Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • Osjanka Koleżanka
    Postów: 40 61

    Wysłany: 23 października 2018, 15:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adriette, zawsze mówią, żeby na spokojnie "próbować" przez 12 miesięcy, a po 35 roku życia minimum 6 miesięcy, zanim się podejmie jakieś kroki, bo u zupełnie zdrowej pary może to tyle trwać. Na razie więc może nie ma powodu do niepokoju.

    Skoro Ty już dziecko jedno masz i dodatkowo już robiłaś podstawowe badania, monitoring (rozumiem, że w tej sytuacji nie ma co radzić, żeby mierzyć temperaturę i śledzić, bo to wszystko widac) i wszystko z grubsza wygląda OK- to na pewno Reni ma rację i powinien się zbadać mąż.

    Trzymam kciuki, może się uda bez żadnego wspomagania jak i mnie się udało ;-)

    adriette lubi tę wiadomość

  • adriette Ekspertka
    Postów: 191 236

    Wysłany: 23 października 2018, 16:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny. Chyba tak właśnie zrobię. Dam sobie luzu na jakiś miesiąc, dwa,bo już powoli fiksacji dostaję, tak się nakręcam tym wszystkim. Potem badania nasienia i zobaczy się co dalej.

    AMH X 2018 - 0,75
    AMH IV 2019 - 0,43
    MTHFR A1298C - u.hetero.
    PAI-1 - u.homo.
    obniżone białka c i s
    antykoagulant toczniowy +
    ANA1 +
    V 2019 ciąża naturalna - poronienie zatrzymane w 8 tc
    XI 2019 lametta+pregnyl
  • Madzia02 Przyjaciółka
    Postów: 99 62

    Wysłany: 23 października 2018, 18:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adriette Reni ma racje. Mi też lekarka powiedziała że teraz pora na partnera i jak jemu dobrze wyjdzie to dopiero resztę badań.

  • Misiabella Autorytet
    Postów: 2470 1523

    Wysłany: 23 października 2018, 20:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez sie zgadzam z dziewczynami - pora na meza ;) Choc uwazam ze warto monitoring i badania kontynuowac 3 miesiace z rzedu. Czy monitoring dal Ci obraz tego jakiego dnia masz owulacje, wiadomo z prawdopodobienstemwem do 2-3 dni. Wtedy mozna wcelowac sie z badaniem estradiolu by byl zbadany na okolo dwa dni przed owulacja, Warto przestudiowac jak sie to ma do mierzonych temperatur. Estradiol warto zbadac na poczatku cyklu (3dc), na dwa dni przed oowulacja i 7 dni po niej razem z progesteronem. Na dwa dni przed owulacja razem z lh. Adriette, a jak Ci wyszlo fsh i lh i estradiol w 3dc, badalas?

    adriette lubi tę wiadomość

    Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    relg3e5e8ajpipsb.png
  • Misiabella Autorytet
    Postów: 2470 1523

    Wysłany: 23 października 2018, 20:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znalazlam tutaj na ovufrendzie taka fajna tabelke z poziomami hormonow w danym dniu cyklu, jak ja znajde na laptopie to zamieszcze.

    adriette, Madzia02 lubią tę wiadomość

    Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    relg3e5e8ajpipsb.png
  • adriette Ekspertka
    Postów: 191 236

    Wysłany: 23 października 2018, 20:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiabella, do tej pory miałam jeden cykl monitorowany. Przed rozpoczęciem starań byłam u gina i zlecił mi tsh i przeciwciała różyczki, toksoplaxmozy i cytomegalii.Po 4 miesiącach bezowocnych starań stwierdziłam, że wybiorę się na monitoring. To był akurat 12 dzień cyklu, test owulacyjny był pozytywny, no i pęcherzyk był. Potem byłam 14dc i było po owulacji, czyli doszło do niej 12 lub 13dc. Wykres pokazuje mi owulację 13dc, czyli się pokrywa. Co do badań to gin zlecił mi estradiol 13dc i wyszedł w normie, ale mógłby być wyższy oraz progesteron 7 dni po owulacji. Wynik prawidłowy. No i amh jeszcze i to wszystko z badań.

