodatków zapachowych), można także do mycia używać Bonidermu czyli Pomady O. Grzegorza. Możliwe do wykorzystania są także mydła dla dzieci. (Mydła takie nie wywołują uczuleń, podrażnień, a zawarte w nich łagodne substancje zapachowe nie wpływają negatywnie na organizm kobiety – przypis autora).

22. Obojgu małżonkom nie wolno pić wina swojej roboty – zakwasza.

23. Wzajemna służba sobie, pomoc, zaufanie, delikatność, modlitwa, oddanie, wierność, unikanie stresów sprzyja poczęciu.

24. Stosować mieszankę ziołową, recepturę której przedstawiamy powyżej.

25. Poczęciu sprzyja intensywne i długie nasłonecznienie np. pożycie w Tunezji w lipcu lub sierpniu w okresie jajeczkowania.

No nie, ale mnie to ubawiło...

Sabina, Alis, moremi, efcia, Bozia3, BISCA lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2015, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    satori wrote:
    Mikołaj zaraz będzie chodził i każdemu na pewno coś dobrego przyniesie <3

Czy ja wiem... ja rok temu, dokładnie 5 grudnia dowiedziałam się, ze moja ciąża się nie rozwija. Także jakoś optymizmem nie szczelam ;)

• Luna76 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2015, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni wrote:
    oooo widzę, że podstawy starań Pani nie zaliczyła ;-)

No chyba... ale mnie jeszcze na forumnie nie było, a zaległości nie nadrabiałam uważnie.

efcia lubi tę wiadomość

• kapturnica Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2015, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziobak wrote:
    Tego nie wie nikt. Na szczescie żadnych szkód mu to nie wyrządziło. Raczej. To się okaże później.
    na wrzsniowkach pisaly laski ,ze u nich przedluzajaca sie zoltaczka spowodowana byla konfliktem serologicznym u rodzicow.Ze to jeden z powodow.Starszy tez mial zoltaczke i bilirubina mu rosla i trzeba bylo w szpital wrocic.Okropnie to wspominam.Kurde niedluo po porodzie, szw i krzeselko do spania przy inkubatorze ehh. Dlatego jak Maks sie urodzil i byl troche żółtyw domu to go wystawialam do slonca rozebranego przy oknie.Na szczescie wrzesien byl sloneczny i to pewnie tez troche pomoglo takie naswietlanie

iwcia77, efcia lubią tę wiadomość

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2015, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laski karmiace,czy jak po4dniach od zjedzenia kilku mandarynek nic mlodemu nie jest to myslicie ,ze moge je wlaczyc normalnie do diety??Bo banan i jablka mi juz bokiem wyłaża ,bleh!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2015, 19:45

iwcia77, efcia, Mega lubią tę wiadomość

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2015, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas najważniejsza była Gwiazdka. Mikolaj przychodził, ale zostawial prezenty symboliczne. Dopiero na Gwiazdkę były prawdziwe prezenty :) I przynosiła je Gwiazdka :)

kapturnica, iwcia77, Luna76, pierwiastka, moremi, efcia, Mega, Simba, satori lubią tę wiadomość

• sandra80 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2015, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moremi wrote:
    Nie ma? Razem z miodem w mleku.
    Poprawiłam.

ok dobsze się domyśliłam :)

moremi, efcia lubią tę wiadomość

gann9jcgo804inbp.png

1lxlm6r.png

sandra80
    "Nie narzekaj, że masz pod górę skoro zmierzasz na szczyt"
‹‹ 12528 12529 12530 12531 12532 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