Odpowiedz
Oceń ten wątek:
  • Reni Moderator Forum
    Postów: 18615 91956

    Wysłany: 24 października 2018, 14:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia02 napisała:
    Misiabella muszę przyznać że masz wiedzę w temacie badań. Jak by mi przyszło teraz to wszystko robić to bym się chyba pogubiła :D Mnie też wkurzają niektórzy pracownicy naszej służby zdrowia.

    polecam przeczytać naszą encyklopedię, którą stworzyłyśmy z dziewczynami, żeby nie szukać bez sensu. Zebrałyśmy w pigułce co i jak.

    https://ovufriend.pl/forum/starajac-sie-po-35-roku-zycia/badania,691.html

    Misiabella, Anna1975, Madzia02 lubią tę wiadomość

    2 IUI, 4 IVF ICSI. 70 cs..Naturalsik!!! Mamy Dziedzica! animal-graphics-bees-470202.gifdqpri09ky14nbyvi.png
  • Reni Moderator Forum
    Postów: 18615 91956

    Wysłany: 24 października 2018, 14:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiabella wiesz, że możesz edytować post jak chcesz coś dopisać w temacie ;-)
    to nie czat :-) bo można przez to coś przeoczyć

    Misiabella lubi tę wiadomość

    2 IUI, 4 IVF ICSI. 70 cs..Naturalsik!!! Mamy Dziedzica! animal-graphics-bees-470202.gifdqpri09ky14nbyvi.png
  • Misiabella Autorytet
    Postów: 1106 749

    Wysłany: 24 października 2018, 17:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki Reni :) Chyba juz rozumiem o co chodzi z tym 0,88 mom jesli chodzi o pappe, to jest taka bezpieczna granica. U mnie te bialko jest juz obnizone, choc jeszcze nie na krytyczny poziom a po prostu troche obnizone co przy „sędziwym” wieku” podwyzsza mi ryzyko.

    Wiadomość wyedytowana przez autora 24 października 2018, 17:45

    Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    uwo93e3k9xd1u2jy.png
  • Misiabella Autorytet
    Postów: 1106 749

    Wysłany: 24 października 2018, 22:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak ktos kiedys bedzie robil usg prenatalne i pappe moze sobie poczytac przed snem ;) https://fetalmedicine.com/synced/fmf/FMF-polish.pdf

    Osjanka lubi tę wiadomość

    Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    uwo93e3k9xd1u2jy.png
  • adriette Koleżanka
    Postów: 45 33

    Wysłany: 26 października 2018, 20:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odebrałam wyniki badań. Wszystko w normie oprócz prolaktyny.
    prolaktyna 45,9 ng/ml (6,0 - 29,9)
    FSH 5,2 mlU/ml (3,5 - 12,5)
    LH 7,7 mlU/ml
    estradiol 114,9 pg/ml(12,4 - 233,0)
    Może któraś z Was ma wysoką prolaktynę. Będę wdzięczna za informacje co się z tym robi, że się tak kolokwialnie wyrażę. I czy w ogóle można coś z tym zrobić, żeby była w normie. Oczywiście umówię się do gina, ale może do tego czasu czegoś się dowiem od Was.

    kapturnica lubi tę wiadomość

  • Misiabella Autorytet
    Postów: 1106 749

    Wysłany: 26 października 2018, 23:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o prolaktynę, to pewnie ktoś się jeszcze wypowie, może Kapturnica, jak znajdzie czas :)Z tego co mi wiadomo, to prolaktynę mozna spokojnie zbić, bromergonem lub innym lekiem, moja koleżanka akurat stosowała norprolac, ktoś inny brał dostinex. Stosunek lh do fsh masz jeszcze na granicy normy, powyzej 1,5-1,6 może budzić jakies podejrzenia dotyczące pcos, ale to pewnie bys juz wiedziala gdybys to miała, więc wyglada ze jest w porzo. Myślę ze Kapturnica tez jest w tym temacie obcykana, moze się wypowie :)Estradiol jesli badania robiłas między 2 a 5 dniem cyklu jest trochę za wysoki, bo powinien dochodzić maksymalnie do 70, przynajmniej tak byłoby idealnie. To ze jest wyzszy na poczatku cyklu moze o czyms swiadczyc, na przykład moze byc efektem istniejącej torbieli i moze utrudniac dojrzewanie komorek jajowych w pecherzykach. Jesli bylaś na monitoringu po owulacji to ginekolog powinien rozpoznac ze masz torbiel jednak. Czasem hormony troche odbiegają od ideału a i tak zachodzi sie w ciążę. Myślę ze jak zbijesz prolaktynę to będziesz na dobrej drodze, bo raczej nieźle to wygląda u Ciebie.

