X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • Mango Autorytet

Wysłany: 18 października 2013, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w tym cyklu wyznaczył ovu na 14 dc, bo w 16dc zaznaczyłam śluz lepki. Jak tylko zmienię na wodnisty lub rozciągliwy przesuwa mi ovu na 16dc. Myślę, więc, że śluz może być tego dnia wodnisty lub rozciągliwy.

Bursztyn, malgos741, inessa lubią tę wiadomość

Mango motylki.gif i jej marzenie <3
  • Olena Autorytet

Wysłany: 18 października 2013, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczyt objawu śluzu poprzedza o jeden dzień owulację. Zaleca się aby kobiety nie planujące ciąży rozpoczynały współżycie płciowe dopiero w 4 dniu po szczycie objawu śluzu.

Na razie znalazłam tylko to.

Znalazłam też zdanie - szczyt objawu śluzu może być nawet trzy dni przed owulacją.

Bursztyn, malgos741, malgos741, malgos741, inessa, megan8 lubią tę wiadomość

590040cb82960119f78e126c9419cb34.png
  • Olena Autorytet

Wysłany: 18 października 2013, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Proszę spójrzcie na mój wykres. Mi zawsze dzień - dwa przed owu zanika śluz płodny.

Andzia33, inessa lubią tę wiadomość

590040cb82960119f78e126c9419cb34.png
  • Bursztyn Autorytet

Wysłany: 18 października 2013, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olena wrote:
    Szczyt objawu śluzu poprzedza o jeden dzień owulację. Zaleca się aby kobiety nie planujące ciąży rozpoczynały współżycie płciowe dopiero w 4 dniu po szczycie objawu śluzu.

Na razie znalazłam tylko to.

Znalazłam też zdanie - szczyt objawu śluzu może być nawet trzy dni przed owulacją.
    no jest to ciekawe. Mozesz podac zrodlo?

malgos741, inessa lubią tę wiadomość

477706bb5ioid7xx.jpg
  • Bursztyn Autorytet

Wysłany: 18 października 2013, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olena wrote:
    Proszę spójrzcie na mój wykres. Mi zawsze dzień - dwa przed owu zanika śluz płodny.
    rzucilam okiem, rzeczywiscie.
    ale jak w takim razie wytlumaczyc fakt, ze mozna zajsc w ciaze wspolzyjac w czasie owulki a czasem nawet po? przy takim sluzie?

inessa lubi tę wiadomość

477706bb5ioid7xx.jpg
  • Bursztyn Autorytet

Wysłany: 18 października 2013, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zglupialam juz zupelnie...

inessa lubi tę wiadomość

477706bb5ioid7xx.jpg
  • Reni Autorytet

Wysłany: 18 października 2013, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie mylisz się
    Bursztyn wrote:
    hmm...no nie wiem co powiedziec....no bo logika podpowiadalaby mi to co napisala Mango, ze do owulacji i w dzien owulacju wodnisty lub rozciagliwy, a po owulce kremowy, nieplodny. Ale niech mnie ktoras poprawi jesli sie myle. Ja sie na tym nie znam ;)

Bursztyn, inessa lubią tę wiadomość

2 IUI, 4 IVF ICSI. 70 cs..Naturalsik!!! Mamy Dziedzica! graphics-bees-482908.gifdqpri09ky14nbyvi.png
  • Reni Autorytet

Wysłany: 18 października 2013, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Parametry śluzu płodnego
    Po skończonej miesiączce szyjka macicy najczęściej zaczopowana jest korkiem gęstego śluzu. W miarę jak dojrzewa komórka jajowa, w pochwie zaczyna pojawiać się śluz. Początkowo śluz jest mętny, nieprzejrzysty, lepki. Stopniowo zmienia się jednak na bardziej rozciągliwy, śliski, bezbarwny, przezroczysty. W drogach rodnych zwiększa się też jego ilość. W czasie dni płodnych kobieta czuje w przedsionku pochwy mokrość, silną wilgotność. Gdy śluz w pochwie wygląda jak białko jaja kurzego i daje się rozciągnąć między dwoma palcami dłoni, jest to właśnie śluz płodny.

