X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • wenus Ekspertka

Wysłany: 14 listopada 2013, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    juz wiele razy mialam robione usg i chyba byloby cos widac jesli mialoby byc to PCO?Juz sama nie wiem...niby w normie sie mieszcze ale wychodzi ,ze i tak za duzo

inessa lubi tę wiadomość

[img]http:/[/img]
  • wenus Ekspertka

Wysłany: 14 listopada 2013, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Estradiol 73.8 pg/ml (fl-19,5-144.2)
    (f.owu63.9-356.7)
    (lut 55.8-214.2)

(menop <32.2)

[img]http:/[/img]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2013, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    laski przeczytajcie to znalazłam na forum e-dziecko (gazeta wyborcza)
    Autor: projekt_ivf 14.11.13, 13:31

Witam,

Jestem dziennikarzem telewizji TVN. Pracujemy obecnie w redakcji nad serialem dokumentalnym o tematyce in vitro. Jego celem jest edukacyjne i społeczne przedstawienie tematyki in vitro i niepłodności. W dokumencie tym chcemy pokazać pary, które leczą się na niepłodność, ale nie tylko, bo mogą to być również kobiety, które decydują się na zajście w ciąże i wychowanie dziecka same, bez mężczyzny. Szukamy osób, które są przed lub po zabiegu inseminacji, również takich, które są już po zabiegu in vitro – udanym lub nie, lub takich, które jeszcze nie próbowały in vitro i są dopiero przed pierwszym zabiegiem. Szukamy także osób, które zdecydowały się już lub dopiero chcą się zdecydować na oddanie komórek jajowych/nasienia – „na później”, – bo np. teraz są chore i np. przechodzą chemioterapię, która jak wiadomo uszkadza komórki rozrodcze. Jednym słowem chcemy zrobić taki serial, który przedstawi jak najszersze spojrzenie na in vitro, łącznie w uprzedzeniami i mitami, które krążą o dzieciach, które urodziły się z in vitro. Nie szukamy sensacji i szumu wokół tematu. Chcemy zrobić rzetelny i ciekawy dokument, taki jak robiło np. BBC.
    Serial zaczynamy realizować w zasadzie już i będziemy realizować go przez najbliższe miesiące. Jest on realizowany we współpracy z kliniką zajmującą się leczeniem niepłodności.
    <3 Każda para (lub osoba), która zgodzi się na udział w tym projekcie uzyska bezpłatne leczenie niepłodności w klinice, z in vitro włącznie.
    Jeżeli chodzi o wizerunek - to jak sama nazwa projektu wskazuje - serial dokumentalny - wizerunek będzie wykorzystany w całości. Nie ma możliwości zmiany imienia, nazwiska i charakteryzacji. Dokument przedstawia tylko prawdziwe osoby i zdarzenia. <3

Osoby, które byłyby zainteresowane współpracą z naszą redakcją prosimy o kontakt na adres:

[email protected]

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2013, 19:37

grosza, beates, megan8, pepapig, Andzia33 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2013, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samira to samo wkleiłam na dział badania :D chodiz o AMH

grosza, samira lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2013, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wenus tu dziewczyny są z PCOS ale chyba trzeba dodatkowo zrobić HSG aby potwierdzić PCOS lub laparoskopie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2013, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wenus wrote:
    AMH. 4.2ng/ml
    FSH. 7.3mIU/ml
    LH. 18.5mIU/ml
    DHEAS. 75.0ug/dl
    Testosteron. 0.43ng/ml
    TSH. 0.94
    Progesteron. <0.20ng/ml
    Prolaktyna. 6.6 ng/ml

Znacie się na tym i jeśli nie sprawi wam to kłopotu to dajcie znać jak to wyglada...
    Najbardziej martwi mnie ten stosunek LH/fsh .czytałam,ze ma być 1 ,a u mnie wychodzi 2.5.

Pozdrawiam.
    Podaj normy.

inessa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2013, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesli robilas te badania pozniej to moim zadaniem jesli chodzi o lh, ktore wyszlo wysokie nie powinnas sie martwic bo zblizalo sie do dnia piku wiec jego wartosc sie wtedy podwyzsza. Zrob koniecznie lh, fsh i estradiol od 2-4 dnia. W tym samym cyklu mozesz zrobic dla porownania i lh i estradiol dwa dni przed przewidziana owulacja. Przy PCos obraz usg nie zawsze jest charakterystyczny.

inessa, bliska77 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2013, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Testosteron jest prawidlowy. Ale pewnie lekarz zaleci jeszcze jakies poglebione badania wkierunku pcos.

inessa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2013, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zespół policystycznych jajników (PCOS), jest to choroba na którą cierpi wiele kobiet. Jak nazwa sugeruje, dotyczy jajników, a jej objawy wynikają z zaburzeń hormonalnych. PCOS stanowi jedną z najczęstszych przyczyn niepłodności żeńskiej. Przyczyny tego zaburzenia, jak dotąd nie zostały jeszcze poznane, jednak wiąże się je z genami...

Co to jest PCOS i jakie są jego objawy?
    Zespół policystycznych jajników (Steina-Leventhala), to zespół zaburzeń, występujących pod postacią wielu objawów, zwłaszcza endokrynologicznych i metabolicznych. Głównym problemem zdrowotnym jest patologiczne funkcjonowanie jajników.

Do głównych objawów PCOS zaliczamy:

hiperandrogenizm (głównie zmiany skórne, takie jak trądzik i łojotok, a także hirsutyzm, czyli nadmierne owłosienie lub łysienie)
    przewlekły brak owulacji i związana z tym niepłodność
    zwiększenie ilości pęcherzyków prenatalnych w jajniku i powiększenie jajników
    zaburzenia miesiączkowania (rzadko występujące krwawienia, acykliczne, jak również brak miesiączki)
    zaburzenia metaboliczne (otyłość, hiperlipidemia, zmniejszona wrażliwość tkanek na insulinę i wynikająca z tego nadprodukcja insuliny)
    Przy czym należy pamiętać, że PCOS może być także zdiagnozowany u kobiet szczupłych i nie mających zaburzeń miesiączkowania. Otyłość występuje u niespełna 40% chorych kobiet, zaburzenia miesiączkowania u 66%, a niepłodność z powodu braku owulacji u 73%. Warto wiedzieć, że około 20% kobiet cierpiących z powodu PCOS, nie prezentuje charakterystycznych dla tego zespołu objawów. Istnieją badania potwierdzające rodzinne występowanie choroby.

Diagnostyka PCOS
    Rozpoznanie zespołu policystycznych jajników, opiera się na stwierdzeniu określonych kryteriów diagnostycznych, tzw. kryteriów Rotterdamskich. Obejmują one:

Brak lub rzadko występujące jajeczkowanie.
    Hiperandrogenemia lub kliniczne objawy hiperandrogenizmu.
    Obraz policystyczności jajników w badaniu USG, czyli występowanie co najmniej dwunastu pęcherzyków prenatalnych o określonej wielkości lub stwierdzenie powiększenia objętości jajnika o więcej niż 10 mililitrów – w jednym lub obu jajnikach.
    Warunkiem mającym potwierdzić diagnozę, wg kryteriów Rotterdamskich, jest jeszcze wykluczenie innych chorób, w przebiegu których stwierdza się hiperandrogenizm:

wrodzony, nabyty lub nieklasyczny przerost nadnerczy
    zespół Cushinga
    guzy wydzielające androgenydysfunkcja podwzgórzowo-przysadkowa
    przedwczesne wygaśniecie czynności jajnika
    Lekarz endokrynolog-ginekolog, podejrzewający PCOS, kieruje pacjentkę na specjalistyczne badania laboratoryjne. Między innymi, zleca sprawdzenie poziomu różnych hormonów, jak np.:

LH (hormon lutenizujący) – podwyższenie stężenia
    FSH (folikulotropina) – może być obniżona
    testosteron – podwyższenie stężenia
    androstendion – podwyższenia stężenia
    SHBG (globulina wiążąca hormony płciowe) – może być obniżona
    DHEAS (siarczan dehydroepiandrosteronu ) - może być podwyższony
    PRL (prolaktyna) – podwyższenie stężenia
    zależności między określonymi hormonami
    Oprócz tego, zaleca się wykonanie podstawowych badań krwi, czyli morfologię, biochemię, lipidogram itp. Zbadanie poziomu insuliny we krwi, może ujawnić podwyższenie tego parametru. W lipidogramie również mogą zaistnieć niepokojące zmiany, jak podwyższenie cholesterolu.

