X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 grudnia 2013, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bursztyn wrote:
    Samira, wspolczuje przykrych przezyc, mam nadzieje ze z dzieckiem wszystko dobrze.
    Tez mam taka nadzieję ,biedny maluszek tak się męczył...

• Alis Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2013, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny,

witam się po świętach.
    Samirka, jak coś nowego bedziesz wiedzieć, daj znać. Mam nadzieję, że wszystko będzie w porządku.

My przed świętami byliśmy na pierwszej wizycie w ciąży i oglądaliśmy migającą czarno-białą kropkę, która zdaniem lekarza jest serduszkiem. Powiedział nam, że możemy bezpiecznie dzielić się z rodziną dobrymi wieściami, więc zrobiliśmy rodzicom i teściom świąteczny prezent i teraz już jestem oficjalnie w ciąży. Najbardziej chyba cieszy się moja mama, chociaż cała reszta też zadowolona.

Natomiast ginekolog zestresował mnie trochę, bo z uwagi na wiek dał mi skierowanie na badania genetyczne i teraz mam dzwonić i się rejestrować. Nie wiem do końca, czy chcę, czy to jest bezpieczne i co mi ta wiedza da. Któraś z was robiła? I w ogóle, co o tym myślicie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 grudnia 2013, 18:41

nick nieaktualny, Myszonek, Bursztyn, nick nieaktualny, mysza1975, malgos741, caffe, nick nieaktualny, Kate 75, nick nieaktualny, Andzia33 lubią tę wiadomość

aY05p2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 grudnia 2013, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alis wrote:
    Cześć Dziewczyny,

witam się po świętach.
    Samirka, jak coś nowego bedziesz wiedzieć, daj znać. Mam nadzieję, że wszystko będzie w porządku.

My przed świętami byliśmy na pierwszej wizycie w ciąży i oglądaliśmy migającą czarno-białą kropkę, która zdaniem lekarza jest serduszkiem. Powiedział nam, że możemy bezpiecznie dzielić się z rodziną dobrymi wieściami, więc zrobiliśmy rodzicom i teściom świąteczny prezent i teraz już jestem oficjalnie w ciąży. Najbardziej chyba cieszy się moja mama, chociaż cała reszta też zadowolona.

Natomiast ginekolog zestresował mnie trochę, bo z uwagi na wiek dał mi skierowanie na badania genetyczne i teraz mam dzwonić i się rejestrować. Nie wiem do końca, czy chcę, czy to jest bezpieczne i co mi ta wiedza da. Któraś z was robiła? I w ogóle, co o tym myślicie?
    jak będę coś wiedziała dam znać

fajni ze serduszko widać ,a badania warto zrobić to na pewno są nieinwazyjne czyli usg prenatalne i badania z krwi, dopiero jakby nie daj Boże coś ich niepokoiło to dają na inwazyjne ale na te bym się raczej nie zgodziła...bo grożą poronieniem

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 grudnia 2013, 18:56

Myszonek, Alis, nick nieaktualny lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 grudnia 2013, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Istnieją dwie grupy badań prenatalnych − inwazyjne i nieinwazyjne. Metody inwazyjne wymagają pobrania np. płynu owodniowego (amniopunkcja), natomiast metody nieinwazyjne opierają się o ultrasonografię lub testy krwi (poziom alfa fetoproteiny, β-hCG, estriolu oraz h-hCG) i pozwalają jedynie na oszacowanie ryzyka wystąpienia danej wady. Od niedawna istnieje też metoda oparta o analizę poziomów DNA we krwi.

Badania prenatalne nieinwazyjne:

USG genetyczne
    Test PAPP-A - aktualnie praktycznie niestosowany, zastąpił go test podwójny.
    Test podwójny badający poziom wolnego beta-hCG oraz białka PAPP-A i przedstawiający te stężenia jako wielokrotności mediany - MoM, dla odpowiedniej wielkości płodu z uwzględnieniem rasy, wagi, rodności czy palenia tytoniu przez ciężarną, wykonywany zgodnie z kryteriami FMF Fetal Medicine Foundation przy wielkości ciemieniowo-siedzeniowej płodu - CRL pomiędzy 45-84 mm.
    Test potrójny badający poziom hCG, AFP i estriolu wykonywany pomiędzy 15 a 18 tygodniem ciąży
    Test zintegrowany
    Standardowe badanie USG w ciąży
    USG 4D
    Badanie przepływu w obrębie przewodu żylnego
    Przepływ przez zastawkę trójdzielną

Badania prenatalne inwazyjne:

Amniopunkcja (Amniocenteza)
    Biopsja kosmówki (trofoblastu)
    Diagnostyka przedimplantacyjna
    Fetoskopia
    Kordocenteza

Przebieg diagnostyki prenatalnej

Badanie kariotypu nienarodzonego jeszcze płodu składa się z kilku etapów. Rozpoczyna się od badania kariotypu rodziców, wywiadu rodzinnego (pod kątem wcześniejszego występowania genetycznych zmian chorobowych) i określenia prawdopodobieństwa na podobne anomalie u dzieci. Zajmuje się tym lekarz poradnictwa genetycznego.

