35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
140 to ja za podstawowe płaciłam..u nas 170
Bozia3 wrote:Aniu - współczuję bardzo...
W UK kupowałam - chyba w Morrisonie (czy jak to się tam pisze)buraczki suszone. Są tam, gdzie warzywa, ale w postaci wiórek koloru bordowego w niewielkich woreczkach...barszcz z takich buraczków wychodzi super - lepszy nawet od świeżych - bo to jakby koncentrat....
Reni - progesteron ok - bardzo dobry...więc chociaż jedno masz z głowy...ale badać trzeba dalej - bo tak naprawdę u Was nie wiadomo o co chodzi....ja bym jeszcze sprawdziła morfologię Twojego męża, ale to ok. 140 zł...inessa lubi tę wiadomość
-
Bursztyn wrote:tylko ze miod - jak by na niego nie patrzec jest niestety cukrem
Przy grzybach:
1. Nabial nie jest wskazany (ogolnie przy grzybicy)
2. Owoce tylko w malych ilosciach po posilku, generalnie nie sa wskazane, lepiej przejsc na warzywa
3. Drozdze sa pozywka dla grzybow.
4. Zboza maja gluten i sa pozywka dla grzybow. Im nizszy indeks glikemiczny tym lepiej (swietna jest kasza jaglana)
alkohol zakwasza i zagrzybia na maxaBursztyn, Lucky, inessa, samira lubią tę wiadomość
-
inessa wrote:Co do cukru w miodzie to wiem,ze on jest ale (nie wytłumacze tego specjalistycznie bo sie nie znam ) wiem,ze to jest inny cukier i dlatego mozna go używać.
Co do glutenu to niestety jest on w wielu produktach wiem bo jestem ze wzgledu na chorobe na diecie bezglutenowej i np co do kaszy jaglanej istnieją bardzo duże spory czy jest tam gluten czy go nie ma lekarze zaczynaja sie skłaniać na całym swiecie ,ze najmniej glutenu jest w kaszy grycznej.
Bursztynku podziwiam CIe za podjecie sie tej diety łałLucky, inessa, bliska77 lubią tę wiadomość
-
samira wrote:aniu.g ja ze względu na śmierć brata też znam lekarzy w szpitalu niestety ze złej strony ,współczuje ci bardzo
dziewczyny właśnie tak myślałam ze odstawić cukier i jak najmniej potraw z białej mąki
i lukierLucky, inessa lubią tę wiadomość
-
Ja wytrwałam na pełnym dukanie ok. 10 miesięcy - i byłam zachwycona - zrzuciłam ponad 20 kg...ale to było 3 lata temu i 8 kg wbiłam na plus...teraz bym powtórzyłam, ale właśnie się boję zakwaszenia organizmu przy staraniach. Postanowiłam się odchudzać od trzech króli - tylko szukam metody. Może MŻ..ale to słabo chyba działa...
Lucky, inessa, grosza, Niuta, Mango, bliska77, Andzia33 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDieta przeciwgrzybicza polega przede wszystkim na zmniejszeniu podaży węglowodanów w pożywieniu. Podstawę diety przeciwgrzybiczej stanowią warzywa i produkty białkowe. Ich regularne spożywanie ma zapobiec rozwojowi chorób grzybiczych, które mają skłonność do kolonizowania jelit, przełyku czy gardła. Aby uchronić przewód pokarmowy przed zasiedleniem drożdży i grzybów, zacznij stosować dietę przeciwgrzybiczą.
Spis treści:
1. Przyczyny grzybicy
2. Zasady diety przeciwgrzybiczej
3. Profilaktyka grzybicy
1. Przyczyny grzybicy
Grzybica, inaczej zwana drożdżycą lub kandydozą, to choroba wywoływana przez chorobotwórcze grzyby. Zakażenie grzybicą może mieć charakter miejscowy lub ogólny, a źródło zarażenia stanowi zazwyczaj drożdżak Candida albicans. Ten rodzaj grzyba często zagnieżdża się w układzie rodnym, jelitach, przełyku i gardle. Występuje powszechnie w środowisku zewnętrznym i nie stwarza zagrożenia dla człowieka – pod warunkiem, że układ odpornościowy organizmu funkcjonuje prawidłowo. Główne przyczyny zakażenia się grzybicą to: osłabiony system immunologiczny, wyczerpanie organizmu, stres, kuracje antybiotykowe, depresja, niewłaściwa dieta, brak snu i wypoczynku, picie nieprzegotowanej wody, zażywanie hormonów sterydowych, używanie wspólnych ręczników, kostiumów kąpielowych czy mydła. Najczęstsze objawy grzybicy przewodu pokarmowego to: gazy, zaburzenia trawienia, wzdęcia, wahania nastroju, uczucie zmęczenia, ogólne wyczerpanie, zaburzenia snu, niechęć do działania, wzmożona potliwość ciała, stany zapalne, drażliwość oraz ciągłe przeziębienia.