    AMH X 2018 - 0,75
    AMH IV 2019 - 0,43
    MTHFR A1298C - u.hetero.
    PAI-1 - u.homo.
    obniżone białka c i s
    antykoagulant toczniowy +
    ANA1 +
    V 2019 ciąża naturalna - poronienie zatrzymane w 8 tc
    XI 2019 lametta+pregnyl
  • Misiabella Autorytet
    Postów: 2470 1523

    Wysłany: 23 października 2018, 20:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj bylam by mi do moich badan prenatalnych dopisali pappe. Powiedzialam im ze sie pomylili i wpisali mi zly tydzien ciazy i wiecie dzisiaj poszli na taka latwizne ze mi wykasowali termin jaki wynika z usg a zostawili z miesiaczki ktory nie pokrywa sie z realiami, crl przez to mi przeskoczyl na 95 centyl, a glowa pozostala na nizszym. Dla mnie to strasznie nieprofesjonalne, nie wspominajac ze badanie ktore jest dalszym punktem wyjsciowym do kolejnych badan czy do porodu jest oszukane. Ja nie wiem, czemu nie mogli tego poprawic wlasciwie ale slyszalam za drzwi ze mieli jakis problem choc niekoniecznie tego dotyczyl. Moze pan doktor razem z pielegniarka woleli tak bo jakby mi poprawili nalezycie przyznaliby sie do bledu. Ryzyko trisomii 21 wyszlo mi dosc wysoko u nich, nie wiem czy to kombinowanie tez nie mialo na to wplywu czesciowo. Bo rozne rzeczy maja i podkrecaja pileczke, takie jak tetno plodu, przeziernosc karkowa ktora nie jest mediana rowniez. Ogolnie sie mierszcze powyzej krytycznego 1/300, bo mam 1/400, powiedzial ze zaleca mi nifty a skierowanie na aminopunkcje to moze mi dac jak chce, choc nie widzi takiej koniecznosci. Pieprze ich łachę odnosnie wpisania mi realnego tc, w poniedzialek bylam na opozycyjnych prenatalnych u lekarza ktory mi robil w poprzedniej ciazy, w tym tez polowkowe i z ktorego bylam bardzo zadowolona bo jest bardzo dokladny. Ciaze mi okreslil na 13tc i 5 dzien coby sie zgadzalo z kazdym usg. To jest koles ktory duzo czasu poswieca by zlapac odpowiednie ujecie i robi ich kilka by porownac wymiary. U niego NT wyszlo mi 1,6, u Garwolinskiego 1,9. 1,6 robi duza roznice w wyliczeniach programu, mimo ze i 1,9 jest prawidlowe ale nie lezy w medianie dlatego po 40tce juz zwyzsza ryzyko. Tak samo tetno plodu. W szpitalu w ktorym sama bylam mocniej zestresowana wątpliwym przyjeciem, tetno wynosilo 167 u/m, w multimedzie 157. Oba sa w normie, ale 167 juz zwieksza ryzyko bo nie znajduje sie w sredniej. Takze bez pappy z usg plus wiek i wyzej wymienione wartosci w szpitalu ryzyko trisomii 21 wyszlo mi 1:162, a w przychodni 1 :285. Pappa mi podwyzszyla te szpitalne do prawie 1:400 a w piatek ide do multimedu to mi nieodplatnie wpisza do programu pappe ze szpitala. Mysle ze moze wyjsc kolo 1:500, lub 1:600. Teraz mi zalezy co prawda zeby miec wlasciwy wiek ciazy a reszta interesuje mnie juz co najmniej letnio. Aminopunkcji nie chce robic , przyjme ze sanco i to ze jestem powyzej ryzyka 1:300 daje mi szanse na zdrowe dziecko. Nigdy nie mozna miec pewnosci ale przy zalozeniu ze przy aminopunkcji co 200tna kobieta poroni, wole juz to pozostawic tak jak jest.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2018, 21:25

    Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    relg3e5e8ajpipsb.png
  • Misiabella Autorytet
    Postów: 2470 1523

    Wysłany: 23 października 2018, 21:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adriette czyli mozesz miec dobry estradiol, bo jesli badalas go w dniu owulacji to on wtedy sie obniza a potem znow wzrasta.

    Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    relg3e5e8ajpipsb.png
  • Misiabella Autorytet
    Postów: 2470 1523

    Wysłany: 23 października 2018, 21:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moim zdaniem powinnas tez zbadac w 3dc fsh, lh i estradiol, bo to jest podstawa wszelkich badan. Prolaktyna tez jest wazna. Ja badalam w 3dc, ale tez mozna razem z progesteronem.

    Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    relg3e5e8ajpipsb.png
  • Misiabella Autorytet
    Postów: 2470 1523

    Wysłany: 23 października 2018, 21:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    I pan dr w multimedzie odgadl ze bede miec chlopca zanim mu powiedzialam ze juz wiem :)

    Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    relg3e5e8ajpipsb.png
  • Misiabella Autorytet
    Postów: 2470 1523

    Wysłany: 23 października 2018, 21:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczesniej tez byl pewny w 12 dc ze bedzie chlopak i sie sprawdzilo. Zreszta sama widzialam siusiaka na monitorze tamtym razem ;)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2018, 21:21

    Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    relg3e5e8ajpipsb.png
  • Madzia02 Przyjaciółka
    Postów: 99 62

    Wysłany: 23 października 2018, 22:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiabella wrote:
    Ja tez sie zgadzam z dziewczynami - pora na meza ;) Choc uwazam ze warto monitoring i badania kontynuowac 3 miesiace z rzedu. Czy monitoring dal Ci obraz tego jakiego dnia masz owulacje, wiadomo z prawdopodobienstemwem do 2-3 dni. Wtedy mozna wcelowac sie z badaniem estradiolu by byl zbadany na okolo dwa dni przed owulacja, Warto przestudiowac jak sie to ma do mierzonych temperatur. Estradiol warto zbadac na poczatku cyklu (3dc), na dwa dni przed oowulacja i 7 dni po niej razem z progesteronem. Na dwa dni przed owulacja razem z lh. Adriette, a jak Ci wyszlo fsh i lh i estradiol w 3dc, badalas?

    Misiabella zgadzam się ja właśnie najpierw miałam takie podstawowe badania z krwi. Potem zwykłe i dopochwowe USG później monitoring i wyszło że owulacja jest tak jak należy raz z jednego raz z drugiego jajnika i dopiero po tym kazala partnerowi zbadać nasienie.

  • Osjanka Koleżanka
    Postów: 40 61

    Wysłany: 23 października 2018, 22:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiabella, jak Cie czytam, to słabo mi aż, że mnie też czeka ten stres :-(

    A co do liczenia z ostatniej miesiączki... Miałam tak przy pierwszym dziecku, że cykle b. długie i jakieś nie takie, po 36-38 dni. I WIEDZIAŁAM, że zaszłam w ciążę gdzieś ok 24 dnia cyklu. POtwierdziły to początkowe wyniki bety oraz pierwsze usg.

    I co? I dupa. Termin porodu w szpitalu - wyliczony wg ostatniej miesiączki, absolutnie nikt mnie nie słuchał i chcieli mi już wywoływać poród, chociaż wg swoich obliczeń miałam urodzić 26/08, a urodziłam rano 27/08 ;-) I to tzw szpital 3 stopnie referencyjności, wszystkie badania w książeczce.

    Strasznie schematycznie myślą ci lekarze...

    Idę na to sanco za tydzień, a na usg 5 listopada, czyli za 2 tyg.

  • Madzia02 Przyjaciółka
    Postów: 99 62

    Wysłany: 23 października 2018, 22:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiabella muszę przyznać że masz wiedzę w temacie badań. Jak by mi przyszło teraz to wszystko robić to bym się chyba pogubiła :D Mnie też wkurzają niektórzy pracownicy naszej służby zdrowia.

  • Misiabella Autorytet
    Postów: 2470 1523

    Wysłany: 24 października 2018, 08:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam tym razem pecha, bo trzeba bylo isc prywatnie i byloby bez nerwow, skoro nie zdazylam sie zapisac na nfz w dobre miejsce. Bo choc Garwolinski to dobry specjalista wydaje mi sie ze w warunkach szpitalnych robi po najnizszej linii oporu, no i ten prlowski anturaż szpitalny dodal tu smaczka. A wyniki, jakie sa takie sa, nie sa rewelacyjne skoro nie wyszlo mi wyzej. Wolna podjednostka hcg wyszla mi chyba w normie, wiem ze nie moze byc wyzej niz 2,5 mom, ja mam 1,5, nie doszukalam sie czy to srednia czy nie, pappa wyszla mi troche ponizej tego co powinno byc ale nie tak nisko by wskazywac trisomie 21. Idealne jest ponoc 0,88 mom, ja mam 0,78. Jakbym miala 0,56 to by mi wyszlo pewnie ryzyko jeden do kilku. A wlasnie Reni, jaka Ci wyszla biochemia przy tak rewelacyjnym wyniku calego testu? Jakie mialas nt, tetno plodu i crl i ktory to byl tc i dzien? Sorry ze Ci zawracam gitare, ale chcialabym wiedziec przy jakich wskaznikach ryzyko poszlo tak do dolu. Ja sie ciesze ze swojego wyniku, bo moglo byc gorzej choc wolalabym wyzszy dla spokoju ducha :)

    Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    relg3e5e8ajpipsb.png
  • adriette Ekspertka
    Postów: 191 236

    Wysłany: 24 października 2018, 10:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jeszcze raz dzięki wielkie. Zrobię tak jak radzicie. Dziś rozpoczęłam nowy cykl (6cs), więc pojutrze zbadam FSH, IH, estradiol i prolaktynę. No i będę nawiedzac gina w związku z monitoringiem. Przynajmniej jak będzie potwierdzona owulacja to będę wiedzieć kiedy jest realna szansa na dziecko w danym cyklu. No i badania nasienia w najbliższym czasie, tylko muszę zakomunikować malzowi, że nadszedł ten czas.