Następnie między 14. a 16. tygodniem ciąży pobiera się płyn owodniowy - zabieg ten zwany amniopunkcją jest monitorowany przy pomocy ultrasonografu. Od pobranego płynu oddziela się komórki pochodzenia płodowego. Komórki hoduje się w specjalnych naczyniach przy zachowaniu odpowiedniej niszy (temperatury, wilgotności, stężenia CO2 i podłoża).

Z tak przygotowanego materiału biologicznego można uzyskać kariotyp płodu. Kariotyp ten bada cytogenetyk, który wystawia ostateczną diagnozę.[

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 grudnia 2013, 19:04

Myszonek, Alis, nick nieaktualny, Andzia33 lubią tę wiadomość

• Alis Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2013, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie sobie trochę poczytałam o tych badaniach genetycznych i się uspokoiłam. Ponoć oprócz chorób genetycznych typu zespól Downa pokazują też, że serduszko jest chore i różne inne choroby, które można leczyć jeszcze przed porodem lub operować tuż po. Jeżeli można leczyć dziecko i może dzięki temu urodzić sie zdrowe, na pewno warto to zrobić.

Trochę przy usg zmartwiło mnie, że małe miało 7 milimetrów, a nie 8 lub więcej, ale zdaniem lekarza to akurat nie ma znaczenie, a są to tylko wahania indywidualne.

Dzięki Samirka, pisałyśmy w tym samym czasie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 grudnia 2013, 19:12

Myszonek, nick nieaktualny, malgos741, Andzia33 lubią tę wiadomość

aY05p2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 grudnia 2013, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alis wrote:
    Właśnie sobie trochę poczytałam o tych badaniach genetycznych i się uspokoiłam. Ponoć oprócz chorób genetycznych typu zespól Downa pokazują też, że serduszko jest chore i różne inne choroby, które można leczyć jeszcze przed porodem lub operować tuż po. Jeżeli można leczyć dziecko i może dzięki temu urodzić sie zdrowe, na pewno warto to zrobić.

Trochę przy usg zmartwiło mnie, że małe miało 7 milimetrów, a nie 8 lub więcej, ale zdaniem lekarza to akurat nie ma znaczenie, a są to tylko wahania indywidualne.

Dzięki Samirka, pisałyśmy w tym samym czasie :)

właśnie ,wiele kobitek myśli ze prenatalne to chodzi tylko o Zespół Downa czy Zespół Patu a tu badają tez funkcje i budowę narządów np. serca co pozwala wykryć ewentualna wadę i leczyć ją nawet w łonie matki jak zajdzie taka potrzeba ...

malgos741, nick nieaktualny, Andzia33 lubią tę wiadomość

• caffe Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2013, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podczas badań prenatalnych badane są wady genetyczne. Inne wady np. serca wychodzą z innych badań. Pytałam swojego gin myśląc własnie, ze w razie gdy wyjda wady, to będzie się dało leczyć. Nie o to w tym chodzi.

Budowę narządów wewnętrznych bada się podczas badania połówkowego.
    Wady serca mogą wyjść nawet w momencie gdy serce już jest słyszalne, a objawia się to iloscią uderzeń serca na minutę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 grudnia 2013, 19:39

nick nieaktualny, nick nieaktualny, Andzia33 lubią tę wiadomość

• EwaT Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2013, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bursztyn wrote:
    sprawdz sklad oliwki, bo jesli glowny skladnik to petrolatum to zdrowe na pewno to nie jest. Sprobuj moze oliwy z oliwek albo oleju ze slodkich migdalow. Chociaz podejrzewam, ze na kazdego dziala cos innego.
    no własnie Hipp nie ma żadnych sztucznych składników dlatego go stosuje, ma wysokie notowania w sieci, oglądałam kolezanke- faktycznie zero rozstepów, no ale ona jest szczupła i drobna...cóż zobaczymy

Bursztyn lubi tę wiadomość

• caffe Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2013, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    EwaT wrote:
    no własnie Hipp nie ma żadnych sztucznych składników dlatego go stosuje, ma wysokie notowania w sieci, oglądałam kolezanke- faktycznie zero rozstepów, no ale ona jest szczupła i drobna...cóż zobaczymy
    Ewa, nie ma znaczenie czy ktoś jest szczupły czy nie :) czasami to geny mają wpływ.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 grudnia 2013, 19:46

nick nieaktualny, Andzia33 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 grudnia 2013, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to dlaczego w tych badaniach jest usg robione i po co ,przepływ żylny po co ?? przepływ przez zastawkę trójdzielną ,po co ??
    a ja wiem co to jest połówkowe...

• caffe Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2013, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    samira wrote:
    to dlaczego w tych badaniach jest usg robione i po co ,przepływ żylny po co ?? przepływ przez zastawkę trójdzielną ,po co ??
    a ja wiem co to jest połówkowe...
    Prenatalne mozesz robić lub nie. A usg o którym piszesz jest robione standardowo po 1 trymestrze.

