35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
myślę, że jeśli chodzi o prywatne firmy to raczej to nie przejdzie
nawet urzędy nie chcą tak robić
Iwone wrote:Andzia umiałabyś zmienić pracę na zasadzie przeniesienia a nie zwolnienia i przyjęcia?inessa, Andzia33 lubią tę wiadomość
-
Andzia na pewno jest 2 tyg wypowiedzenia chyba, że dogadacie się że za porozumieniem stron i np bez świadczenia pracy
ale to dobra wola pracodawcy
jeśli chodzi o ciążę w nowej pracy.. czy wiesz jaką tam będziesz miała umowę?inessa, Andzia33 lubią tę wiadomość
-
Kodeks pracy
Art. 177. § 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba że zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy i reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy.
§ 2. Przepisu § 1 nie stosuje się do pracownicy w okresie próbnym, nie przekraczającym jednego miesiąca.
§ 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu. (to chyba dotyczyłoby Ciebie Andzia)
§ 31. (151) Przepisu § 3 nie stosuje się do umowy o pracę na czas określony zawartej w celu zastępstwa pracownika w czasie jego usprawiedliwionej nieobecności w pracy.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2013, 13:31
inessa, Andzia33, bliska77, Lucky, Bursztyn lubią tę wiadomość
-
jeśli na okres próbny dostaniesz i zajdziesz to Ci nie przedłużą
i lepiej do 3 msca się nie ujawniać
a jak na czas określony to od razu możesz zajść po zakończeniu umowy płaci zus
inessa, Andzia33, samira, Bursztyn lubią tę wiadomość
-
Jeśli przechodzi się do innej firmy, to nie ma czegoś takiego ja przeniesienie.
Jeśli chcesz zakończyć obecną umowę to musisz zlożyć wypowiedzenie zgodne z okresem zawartym na umowie, bądź dogadać sie z pracodawcą w kwestii innego terminu, jednak nie dłuższego niż ten termin z umowy. Można, tak ja pisze Reni, w okresie wypowiedzenia wykorzystać zaległy urlop wypoczynkowy lub poprosić o zwolnienie ze świadczenia pracy.
Podstawą naliczenia zasiłku jest okres 12 miesięcy przed miesiącem, w którym przysługuje macierzyński.
Jeśli nie ma tych 12 miesięcy, to za podstawę przyjmuje się okres faktycznie przepracowany.
To tak w skrócie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2013, 13:55
inessa, Andzia33, bliska77 lubią tę wiadomość
-
w przypadku umów na czas określony nie ma znaczenia staż.. są to 2 tyg więc jak Ci Andzia zalezy dogadaj się z szefem, żeby Ci poszedł na rękę
caffe wrote:Jeśli chcesz zakończyć obecną umowę to musisz zlożyć wypowiedzenie zgodne z okresem zawartym na umowie, bądź dogadać sie z pracodawcą w kwestii innego terminu, jednak nie dłuższego niż ten termin z umowy. Można, tak ja pisze Reni, w okresie wypowiedzenia wykorzystać zaległy urlop wypoczynkowy lub poprosić o zwolnienie ze świadczenia pracy.
Podstawą naliczenia zasiłku jest okres 12 miesięcy przed miesiącem, w którym przysługuje macierzyński.
Jeśli nie ma tych 12 miesięcy, to za podstawę przyjmuje się okres faktycznie przepracowany.
To tak w skrócie.caffe, inessa, Andzia33 lubią tę wiadomość
-
Reni wrote:w przypadku umów na czas określony nie ma znaczenia staż.. są to 2 tyg więc jak Ci Andzia zalezy dogadaj się z szefem, żeby Ci poszedł na rękę
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2013, 14:00
inessa, Andzia33, bliska77 lubią tę wiadomość
-
no nie wiem w kp jest Art. 33. [Wypowiedzenie umowy zawartej na czas określony] Przy zawieraniu umowy o pracę na czas określony, dłuższy niż 6 miesięcy, strony mogą przewidzieć dopuszczalność wcześniejszego rozwiązania tej umowy za dwutygodniowym wypowiedzeniem.Wynika z tego, że dłużyszy jest niezgodny z prawem.