2. Zasady diety przeciwgrzybiczej
Główne zasady diety przeciwgrzybiczej polegają na:
wyeliminowaniu z diety cukru i produktów, które go zawierają (czekolada, dżem, miód, ciasta, budynie, cukierki, napoje kolorowe, coca-cola, soki owocowe), ponieważ w jelitach zostaje bardzo szybko rozłożony do cukrów prostych – doskonałej pożywki dla grzybów;
wyeliminowaniu produktów z białej mąki (pszennej) – makarony, białe pieczywo, ciasta, pierogi, naleśniki;
niespożywaniu owoców bogatych w cukier - banany, pomarańcze, gruszki, śliwki, suszone owoce;
wyeliminowaniu z diety serów pleśniowych;
spożywaniu głównie produktów bogatych w białko (mleko, jogurty naturalne, sery białe, sery żółte, drób, ryby, jaja) oraz warzyw – ziemniaki, marchew, pietruszka, serer, brokuły, kalafior, kapusta, fasola, bób, soja, soczewica;
dozwolone jest spożywanie ryżu brązowego, kaszy jęczmiennej, kaszy gryczanej oraz pieczywa na zakwasie;
wyeliminowaniu z diety produktów, które zawierają drożdże (piwo, wino);
spożywaniu posiłków regularnie, przynajmniej cztery razy dziennie.
Dieta przeciwgrzybicza to dobra dieta, która w skuteczny sposób zapobiega oraz wspomaga leczenie grzybicy układu pokarmowego i dróg rodnych. Należy tylko pamiętać o unikaniu żywności, która wspomaga rozwój grzybów. Do tych produktów spożywczych zalicza się:
żywność zawierającą cukier, np. syrop z melasy, czekolada, miód, słód, syrop klonowy, budynie, ciastka i herbatniki, dżem, lody, soki owocowe, napoje gazowane, zupy w proszkach, konserwy, paszteciki, suszone owoce czy alkohol;
żywność zawierającą drożdże, np. chleb, bułki, ciasta drożdżowe, pizza, kostki rosołowe, buliony, ocet, pikle, piwo i wino;
żywność zawierającą grzyby – są to głównie sery, takie jak brie, camembert czy lazur.
3. Profilaktyka grzybicy
Produkty żywnościowe wskazane w diecie przeciwgrzybiczej, które pomagają nie tylko zapobiegać grzybicy, ale również ją leczyć, to:
warzywa – w profilaktyce i leczeniu grzybicy pokarmowej zaleca się przede wszystkim: seler, ogórki, brokuły, kalafior, sałatę, szpinak, cukinię, cebulę, czosnek, pietruszkę, szparagi, botwinkę, brukselkę, kapustę (niekwaszoną), surową marchew, szczypior, kalarepę, rzodkiewkę, por, soczewicę, fasolkę szparagową i zielony groszek;
owoce, ale w niedużych ilościach (maksymalnie dwie porcje na dzień), przede wszystkim: cytryna, żurawina, kwaśne jabłka, brzoskwinia, morela, jagody, maliny, wiśnie, kiwi, grejpfruty;
przetwory mleczne – naturalne jogurty, maślanki, kefiry, sery twarogowe;
mięso drobiowe i wołowe, ryby i jajka;
mąka razowa, makaron pełnoziarnisty, płatki owsiane, pieczywo razowe na zakwasie, ryż dziki oraz brązowy, maca razowa, kasza jaglana, kasza gryczana oraz jęczmienna;
olej lniany i rzepakowy, oliwa z oliwek;
orzechy, pestki słonecznika, pestki dyni i sezamu;
herbaty ziołowe, woda z cytryną, soki warzywne;
świeże i suszone zioła.
Stosując w swojej diecie powyższe produkty, pozbędziesz się dolegliwości żołądkowych, a ponadto możesz skutecznie zapobiec i wspomóc leczenie grzybicy przewodu pokarmowego i dróg rodnych.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2014, 20:27
inessa, Bursztyn, bliska77 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyi o zakwaszeniu organizmu ,dieta podobna trochę do grzybiczej
Do produktów zakwaszających należą przede wszystkim kawa, czarna herbata, mięso, wędliny, słodycze, pieczywo, sery i przetwory mleczne. Jeśli dominują one w naszym codziennym jadłospisie, to prawdopodobnie organizm jest zakwaszony. Organizm zakwaszają również papierosy, alkohol, stres, zbyt intensywny nieodreagowany wysiłek umysłowy.
