X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 grudnia 2013, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bursztyn wrote:
    Samira, wspolczuje przykrych przezyc, mam nadzieje ze z dzieckiem wszystko dobrze.
    Tez mam taka nadzieję ,biedny maluszek tak się męczył...

• Alis Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2013, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny,

witam się po świętach.
    Samirka, jak coś nowego bedziesz wiedzieć, daj znać. Mam nadzieję, że wszystko będzie w porządku.

My przed świętami byliśmy na pierwszej wizycie w ciąży i oglądaliśmy migającą czarno-białą kropkę, która zdaniem lekarza jest serduszkiem. Powiedział nam, że możemy bezpiecznie dzielić się z rodziną dobrymi wieściami, więc zrobiliśmy rodzicom i teściom świąteczny prezent i teraz już jestem oficjalnie w ciąży. Najbardziej chyba cieszy się moja mama, chociaż cała reszta też zadowolona.

Natomiast ginekolog zestresował mnie trochę, bo z uwagi na wiek dał mi skierowanie na badania genetyczne i teraz mam dzwonić i się rejestrować. Nie wiem do końca, czy chcę, czy to jest bezpieczne i co mi ta wiedza da. Któraś z was robiła? I w ogóle, co o tym myślicie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 grudnia 2013, 18:41

samira, Myszonek, Bursztyn, Pusurek, mysza1975, malgos741, caffe, bliska77, Kate 75, polarmiś, Andzia33 lubią tę wiadomość

aY05p2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 grudnia 2013, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alis wrote:
    Cześć Dziewczyny,

witam się po świętach.
    Samirka, jak coś nowego bedziesz wiedzieć, daj znać. Mam nadzieję, że wszystko będzie w porządku.

My przed świętami byliśmy na pierwszej wizycie w ciąży i oglądaliśmy migającą czarno-białą kropkę, która zdaniem lekarza jest serduszkiem. Powiedział nam, że możemy bezpiecznie dzielić się z rodziną dobrymi wieściami, więc zrobiliśmy rodzicom i teściom świąteczny prezent i teraz już jestem oficjalnie w ciąży. Najbardziej chyba cieszy się moja mama, chociaż cała reszta też zadowolona.

Natomiast ginekolog zestresował mnie trochę, bo z uwagi na wiek dał mi skierowanie na badania genetyczne i teraz mam dzwonić i się rejestrować. Nie wiem do końca, czy chcę, czy to jest bezpieczne i co mi ta wiedza da. Któraś z was robiła? I w ogóle, co o tym myślicie?
    jak będę coś wiedziała dam znać

fajni ze serduszko widać ,a badania warto zrobić to na pewno są nieinwazyjne czyli usg prenatalne i badania z krwi, dopiero jakby nie daj Boże coś ich niepokoiło to dają na inwazyjne ale na te bym się raczej nie zgodziła...bo grożą poronieniem

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 grudnia 2013, 18:56

Myszonek, Alis, bliska77 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 grudnia 2013, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Istnieją dwie grupy badań prenatalnych − inwazyjne i nieinwazyjne. Metody inwazyjne wymagają pobrania np. płynu owodniowego (amniopunkcja), natomiast metody nieinwazyjne opierają się o ultrasonografię lub testy krwi (poziom alfa fetoproteiny, β-hCG, estriolu oraz h-hCG) i pozwalają jedynie na oszacowanie ryzyka wystąpienia danej wady. Od niedawna istnieje też metoda oparta o analizę poziomów DNA we krwi.

Badania prenatalne nieinwazyjne:

USG genetyczne
    Test PAPP-A - aktualnie praktycznie niestosowany, zastąpił go test podwójny.
    Test podwójny badający poziom wolnego beta-hCG oraz białka PAPP-A i przedstawiający te stężenia jako wielokrotności mediany - MoM, dla odpowiedniej wielkości płodu z uwzględnieniem rasy, wagi, rodności czy palenia tytoniu przez ciężarną, wykonywany zgodnie z kryteriami FMF Fetal Medicine Foundation przy wielkości ciemieniowo-siedzeniowej płodu - CRL pomiędzy 45-84 mm.
    Test potrójny badający poziom hCG, AFP i estriolu wykonywany pomiędzy 15 a 18 tygodniem ciąży
    Test zintegrowany
    Standardowe badanie USG w ciąży
    USG 4D
    Badanie przepływu w obrębie przewodu żylnego
    Przepływ przez zastawkę trójdzielną

Badania prenatalne inwazyjne:

Amniopunkcja (Amniocenteza)
    Biopsja kosmówki (trofoblastu)
    Diagnostyka przedimplantacyjna
    Fetoskopia
    Kordocenteza

Przebieg diagnostyki prenatalnej

Badanie kariotypu nienarodzonego jeszcze płodu składa się z kilku etapów. Rozpoczyna się od badania kariotypu rodziców, wywiadu rodzinnego (pod kątem wcześniejszego występowania genetycznych zmian chorobowych) i określenia prawdopodobieństwa na podobne anomalie u dzieci. Zajmuje się tym lekarz poradnictwa genetycznego.