caffe wrote:Ja nie pisałam o stażu. Bo w umowie wcale nie musi być okres wypowiedzenia 2 tygodnie, bo może być miesiąc i wolno pracodawca taki termin ustalic, stąd to moje zastrzeżenie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2013, 14:06
caffe, inessa lubią tę wiadomość
-
Reni wrote:no nie wiem w kp jest Art. 33. [Wypowiedzenie umowy zawartej na czas określony] Przy zawieraniu umowy o pracę na czas określony, dłuższy niż 6 miesięcy, strony mogą przewidzieć dopuszczalność wcześniejszego rozwiązania tej umowy za dwutygodniowym wypowiedzeniem.Wynika z tego, że dłużyszy jest niezgodny z prawem.
Nieprawda. Okres wypowiedzenia nie może być krótszy niż 2 tygodnie, dłuższy więc moze być jak najbardziej.
Ten przepis, mówiący o dwóch tygodniach wypowiedzenia ma charakter przepisu bezwzględnie obowiązującego w tym tylko znaczeniu, że gwarantuje zarówno zakładowi pracy, jak i pracownikowi zachowanie - przy wypowiedzeniu - minimum czasu koniecznego do dokonania stosownych zmian w sytuacji zakładu pracy i w sytuacji pracownika bez nadmiernego pośpiechu, nie zabrania jednak stronom ukształtowania - w drodze ich porozumienia - korzystniejszych dla pracownika, dłuższych okresów wypowiedzenia przez zakład pracy.
Takie jest też stanowisku sądu Najwyższego, że jeśli toakie rozwiązanie, czyli dluższy okres wypowiedzenia jest bardziej korzystny dla pracownika, to jak najbardziej mozna go stosować. ba, można stosować nawet okres trzymiesięczny, jeśli w porównaniu (tu chodzi o długotrwałe umowy na czas określony) do analogicznego okresu umowy na czas nie określony, jest to uzasadnione.
Jeżeli w umowie zawarto postanowienia mniej korzystne dla pracownika niż przepisy prawa pracy, to są one nieważne - zamiast nich stosuje się odpowiednie przepisy prawa pracy.
Polecam lekturę art. 18 § 1 K.p.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2013, 14:20
Andzia33, inessa, bliska77, grosza lubią tę wiadomość
-
czytałam
co nie zmienia faktu, że według kp pracy pracodawca nie może dać Andzi 3 mscy wypowiedzenia, bo jemu tak się podoba
podstawą są 2 tyg
ANdzia luknij do swojej umowy tam będziesz miała czarno na białym
caffe wrote:Nieprawda. Okres wypowiedzenia nie może być krótszy niż 2 tygodnie, dłuższy więc moze być jak najbardziej.
Polecam lekturę art. 18 § 1 K.p.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2013, 14:33
Andzia33, inessa, caffe lubią tę wiadomość
-
Zobaczę czy nie wlepią mi 3-8 miesięcy próby,bo chcę dopiero na tej umowie dłuższej.Czekam na tego mojego obecnego szefa i już mam go serdecznie dośc,wnerwia mnie ,bo albo nie przyjedzie wcale ,albo wieczorem
inessa, samira, Iwone lubią tę wiadomość
Andzia33 -
Reni wrote:czytałam
co nie zmienia faktu, że według kp pracy pracodawca nie może dać Andzi 3 mscy wypowiedzenia, bo jemu tak się podoba
podstawą są 2 tyg
ANdzia luknij do swojej umowy tam będziesz miała czarno na białymWiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2013, 14:43
Andzia33 lubi tę wiadomość
-
aa no to to taak to teraz ok
ale nie spotkałam się nigdy z takim przypadkiem
caffe wrote:Pracodawca może jej dać tyle, ile jest zawarte w umowie. Dluższe okresy wypowiedzernia negocjuje się przed zawarciem umowy. Chyba źle mnie zrozumialas.Andzia33 lubi tę wiadomość