Terapia odkwaszająca:
Dieta składa się głównie z warzyw , gotowanych na parze lub w małej ilości wody. Niektóre takie jak ziemniaki, buraki przygotowujemy w łupinach. W kuracji możemy jeść każde warzywo marchew, pietruszkę, seler, brokuły, kalafior, kapustę, por, pasternak, cukinie i wiele innych. Przed warzywami jadamy sałatę, a zimą może być kapusta kiszona. Oczywiście wszystko przyprawiamy ziołami, zieleniną, solą morska. Dodajemy pomidory, paprykę, ogórek, rzodkiewkę, kiełki i oleje lniany, słonecznikowy, rzepakowy, oliwę z oliwek (tłoczone na zimno ). Spożywamy również nasiona słonecznika, pestki dyni, migdały, orzechy, suszone owoce. Jemy również owoce ( mogą być gotowane na parze np. jabłko, gruszka z cynamonem )- zawsze podajemy je przed warzywami.
Pijamy zioła, zakwas buraczany, soki owocowe, warzywne, wywary warzywne - pamiętając że czynimy to przed jedzeniem albo miedzy posiłkami
. Poddając się terapii odkwaszającej przestrzegamy jedzenia posiłków w określonych godzinach. To sprzyja zdrowiu, właściwemu trawieniu i wyrobieniu pozytywnych nawyków.
inessa, Bursztyn, bliska77 lubią tę wiadomość
-
ja normalnie piłam alkohol, wino- prawie codziennie
tak sie dziwnie złożyło że w cyklu w którym zaszłam nie tknęłam go w ogóle, mąż mi zrobił awanture że albo chce być w ciąży albo dajemy sobie spokój ze staraniami, nigdy mi awantur nie robił bo on taki spokojny człowieczekale tym razem sie wkurzył (sam jest abstynentem) no i kurcze zaszłam, moze to zbieg okoliczności a może cos w tym jest...
dodam że całe lato az do zaciązenia jadłam tylko rzeczy nie przetworzone, unikałam produktów ze sklepu, warzywa z ogrodu, chleb piecze mąż lub mama, masło robimy sami bo przynosimy mleko od sąsiadki krowy, ser też, czasami tylko ser żołty kupowałam lub ryby na pobliskich stawach, jaja mamy swoje od kur...suplementów żadnych oprócz oleju z wiesiołka firmy GalViv78, mysza1975, polarmiś, samira, inessa, Bozia3, Bursztyn, Iwone, bliska77 lubią tę wiadomość
-
Aniu G´.przykro mi z powodu Twojego cierpienia,wiem co przezywasz poniewaz w czerwcu mialam to samo (12tc).Z ta roznica ze ja zabieg mialam roboiny w prywatnej klinice(w DE),i naprawde na lekarzy i traktowanie nie moge zlego slowa powiedzic.Ale nie chcialabym tego znowu przezywac.Potrzebujesz czasu zeby dojsc do siebie,
samira, inessa, Bursztyn, bliska77, Andzia33 lubią tę wiadomość
-
mhmmm ale pewnie nie mieszkasz w mieście?..
też bym chciała kupować ser na pobliskich stawach
kurcze fajnie mieć swoje w ogródku ale trzeba koło tego niestety chodzić ..skąd na to czas..
EwaT wrote:dodam że całe lato az do zaciązenia jadłam tylko rzeczy nie przetworzone, unikałam produktów ze sklepu, warzywa z ogrodu, chleb piecze mąż lub mama, masło robimy sami bo przynosimy mleko od sąsiadki krowy, ser też, czasami tylko ser żołty kupowałam lub ryby na pobliskich stawach, jaja mamy swoje od kur...suplementów żadnych oprócz oleju z wiesiołka firmy Galinessa, anna maria, Simba lubią tę wiadomość
-
nie będę wstawiać Wam długaśnych tekstów
ale przeczytałam na http://wiki.28dni.pl/abc_progesteronu_i_duphastonu)-
"Oznaczanie stężenia progesteronu w surowicy krwi wykonuje się w celu oceny czynności ciałka żółtego w cyklu miesiączkowym. Większość autorów przyjmuje, że stężenie to powinno przekraczać 10-12 µg/l w połowie fazy lutealnej. W ciąży, po przejęciu funkcji całka żółtego przez łożysko, stężenie progesteronu systematycznie wzrasta osiągając w terminie porodu wartość 150 µg/l."
to chyba z tych moich 14 mogę się cieszyćsamira, Bozia3, mysza1975, inessa, anna maria, EwaT, Mango, bliska77 lubią tę wiadomość