    Misiabella, Madzia02 lubią tę wiadomość

    AMH X 2018 - 0,75
    AMH IV 2019 - 0,43
    MTHFR A1298C - u.hetero.
    PAI-1 - u.homo.
    obniżone białka c i s
    antykoagulant toczniowy +
    ANA1 +
    V 2019 ciąża naturalna - poronienie zatrzymane w 8 tc
    XI 2019 lametta+pregnyl
  • Misiabella Autorytet
    Postów: 2470 1523

    Wysłany: 24 października 2018, 13:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adriette daj znac jak zrobisz. Ja wiem jakie badania kiedy trzeba zrobic, wiem mniej wiecej jakie maja byc wyniki, ale nie znam sie na tym jaka symulacje zastosowac gdy cos nie gra, tutaj mysle ze niektore dziewczyny beda mogly sie wypowiedziec ktore stosowaly, no i podstawa to dobry lekarz, a o takiego trudno, no i z reguly wiekszosc nie rozumie ze ktos nie chce w ciemno sie starac kilka miesiecy bo nie chce zwlekac. Mi sie dziwili ze ja chce sie badac zanim przystapilam do staran he he. A z drugiej strony ubolewali nad wiekiem. Ciezko o drugą rozumna istote na tym swiecie ;)

    adriette lubi tę wiadomość

    Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    relg3e5e8ajpipsb.png
  • Misiabella Autorytet
    Postów: 2470 1523

    Wysłany: 24 października 2018, 13:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A nie sorry wolna podjednostka bhcg wyszla mi 1,231 mom, a pappa 0,779 mom.

    Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    relg3e5e8ajpipsb.png
  • Misiabella Autorytet
    Postów: 2470 1523

    Wysłany: 24 października 2018, 13:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem tez ze mediana zalezy od tc, ale mi nie dali swistka z biochemii razem z normami z laboratorium wiec nie wiem jak to wyglada. I czy mi te wartosci przypasowali do wlasciwego tc skoro wpisali mi wiek ciazy z om, mimo ze z usg jest tydzien pozniejszy.

    Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    relg3e5e8ajpipsb.png
  • Reni Autorytet
    Postów: 18654 91998

    Wysłany: 24 października 2018, 14:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiabella wrote:
    Wolna podjednostka hcg wyszla mi chyba w normie, wiem ze nie moze byc wyzej niz 2,5 mom, ja mam 1,5, nie doszukalam sie czy to srednia czy nie, pappa wyszla mi troche ponizej tego co powinno byc ale nie tak nisko by wskazywac trisomie 21. Idealne jest ponoc 0,88 mom, ja mam 0,78. Jakbym miala 0,56 to by mi wyszlo pewnie ryzyko jeden do kilku. A wlasnie Reni, jaka Ci wyszla biochemia przy tak rewelacyjnym wyniku calego testu? Jakie mialas nt, tetno plodu i crl i ktory to byl tc i dzien? Sorry ze Ci zawracam gitare, ale chcialabym wiedziec przy jakich wskaznikach ryzyko poszlo tak do dolu. Ja sie ciesze ze swojego wyniku, bo moglo byc gorzej choc wolalabym wyzszy dla spokoju ducha :)
    Mój wynik w 12tc+0 dni
    FHR – 167 ud/min
    CRL – 54,9 mm
    NT – 1,70 mm
    Wolne B-hCG – 52 IU/I (1,484 MoM)
    PAPP-A – 4,813 IU/I (1,903 MoM)

    Trisomia 21 – 1: 50 (ryzyko skorygowane 1: 997)
    Trisomia 18 – 1: 116 (ryzyko skorygowane 1: 2327)
    Trisomia 13 – 1: 366 (ryzyko skorygowane 1: 7329)
    Uwagi: niskie ryzyko trisomii

    i zmienił mi się termin porodu
    według @ 04.02.2019, a po tym prenatalnym mam na 29.01.2019 i połówkowe też to potwierdziło, więc nadal pozostaje ten termin

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2018, 14:56

    Misiabella lubi tę wiadomość

    2 IUI, 4 IVF ICSI. 70 cs..Naturalsik!!! Mamy Dziedzica! graphics-bees-482908.gifdqpri09ky14nbyvi.png
‹‹ 13886 13887 13888 13889 13890 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego