X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • Iwone Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2013, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andzia umiałabyś zmienić pracę na zasadzie przeniesienia a nie zwolnienia i przyjęcia?

inessa lubi tę wiadomość

• Reni Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2013, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    myślę, że jeśli chodzi o prywatne firmy to raczej to nie przejdzie
    nawet urzędy nie chcą tak robić
    Iwone wrote:
    Andzia umiałabyś zmienić pracę na zasadzie przeniesienia a nie zwolnienia i przyjęcia?

inessa, Andzia33 lubią tę wiadomość

2 IUI, 4 IVF ICSI. 70 cs..Naturalsik!!! Mamy Dziedzica! graphics-bees-482908.gifdqpri09ky14nbyvi.png
  • Reni Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2013, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andzia na pewno jest 2 tyg wypowiedzenia chyba, że dogadacie się że za porozumieniem stron i np bez świadczenia pracy
    ale to dobra wola pracodawcy

jeśli chodzi o ciążę w nowej pracy.. czy wiesz jaką tam będziesz miała umowę?

inessa, Andzia33 lubią tę wiadomość

2 IUI, 4 IVF ICSI. 70 cs..Naturalsik!!! Mamy Dziedzica! graphics-bees-482908.gifdqpri09ky14nbyvi.png
  • slash Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2013, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kodeks pracy
    Art. 177. § 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba że zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy i reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy.
    § 2. Przepisu § 1 nie stosuje się do pracownicy w okresie próbnym, nie przekraczającym jednego miesiąca.
    § 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu. (to chyba dotyczyłoby Ciebie Andzia)
    § 31. (151) Przepisu § 3 nie stosuje się do umowy o pracę na czas określony zawartej w celu zastępstwa pracownika w czasie jego usprawiedliwionej nieobecności w pracy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2013, 13:31

inessa, Andzia33, bliska77, Lucky, Bursztyn lubią tę wiadomość

klz98u696p33kjce.png
  • Reni Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2013, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jeśli na okres próbny dostaniesz i zajdziesz to Ci nie przedłużą
    i lepiej do 3 msca się nie ujawniać
    a jak na czas określony to od razu możesz zajść po zakończeniu umowy płaci zus

inessa, Andzia33, samira, Bursztyn lubią tę wiadomość

• caffe Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2013, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli przechodzi się do innej firmy, to nie ma czegoś takiego ja przeniesienie.

Jeśli chcesz zakończyć obecną umowę to musisz zlożyć wypowiedzenie zgodne z okresem zawartym na umowie, bądź dogadać sie z pracodawcą w kwestii innego terminu, jednak nie dłuższego niż ten termin z umowy. Można, tak ja pisze Reni, w okresie wypowiedzenia wykorzystać zaległy urlop wypoczynkowy lub poprosić o zwolnienie ze świadczenia pracy.

Podstawą naliczenia zasiłku jest okres 12 miesięcy przed miesiącem, w którym przysługuje macierzyński.
    Jeśli nie ma tych 12 miesięcy, to za podstawę przyjmuje się okres faktycznie przepracowany.

To tak w skrócie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2013, 13:55

inessa, Andzia33, bliska77 lubią tę wiadomość

• Reni Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2013, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zielona kropeczka będzie miała bliźniaki.. to dopiero jest szczęście co?

inessa, Andzia33, samira, bliska77, Lucky lubią tę wiadomość

• Reni Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2013, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w przypadku umów na czas określony nie ma znaczenia staż.. są to 2 tyg więc jak Ci Andzia zalezy dogadaj się z szefem, żeby Ci poszedł na rękę
    caffe wrote:
    Jeśli chcesz zakończyć obecną umowę to musisz zlożyć wypowiedzenie zgodne z okresem zawartym na umowie, bądź dogadać sie z pracodawcą w kwestii innego terminu, jednak nie dłuższego niż ten termin z umowy. Można, tak ja pisze Reni, w okresie wypowiedzenia wykorzystać zaległy urlop wypoczynkowy lub poprosić o zwolnienie ze świadczenia pracy.

Podstawą naliczenia zasiłku jest okres 12 miesięcy przed miesiącem, w którym przysługuje macierzyński.
    Jeśli nie ma tych 12 miesięcy, to za podstawę przyjmuje się okres faktycznie przepracowany.

To tak w skrócie.

caffe, inessa, Andzia33 lubią tę wiadomość

• caffe Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2013, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni wrote:
    w przypadku umów na czas określony nie ma znaczenia staż.. są to 2 tyg więc jak Ci Andzia zalezy dogadaj się z szefem, żeby Ci poszedł na rękę
    Ja nie pisałam o stażu. Bo w umowie wcale nie musi być okres wypowiedzenia 2 tygodnie, bo może być miesiąc i wolno pracodawca taki termin ustalic, stąd to moje zastrzeżenie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2013, 14:00

inessa, Andzia33, bliska77 lubią tę wiadomość

• Reni Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2013, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no nie wiem w kp jest Art. 33. [Wypowiedzenie umowy zawartej na czas określony] Przy zawieraniu umowy o pracę na czas określony, dłuższy niż 6 miesięcy, strony mogą przewidzieć dopuszczalność wcześniejszego rozwiązania tej umowy za dwutygodniowym wypowiedzeniem.Wynika z tego, że dłużyszy jest niezgodny z prawem.
    caffe wrote:
    Ja nie pisałam o stażu. Bo w umowie wcale nie musi być okres wypowiedzenia 2 tygodnie, bo może być miesiąc i wolno pracodawca taki termin ustalic, stąd to moje zastrzeżenie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2013, 14:06

caffe, inessa lubią tę wiadomość

• Andzia33 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2013, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwone wrote:

