Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • BISCA Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2016, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    macduska wrote:
    Już mam wszystko ugadane z dyrekcją. Rozumie sytuację, sama ma pięcioro dzieci.

No to gra i buczy ! :)

macduska lubi tę wiadomość

ijpbdf9hohkdu6ur.png
  • BISCA Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2016, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    macduska wrote:
    Bisva a Ty w pracy jeszcze nie mówiłaś?

Wie tylko moja bliska przyjaciolka, ktora niedawno zatrudnilam. Dyrekcja i reszta ekipy nie wie nic. Musze wymyslic cos na czwartek, bo bede musiala sie urwac z biura na USG ...
    Jak juz powiem, bedzie prosciej : "ide na USG" i koniec ;)

Sabina, moremi, satori lubią tę wiadomość

ijpbdf9hohkdu6ur.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 sierpnia 2016, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BISCA wrote:
    Wie tylko moja bliska przyjaciolka, ktora niedawno zatrudnilam. Dyrekcja i reszta ekipy nie wie nic. Musze wymyslic cos na czwartek, bo bede musiala sie urwac z biura na USG ...
    Jak juz powiem, bedzie prosciej : "ide na USG" i koniec ;)

A kiedy planujesz powiedzieć?

• BISCA Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2016, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    macduska wrote:
    A kiedy planujesz powiedzieć?

Za ok 2 tygodnie

ijpbdf9hohkdu6ur.png
  • Dziobak Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2016, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni wrote:
    no własnie jak to jest
    skoro mieszkacie u Norków, to nie uczycie małego języka pl i nn?
    Jak to jest jak idzie dziecko do szkoły do pierwszej klasy?
    W domu mowimy tylko po polsku. Jest duzo trudniejszy od norweskiego, a ma mowic w obu jezykach dobrze. Norweskiego nauczy sie w przedszkolu, ma na to 4 lata zanim pojdzie do szkoły.

Reni, moremi, Jastra, satori lubią tę wiadomość

• BISCA Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2016, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziobak wrote:
    W domu mowimy tylko po polsku. Jest duzo trudniejszy od norweskiego, a ma mowic w obu jezykach dobrze. Norweskiego nauczy sie w przedszkolu, ma na to 4 lata zanim pojdzie do szkoły.

I to jest super ! Dzicko bedzie dwujezyczne bez wiekszego wysilku. Dla takich maluchow to naturalne.

U nas bedzie gorzej, w domu tylko po fr. bede sie starala mowic do malucha po polsku ale nie wiem czy to wystarczy, zeby byl dwujezyczny. Watpie ... Bede czesto do Polski wozic ;)

Sabina, Reni, Jastra, beates, anna maria, satori lubią tę wiadomość

ijpbdf9hohkdu6ur.png
  • Bozia3 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2016, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BISCA wrote:
    I to jest super ! Dzicko bedzie dwujezyczne bez wiekszego wysilku. Dla takich maluchow to naturalne.

U nas bedzie gorzej, w domu tylko po fr. bede sie starala mowic do malucha po polsku ale nie wiem czy to wystarczy, zeby byl dwujezyczny. Watpie ... Bede czesto do Polski wozic ;)
    Teraz będąc na Chorwacji - spotkałam się z dawną przyjaciółką, która mieszka na tej wyspie. To Polka - pracowała w Tui kiedyś i tam poznała Chorwata. Od 12 lat jest jego żoną - mieszkają na wyspie i prowadzą biuro turystyczne. Poznając się rozmawiali tylko po niemiecku, potem ona nauczyła się Chorwackiego, kiedy przyjeżdżali do mnie - to on siedział i milczał, bo ja ani be ani me po niemiecku. Potem urodziły się im dzieci i Ania zwracała się od początku do dzieci wyłącznie po polsku, do męża po niemiecku i radziła sobie po chorwacku. Teraz jej mąż śmiga po polsku również - jak twierdzi z lenistwa, bo skoro Ania wciaż do dzieci po polsku, to on też zaczął. Dzieci rozmawiały ze mną super teraz po polsku, między sobą i z innymi dziećmi po chorwacku. Więc wszystko w rękach matki - jeśli chce - nauczy języka. Dodatkowo odwiedziłam ją w pracy w biurze - śmiga po włosku, niemiecku, hiszpańsku, angielsku, chorwacku i polsku bez zająknięcia - myślałam, że pęknę z podziwu :).

Dziobak, beates, anna maria, kicia 123 lubią tę wiadomość

FZuMp1.png

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2016, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziobak wrote:
    Bozia, dzieki, ze pamietasz.I no wez powiedz chlopu, zeby oddal magnes, a dostanie ladny z Norwegii. Moge dolozyc z Londynu albo jakis inny. Niech nie bedzie taki, bo przecież nie zbiera!
    Ok - jadą do Ciebie :).

Dziobak lubi tę wiadomość

FZuMp1.png

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2016, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BISCA wrote:
    Bozia, ja rozumiem, ze mialas ochote spokojnie poczytac i napic sie drinka, ale zeby tak Kajtka zwiazac :P

Fajna ta fotka w stopce ;)
    Jakoś trzeba było czas wypełniać. Wynajęliśmy na cały dzień łajbę - i to w przypadku dwulatka trochę porażka - wyrzucił swojego crocsa za burtę - i chcial sam skakać..:)

Dziobak, beates lubią tę wiadomość

FZuMp1.png

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2016, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    macduska wrote:
    Bozia Kajtek wygląda jak Dracula Junior.:-)
    Dokładnie tak - albo jakby miał skrzydła nietoperza :). Jutro idę do dentysty dziecięcego - to napiszę co i jak.....

