X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2014, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bursztynku, z moimi mdłościami to jest tak, golnie już ich nie ma ale miewam je i np dziś rano ledwo doszłam do pracy, zaraz po wejsciu przegryzłam kanapkę i przeszło takze nie jest juz źle :-)
    faktycznie masz wyczerpujący okres za sobą, w takim razie zrelaksuj sie o ile masz taką możliwość, zrob coś dla siebie :-)

Iwone, Bursztyn, inessa, malgos741, Parka lubią tę wiadomość

• caffe Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2014, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alis wrote:
    A jeśli wiecie, że nie usuniecie ciąży, jesteście gotowe opiekować się chorym dzieckiem, to czemu nie chcecie dowiedzieć się wcześniej, że jest chore i na to przygotować? Czytałam na Wyborczej list kobiety, która urodziła dziecko z zespołem Downa i nie robiła badań. Twierdzi, że bardzo żałuje, bo wolałaby wiedzieć wcześniej i się przygotować.
    Bo z amniopunkcją jest tak, że z jednej strony wykrywa ewentualne wady, a z drugiej strony może doprowadzić do poronienia zdrowego płodu. I moim zdanie tu jest też problem. Owszem, sa teraz badania z krwi, ale nie każdego na nie stać.

Mnie gin opowiadał, ze kobieta się uparła na amniopunkcję i ją zrobiła, chociaz wskazań wstępnych nie bylo. Po 3 tygodniach otrzymała wyniki, że płód jest zdrowy, z tym, że niebawem po amniopunkcji poroniła.

bliska77, Iwone, EwaT, Bursztyn, inessa, Parka lubią tę wiadomość

• caffe Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2014, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwone wrote:
    Alis ja też tak myślałam i dalej myślę. Jak pisałam wcześniej u mnie nie ma OIOM-u i gdyby np. moje dziecko miało jakąś poważną wadę np. serduszka, to miałoby małe szanse na przeżycie. Wiedząc że coś jest nie tak, rodziłabym w klinice a tam czekałby już odpowiedni zespół lekarzy.
    Alis, ale wady serca nie wykrywa się testami pappa czy amniopunkcją, tylko na m.in. usg czy dooplerem.

Bursztyn, inessa lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2014, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    caffe wrote:
    Bo z amniopunkcją jest tak, że z jednej strony wykrywa ewentualne wady, a z drugiej strony może doprowadzić do poronienia zdrowego płodu. I moim zdanie tu jest też problem. Owszem, sa teraz badania z krwi, ale nie każdego na nie stać.

Mnie gin opowiadał, ze kobieta się uparła na amniopunkcję i ją zrobiła, chociaz wskazań wstępnych nie bylo. Po 3 tygodniach otrzymała wyniki, że płód jest zdrowy, z tym, że niebawem po amniopunkcji poroniła.
    że też to wszystko musi by tak cholernie trudne

caffe, Iwone, Alis, inessa, gosia7122, Parka lubią tę wiadomość

• caffe Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2014, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agafbh wrote:
    że też to wszystko musi by tak cholernie trudne
    Własnie o.O

bliska77, Iwone, Alis, inessa, gosia7122, Parka lubią tę wiadomość

• Bursztyn Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2014, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alis wrote:
    Cały czas biję się z myślami, co robić i co badać i to wcale nie jest takie czarno-białe. Ten nieszczęsny test pappa wykrywa również (ściągam z Postu Iwone o badaniach):
    Białko PAPP-A jest także ważnym czynnikiem pozwalającym na wyosobnienie grupy ryzyka występowania:

wewnątrzmacicznego zahamowania wzrastania płodu – IUGR
    zagrożenia porodem przedwczesnym
    wczesnego stanu przedrzucawkowego (wraz z oceną białka PLGF oraz przepływów dopplerowskich w tętnicach macicznych)

O stanie przedrzucawkowym chyba lepiej wiedzieć. Poza tym, jeżeli na badaniu USG wyjdzie coś niepokojacego np. brak kości nosowej albo za krótkie nóżki, wtedy też dowiesz się, że Twoje dziecko prawdopodobnie ma zespół Downa.
    A jeśli wiecie, że nie usuniecie ciąży, jesteście gotowe opiekować się chorym dzieckiem, to czemu nie chcecie dowiedzieć się wcześniej, że jest chore i na to przygotować? Czytałam na Wyborczej list kobiety, która urodziła dziecko z zespołem Downa i nie robiła badań. Twierdzi, że bardzo żałuje, bo wolałaby wiedzieć wcześniej i się przygotować.
    ta kobieta ma takie podejscie, ja ma inne. Uwazam, ze na to nie mozna sie przygotowac, dlatego nie chcialabym dowiedziec sie wczesniej poniewaz denerwowalabym sie cala ciaze zamiast sie nia cieszyc, a to nie pomogloby ani mnie ani dziecku, wkoncu ono wyczuwa emocje matki - niezaleznie od tego czy ma zespol Downa czy nie. Wiec ciaze chcialabym miec spokojna, jednoczesnie majac na uwadze fakt, ze jesli sie TO wydarzy i tak bede sobie musiala jakos z tym poradzic.