Pomiar ciśnienia tętniczego krwi, także dostarcza wielu informacji. Kobieta z zespołem policystycznych jajników, może mieć problemy z podwyższonym ciśnieniem lub nawet nadciśnieniem.

Co zwiększa ryzyko pojawienia się PCOS u kobiety?
    Czynnikami zwiększającymi ryzyko pojawienia się zespołu policystycznych jajników, jest przedwczesne pokwitanie (dojrzewanie) dziewczyny i jej niska masa urodzeniowa.
    Przypuszcza się też, że ekspozycja kobiety ciężarnej na androgeny, może skutkować zaistnieniem PCOS u córki. W rodzinie, w której kobiety chorują na PCOS, u każdej następnej urodzonej córki, na ogół pojawia się choroba.

Jakie są metody leczenia zespołu policystycznych jajników?
    Leczenie PCOS jest praktycznie dożywotnie. Konieczna jest stała opieka endokrynologiczna, wykonywanie kontrolnych badań i przyjmowanie zaleconych leków – dobranych konkretnie do problemu zdrowotnego i pacjentki.

Nadmiar androgenów, który stanowi jedno z głównych zaburzeń PCOS, leczy się medykamentami normalizującymi ich metabolizm. W terapii najczęściej stosuje się dwuskładnikowe tabletki antykoncepcyjne, zwłaszcza te, zawierające octan cyproteronu. W następnej kolejności mogą być leki, których składnikami są desogestrel i drospirenon.

Na efekt leczenia trzeba trochę poczekać. Hirsutyzm będzie się zmniejszał nie wcześniej niż po 6-12 miesiącach terapii, natomiast wzrost włosów w przypadku łysienia, nastąpi po około 3 latach leczenia.

Inne leki wykorzystywane w leczeniu PCOS to np. spironolakton – wykazujący działanie antyandrogenne, zmniejszając po pół roku hirsutyzm; cytrynian klomifenu – stosowany w walce z niepłodnością oraz metformina i tiazolidinediony, poprawiające wrażliwość tkanek na insulinę i za razem zmniejszające stężenie androgenów. Leki takie jak flutamid i ketokonazol (lek przeciwgrzybiczy), stosuje się rzadko, ze względu na ich działania niepożądane.

grosza, inessa lubią tę wiadomość

• grosza Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2013, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Normalnie glut w gargle staje na to co się stało :((

inessa wrote:
    Andzia ja właśnie oglądam telewizje poznańską i podają,zę 3 osoby zgineły 13 rannych w tym kilkoro dzieci 10 domów spłoneło. Zgineli pracownicy firmy co zakłada gaz.

Caffe myślisz,że taka prowokacja coś pomoze???? :P

samira, inessa, Andzia33 lubią tę wiadomość

0bfca738c07d15d024deec4f02710b8b.png
  • grosza Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2013, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No nieźle Samirka nieźle miłej zabawy życzę :)
    samira wrote:
    dziewczynki a mówiłam wam ze w ta sobotę idę z G w ramach Naszej Rocznicy (24.11) na 65-lecie Zespołu MAZOWSZE do Zabrza (Dom Muzyki i Tańca) myślałam ze będzie Santorka bo tam zaczynała ale była tylko na występach w WAWIE 0dance3.gif

samira, inessa lubią tę wiadomość

• grosza Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    samira wrote:
    dziewczynki a mówiłam wam ze w ta sobotę idę z G w ramach Naszej Rocznicy (24.11) na 65-lecie Zespołu MAZOWSZE do Zabrza (Dom Muzyki i Tańca) myślałam ze będzie Santorka bo tam zaczynała ale była tylko na występach w WAWIE 0dance3.gif

samira lubi tę wiadomość

• grosza Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    samira wrote:

samira lubi tę wiadomość

• grosza Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2013, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niesamowite a się nie zapowiadało :)