    adriette lubi tę wiadomość

    Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    uwo93e3k9xd1u2jy.png
  • Misiabella Autorytet
    Postów: 1106 749

    Wysłany: 26 października 2018, 23:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko dobrze jakbys zrobila jeszcze raz estradiol i lh na okolo 2 dni przed owulacja i okolo 7 dni po jeszcze raz estradiol z progesteronemi szczerze to zeby wiedziec czy jest dobrze to hormony i monitoring warto zrobic ze 3 miesiace pod rzad. Ze wzgledu na sytuacje z prolaktyna, najpierw bym ja zbila a potem na nowo badania oczywiscie, bo dopoki jest wysoka nie ma sensu sie tak badac dopoki nie spadnie.

    Wiadomość wyedytowana przez autora 26 października 2018, 23:58

    adriette lubi tę wiadomość

    Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    uwo93e3k9xd1u2jy.png
  • adriette Koleżanka
    Postów: 45 33

    Wysłany: 27 października 2018, 00:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiabella, tak gin podczas usg stwierdził, że jest mała torbiel. Będę kontynuować monitoringi i badania. Chcę zrobić wszystko co w mojej mocy, żeby udało się spełnić marzenie o dziecku. Póki co jestem zielona w tym wszystkim, ale walczę dalej.

    Misiabella lubi tę wiadomość

  • Dziobak Autorytet
    Postów: 3918 19317

    Wysłany: 27 października 2018, 21:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    adriette napisała:
    Odebrałam wyniki badań. Wszystko w normie oprócz prolaktyny.
    prolaktyna 45,9 ng/ml (6,0 - 29,9)

    Może któraś z Was ma wysoką prolaktynę. Będę wdzięczna za informacje co się z tym robi, że się tak kolokwialnie wyrażę. I czy w ogóle można coś z tym zrobić, żeby była w normie. Oczywiście umówię się do gina, ale może do tego czasu czegoś się dowiem od Was.
    Ta prolaktyna nie jest na szczęście jeszcze kosmicznie wysoka. Bromegron i inne preparaty powinny ja ładnie zbić, ale są na receptę i bez wizyty u ginekologa się nie obejdzie. Ja z prolaktyna ponad 200, na Bromergonie zaszłam w ciąże.
    Powodzenia!

    adriette, Misiabella lubią tę wiadomość

  • adriette Koleżanka
    Postów: 45 33

    Wysłany: 27 października 2018, 21:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziobek, no to rzeczywiście moja przy Twojej to pikuś, a ja myślałam, że u mnie już tragedia. Nigdy wcześniej nie badalam hormonów, bo i nie było takiej potrzeby, więc jestem zielona w temacie. Oczywiście umówię się do lekarza. Dziękuję i życzę wszystkiego dobrego!

  • Misiabella Autorytet
    Postów: 1106 749

    Wysłany: 29 października 2018, 11:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni, lub moze ktos inny jeszcze sie orientuje, czy na badanie polowkowe mozna dostac skierowanie z prywatnego gabinetu i zrobic je na nfz tak jak mozna prenatalne 11-14 tc ?

    kapturnica lubi tę wiadomość

    Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    uwo93e3k9xd1u2jy.png
  • kapturnica Autorytet
    Postów: 23840 63921

    Wysłany: 29 października 2018, 23:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiabella napisała:
    Reni, lub moze ktos inny jeszcze sie orientuje, czy na badanie polowkowe mozna dostac skierowanie z prywatnego gabinetu i zrobic je na nfz tak jak mozna prenatalne 11-14 tc ?
    Można ale tylko wtedy kiedy ginekolog ma podpisana umowę z NFZ :)

    Misiabella lubi tę wiadomość

    V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • Jagoda7 Autorytet
    Postów: 254 139

    Wysłany: 30 października 2018, 08:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    adriette napisała:
    Odebrałam wyniki badań. Wszystko w normie oprócz prolaktyny.
    prolaktyna 45,9 ng/ml (6,0 - 29,9)
    FSH 5,2 mlU/ml (3,5 - 12,5)
    LH 7,7 mlU/ml
    estradiol 114,9 pg/ml(12,4 - 233,0)
    Może któraś z Was ma wysoką prolaktynę. Będę wdzięczna za informacje co się z tym robi, że się tak kolokwialnie wyrażę. I czy w ogóle można coś z tym zrobić, żeby była w normie. Oczywiście umówię się do gina, ale może do tego czasu czegoś się dowiem od Was.