Simba, inessa, Parka lubią tę wiadomość

477706bb5ioid7xx.jpg
  • Bursztyn Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2014, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    caffe wrote:
    Alis, ale wady serca nie wykrywa się testami pappa czy amniopunkcją, tylko na m.in. usg czy dooplerem.
    no wiec wlasnie, o to mi chodzi.

bliska77, inessa, Parka lubią tę wiadomość

477706bb5ioid7xx.jpg
  • Simba Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2014, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasze matki to mialy jednak swiety spokoj.

EwaT, Iwone, Alis, inessa, Parka, Andzia33 lubią tę wiadomość

a8vSp1.png
  • EwaT Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2014, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jak wczoraj przeczytałam to mi sie naprawde żle na duszy zrobiło :(

http://www.w-sercu-polska.org/joomla/index.php?option=com_content&view=article&id=6123:marcin-musia-praktyczny-poradnik-zabijania&catid=1:narod&Itemid=1

inessa lubi tę wiadomość

• EwaT Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2014, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i komu taki dziecionek ma sie poskarzyc? do kogo uciec? jak do mamy nie może?
    masakra

inessa lubi tę wiadomość

• Alis Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2014, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Caffe - nie pisałam, że w badaniu krwi wykryje się wadę serca. Pisałam, że każda z nas chyba zrobi badanie USG i tam może zostać wykryte coś, co będzie wskazywac na zespół Downa (np. wada serca), więc nawet jeśli nie będziemy robic badania krwi i tak może nam zostać zasugerowane, że istnieje podwyższone prawdopodobieństwo, że dziecko jest chore.

caffe, bliska77, Iwone, samira, inessa, EwaT lubią tę wiadomość

aY05p2.png
  • caffe Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2014, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alis wrote:
    Caffe - nie pisałam, że w badaniu krwi wykryje się wadę serca. Pisałam, że każda z nas chyba zrobi badanie USG i tam może zostać wykryte coś, co będzie wskazywac na zespół Downa (np. wada serca), więc nawet jeśli nie będziemy robic badania krwi i tak może nam zostać zasugerowane, że istnieje podwyższone prawdopodobieństwo, że dziecko jest chore.
    Zgadza się, może inaczej trochę odczytałam Twój post w kontekście innych wypowiedzi :)

bliska77, inessa lubią tę wiadomość

• Bursztyn Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2014, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ale tak naprawde w przypadku badan genetycznych i tak problem sprowadza sie do brutalnego pytania: jesli takie wady wystapia- usunac czy nie?

EwaT, Iwone, samira, caffe, inessa, Pusurek, Parka lubią tę wiadomość

477706bb5ioid7xx.jpg
  • Simba Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2014, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bursztyn wrote:
    Dziewczyny, ale tak naprawde w przypadku badan genetycznych i tak problem sprowadza sie do brutalnego pytania: jesli takie wady wystapia- usunac czy nie?

Dokladnie

inessa, Bursztyn, Parka lubią tę wiadomość

a8vSp1.png
  • Simba Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2014, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bursztyn a Tobie jak idzie na diecie?

Bursztyn, inessa, Parka lubią tę wiadomość

a8vSp1.png
  • Iwone Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2014, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alis wrote:
    Ja też miałam na myśli USG :)

inessa lubi tę wiadomość

• Bursztyn Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2014, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Simba wrote:
    Bursztyn a Tobie jak idzie na diecie?
    slodyczy zadnych nie wciagnelam, ale wypilam troche koniaku w sobote bo po kursie bylam rozwalona. Pracuje nad ograniczeniam maki, ziola pije 3 razy dziennie, mleka nie tknelam, wiec jakies postepy sa. Mysle ze pod koniec tygodnia uda mi sie wyeliminowac biala make.

Simba, inessa, Iwone, Parka lubią tę wiadomość

477706bb5ioid7xx.jpg
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2014, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny aż sie popłakałam, dzwonili z wynikami testów pappa ujemny, ryzyko dla mojej populacji niskie, prawdopodobieństwo wystąpienia chorób poniżej ryzyka dla mojego wieku, w sobote na 9.30 mam wizytę u genetyka ktory przeanalizuje te wyniki z danymi z usg

Simba, Bursztyn, samira, Alis, caffe, inessa, Pusurek, Bozia3, Żanet, Iwone, EwaT, gosia7122, Niuta, mysza1975, Lucky, polarmiś, Viv78, Panda, Parka, Andzia33 lubią tę wiadomość

• Simba Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2014, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluje :)
    Ja jesli chodzi o grzechy o maly wlos nie peklam na widok tortu z malinami u mojej ciotki. Postanowilam wiec tylko zjesc owocowa dekoracje. No a ze mikroskopijne kawalki tortu przykleily sie tych kilku niewinnych malinek, to przeciez nie moja wina ;)

Bursztyn, samira, caffe, Mango, inessa, Pusurek, Żanet, Iwone, EwaT, mysza1975, malgos741, Parka, Andzia33, Mega lubią tę wiadomość

a8vSp1.png
  • Simba Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2014, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agafbh wrote:
    dziewczyny aż sie popłakałam, dzwonili z wynikami testów pappa ujemny, ryzyko dla mojej populacji niskie, prawdopodobieństwo wystąpienia chorób poniżej ryzyka dla mojego wieku, w sobote na 9.30 mam wizytę u genetyka ktory przeanalizuje te wyniki z danymi z usg

Suuuuuper :)

bliska77, samira, inessa, Iwone lubią tę wiadomość

a8vSp1.png
‹‹ 2113 2114 2115 2116 2117 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