35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
macduska wrote:Bisva a Ty w pracy jeszcze nie mówiłaś?
Wie tylko moja bliska przyjaciolka, ktora niedawno zatrudnilam. Dyrekcja i reszta ekipy nie wie nic. Musze wymyslic cos na czwartek, bo bede musiala sie urwac z biura na USG ...
Jak juz powiem, bedzie prosciej : "ide na USG" i koniec
Sabina, moremi, satori lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyBISCA wrote:Wie tylko moja bliska przyjaciolka, ktora niedawno zatrudnilam. Dyrekcja i reszta ekipy nie wie nic. Musze wymyslic cos na czwartek, bo bede musiala sie urwac z biura na USG ...
Jak juz powiem, bedzie prosciej : "ide na USG" i koniec
A kiedy planujesz powiedzieć? -
Reni wrote:no własnie jak to jest
skoro mieszkacie u Norków, to nie uczycie małego języka pl i nn?
Jak to jest jak idzie dziecko do szkoły do pierwszej klasy?Reni, moremi, Jastra, satori lubią tę wiadomość
-
Dziobak wrote:W domu mowimy tylko po polsku. Jest duzo trudniejszy od norweskiego, a ma mowic w obu jezykach dobrze. Norweskiego nauczy sie w przedszkolu, ma na to 4 lata zanim pojdzie do szkoły.
I to jest super ! Dzicko bedzie dwujezyczne bez wiekszego wysilku. Dla takich maluchow to naturalne.
U nas bedzie gorzej, w domu tylko po fr. bede sie starala mowic do malucha po polsku ale nie wiem czy to wystarczy, zeby byl dwujezyczny. Watpie ... Bede czesto do Polski wozicSabina, Reni, Jastra, beates, anna maria, satori lubią tę wiadomość
-
BISCA wrote:I to jest super ! Dzicko bedzie dwujezyczne bez wiekszego wysilku. Dla takich maluchow to naturalne.
U nas bedzie gorzej, w domu tylko po fr. bede sie starala mowic do malucha po polsku ale nie wiem czy to wystarczy, zeby byl dwujezyczny. Watpie ... Bede czesto do Polski wozicDziobak, beates, anna maria, kicia 123 lubią tę wiadomość
-
Dziobak wrote:Bozia, dzieki, ze pamietasz.I no wez powiedz chlopu, zeby oddal magnes, a dostanie ladny z Norwegii. Moge dolozyc z Londynu albo jakis inny. Niech nie bedzie taki, bo przecież nie zbiera!
Dziobak lubi tę wiadomość
-
BISCA wrote:Bozia, ja rozumiem, ze mialas ochote spokojnie poczytac i napic sie drinka, ale zeby tak Kajtka zwiazac
Fajna ta fotka w stopceDziobak, beates lubią tę wiadomość
-
Bozia3 wrote:Jakoś trzeba było czas wypełniać. Wynajęliśmy na cały dzień łajbę - i to w przypadku dwulatka trochę porażka - wyrzucił swojego crocsa za burtę - i chcial sam skakać..
Bozia3, macduska, Sabina, moremi, Jastra lubią tę wiadomość
-
Dziobak wrote:Mysmy chcieli w Gdansku poplywac kajakami po Motlawie. Ale cos mi switalo, ze z Adasiem to moze nie byc dobry pomysl. Moglam miec racje
Co Ty, wystarczy troche liny i zwiazac porzadnieBozia3, macduska, Sabina, moremi, satori lubią tę wiadomość
-
Bozia3 wrote:TDzieci rozmawiały ze mną super teraz po polsku, między sobą i z innymi dziećmi po chorwacku. Więc wszystko w rękach matki - jeśli chce - nauczy języka.
Ja zapisuje Adasia do polskiej szkoly przez net, jak juz tylko osiagnie odpowiedni wiek. Widze, ze u corki zrobilo to strasznie duza robote, bardzo wzbogacilo slownictwo, no i wiedze o Polsce. -
Dziobak wrote:Z ta dwujezycznoscia to naprawde roznie bywa. Owszem, na poziomie komunikacji na pewno w dwujezycznych rodzinach jest ok, ale nie jest to juz jezyk z wyzszej polki. Najczęściej jezyk kraju w ktorym sie mieszka ( jesli tam sie dziecko urodzilo) jest bardziej rozwiniety i w mowie, i w pismie ( ten szczegolnie)
Ja zapisuje Adasia do polskiej szkoly przez net, jak juz tylko osiagnie odpowiedni wiek. Widze, ze u corki zrobilo to strasznie duza robote, bardzo wzbogacilo slownictwo, no i wiedze o Polsce.BISCA, anna maria lubią tę wiadomość
-
Bozia3 wrote:pewnie, że nie z najwyższej - ale może wystarczy komunikacja. Bo ostatecznie tym dzieciom na Chorwacji, czy Twoim w Norwegii - po ciul ten polski na wysokim poziomie? Raczej chodzi o to, żeby się dogadały z babcią, ciocią czy w sklepie przy okazji odwiedzin w kraju matki .
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2016, 18:27
Bozia3, macduska, Reni, Sabina, moremi, BISCA, krycha.stara, satori lubią tę wiadomość
-
Dziobak wrote:Do studiowania w Polsce. I zeby Adas nie mowil: poszlem albo wziąść. Dla mnie polski z wyzszej polki jest wazny. Widze, ze dla Zosi tez. I to mnie cieszy. Chcialabym, zeby moje wnuki tez mowily po polsku cos wiecej niz tylko czesc i dziekuje.
BISCA, beates lubią tę wiadomość
-
Bozia3 wrote:A czemu studia w Polsce? Wyższy poziom? Z wnukami ciężka sprawa - no chyba, że Zosia podziała coś z młodym Wacikiem - to wtedy masz pewne...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2016, 19:03
-
Dziobak wrote:W No medycyne mozna studiowac tylko w 3 miastach, wszystkie oprocz Bergen w pip daleko od nas. Paradoksalnie w Pl blizej.
Dziobak lubi tę wiadomość