    Ja startowałam z prolaktyną 70 ng/ml i było podejrzenie gruczolaka przysadki. Badania na szczęście to wykluczyły. Nie brałam bromergonu, bo lekarze straszyli mnie skutkami ubocznymi. Przez ponad dwa lata brałam Norprolac, coraz większe dawki i trochę zbił mi prolaktynę, ale cały czas była sporo powyżej normy. W końcu mój endokrynolog zmienił mi na Dostinex, który biorę po 1 tabletce dwa razy w tygodniu i prolaktyna pięknie się unormowała po ... miesiącu. Spadła sporo poniżej górnej normy aż nie mogłam uwierzyć.

    SonoHSG - ok, Mutacja MTHFR, Kariotypy ok
    2017 - 2 x IMSI - PGS-NGS - transfer blastki - cb :(
    Prolaktyna wreszcie prawidłowa
    Histeroskopia zabiegowa
    2018 - IMSI - 25.10. - transfer blastki :(
    2019 - 09.03. - transfer 12A (3d)
  • Jagoda7 Autorytet
    Postów: 254 139

    Wysłany: 30 października 2018, 08:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagoda7 napisała:
    Ja startowałam z prolaktyną 70 ng/ml i było podejrzenie gruczolaka przysadki. Badania na szczęście to wykluczyły. Nie brałam bromergonu, bo lekarze straszyli mnie skutkami ubocznymi. Przez ponad dwa lata brałam Norprolac, coraz większe dawki i trochę zbił mi prolaktynę, ale cały czas była sporo powyżej normy. W końcu mój endokrynolog zmienił mi na Dostinex, który biorę po 1 tabletce dwa razy w tygodniu i prolaktyna pięknie się unormowała po ... miesiącu. Spadła sporo poniżej górnej normy aż nie mogłam uwierzyć.

    A i jeszcze jedno - warto zrobić badanie na makroprolaktynę, albo jak kto woli big prolaktynę. To zlecił mi też mój endokrynolog. Chodzi o to, że to badanie wykaże, dwa rodzaje prolaktyny, kolokwialnie to ujmując: normalną prolaktynę,która ma znaczenie przy staraniach o dziecko oraz makroprolaktynę, która zawyża wyniki ogólne, ale nie ma znaczenia, jest obojętna, jest bo jest, ale nie trzeba się nią przejmować. W moich badaniach częściowo pojawiła się właśnie makroprolaktyną, chociaż tą normalną też miałam wtedy jeszcze podwyższoną.

    SonoHSG - ok, Mutacja MTHFR, Kariotypy ok
    2017 - 2 x IMSI - PGS-NGS - transfer blastki - cb :(
    Prolaktyna wreszcie prawidłowa
    Histeroskopia zabiegowa
    2018 - IMSI - 25.10. - transfer blastki :(
    2019 - 09.03. - transfer 12A (3d)
  • adriette Koleżanka
    Postów: 45 33

    Wysłany: 30 października 2018, 09:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Jagoda7. Wygląda na to, że ta moja prolaktyna nie jest jakoś tragicznie wysoka.W piątek idę do gina, zobaczymy co powie.

  • Misiabella Autorytet
    Postów: 1106 749

    Wysłany: 30 października 2018, 10:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kapturnica, byc moze ze ma- nie znalazlam tego w necie jeszcze, tylko ja tam normalnie place za wizyty i tylko na badanie prenatalne dostalam skierowanie, jesli chodzi o inne badania np z krwi to juz musialam placic za cytomegalie, hivy i rozyczki. Interesuje mnie czy tak bedzie z polowkowym, choc prawdopodobnie tak.

    Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    uwo93e3k9xd1u2jy.png
  • Misiabella Autorytet
    Postów: 1106 749

    Wysłany: 30 października 2018, 11:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba jednak ta przychodnia nie ma podpisanego kontraktu z nfzetem przynajmniej na szybko szukalam w takiej przegladarce gdzie jest wykaz przychodni ktore maja swiadczenia na nfz. No i nie pamietam zebym widziala kiedykolwiek tam tabliczke z nfzetem na wejsciu.