macduska, Sabina lubią tę wiadomość

FZuMp1.png

• Dziobak Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2016, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozia3 wrote:
    Jakoś trzeba było czas wypełniać. Wynajęliśmy na cały dzień łajbę - i to w przypadku dwulatka trochę porażka - wyrzucił swojego crocsa za burtę - i chcial sam skakać..:)
    Mysmy chcieli w Gdansku poplywac kajakami po Motlawie. Ale cos mi switalo, ze z Adasiem to moze nie byc dobry pomysl. Moglam miec racje ;-)

Bozia3, macduska, Sabina, moremi, Jastra lubią tę wiadomość

• BISCA Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2016, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziobak wrote:
    Mysmy chcieli w Gdansku poplywac kajakami po Motlawie. Ale cos mi switalo, ze z Adasiem to moze nie byc dobry pomysl. Moglam miec racje ;-)

Co Ty, wystarczy troche liny i zwiazac porzadnie :P

Bozia3, macduska, Sabina, moremi, satori lubią tę wiadomość

ijpbdf9hohkdu6ur.png
  • Dziobak Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2016, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozia3 wrote:
    TDzieci rozmawiały ze mną super teraz po polsku, między sobą i z innymi dziećmi po chorwacku. Więc wszystko w rękach matki - jeśli chce - nauczy języka.
    Z ta dwujezycznoscia to naprawde roznie bywa. Owszem, na poziomie komunikacji na pewno w dwujezycznych rodzinach jest ok, ale nie jest to juz jezyk z wyzszej polki. Najczęściej jezyk kraju w ktorym sie mieszka ( jesli tam sie dziecko urodzilo) jest bardziej rozwiniety i w mowie, i w pismie ( ten szczegolnie)
    Ja zapisuje Adasia do polskiej szkoly przez net, jak juz tylko osiagnie odpowiedni wiek. Widze, ze u corki zrobilo to strasznie duza robote, bardzo wzbogacilo slownictwo, no i wiedze o Polsce.

• Dziobak Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2016, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BISCA wrote:
    Wiesz, ze nie pomyslalam?!

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2016, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BISCA wrote:
    no...to ja poczekam kilka lat - i zobaczę jak to Bisca pęta swoje dziecko liną....;)

BISCA lubi tę wiadomość

FZuMp1.png

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2016, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziobak wrote:
    Z ta dwujezycznoscia to naprawde roznie bywa. Owszem, na poziomie komunikacji na pewno w dwujezycznych rodzinach jest ok, ale nie jest to juz jezyk z wyzszej polki. Najczęściej jezyk kraju w ktorym sie mieszka ( jesli tam sie dziecko urodzilo) jest bardziej rozwiniety i w mowie, i w pismie ( ten szczegolnie)
    Ja zapisuje Adasia do polskiej szkoly przez net, jak juz tylko osiagnie odpowiedni wiek. Widze, ze u corki zrobilo to strasznie duza robote, bardzo wzbogacilo slownictwo, no i wiedze o Polsce.
    pewnie, że nie z najwyższej - ale może wystarczy komunikacja. Bo ostatecznie tym dzieciom na Chorwacji, czy Twoim w Norwegii - po ciul ten polski na wysokim poziomie? Raczej chodzi o to, żeby się dogadały z babcią, ciocią czy w sklepie przy okazji odwiedzin w kraju matki :).

BISCA, anna maria lubią tę wiadomość

FZuMp1.png

• Dziobak Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2016, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozia3 wrote:
    pewnie, że nie z najwyższej - ale może wystarczy komunikacja. Bo ostatecznie tym dzieciom na Chorwacji, czy Twoim w Norwegii - po ciul ten polski na wysokim poziomie? Raczej chodzi o to, żeby się dogadały z babcią, ciocią czy w sklepie przy okazji odwiedzin w kraju matki :).
    Do studiowania w Polsce. I zeby Adas nie mowil: poszlem albo wziąść. Dla mnie polski z wyzszej polki jest wazny. Widze, ze dla Zosi tez. I to mnie cieszy. Chcialabym, zeby moje wnuki tez mowily po polsku cos wiecej niz tylko czesc i dziekuje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2016, 18:27

Bozia3, macduska, Reni, Sabina, moremi, BISCA, krycha.stara, satori lubią tę wiadomość

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2016, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziobak wrote:
    Do studiowania w Polsce. I zeby Adas nie mowil: poszlem albo wziąść. Dla mnie polski z wyzszej polki jest wazny. Widze, ze dla Zosi tez. I to mnie cieszy. Chcialabym, zeby moje wnuki tez mowily po polsku cos wiecej niz tylko czesc i dziekuje.
    A czemu studia w Polsce? Wyższy poziom? Z wnukami ciężka sprawa - no chyba, że Zosia podziała coś z młodym Wacikiem - to wtedy masz pewne...;)

BISCA, beates lubią tę wiadomość

FZuMp1.png

• Dziobak Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2016, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozia3 wrote:
    A czemu studia w Polsce? Wyższy poziom? Z wnukami ciężka sprawa - no chyba, że Zosia podziała coś z młodym Wacikiem - to wtedy masz pewne...;)
    W No medycyne mozna studiowac tylko w 3 miastach, wszystkie oprocz Bergen w pip daleko od nas. Paradoksalnie w Pl blizej. ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2016, 19:03

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2016, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziobak wrote:
    W No medycyne mozna studiowac tylko w 3 miastach, wszystkie oprocz Bergen w pip daleko od nas. Paradoksalnie w Pl blizej. ;-)
    Czyli same plusy. Utrwali polski i pewnie dużo taniej będzie - byłyby jaja, jakby jeszcze tu zamieszkała.. :)

Dziobak lubi tę wiadomość

FZuMp1.png

‹‹ 13659 13660 13661 13662 13663 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