Raczej nie bo to dwie zupełnie inne branże

inessa lubi tę wiadomość

Andzia33
  • caffe Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2013, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni wrote:
    no nie wiem w kp jest Art. 33. [Wypowiedzenie umowy zawartej na czas określony] Przy zawieraniu umowy o pracę na czas określony, dłuższy niż 6 miesięcy, strony mogą przewidzieć dopuszczalność wcześniejszego rozwiązania tej umowy za dwutygodniowym wypowiedzeniem.Wynika z tego, że dłużyszy jest niezgodny z prawem.

Nieprawda. Okres wypowiedzenia nie może być krótszy niż 2 tygodnie, dłuższy więc moze być jak najbardziej.

Ten przepis, mówiący o dwóch tygodniach wypowiedzenia ma charakter przepisu bezwzględnie obowiązującego w tym tylko znaczeniu, że gwarantuje zarówno zakładowi pracy, jak i pracownikowi zachowanie - przy wypowiedzeniu - minimum czasu koniecznego do dokonania stosownych zmian w sytuacji zakładu pracy i w sytuacji pracownika bez nadmiernego pośpiechu, nie zabrania jednak stronom ukształtowania - w drodze ich porozumienia - korzystniejszych dla pracownika, dłuższych okresów wypowiedzenia przez zakład pracy.

Takie jest też stanowisku sądu Najwyższego, że jeśli toakie rozwiązanie, czyli dluższy okres wypowiedzenia jest bardziej korzystny dla pracownika, to jak najbardziej mozna go stosować. ba, można stosować nawet okres trzymiesięczny, jeśli w porównaniu (tu chodzi o długotrwałe umowy na czas określony) do analogicznego okresu umowy na czas nie określony, jest to uzasadnione.
    Jeżeli w umowie zawarto postanowienia mniej korzystne dla pracownika niż przepisy prawa pracy, to są one nieważne - zamiast nich stosuje się odpowiednie przepisy prawa pracy.

Polecam lekturę art. 18 § 1 K.p. ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2013, 14:20

Andzia33, inessa, bliska77, grosza lubią tę wiadomość

• caffe Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2013, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andzia33 wrote:
    Raczej nie bo to dwie zupełnie inne branże
    Tu nie chodzi o branże tylko pracodawcę.

Andzia33, inessa lubią tę wiadomość

• Andzia33 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2013, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w umowie mam dwa tyg wypowiedzenia,poinformowałam pracodawcę wczoraj,do kiedy muszę tu pracowac?

inessa, bliska77 lubią tę wiadomość

Andzia33
  • Andzia33 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2013, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W nowej pracy dostanę cały etat i umowę na 10 lat ,nie wiem ,czy będzie jakaś na próbę krótsza[szef powiedział tylko ,że u nich umowy są na 10 lat-nie było kadrowej wtedy]

inessa, samira lubią tę wiadomość

Andzia33
  • Reni Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2013, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czytałam

co nie zmienia faktu, że według kp pracy pracodawca nie może dać Andzi 3 mscy wypowiedzenia, bo jemu tak się podoba
    podstawą są 2 tyg
    ANdzia luknij do swojej umowy tam będziesz miała czarno na białym
    caffe wrote:
    Nieprawda. Okres wypowiedzenia nie może być krótszy niż 2 tygodnie, dłuższy więc moze być jak najbardziej.

Polecam lekturę art. 18 § 1 K.p. ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2013, 14:33

Andzia33, inessa, caffe lubią tę wiadomość

• Reni Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2013, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andzia to zrób sobie teraz miesiąc przerwy na rozruch ;-) a potem działaj

Andzia33, inessa lubią tę wiadomość

• Andzia33 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2013, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zobaczę czy nie wlepią mi 3-8 miesięcy próby,bo chcę dopiero na tej umowie dłuższej.Czekam na tego mojego obecnego szefa i już mam go serdecznie dośc,wnerwia mnie ,bo albo nie przyjedzie wcale ,albo wieczorem

inessa, samira, Iwone lubią tę wiadomość

Andzia33
  • caffe Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2013, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni wrote:
    czytałam

co nie zmienia faktu, że według kp pracy pracodawca nie może dać Andzi 3 mscy wypowiedzenia, bo jemu tak się podoba
    podstawą są 2 tyg
    ANdzia luknij do swojej umowy tam będziesz miała czarno na białym
    Pracodawca może jej dać tyle, ile jest zawarte w umowie. Dluższe okresy wypowiedzernia negocjuje się przed zawarciem umowy. Chyba źle mnie zrozumialas.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2013, 14:43

Andzia33 lubi tę wiadomość

• Reni Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2013, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aa no to to taak to teraz ok
    ale nie spotkałam się nigdy z takim przypadkiem ;-)
    caffe wrote:
    Pracodawca może jej dać tyle, ile jest zawarte w umowie. Dluższe okresy wypowiedzernia negocjuje się przed zawarciem umowy. Chyba źle mnie zrozumialas.

Andzia33 lubi tę wiadomość

‹‹ 1705 1706 1707 1708 1709 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych - aplikacja starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