X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • caffe Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2013, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni wrote:
    Tu jest nadal pierdolnik więc wpadalismy tylko na seks haha a tak wigilia u moich potem u teściów jakieś 80km. W pierwszy dzień po śniadaniu wróciliśmy do moich i już zostaliśmy. Wróciliśmy do siebie wieczorem a tu nadal pierdolnik.. Eh jutro mam urlop wiec będę rozpakowywać kartony.

Jakie plany macie na sylwka?
    Było wypowiedzieć marzenie wigilijne, żeby jakaś niewidzialna ręka porządek zrobiła ;)

• caffe Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2013, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    samira wrote:
    każdy możne mieć smutny dzień ...a niby mamy się wspierać ...

a ja nie zamierzam się z nikim tutaj kłócić,absolutnie,zauważcie ze często jestem a nie włączam się w niektóre rozmowy czy w dyskusje bo boje się ze ktoś może to przyjąć źle co napisze w dobrej wierze ...

dziewczyny macie racje ...
    I bardzo dobrze, że się nie włączasz, skoro czujesz, że możesz powiedzieć o jedno zdanie za dużo.

ja też tak robię, bo nie chcę żeby przeze mnie oberwało się komuś niewinnemu.

A poza tym mam taką zasadę, ze jak mam z jakiegoś powodu nerwy i załóżmy przychodzę do pracy, to mówię koleżance, ze mam nerwy i po prostu do czasu aż mi przejdzie, to będę małomówna, bo nie chcę być dla niej niemiła i nie chcę żeby niesłusznie oberwała. I z drugiej strony też oczekuję jasnego komunikatu. Przynajmniej wiem na czym stoję i jak zaczepię to słusznie po łbie dostanę.

Reni, Simba, Kate 75, Andzia33 lubią tę wiadomość

• Bursztyn Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2013, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni wrote:
    Tu jest nadal pierdolnik więc wpadalismy tylko na seks haha a tak wigilia u moich potem u teściów jakieś 80km. W pierwszy dzień po śniadaniu wróciliśmy do moich i już zostaliśmy. Wróciliśmy do siebie wieczorem a tu nadal pierdolnik.. Eh jutro mam urlop wiec będę rozpakowywać kartony.

Jakie plany macie na sylwka?
    ja nie ma planow, jutro sie dowiem czy maz wraca w sobote czy dopiero w styczniu bo z praca sie pokomplikowalo... :/

caffe, megan8 lubią tę wiadomość

477706bb5ioid7xx.jpg
  • Bursztyn Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2013, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    samira wrote:
    każdy możne mieć smutny dzień ...a niby mamy się wspierać ...

a ja nie zamierzam się z nikim tutaj kłócić,absolutnie,zauważcie ze często jestem a nie włączam się w niektóre rozmowy czy w dyskusje bo boje się ze ktoś może to przyjąć źle co napisze w dobrej wierze ...

dziewczyny macie racje ...
    zawsze moze sie zdarzyc, ze ktos cos moze zle przyjac, ale najwazniejsza jest intencja- jesli byla dobra, to reszte zawsze przeciez mozna sobie wyjasnic, wiec pisz smialo. Mysle, ze to forum jest naprawde przyjazne i wierze ze nie ma tu intencjonalnych zlosliwosci, najwyzej nieporozumienia ktore wyjasnia sie na biezaco.

samira, Myszonek, Mango lubią tę wiadomość

477706bb5ioid7xx.jpg
  • caffe Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2013, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bursztyn wrote:
    ja nie ma planow, jutro sie dowiem czy maz wraca w sobote czy dopiero w styczniu bo z praca sie pokomplikowalo... :/
    Kurcze, znowu??? :(

My wychodzimy do znajomych. Nie bardzo mam ochotę, bo zauważyłam, ze trudno jest mi długo wysiedzieć w jednym miejscu (poza pracą, ale nie wiem czemu tam mogę :) może dlatego, ze mi płacą :P ), a poza tym wszyscy będą pili alko, a ja nawet grama, więc pewnie humor mi nie będzie tak dopisywał jak innym ;)

Andzia33 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 grudnia 2013, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    G przyszedł godzinkę wcześniej z pracki ale nie będę na niego krzyczała ;)

i mam te plamienia nadal i nie wiem czy nie pyci większe myślę czy lutki nie zwiększyć o jedna tabl. a wkładam ;) 2*1

bliska77 lubi tę wiadomość

• Bursztyn Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2013, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    caffe wrote:
    Kurcze, znowu??? :(