Następnie między 14. a 16. tygodniem ciąży pobiera się płyn owodniowy - zabieg ten zwany amniopunkcją jest monitorowany przy pomocy ultrasonografu. Od pobranego płynu oddziela się komórki pochodzenia płodowego. Komórki hoduje się w specjalnych naczyniach przy zachowaniu odpowiedniej niszy (temperatury, wilgotności, stężenia CO2 i podłoża).

Z tak przygotowanego materiału biologicznego można uzyskać kariotyp płodu. Kariotyp ten bada cytogenetyk, który wystawia ostateczną diagnozę.[

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 grudnia 2013, 19:04

Myszonek, Alis, bliska77, Andzia33 lubią tę wiadomość

• Alis Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2013, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie sobie trochę poczytałam o tych badaniach genetycznych i się uspokoiłam. Ponoć oprócz chorób genetycznych typu zespól Downa pokazują też, że serduszko jest chore i różne inne choroby, które można leczyć jeszcze przed porodem lub operować tuż po. Jeżeli można leczyć dziecko i może dzięki temu urodzić sie zdrowe, na pewno warto to zrobić.

Trochę przy usg zmartwiło mnie, że małe miało 7 milimetrów, a nie 8 lub więcej, ale zdaniem lekarza to akurat nie ma znaczenie, a są to tylko wahania indywidualne.

Dzięki Samirka, pisałyśmy w tym samym czasie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 grudnia 2013, 19:12

Myszonek, samira, malgos741, Andzia33 lubią tę wiadomość

aY05p2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 grudnia 2013, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alis wrote:
    Właśnie sobie trochę poczytałam o tych badaniach genetycznych i się uspokoiłam. Ponoć oprócz chorób genetycznych typu zespól Downa pokazują też, że serduszko jest chore i różne inne choroby, które można leczyć jeszcze przed porodem lub operować tuż po. Jeżeli można leczyć dziecko i może dzięki temu urodzić sie zdrowe, na pewno warto to zrobić.

Trochę przy usg zmartwiło mnie, że małe miało 7 milimetrów, a nie 8 lub więcej, ale zdaniem lekarza to akurat nie ma znaczenie, a są to tylko wahania indywidualne.

Dzięki Samirka, pisałyśmy w tym samym czasie :)

właśnie ,wiele kobitek myśli ze prenatalne to chodzi tylko o Zespół Downa czy Zespół Patu a tu badają tez funkcje i budowę narządów np. serca co pozwala wykryć ewentualna wadę i leczyć ją nawet w łonie matki jak zajdzie taka potrzeba ...

malgos741, bliska77, Andzia33 lubią tę wiadomość

• caffe Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2013, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podczas badań prenatalnych badane są wady genetyczne. Inne wady np. serca wychodzą z innych badań. Pytałam swojego gin myśląc własnie, ze w razie gdy wyjda wady, to będzie się dało leczyć. Nie o to w tym chodzi.

Budowę narządów wewnętrznych bada się podczas badania połówkowego.
    Wady serca mogą wyjść nawet w momencie gdy serce już jest słyszalne, a objawia się to iloscią uderzeń serca na minutę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 grudnia 2013, 19:39

samira, bliska77, Andzia33 lubią tę wiadomość

• EwaT Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2013, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bursztyn wrote:
    sprawdz sklad oliwki, bo jesli glowny skladnik to petrolatum to zdrowe na pewno to nie jest. Sprobuj moze oliwy z oliwek albo oleju ze slodkich migdalow. Chociaz podejrzewam, ze na kazdego dziala cos innego.
    no własnie Hipp nie ma żadnych sztucznych składników dlatego go stosuje, ma wysokie notowania w sieci, oglądałam kolezanke- faktycznie zero rozstepów, no ale ona jest szczupła i drobna...cóż zobaczymy

Bursztyn lubi tę wiadomość

• caffe Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2013, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    EwaT wrote:
    no własnie Hipp nie ma żadnych sztucznych składników dlatego go stosuje, ma wysokie notowania w sieci, oglądałam kolezanke- faktycznie zero rozstepów, no ale ona jest szczupła i drobna...cóż zobaczymy
    Ewa, nie ma znaczenie czy ktoś jest szczupły czy nie :) czasami to geny mają wpływ.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 grudnia 2013, 19:46

bliska77, Andzia33 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 grudnia 2013, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to dlaczego w tych badaniach jest usg robione i po co ,przepływ żylny po co ?? przepływ przez zastawkę trójdzielną ,po co ??
    a ja wiem co to jest połówkowe...