Andzia33 wrote:
    pamiętacie jak pisałam o tej koleżance [od trzydniówki]
    w dniu @ miała progesteron 40,59
    po tyg 35,36
    a teraz po 2 tyg 22,0

bierze od wczoraj luteinę i jest w 6 tyg ,było widac już serduszko.
    Ma 38 lat i w nowym roku wyjdzie za mąż [dla przypomnienia ma mięśniaka]

inessa, Andzia33 lubią tę wiadomość

• malgos741 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2013, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    samira wrote:
    no właśnie wiem ale nigdy mi go nie proponowała muszę ja zmolestować w poniedziałek żeby przepisała

i właśnie wtedy mogło się udać po pregnylu bo był ładny dominujący pęcherzyk ,muszę jej to wspomnieć

ja za to w środę do ginka na monitoring.

01.2015 iui :( invicta Gdańska
    10.2015 iui :( Artemida Olsztyn
    ivf Kwiecień punkcja 14.04.2016 :(
    kariotypy ok
    mutacja MTHFR
    ivf listopad Novum co ma być to będzie...transfer 18.11.2017 :(
  • grosza Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2013, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś

oj zdrówka życze Agus
    agafbh wrote:
    Bozia, mam w domu test ale powiem szczerze, ze nawet o testowaniu nie myslę, poza tym wolałabym jednak nie, bo tak jak wczesniej pisałam, w ciagu kilku dni przyjełam sporą dawkę leków na przeziebienie, bo mnie nagle totalnie rozłożyło

inessa lubi tę wiadomość

• grosza Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2013, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś

ta oni standardowo przepisują ketonal ja tez dostałam na migrenę
    mam nadzieje ze szybko minie ci ten ból
    Reni wrote:
    tak kontaktu
    a no właśnie na co ketonal
    ja mu powiedziałam że od soboty mam zawroty głowy z utratą równowagi
    że do tego boli mnie czasami głowa z mdłościami
    nie zapytał czy teraz w danej chwili mnie boli tylko skierował na domięśniowy zastrzyk
    nie dał mi skierowania na badania
    zapisałam się do naurologa i laryngologa

inessa, Reni lubią tę wiadomość

• grosza Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2013, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja miałam iść 18 na wizytę do gina ale nie pójdę bo do pracy muszę cholera iść i /&/&%¤¤#

inessa lubi tę wiadomość

• malgos741 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2013, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andzia33 wrote:
    A ja pojechałam do ginki,bo wykres piękny ,objawy ciążowe a ciązy brak [beta 0,10]sama stwierdziła ,że jest w szoku i jeszcze czegoś takiego nie widziała,bała się o pozamaciczną ale posprawdzała wszystko i jest ok.Wieczorem już nie biorę lutki i czekam na @ 2-3 dni i nie wiem czy jeszcze będziemy się starac.Mieliśmy umowę z m ,że to ostatni miesiąc,ale widzę ,ze nabrał już ochoty na maluszka ,,wczoraj gadał do mojego brzucha-Patryk jesteś tam?,, a tu ogromne rozczarowanie.Przez te dwa lata jest to jedyny wykres gdzie mam 18 dpo wysokie tempki,biały śluz i wszystkie objawy ciąży.
    Dziękuję za wsparcie i pocieszanie!
    Przytulam mocno, u mnie też piękny wykres i objawy a taki sam wynik.

kariotypy ok
    mutacja MTHFR
  • malgos741 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2013, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ineska dobrze że idziesz do takiego specjalisty <3
    może coś konkretnego powie.
    Grosza a w inny dzień na wizytę?

samira, inessa, grosza, bliska77, Andzia33 lubią tę wiadomość

kariotypy ok
    mutacja MTHFR
‹‹ 1654 1655 1656 1657 1658 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