My wychodzimy do znajomych. Nie bardzo mam ochotę, bo zauważyłam, ze trudno jest mi długo wysiedzieć w jednym miejscu (poza pracą, ale nie wiem czemu tam mogę :) może dlatego, ze mi płacą :P ), a poza tym wszyscy będą pili alko, a ja nawet grama, więc pewnie humor mi nie będzie tak dopisywał jak innym ;)
    niestety, znowu ... :( mysle, ze zostane w domu, sylwek jakos tak mnie nigdy specjalnie nie krecil.
    Rozumiem Cie, pewnie tez by sie nie chcialo.

caffe lubi tę wiadomość

477706bb5ioid7xx.jpg
  • EwaT Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2013, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://vod.pl/odyseja-zycia-od-pozadania-do-plodu,143653,w.html

Iwone, anek42 lubią tę wiadomość

• mysza1975 Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2013, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Święta, święta i po świętach. Po dwudniowej przerwie zdążyłam nadrobić zaległości na forum, ale na pisanie już nie ma czasu. jutro do pracy, więc trzeba wcześnie wstać.

Mój M dopiero dziś wrócił po pogrzebie babci, więc święta takie sobie.

samira, malgos741, Andzia33 lubią tę wiadomość

• malgos741 Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2013, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    samira wrote:
    G przyszedł godzinkę wcześniej z pracki ale nie będę na niego krzyczała ;)

i mam te plamienia nadal i nie wiem czy nie pyci większe myślę czy lutki nie zwiększyć o jedna tabl. a wkładam ;) 2*1
    To ci zrobił niespodziankę ;-)
    Samirka zwiększ ja w poprzednim cyklu brałam 2*2

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 grudnia 2013, 23:03

samira, bliska77, Andzia33 lubią tę wiadomość

01.2015 iui :( invicta Gdańska
    10.2015 iui :( Artemida Olsztyn
    ivf Kwiecień punkcja 14.04.2016 :(
    kariotypy ok
    mutacja MTHFR
    ivf listopad Novum co ma być to będzie...transfer 18.11.2017 :(
  • malgos741 Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2013, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sylwka spędzam w pracy do 5 rano.

01.2015 iui :( invicta Gdańska
    10.2015 iui :( Artemida Olsztyn
    ivf Kwiecień punkcja 14.04.2016 :(
    kariotypy ok
    mutacja MTHFR
    ivf listopad Novum co ma być to będzie...transfer 18.11.2017 :(
  • caffe Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2013, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alis wrote:
    Cześć Dziewczyny,

witam się po świętach.
    Samirka, jak coś nowego bedziesz wiedzieć, daj znać. Mam nadzieję, że wszystko będzie w porządku.

My przed świętami byliśmy na pierwszej wizycie w ciąży i oglądaliśmy migającą czarno-białą kropkę, która zdaniem lekarza jest serduszkiem. Powiedział nam, że możemy bezpiecznie dzielić się z rodziną dobrymi wieściami, więc zrobiliśmy rodzicom i teściom świąteczny prezent i teraz już jestem oficjalnie w ciąży. Najbardziej chyba cieszy się moja mama, chociaż cała reszta też zadowolona.

Natomiast ginekolog zestresował mnie trochę, bo z uwagi na wiek dał mi skierowanie na badania genetyczne i teraz mam dzwonić i się rejestrować. Nie wiem do końca, czy chcę, czy to jest bezpieczne i co mi ta wiedza da. Któraś z was robiła? I w ogóle, co o tym myślicie?

Alis, opowiem Ci jak to było w moim przypadku.

Czytając to forum i mając świadomość, że lekarz zaproponuje mi zrobienie badań prenatalnych, nabyłam info od dziewczyn, że zdecydują się na takie badania bo m.in. teraz jest możliwość przeprowadzania chociażby operacji na płodzie w razie wykrycia wad.

lekarz oczywiście zaproponował mi takie badania ze względu na wiek i podkreślił, że proponuje je tylko ze względu na mój wiek, ale jest to wystarczająca podstawa żeby je zrobić. Oczywiście powiedział, ze są bezinwazyjne i inwazyjne i kazał się zastanowić czy się na te ostatnie zdecydujemy. Jedyną przesłanką do podjęcia decyzji na "tak" jest fakt, czy w przypadku wykrycia wad zdecydujemy się na usunięcie ciąży. Jeśli nie będziemy tego chcieli zrobić to tych badań nie zalecał ze względu na ryzyko uszkodzenia płodu bądź nawet poronienia.

