X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • BISCA Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2016, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    macduska wrote:
    Już mam wszystko ugadane z dyrekcją. Rozumie sytuację, sama ma pięcioro dzieci.

No to gra i buczy ! :)

macduska lubi tę wiadomość

ijpbdf9hohkdu6ur.png
  • BISCA Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2016, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    macduska wrote:
    Bisva a Ty w pracy jeszcze nie mówiłaś?

Wie tylko moja bliska przyjaciolka, ktora niedawno zatrudnilam. Dyrekcja i reszta ekipy nie wie nic. Musze wymyslic cos na czwartek, bo bede musiala sie urwac z biura na USG ...
    Jak juz powiem, bedzie prosciej : "ide na USG" i koniec ;)

Sabina, moremi, satori lubią tę wiadomość

ijpbdf9hohkdu6ur.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 sierpnia 2016, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BISCA wrote:
    Wie tylko moja bliska przyjaciolka, ktora niedawno zatrudnilam. Dyrekcja i reszta ekipy nie wie nic. Musze wymyslic cos na czwartek, bo bede musiala sie urwac z biura na USG ...
    Jak juz powiem, bedzie prosciej : "ide na USG" i koniec ;)

A kiedy planujesz powiedzieć?

• BISCA Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2016, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    macduska wrote:
    A kiedy planujesz powiedzieć?

Za ok 2 tygodnie

ijpbdf9hohkdu6ur.png
  • Dziobak Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2016, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni wrote:
    no własnie jak to jest
    skoro mieszkacie u Norków, to nie uczycie małego języka pl i nn?
    Jak to jest jak idzie dziecko do szkoły do pierwszej klasy?
    W domu mowimy tylko po polsku. Jest duzo trudniejszy od norweskiego, a ma mowic w obu jezykach dobrze. Norweskiego nauczy sie w przedszkolu, ma na to 4 lata zanim pojdzie do szkoły.

Reni, moremi, Jastra, satori lubią tę wiadomość

• BISCA Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2016, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziobak wrote:
    W domu mowimy tylko po polsku. Jest duzo trudniejszy od norweskiego, a ma mowic w obu jezykach dobrze. Norweskiego nauczy sie w przedszkolu, ma na to 4 lata zanim pojdzie do szkoły.

I to jest super ! Dzicko bedzie dwujezyczne bez wiekszego wysilku. Dla takich maluchow to naturalne.

U nas bedzie gorzej, w domu tylko po fr. bede sie starala mowic do malucha po polsku ale nie wiem czy to wystarczy, zeby byl dwujezyczny. Watpie ... Bede czesto do Polski wozic ;)

Sabina, Reni, Jastra, beates, anna maria, satori lubią tę wiadomość

ijpbdf9hohkdu6ur.png
  • Bozia3 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2016, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BISCA wrote:
    I to jest super ! Dzicko bedzie dwujezyczne bez wiekszego wysilku. Dla takich maluchow to naturalne.

U nas bedzie gorzej, w domu tylko po fr. bede sie starala mowic do malucha po polsku ale nie wiem czy to wystarczy, zeby byl dwujezyczny. Watpie ... Bede czesto do Polski wozic ;)
    Teraz będąc na Chorwacji - spotkałam się z dawną przyjaciółką, która mieszka na tej wyspie. To Polka - pracowała w Tui kiedyś i tam poznała Chorwata. Od 12 lat jest jego żoną - mieszkają na wyspie i prowadzą biuro turystyczne. Poznając się rozmawiali tylko po niemiecku, potem ona nauczyła się Chorwackiego, kiedy przyjeżdżali do mnie - to on siedział i milczał, bo ja ani be ani me po niemiecku. Potem urodziły się im dzieci i Ania zwracała się od początku do dzieci wyłącznie po polsku, do męża po niemiecku i radziła sobie po chorwacku. Teraz jej mąż śmiga po polsku również - jak twierdzi z lenistwa, bo skoro Ania wciaż do dzieci po polsku, to on też zaczął. Dzieci rozmawiały ze mną super teraz po polsku, między sobą i z innymi dziećmi po chorwacku. Więc wszystko w rękach matki - jeśli chce - nauczy języka. Dodatkowo odwiedziłam ją w pracy w biurze - śmiga po włosku, niemiecku, hiszpańsku, angielsku, chorwacku i polsku bez zająknięcia - myślałam, że pęknę z podziwu :).

Dziobak, beates, anna maria, kicia 123 lubią tę wiadomość

FZuMp1.png

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2016, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziobak wrote:
    Bozia, dzieki, ze pamietasz.I no wez powiedz chlopu, zeby oddal magnes, a dostanie ladny z Norwegii. Moge dolozyc z Londynu albo jakis inny. Niech nie bedzie taki, bo przecież nie zbiera!
    Ok - jadą do Ciebie :).

Dziobak lubi tę wiadomość

FZuMp1.png

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2016, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BISCA wrote:
    Bozia, ja rozumiem, ze mialas ochote spokojnie poczytac i napic sie drinka, ale zeby tak Kajtka zwiazac :P

Fajna ta fotka w stopce ;)
    Jakoś trzeba było czas wypełniać. Wynajęliśmy na cały dzień łajbę - i to w przypadku dwulatka trochę porażka - wyrzucił swojego crocsa za burtę - i chcial sam skakać..:)

Dziobak, beates lubią tę wiadomość

FZuMp1.png

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2016, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    macduska wrote:
    Bozia Kajtek wygląda jak Dracula Junior.:-)
    Dokładnie tak - albo jakby miał skrzydła nietoperza :). Jutro idę do dentysty dziecięcego - to napiszę co i jak.....