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 grudnia 2013, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    caffe wrote:
    Prenatalne mozesz robić lub nie. A usg o którym piszesz jest robione standardowo po 1 trymestrze.
    wiem ze jest robione połówkowe w 2 trymestrze...

• caffe Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2013, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    samira wrote:
    wiem ze jest robione połówkowe w 2 trymestrze...
    nie to napisałam

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 grudnia 2013, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak a prenatalne przysługuje za darmo każdej kobiecie po 35 raku życia i jest dobrowolne ( no i wcześniej tez można zrobić za free jak były już w rodzinie wady genetyczne abo odpłatnie) !! a połówkowe robione jest standardowo między 18-22tyg ciąży ...

nick nieaktualny, megan8, Andzia33 lubią tę wiadomość

• caffe Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2013, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    samira wrote:
    tak a prenatalne przysługuje za darmo każdej kobiecie po 35 raku życia i jest dobrowolne ( no i wcześniej tez można zrobić za free jak były już w rodzinie wady genetyczne abo odpłatnie) !! a połówkowe robione jest standardowo między 18-22tyg ciąży ...
    Pokrzycz sobie na swojego faceta, nie na mnie.

A jakie sa prenatalne i kiedy robi się połówkowe, to niestety wiem z niedawnego doświadczenia.

Nie zamierzam z Tobą dalej prowadzić rozmowy na ten temat.

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

• gosia7122 Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2013, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny poświątecznie .Wszystkie wypoczęte i najedzone?
    Ja po raz pierwszy mam cykl bardzo długi bo już 34 dni ,brzuch mnie boli cały czas i wybucham co chwila jak zwykle przed @ już wszyscy mają mnie dośc,tem nie mierze bo byłam pewna że @ przyjdzie a tu trochę to wszystko dziwne jest.Testu nie robię bo nie chce się rozczarować może clo mi wydłużył cykl a może to torbiel?

caffe, nick nieaktualny, malgos741, nick nieaktualny, Kate 75, nick nieaktualny, Andzia33 lubią tę wiadomość

201408184765.png
  • Bursztyn Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2013, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia7122 wrote:
    Ja po raz pierwszy mam cykl bardzo długi bo już 34 dni ,brzuch mnie boli cały czas i wybucham co chwila jak zwykle przed @ już wszyscy mają mnie dośc,tem nie mierze bo byłam pewna że @ przyjdzie a tu trochę to wszystko dziwne jest.Testu nie robię bo nie chce się rozczarować może clo mi wydłużył cykl a może to torbiel?
    Gosia, ale tak gdybac to mozesz dlugo...moze to, mote tamto, moze ciaza... Wiec moze wyklucz chociaz jedna z ewentualnych przyczyn? Bo jesli to nie ciaza, to warto byloby isc do gina....

Simba lubi tę wiadomość

477706bb5ioid7xx.jpg
  • caffe Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2013, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia7122 wrote:
    Niestety pozostaje Ci tylko cierpliwie czekac :)

gosia7122 lubi tę wiadomość

• gosia7122 Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2013, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    caffe wrote:
    Niestety pozostaje Ci tylko cierpliwie czekac :)
    masz racje caffe bo na gina i tak w tym roku nie mam szans,czuje się okresowo i myślę że na dniach dostane

caffe lubi tę wiadomość

201408184765.png
  • caffe Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2013, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia7122 wrote:
    masz racje caffe bo na gina i tak w tym roku nie mam szans,czuje się okresowo i myślę że na dniach dostane
    Takie przesunięcie to jeszcze nic wielkiego, natomiast gdy się to będzie przedłużało to warto się wybrać na wizytę. Wcześniej jednak można zrobić teścik... ;)

gosia7122, Andzia33 lubią tę wiadomość

‹‹ 1928 1929 1930 1931 1932 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy to nie wszystko: Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą.

Co najmniej dwa fakty na temat folianów i suplementacji przed ciążą naprawdę Cię tu zaskoczą. Zebraliśmy najczęstsze pytania naszej społeczności i na ich podstawie stworzyliśmy kompletny, oparty na badaniach przewodnik po mądrej suplementacji. Jeśli myślisz, że „zacznę brać coś po pozytywnym teście” - koniecznie sprawdź, dlaczego nauka mówi coś zupełnie innego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Odparzenia u niemowlaka - jak sobie z nimi radzić?

Odparzenia to częsta dolegliwość u niemowląt. Mogą pojawić się na pupie, szyi, fałdkach, pod pachami czy w pachwinach. Nie są oznaką zaniedbania – zdarzają się niemal u każdego dziecka, a ich pojawienie się nie świadczy o braku higieny. Skóra malucha jest cienka i wrażliwa, dlatego potrzebuje delikatnej pielęgnacji oraz bezpiecznych, wysokiej jakości kosmetyków, które ją ochronią i będą wspierały regenerację.

CZYTAJ WIĘCEJ