Ja mu powiedziałam, że się zastanowimy nad genetycznymi badaniami prenatalnymi chociażby dlatego, ze wiele wad można leczyć w łonie matki. I on mnie wyprostował wtedy. Badania prenatalne genetyczne (czyli testy PAPPA, amniopunkcja)wykrywają tylko wady typu genetycznego czyli m.in. np. zespół Edwardsa, zespół Patau, Turnera. Pozwala to rodzicom poznać możliwości późniejszego leczenia (po urodzeniu, a nie w łonie matki) i rehabilitacji jak i prognozy związane z postępem medycyny.

Natomiast inne wady, typu wady serca, przezierność karkową, oraz czy jest kość nosowa bada się podczas standardowego badania usg ok. 12 tygodnia ciąży (jest ono po prostu bardzo rozszerzone i musi być wykonane na bardzo dobrym sprzęcie) bez względu na to czy kobieta ma 20 lat czy 40. Jest to badanie prenatalne, ale przechodzi je każda kobieta w ciąży. Może w odniesieniu do kobiet do 35 roku życia tak go nie nazywają, ale się go przeprowadza. Albo może po 35 nazywa się je prenatalnym, bo jest elementem szerszych badań, np. testy PAPPA przeprowadza się w powiązaniu z danymi z usg z końca 1 trymestru. Nie wiem czemu raz się to nazywa tak, a raz tak. Na podstawie własnie usg można wykryć niektóre wady, które można leczyć już w łonie matki.

Jeśli mogłam pomóc, to się cieszę, jeśli masz jakieś pytania to chętnie odpowiem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 grudnia 2013, 23:12

Alis, Bursztyn lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 grudnia 2013, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malgos741 wrote:
    To ci zrobił niespodziankę ;-)
    Samirka zwiększ ja w poprzednim cyklu brałam 2*2
    i tak zrobię ,zwiększę dawkę :)

bliska77, malgos741 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 grudnia 2013, 23:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnosnie badan prenatalnych, ja jestem zdecydowanie za, w ciazy z corka majac 30lat mialam robione, teraz mam skierowanie ze wzgledu na wiek, ide 7stycznia i tez troszke sie obawiam ale to chyba normalne
    Samirka glowa do gory, mam nadzieje, ze juz Ci smutki przeszly :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 grudnia 2013, 23:31

samira, EwaT, grosza, megan8, Andzia33 lubią tę wiadomość

• KaRa Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2013, 23:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Kobietki.
    Widzę ze nastroje w kratkę.
    Ja nadal w dwupaku. W pon idę do szpitala na wywołanie.

bliska77, samira, Kate 75, Iwone, polarmiś, grosza, Myszonek, Reni, Niuta, Mango, anna maria, megan8, Andzia33 lubią tę wiadomość

atdczbmhr11b1825.png[/url]
    relg3e5e91k07fd9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 grudnia 2013, 23:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kara powodzenia, miejmy nadzieje, ze do poniedzialku malenstwo samo zdecyduje sie opuscic mamusiny brzuszek :-)

KaRa, Andzia33 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 grudnia 2013, 23:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KaRa wrote:
    Hej Kobietki.
    Widzę ze nastroje w kratkę.
    Ja nadal w dwupaku. W pon idę do szpitala na wywołanie.
    KaRa oby się szybko ruszyło po wywołaniu <3

KaRa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 grudnia 2013, 23:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agafbh wrote:
    Odnosnie badan prenatalnych, ja jestem zdecydowanie za, w ciazy z corka majac 30lat mialam robione, teraz mam skierowanie ze wzgledu na wiek, ide 7stycznia i tez troszke sie obawiam ale to chyba normalne
    Samirka glowa do gory, mam nadzieje, ze juz Ci smutki przeszly :-)
    dzięki,już troszkę lepiej <3

bliska77, malgos741 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 grudnia 2013, 23:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobranoc ,Miłych Snów <3

• Myszonek Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2013, 07:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam w piątkowy poranek.
    Widzę, że nastroje były bojowe ale w końcu doszło do rozejmu.

U mnie za to iście @ nastrój (czytaj: kompletny brak humoru).
    Wybieram się do pracy (dziś wyjątkowo mogę na 8.00). Zajrzę do Was pod wieczór.

Miłego piątku

bliska77, samira, megan8, Andzia33 lubią tę wiadomość

‹‹ 1930 1931 1932 1933 1934 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