X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • mysza1975 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2014, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do ginów. Ja pół roku chodziłam do zwykłego, w Medicover. Niestety dał mi skierowania tylko na prolaktynę i ze względu że była wysoka przepisał mi Bromergon i kazał próbować dalej. Ponieważ dokształciłam się trochę w temacie to pytałam o inne badania i monitoring owulacji, ale mnie zbył.
    Dzięki Bozi zmieniłam lekarza. O in vitro na razie nie wspominał, ale innych badań też nie zlecił, bo uważa, że w naszym wieku badanie hormonów nie bardzo ma sens. Trzeba sprawdzić czy dochodzi do owulacji. Jeżeli nie to stymulacja, w międzyczasie drożność jajowodów i badanie nasienia.

Muszę pochwalić mojego M, bo choć nie mieszkamy chwilowo razem, bardzo ładnie współpracował w tym cyklu. Stawiał się na każde wezwanie.

Bozia3, malgos741, Simba, bliska77, Mango, polarmiś, Andzia33 lubią tę wiadomość

• Simba Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2014, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozia3 wrote:
    simba - jeśli CIę to finansowo nie zrujnuje - to spróbuj raz, czy dwa inseminacji - kto wie - może masz nie taki śluz itp. Ona ma mało procent skuteczności, ale przecież te12 procent jednak ma. Moja lekarka mówiła mi, żeby się tylko nie uzależniać od inseminacji. Bo kobiety bojąc się in vitro - zwlekają i robią ją po 7, czy 10 razy. Jeśli inseminacja zrobiona 2-3 razy nie działa, to raczej trzeba szukać innych dróg...

No wlasnie chcialabym sprobowac ze dwa cykle. Bardzo mozliwe ze u mnie ze sluzem jest nie halo, bo "dobry" sluz pojawia mi sie czesto po wyznaczonej przez ovu, owulacji. Nie wiem nawet jak to wyglada od strony finansowej - prawde powiedziawszy jeszcze sie tym nie interesowalam, bo moj gin powiedzial, ze tutaj po udokumentowanym roku staran (czyli badania, droznosc, laparo), leczenie bezplodnosci jest w duzej mierze pokrywane przez ubezpieczenie zdrowotne. Takze bede go o to nekac. On nawet nie proponowal monitoringow.

Andzia33 lubi tę wiadomość

a8vSp1.png
  • Bozia3 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2014, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak - ja też nie miałam zleconych żadnych AMH - bo oni uważają, że to nabijanie kasy - a i tak nic z tym nie zrobisz. Miałam tylko zrobione podstawowe badania (lh, fsh, prolaktyna, estradiol, progesteron) - co kosztowało mnie niecałe 200 zł. no i monitoring kilka miesięcy. Wiadomo - drożność i plemniory. Teraz miałam się szykować do inseminacji...

bliska77, Andzia33 lubią tę wiadomość

FZuMp1.png

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2014, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    simba - czyli nie sprawdził CI ani jednego cyklu? Czy jajcory pękają itp?

FZuMp1.png

• Simba Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mysza1975 wrote:
    Co do ginów. Ja pół roku chodziłam do zwykłego, w Medicover. Niestety dał mi skierowania tylko na prolaktynę i ze względu że była wysoka przepisał mi Bromergon i kazał próbować dalej. Ponieważ dokształciłam się trochę w temacie to pytałam o inne badania i monitoring owulacji, ale mnie zbył.
    Dzięki Bozi zmieniłam lekarza. O in vitro na razie nie wspominał, ale innych badań też nie zlecił, bo uważa, że w naszym wieku badanie hormonów nie bardzo ma sens. Trzeba sprawdzić czy dochodzi do owulacji. Jeżeli nie to stymulacja, w międzyczasie drożność jajowodów i badanie nasienia.

Muszę pochwalić mojego M, bo choć nie mieszkamy chwilowo razem, bardzo ładnie współpracował w tym cyklu. Stawiał się na każde wezwanie.

Chwal go chwal :)
    Mnie sie wydaje, ze hormony tez cos mowia o tym czy byla owulacja? Albo kompletnie zglupialam? W sensie hormony + USG.

a8vSp1.png
  • Simba Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozia3 wrote:
    simba - czyli nie sprawdził CI ani jednego cyklu? Czy jajcory pękają itp?