macduska, Sabina lubią tę wiadomość

FZuMp1.png

• Dziobak Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2016, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozia3 wrote:
    Jakoś trzeba było czas wypełniać. Wynajęliśmy na cały dzień łajbę - i to w przypadku dwulatka trochę porażka - wyrzucił swojego crocsa za burtę - i chcial sam skakać..:)
    Mysmy chcieli w Gdansku poplywac kajakami po Motlawie. Ale cos mi switalo, ze z Adasiem to moze nie byc dobry pomysl. Moglam miec racje ;-)

Bozia3, macduska, Sabina, moremi, Jastra lubią tę wiadomość

• BISCA Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2016, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziobak wrote:
    Mysmy chcieli w Gdansku poplywac kajakami po Motlawie. Ale cos mi switalo, ze z Adasiem to moze nie byc dobry pomysl. Moglam miec racje ;-)

Co Ty, wystarczy troche liny i zwiazac porzadnie :P

Bozia3, macduska, Sabina, moremi, satori lubią tę wiadomość

ijpbdf9hohkdu6ur.png
  • Dziobak Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2016, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozia3 wrote:
    TDzieci rozmawiały ze mną super teraz po polsku, między sobą i z innymi dziećmi po chorwacku. Więc wszystko w rękach matki - jeśli chce - nauczy języka.
    Z ta dwujezycznoscia to naprawde roznie bywa. Owszem, na poziomie komunikacji na pewno w dwujezycznych rodzinach jest ok, ale nie jest to juz jezyk z wyzszej polki. Najczęściej jezyk kraju w ktorym sie mieszka ( jesli tam sie dziecko urodzilo) jest bardziej rozwiniety i w mowie, i w pismie ( ten szczegolnie)
    Ja zapisuje Adasia do polskiej szkoly przez net, jak juz tylko osiagnie odpowiedni wiek. Widze, ze u corki zrobilo to strasznie duza robote, bardzo wzbogacilo slownictwo, no i wiedze o Polsce.

• Dziobak Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2016, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BISCA wrote:
    Wiesz, ze nie pomyslalam?!

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2016, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BISCA wrote:
    no...to ja poczekam kilka lat - i zobaczę jak to Bisca pęta swoje dziecko liną....;)

BISCA lubi tę wiadomość

FZuMp1.png

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2016, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziobak wrote:
    Z ta dwujezycznoscia to naprawde roznie bywa. Owszem, na poziomie komunikacji na pewno w dwujezycznych rodzinach jest ok, ale nie jest to juz jezyk z wyzszej polki. Najczęściej jezyk kraju w ktorym sie mieszka ( jesli tam sie dziecko urodzilo) jest bardziej rozwiniety i w mowie, i w pismie ( ten szczegolnie)
    Ja zapisuje Adasia do polskiej szkoly przez net, jak juz tylko osiagnie odpowiedni wiek. Widze, ze u corki zrobilo to strasznie duza robote, bardzo wzbogacilo slownictwo, no i wiedze o Polsce.
    pewnie, że nie z najwyższej - ale może wystarczy komunikacja. Bo ostatecznie tym dzieciom na Chorwacji, czy Twoim w Norwegii - po ciul ten polski na wysokim poziomie? Raczej chodzi o to, żeby się dogadały z babcią, ciocią czy w sklepie przy okazji odwiedzin w kraju matki :).

BISCA, anna maria lubią tę wiadomość

FZuMp1.png

• Dziobak Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2016, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozia3 wrote:
    pewnie, że nie z najwyższej - ale może wystarczy komunikacja. Bo ostatecznie tym dzieciom na Chorwacji, czy Twoim w Norwegii - po ciul ten polski na wysokim poziomie? Raczej chodzi o to, żeby się dogadały z babcią, ciocią czy w sklepie przy okazji odwiedzin w kraju matki :).
    Do studiowania w Polsce. I zeby Adas nie mowil: poszlem albo wziąść. Dla mnie polski z wyzszej polki jest wazny. Widze, ze dla Zosi tez. I to mnie cieszy. Chcialabym, zeby moje wnuki tez mowily po polsku cos wiecej niz tylko czesc i dziekuje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2016, 18:27

Bozia3, macduska, Reni, Sabina, moremi, BISCA, krycha.stara, satori lubią tę wiadomość

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2016, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziobak wrote:
    Do studiowania w Polsce. I zeby Adas nie mowil: poszlem albo wziąść. Dla mnie polski z wyzszej polki jest wazny. Widze, ze dla Zosi tez. I to mnie cieszy. Chcialabym, zeby moje wnuki tez mowily po polsku cos wiecej niz tylko czesc i dziekuje.
    A czemu studia w Polsce? Wyższy poziom? Z wnukami ciężka sprawa - no chyba, że Zosia podziała coś z młodym Wacikiem - to wtedy masz pewne...;)

BISCA, beates lubią tę wiadomość

FZuMp1.png

• Dziobak Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2016, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozia3 wrote:
    A czemu studia w Polsce? Wyższy poziom? Z wnukami ciężka sprawa - no chyba, że Zosia podziała coś z młodym Wacikiem - to wtedy masz pewne...;)
    W No medycyne mozna studiowac tylko w 3 miastach, wszystkie oprocz Bergen w pip daleko od nas. Paradoksalnie w Pl blizej. ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2016, 19:03

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2016, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziobak wrote:
    W No medycyne mozna studiowac tylko w 3 miastach, wszystkie oprocz Bergen w pip daleko od nas. Paradoksalnie w Pl blizej. ;-)
    Czyli same plusy. Utrwali polski i pewnie dużo taniej będzie - byłyby jaja, jakby jeszcze tu zamieszkała.. :)

Dziobak lubi tę wiadomość

FZuMp1.png

‹‹ 13659 13660 13661 13662 13663 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