To, jak długo śluz jest obecny w pochwie, zależy od wielu czynników, w tym od indywidualnych uwarunkowań każdej kobiety. Pod koniec obecności w pochwie śluzu o konsystencji białka jaja kurzego następuje owulacja. Komórka jajowa zostaje uwolniona z jajnika i wędruje do jajowodu. Kiedy w czasie swojej wędrówki „spotka się” z plemnikiem, dochodzi do zapłodnienia. Po jajeczkowaniu szyjka macicy nie wytwarza już śluzu płodnego i ponownie zostaje zamknięta przez gęsty korek śluzowy. Śluz płodny znosi nieco kwasowość środowiska pochwy i umożliwia zachowanie plemników przy życiu w drogach rodnych kobiety. Bez śluzu plemniki szybko obumierają.

Subiektywne odczucie suchości w pochwie oznacza dni niepłodne w cyklu. Gdy kobieta odczuwa wilgoć w pochwie, prawdopodobnie rozpoczął się okres dni płodnych. Śluzu płodnego nie wolno mylić z upławami. Dokładna obserwacja śluzu pomaga ustalić optymalny moment współżycia, który ma doprowadzić do zajścia w ciążę. Niewielka ilość śluzu szyjkowego w pochwie oraz niskie parametry nasienia mężczyzny mogą stanowić przyczynę problemów z poczęciem. Przy ustaleniu szczytu najwyższej płodności kobiety w cyklu mogą pomóc testy owulacyjne oraz pomiary pH śluzu szyjkowego.

Bursztyn, caffe, malgos741, sjoanka, Andzia33, inessa lubią tę wiadomość

2 IUI, 4 IVF ICSI. 70 cs..Naturalsik!!! Mamy Dziedzica! graphics-bees-482908.gifdqpri09ky14nbyvi.png
  • Reni Autorytet

Wysłany: 18 października 2013, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzień dobry piąteczek

Bursztyn, Mango, Lucky, inessa lubią tę wiadomość

• Viola Autorytet

Wysłany: 18 października 2013, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc Dziewczynki, kupe lat, ostatnio to nawet nie podgladalam was ze tego zniechecenia i bezsilnosci.
    Ale chcialam sie wtracic do tematu sluzowego. Otoz fakt zajscia w ciaze w czasie owulki przy JUZ kremowym sluzie mozna wytlumaczyc tym ze po to jest przed owulka sluz plodny aby wlasnie plemniki przetrwalay do oWulacji. Wiec ja tez kiedys mocno sie zdziwilam jak uswiadomilam sobie ze tak naprawde sluz plodny, ten bialkowy, rozciagliwy wystepuje PRZED OWULACJA!! ja np. w dniu owulki zazwyczaj nie mam sluzu, ale wtedy tez nie jest on juz tak bardzo potrzebny bo skoro jest juz owulka to plemniczki pedza prosto do jaja i nie potrzebuja sluzu na przeczekanie.
    Bursztyn wrote:
    rzucilam okiem, rzeczywiscie.
    ale jak w takim razie wytlumaczyc fakt, ze mozna zajsc w ciaze wspolzyjac w czasie owulki a czasem nawet po? przy takim sluzie?

Reni, Bursztyn, caffe, malgos741, Andzia33, inessa lubią tę wiadomość

w57vrjjglblign5h.png

b952b8bd28.png
  • Bursztyn Autorytet

Wysłany: 18 października 2013, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viola! jestes wreszcie :)

inessa lubi tę wiadomość

477706bb5ioid7xx.jpg
  • Bursztyn Autorytet

Wysłany: 18 października 2013, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chociaz ja uwazam, ze w dniu owulki jeszcze by sie plodny przydal na przetrwanie dla jakiegos zablakanego plemnika, natomiast po owulce, juz rzeczywiscie nie. Ale to tak na "chlopski rozum", a jak powiedzialam wczesniej- ja sie na tym nie znam ;)
    I tylko zeby pozniej nie bylo, ze wpadlam przez swoja niewiedze ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2013, 09:04

Andzia33, inessa, megan8 lubią tę wiadomość

477706bb5ioid7xx.jpg
  • caffe Autorytet

Wysłany: 18 października 2013, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny.