No nie

a8vSp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 stycznia 2014, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozia3 wrote:
    samira....:) przecież Iwone zażartowała :)
    Bozia ja wiem o tym ,ale wiesz chciałam to logicznie wytłumaczyć :)

no szybsza niż google :P

Bozia3, Bursztyn lubią tę wiadomość

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2014, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Simba wrote:
    No nie
    to może Ty już masz tą kanadyjską szkołę - że monitoring polega na sprawdzaniu w każdym cyklu hormonów - znaczy rozumiem, że w 7dpo sprawdzał Ci progesteron?

FZuMp1.png

• Simba Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2014, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozia3 wrote:
    to może Ty już masz tą kanadyjską szkołę - że monitoring polega na sprawdzaniu w każdym cyklu hormonów - znaczy rozumiem, że w 7dpo sprawdzał Ci progesteron?

Tak - hormony byly sprawdzane 2 albo 3 razy w jednym cyklu. Nie pamietam.
    Wczesniej w Polsce tez mialam przez dwa cykle w ten sposob sprawdzane hormony i tez bylo wszystko ok.

a8vSp1.png
  • Bozia3 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2014, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Simba wrote:
    Tak - hormony byly sprawdzane 2 albo 3 razy w jednym cyklu. Nie pamietam.
    Wczesniej w Polsce tez mialam przez dwa cykle w ten sposob sprawdzane hormony i tez bylo wszystko ok.
    Czyli widocznie to jakiś nowy trend....Ja miałam sprawdzany progesteron w 7dpo jednocześnie z USG.
    Jeśli masz możliwość za darmo - to tym bardziej spróbowałabym ze 2 razy inseminacji - przecież nic nie tracisz...

bliska77, Simba, Andzia33 lubią tę wiadomość

FZuMp1.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 stycznia 2014, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moja gin jest ginem od niepłodności ale o in vitro zaczęła sie rozmowa dopiero po ok ponad roku od rozpoczęcia starań o drugie dziecko, tak jak Bozia pisze, tez byłabym za IUI

samira, Simba, Andzia33 lubią tę wiadomość

• Reni Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2014, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już to omówiłyśmy ale na wszelki wypadek jakby, któraś jednak chciała zajść z klinikami typu Luxmed czy Medicover gdzie wykupuje się abonament..tam lekarze nie rwą się do takiej "ciężkiej" pracy
    robią cytologię, zajrzą przez wziernik i to wszystko. O monitoringu można pomarzyć, bo usg robi ktoś inny i trzeba się oddzielnie ze skierowaniem zapisać a terminy zgrać to niezły wyczyn :-( skierowanie na badania krwi, hormonów.. też nieźle popieprzone.. mi Pani w ramach starania się o dziecko zleciła testosteron i glukoze.. a gdzie estradiole, lh itp
    eh z tą służbą zdrowia czy to prywatna czy nfz nie ma reguły trzeba trafić dobrego lekarza, bo prywatnie też można się naciąć
    mysza1975 wrote:
    Co do ginów. Ja pół roku chodziłam do zwykłego, w Medicover.

bliska77, samira, Bozia3, Simba, mysza1975, Viv78, Andzia33 lubią tę wiadomość

2 IUI, 4 IVF ICSI. 70 cs..Naturalsik!!! Mamy Dziedzica! graphics-bees-482908.gifdqpri09ky14nbyvi.png
  • Bursztyn Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2014, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc Dziewczynki
    Od wczoraj nie wydarzylo sie nic nowego, wiec dzisiaj czekam na pozytywnt rozwoj wypadkow w kazdym sensie. Czego i Wam zycze :) Pieknego dnia :)

samira, Bozia3, mysza1975, gosia7122, megan8, Andzia33 lubią tę wiadomość

477706bb5ioid7xx.jpg
  • Bozia3 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2014, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bursztyn wrote:
    Czesc Dziewczynki
    Od wczoraj nie wydarzylo sie nic nowego, wiec dzisiaj czekam na pozytywnt rozwoj wypadkow w kazdym sensie. Czego i Wam zycze :) Pieknego dnia :)
    a cóż to za enigmatyczne powitanie? :) czy chciałabyś nam coś powiedzieć o swoich planach na kolejny tydzień...;)?