• caffe Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2013, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    samira wrote:
    to dlaczego w tych badaniach jest usg robione i po co ,przepływ żylny po co ?? przepływ przez zastawkę trójdzielną ,po co ??
    a ja wiem co to jest połówkowe...
    Prenatalne mozesz robić lub nie. A usg o którym piszesz jest robione standardowo po 1 trymestrze.

samira lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 grudnia 2013, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    caffe wrote:
    Prenatalne mozesz robić lub nie. A usg o którym piszesz jest robione standardowo po 1 trymestrze.
    wiem ze jest robione połówkowe w 2 trymestrze...

• caffe Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2013, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    samira wrote:
    wiem ze jest robione połówkowe w 2 trymestrze...
    nie to napisałam

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 grudnia 2013, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak a prenatalne przysługuje za darmo każdej kobiecie po 35 raku życia i jest dobrowolne ( no i wcześniej tez można zrobić za free jak były już w rodzinie wady genetyczne abo odpłatnie) !! a połówkowe robione jest standardowo między 18-22tyg ciąży ...

bliska77, megan8, Andzia33 lubią tę wiadomość

• caffe Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2013, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    samira wrote:
    tak a prenatalne przysługuje za darmo każdej kobiecie po 35 raku życia i jest dobrowolne ( no i wcześniej tez można zrobić za free jak były już w rodzinie wady genetyczne abo odpłatnie) !! a połówkowe robione jest standardowo między 18-22tyg ciąży ...
    Pokrzycz sobie na swojego faceta, nie na mnie.

A jakie sa prenatalne i kiedy robi się połówkowe, to niestety wiem z niedawnego doświadczenia.

Nie zamierzam z Tobą dalej prowadzić rozmowy na ten temat.

samira lubi tę wiadomość

• gosia7122 Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2013, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny poświątecznie .Wszystkie wypoczęte i najedzone?
    Ja po raz pierwszy mam cykl bardzo długi bo już 34 dni ,brzuch mnie boli cały czas i wybucham co chwila jak zwykle przed @ już wszyscy mają mnie dośc,tem nie mierze bo byłam pewna że @ przyjdzie a tu trochę to wszystko dziwne jest.Testu nie robię bo nie chce się rozczarować może clo mi wydłużył cykl a może to torbiel?

caffe, samira, malgos741, bliska77, Kate 75, polarmiś, Andzia33 lubią tę wiadomość

201408184765.png
  • Bursztyn Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2013, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia7122 wrote:
    Ja po raz pierwszy mam cykl bardzo długi bo już 34 dni ,brzuch mnie boli cały czas i wybucham co chwila jak zwykle przed @ już wszyscy mają mnie dośc,tem nie mierze bo byłam pewna że @ przyjdzie a tu trochę to wszystko dziwne jest.Testu nie robię bo nie chce się rozczarować może clo mi wydłużył cykl a może to torbiel?
    Gosia, ale tak gdybac to mozesz dlugo...moze to, mote tamto, moze ciaza... Wiec moze wyklucz chociaz jedna z ewentualnych przyczyn? Bo jesli to nie ciaza, to warto byloby isc do gina....

Simba lubi tę wiadomość

477706bb5ioid7xx.jpg
  • caffe Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2013, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia7122 wrote:
    Niestety pozostaje Ci tylko cierpliwie czekac :)

gosia7122 lubi tę wiadomość

• gosia7122 Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2013, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    caffe wrote:
    Niestety pozostaje Ci tylko cierpliwie czekac :)
    masz racje caffe bo na gina i tak w tym roku nie mam szans,czuje się okresowo i myślę że na dniach dostane

caffe lubi tę wiadomość

201408184765.png
  • caffe Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2013, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia7122 wrote:
    masz racje caffe bo na gina i tak w tym roku nie mam szans,czuje się okresowo i myślę że na dniach dostane
    Takie przesunięcie to jeszcze nic wielkiego, natomiast gdy się to będzie przedłużało to warto się wybrać na wizytę. Wcześniej jednak można zrobić teścik... ;)

gosia7122, Andzia33 lubią tę wiadomość

‹‹ 1928 1929 1930 1931 1932 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