    Wiadomość wyedytowana przez autora 30 października 2018, 11:26

    kapturnica lubi tę wiadomość

    Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    uwo93e3k9xd1u2jy.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 30 października 2018, 11:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni napisała:
    Mój wynik w 12tc+0 dni
    FHR – 167 ud/min
    CRL – 54,9 mm
    NT – 1,70 mm
    Wolne B-hCG – 52 IU/I (1,484 MoM)
    PAPP-A – 4,813 IU/I (1,903 MoM)

    Trisomia 21 – 1: 50 (ryzyko skorygowane 1: 997)
    Trisomia 18 – 1: 116 (ryzyko skorygowane 1: 2327)
    Trisomia 13 – 1: 366 (ryzyko skorygowane 1: 7329)
    Uwagi: niskie ryzyko trisomii

    i zmienił mi się termin porodu
    według @ 04.02.2019, a po tym prenatalnym mam na 29.01.2019 i połówkowe też to potwierdziło, więc nadal pozostaje ten termin

    Ja odebrałam pappa - ale chyba fatalnie wyszło - wolna beta-20.83 i papp-a-1.800 :(
    Niestety nie mam wciaz opisu z usg ani oceny...
    jedynie co to zrobiłam nipt..

  • Osjanka Koleżanka
    Postów: 40 61

    Wysłany: 30 października 2018, 17:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matko, jeszcze się nie łapię w tej wolnej becie i co to oznacza.


    Poszłam zrobić Sanco. Megastresujące to było. Niby tylko pobranie krwi, ale przedtem 40 minut rozmowy, która miała mi wyjaśnić wszystkie wątpliwości. "Jeśli nie da się przeprowadzić badania, to powtarzamy je. Ale jeśli w ogóle nie da się go przeprowadzić, to nie zwracamy kosztów". "A w jakich przypadkach może się nie udać przeprowadzić?" "Na przykład jeśli ma pani wczesny nowotwór i jeszcze pani o tym nie wie".

    W tej miłej atmosferze...

    Wyniki najpewniej będą w poniedziałek.

  • kapturnica Autorytet
    Postów: 23840 63921

    Wysłany: 30 października 2018, 18:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiabella napisała:
    Chyba jednak ta przychodnia nie ma podpisanego kontraktu z nfzetem przynajmniej na szybko szukalam w takiej przegladarce gdzie jest wykaz przychodni ktore maja swiadczenia na nfz. No i nie pamietam zebym widziala kiedykolwiek tam tabliczke z nfzetem na wejsciu.
    Najlepiej zapytać w danej przychodni czy nie tyle oni maja podpisane a konkretnie dany lekarz bo mój prywatny gin przyjmował w przychodni zakontraktowanej ale on osobiście prowadząc swoją praktykę prywatna nie miał podpisanego kontraktu z NFZ Dlatego ja miałam dwóch lekarzy ;)

    Misiabella lubi tę wiadomość

    V8GJp2.pngZtiMp1.png
‹‹ 13887 13888 13889 13890 13891 ››

Zajdź w ciążę dwa razy szybciej

Sprawdź OvuFriend Premium

  • wyznaczanie dni płodnych
  • dieta płodności
  • innowacyjny algorytm

Wypróbuj miesiąc za darmo, potem tylko 29 zł / mies.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Projekt OvuFriend: "Opracowanie nowych w skali światowej rozwiązań w obszarze uczenia maszynowego wspierających w planowaniu rodziny i pokonywaniu problemu niepłodności" współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Inteligentny Rozwój 2014-2020.

UTWÓRZ KONTO

Twoje dane są u nas bezpieczne. Nigdy nie udostępnimy nikomu Twojego adresu e-mail ani bez Twojego pozwolenia nie będziemy wysyłać do Ciebie wiadomości. My również nie lubimy spamu!

Twój adres e-mail: 
OK Anuluj
Dziękujemy za dołączenie do OvuFriend!

Wysłaliśmy do Ciebie wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Aby aktywować konto przejdź do swojej poczty email , a następnie kliknij na link aktywacyjny, który do Ciebie wysłaliśmy.

Jeśli nie widzisz naszej wiadomości, zajrzyj proszę do folderu Spam.

OK (15)