Bursztyn lubi tę wiadomość

FZuMp1.png

• Bursztyn Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2014, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozia3 wrote:
    a cóż to za enigmatyczne powitanie? :) czy chciałabyś nam coś powiedzieć o swoich planach na kolejny tydzień...;)?
    hehehe... :)
    chcialam przez to powiedziec, ze bzykac mi sie nie chce, jestem jakas znudzona, bez energii, lekka melancholia mnie ogarnia, zeby nnie powiedziec przygnebienie, chlop mnie denerwuje, ale tak ujete zabrzmialoby to bardzo banalnie, wiec czekam az cos sie zmieni na lepsze- stad ta nadzieje na pozytywny bieg wypadkow :)

samira, Bozia3, Simba, Myszonek, mysza1975, Andzia33 lubią tę wiadomość

477706bb5ioid7xx.jpg
  • Bozia3 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2014, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rzuć może jajkiem o ścianę (kurzym) - to może jakiś ogień w was zstąpi i zmieni oblicze ziemi...;)

Bursztyn, Mango, mysza1975, Andzia33 lubią tę wiadomość

FZuMp1.png

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2014, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    samirka - ustaw mi może tą datę porodu - na 17.09. - w sumie nie zamierzam jak na razie terminu zmieniać...;) a lubię być otoczona siódemkami. Mieszkam 7/7, mój syn urodził się 07.07, jak poszłam do kliniki pierwszys raz - popatrzyłam na adres a tu: 17/7 - pomyślałam - to przyniesie mi szczęście. Termin 17 też brzmi dobrze ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2014, 10:40

Simba, samira, Mango, polarmiś, megan8, Andzia33 lubią tę wiadomość

FZuMp1.png

• Bursztyn Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2014, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozia3 wrote:
    rzuć może jajkiem o ścianę (kurzym) - to może jakiś ogień w was zstąpi i zmieni oblicze ziemi...;)
    niezly pomysl ogolnie, tylko ze nawet tego mi sie nie chce...
    Byc moze to dlugotrwaly brak slonca, ciemnosci, zimno...

477706bb5ioid7xx.jpg
  • Simba Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2014, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bursztyn wrote:
    hehehe... :)
    chcialam przez to powiedziec, ze bzykac mi sie nie chce, jestem jakas znudzona, bez energii, lekka melancholia mnie ogarnia, zeby nnie powiedziec przygnebienie, chlop mnie denerwuje, ale tak ujete zabrzmialoby to bardzo banalnie, wiec czekam az cos sie zmieni na lepsze- stad ta nadzieje na pozytywny bieg wypadkow :)

Fakt to enigmatyczne zdanie brzmi zdecydowanie bardziej pozytywnie ;) To jedno z moich postanowien noworocznych - obracac negatywny przekaz w pozytywny ;) Staram sie nie mowic "Wk.u.rwia mnie glosno wlaczony telewizor!" tylko "Moze bedzie nam przyjemniej jak troche sciszysz :)"
    Na chandre polecam Dobry Rok z Russelem Crowe. We dwoje tez sie to dobrze oglada :)
    Ja mam ostatnio troche lepsze samopoczucie, choc juz czuje ze @ sie zbliza. Ale jakos nie przezywam. Moze dlatego ze nie wykupilam abonamentu na ovu i nie mam tego monitora plodnosci i innych cudow.
    No to zycze zeby sie cos pozytywnego wydarzylo.
    Czasem mozna tez troche temu pomoc ;)

Bozia3, Bursztyn, Andzia33 lubią tę wiadomość

a8vSp1.png
  • Bursztyn Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2014, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozia3 wrote:
    samirka - ustaw mi może tą datę porodu - na 17.09. - w sumie nie zamierzam jak na razie terminu zmieniać...;) a lubię być otoczona siódemkami. Mieszkam 7/7, mój syn urodził się 07.07, jak poszłam do kliniki pierwszys raz - popatrzyłam na adres a tu: 17/7 - pomyślałam - to przyniesie mi szczęście. Termin 17 też brzmi dobrze ;)
    to masz tak samo jak ja z tymi siodemkami :) i u mnie z dodatkiem 17 :)
    pewnie ze taki termin dobrze brzmi :) a nawet bardzo dobrze :)

477706bb5ioid7xx.jpg
‹‹ 2265 2266 2267 2268 2269 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