35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
U mnie w tym cyklu wyznaczył ovu na 14 dc, bo w 16dc zaznaczyłam śluz lepki. Jak tylko zmienię na wodnisty lub rozciągliwy przesuwa mi ovu na 16dc. Myślę, więc, że śluz może być tego dnia wodnisty lub rozciągliwy.
Bursztyn, malgos741, inessa lubią tę wiadomość
Mangoi jej marzenie
-
Szczyt objawu śluzu poprzedza o jeden dzień owulację. Zaleca się aby kobiety nie planujące ciąży rozpoczynały współżycie płciowe dopiero w 4 dniu po szczycie objawu śluzu.
Na razie znalazłam tylko to.
Znalazłam też zdanie - szczyt objawu śluzu może być nawet trzy dni przed owulacją.Bursztyn, malgos741, malgos741, malgos741, inessa, megan8 lubią tę wiadomość
-
Olena wrote:Szczyt objawu śluzu poprzedza o jeden dzień owulację. Zaleca się aby kobiety nie planujące ciąży rozpoczynały współżycie płciowe dopiero w 4 dniu po szczycie objawu śluzu.
Na razie znalazłam tylko to.
Znalazłam też zdanie - szczyt objawu śluzu może być nawet trzy dni przed owulacją.malgos741, inessa lubią tę wiadomość
-
Olena wrote:Proszę spójrzcie na mój wykres. Mi zawsze dzień - dwa przed owu zanika śluz płodny.
ale jak w takim razie wytlumaczyc fakt, ze mozna zajsc w ciaze wspolzyjac w czasie owulki a czasem nawet po? przy takim sluzie?
inessa lubi tę wiadomość
-
nie mylisz się
Bursztyn wrote:hmm...no nie wiem co powiedziec....no bo logika podpowiadalaby mi to co napisala Mango, ze do owulacji i w dzien owulacju wodnisty lub rozciagliwy, a po owulce kremowy, nieplodny. Ale niech mnie ktoras poprawi jesli sie myle. Ja sie na tym nie znamBursztyn, inessa lubią tę wiadomość
-
Parametry śluzu płodnego
Po skończonej miesiączce szyjka macicy najczęściej zaczopowana jest korkiem gęstego śluzu. W miarę jak dojrzewa komórka jajowa, w pochwie zaczyna pojawiać się śluz. Początkowo śluz jest mętny, nieprzejrzysty, lepki. Stopniowo zmienia się jednak na bardziej rozciągliwy, śliski, bezbarwny, przezroczysty. W drogach rodnych zwiększa się też jego ilość. W czasie dni płodnych kobieta czuje w przedsionku pochwy mokrość, silną wilgotność. Gdy śluz w pochwie wygląda jak białko jaja kurzego i daje się rozciągnąć między dwoma palcami dłoni, jest to właśnie śluz płodny.
To, jak długo śluz jest obecny w pochwie, zależy od wielu czynników, w tym od indywidualnych uwarunkowań każdej kobiety. Pod koniec obecności w pochwie śluzu o konsystencji białka jaja kurzego następuje owulacja. Komórka jajowa zostaje uwolniona z jajnika i wędruje do jajowodu. Kiedy w czasie swojej wędrówki „spotka się” z plemnikiem, dochodzi do zapłodnienia. Po jajeczkowaniu szyjka macicy nie wytwarza już śluzu płodnego i ponownie zostaje zamknięta przez gęsty korek śluzowy. Śluz płodny znosi nieco kwasowość środowiska pochwy i umożliwia zachowanie plemników przy życiu w drogach rodnych kobiety. Bez śluzu plemniki szybko obumierają.
Subiektywne odczucie suchości w pochwie oznacza dni niepłodne w cyklu. Gdy kobieta odczuwa wilgoć w pochwie, prawdopodobnie rozpoczął się okres dni płodnych. Śluzu płodnego nie wolno mylić z upławami. Dokładna obserwacja śluzu pomaga ustalić optymalny moment współżycia, który ma doprowadzić do zajścia w ciążę. Niewielka ilość śluzu szyjkowego w pochwie oraz niskie parametry nasienia mężczyzny mogą stanowić przyczynę problemów z poczęciem. Przy ustaleniu szczytu najwyższej płodności kobiety w cyklu mogą pomóc testy owulacyjne oraz pomiary pH śluzu szyjkowego.Bursztyn, caffe, malgos741, sjoanka, Andzia33, inessa lubią tę wiadomość
-
Czesc Dziewczynki, kupe lat, ostatnio to nawet nie podgladalam was ze tego zniechecenia i bezsilnosci.
Ale chcialam sie wtracic do tematu sluzowego. Otoz fakt zajscia w ciaze w czasie owulki przy JUZ kremowym sluzie mozna wytlumaczyc tym ze po to jest przed owulka sluz plodny aby wlasnie plemniki przetrwalay do oWulacji. Wiec ja tez kiedys mocno sie zdziwilam jak uswiadomilam sobie ze tak naprawde sluz plodny, ten bialkowy, rozciagliwy wystepuje PRZED OWULACJA!! ja np. w dniu owulki zazwyczaj nie mam sluzu, ale wtedy tez nie jest on juz tak bardzo potrzebny bo skoro jest juz owulka to plemniczki pedza prosto do jaja i nie potrzebuja sluzu na przeczekanie.
Bursztyn wrote:rzucilam okiem, rzeczywiscie.
ale jak w takim razie wytlumaczyc fakt, ze mozna zajsc w ciaze wspolzyjac w czasie owulki a czasem nawet po? przy takim sluzie?Reni, Bursztyn, caffe, malgos741, Andzia33, inessa lubią tę wiadomość
-
Chociaz ja uwazam, ze w dniu owulki jeszcze by sie plodny przydal na przetrwanie dla jakiegos zablakanego plemnika, natomiast po owulce, juz rzeczywiscie nie. Ale to tak na "chlopski rozum", a jak powiedzialam wczesniej- ja sie na tym nie znam
I tylko zeby pozniej nie bylo, ze wpadlam przez swoja niewiedzeWiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2013, 09:04
Andzia33, inessa, megan8 lubią tę wiadomość
-
jestem, jestem, zyje, ale jesli chodzi o starania to mam dola....od 2 tygodni nie zagladalam tu w ogole, postanowilam ze wroce dopiero jak zajde w ciaze.Ale dzisiaj przy wpisywaniu tempki stwierdzilam ze zajrze sprawdzic czy nie ma nowej zielonej kropy:-) a tu taki ciekawy temat;-)
Pozdrawiam wszystkie dziewczynki!malgos741, bliska77, Bursztyn, Andzia33, inessa lubią tę wiadomość
-
nie no Reni, to ja bylam ta ktora oglosila na naszym forum te radosna nowine;-) i od tego czasu nie bylam tu ani razu i powiem wam ze faktycznie czlowiek mnie sie nakreca, ale jak przychodzi czas po owulce to jednak zaglada sie tu czesciej z nadzieja ze to jednak TEN cykl:-)
a u Ciebie Reni widze ze to wlasnie TEN! jak sie czujesz? zakladam ze masz pelen zestaw objawow;-)malgos741, Reni, bliska77, Andzia33, inessa lubią tę wiadomość
-
Witam dziewczynki,
ja za to w dniu owu nie widzę śluzu płodnego ale wiem że jest bo na monitoring ginek mi mówi że piękny śluz, ale też mi się wydaje że płodny to kurze białko w tym cyklu pomogę sobie żelem, który pomaga żołnierzykomMango, caffe, Viola, inessa lubią tę wiadomość
01.2015 iuiinvicta Gdańska
10.2015 iuiArtemida Olsztyn
ivf Kwiecień punkcja 14.04.2016
kariotypy ok
mutacja MTHFR
ivf listopad Novum co ma być to będzie...transfer 18.11.2017 -
Witam
Olena - według mnie powinnaś pójść do lekarza. Faza lutealna nie trwa ponad 18 dni. Jeśli clo przedłużyłoby Ci cykl - to w pierwszej fazie. Albo to ciąża, a jeśli nie - to powinien Cię przebadać lekarz....
Śluz - jeśli jest nierozciągliwy w dniu owulacji - to współżyjąc w ten dzień, nie dojdzie do zapłodnienia. Jeśli ktoś tak ma - to powinien bzykać się przed owulką - w dniu szczytu śluzu. Ja mam jednak wrażenie, że program ovu wyznacza owulkę później o dzień, niż ona jest faktycznie - u mnie tak było porównując program z USG. Tak czy siak - lepiej się bzykać przed. niż w dniu owulki czy później...tak więc Bursztynku Twoje szaleńśtwo to chyba psu na budę..... Weź Ty się normalnie za tego Twojego chłopa....
Mango, Viola, caffe, Bursztyn, Andzia33, inessa, megan8, Iwone lubią tę wiadomość
-
hahah nie no ja standardowo jestem w ciąży
Viola wrote:a u Ciebie Reni widze ze to wlasnie TEN! jak sie czujesz? zakladam ze masz pelen zestaw objawow;-)Viola, Mango, caffe, Bursztyn, Andzia33, inessa lubią tę wiadomość