Miłego dnia. U nas pada, ogólnie jest szaro i buro :/

malgos741, inessa lubią tę wiadomość

• Viola Autorytet

Wysłany: 18 października 2013, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jestem, jestem, zyje, ale jesli chodzi o starania to mam dola....od 2 tygodni nie zagladalam tu w ogole, postanowilam ze wroce dopiero jak zajde w ciaze.Ale dzisiaj przy wpisywaniu tempki stwierdzilam ze zajrze sprawdzic czy nie ma nowej zielonej kropy:-) a tu taki ciekawy temat;-)
    Pozdrawiam wszystkie dziewczynki!

malgos741, bliska77, Bursztyn, Andzia33, inessa lubią tę wiadomość

w57vrjjglblign5h.png

b952b8bd28.png
  • Reni Autorytet

Wysłany: 18 października 2013, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no Viola mamy krope
    Caffe!

malgos741, Andzia33, inessa lubią tę wiadomość

• Viola Autorytet

Wysłany: 18 października 2013, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie no Reni, to ja bylam ta ktora oglosila na naszym forum te radosna nowine;-) i od tego czasu nie bylam tu ani razu i powiem wam ze faktycznie czlowiek mnie sie nakreca, ale jak przychodzi czas po owulce to jednak zaglada sie tu czesciej z nadzieja ze to jednak TEN cykl:-)
    a u Ciebie Reni widze ze to wlasnie TEN! jak sie czujesz? zakladam ze masz pelen zestaw objawow;-)

malgos741, Reni, bliska77, Andzia33, inessa lubią tę wiadomość

w57vrjjglblign5h.png

b952b8bd28.png
  • malgos741 Autorytet

Wysłany: 18 października 2013, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczynki,
    ja za to w dniu owu nie widzę śluzu płodnego ale wiem że jest bo na monitoring ginek mi mówi że piękny śluz, ale też mi się wydaje że płodny to kurze białko w tym cyklu pomogę sobie żelem, który pomaga żołnierzykom ;-)

Mango, caffe, Viola, inessa lubią tę wiadomość

01.2015 iui :( invicta Gdańska
    10.2015 iui :( Artemida Olsztyn
    ivf Kwiecień punkcja 14.04.2016 :(
    kariotypy ok
    mutacja MTHFR
    ivf listopad Novum co ma być to będzie...transfer 18.11.2017 :(
  • malgos741 Autorytet

Wysłany: 18 października 2013, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cafe jak się czujesz?

caffe, inessa lubią tę wiadomość

01.2015 iui :( invicta Gdańska
    10.2015 iui :( Artemida Olsztyn
    ivf Kwiecień punkcja 14.04.2016 :(
    kariotypy ok
    mutacja MTHFR
    ivf listopad Novum co ma być to będzie...transfer 18.11.2017 :(
  • Bozia3 Autorytet

Wysłany: 18 października 2013, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam :)
    Olena - według mnie powinnaś pójść do lekarza. Faza lutealna nie trwa ponad 18 dni. Jeśli clo przedłużyłoby Ci cykl - to w pierwszej fazie. Albo to ciąża, a jeśli nie - to powinien Cię przebadać lekarz....

Śluz - jeśli jest nierozciągliwy w dniu owulacji - to współżyjąc w ten dzień, nie dojdzie do zapłodnienia. Jeśli ktoś tak ma - to powinien bzykać się przed owulką - w dniu szczytu śluzu. Ja mam jednak wrażenie, że program ovu wyznacza owulkę później o dzień, niż ona jest faktycznie - u mnie tak było porównując program z USG. Tak czy siak - lepiej się bzykać przed. niż w dniu owulki czy później...tak więc Bursztynku Twoje szaleńśtwo to chyba psu na budę....;). Weź Ty się normalnie za tego Twojego chłopa....:)

Mango, Viola, caffe, Bursztyn, Andzia33, inessa, megan8, Iwone lubią tę wiadomość

FZuMp1.png

• Reni Autorytet

Wysłany: 18 października 2013, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hahah nie no ja standardowo jestem w ciąży ;-)
    Viola wrote:
    a u Ciebie Reni widze ze to wlasnie TEN! jak sie czujesz? zakladam ze masz pelen zestaw objawow;-)

Viola, Mango, caffe, Bursztyn, Andzia33, inessa lubią tę wiadomość

‹‹ 1457 1458 1459 1460 1461 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