35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
Boziu, ja dostalam polecenie badan toksoplazmozy, cytomegalii i innych juz teraz na pierwszej wizycie, ale to moze ze wzgledu na poronienia. Bo normalnie to sie pozniej robi te badania.
Bozia3 wrote:Jeszcze pytanie do ciężarówek - czy robiłyście w pierwszym trymestrze badania w kierunku różyczki, toksoplazmozy i CMV? Bo mnie powiedziała ginka, że to dodatkowo - jeśli chcę. No ja chcę - ale jak sobie obliczyłam koszt całego pakietu to mi wyszło 400 zł...Mam koty, to jednak może warto?
Bozia3, szczęśliwa 2, Andzia33 lubią tę wiadomość
-
Gucioanna maria wrote:12+3 dni ,imie mam juz zaklepane bedzie Gustaw .Mam chyba najgorsze objawy ciazy jakie moga byc ,rzyganie ,mdlosci ,bole ,glowy ,pryszcze na twarzy na szyji,wrazliwosc na zapachy.No ale teraz mam nadzieje ze powolutku sie to konczy moge normalnie zjesc sniadanie (to jest duzy sukces)pomimo tego ze nie przytylam brzuszek mam juz widoczny:-)

Biedaku, wspolczuje Ci tych przypadlosci ciazowych, mam nadzieje ze jednak mina szybko, moze ten pierwszy trymestr jest taki krytyczny pod wzgledem objawow roznych paskudnych? Nie znam sie na tym.
Ja chyba w ciazy nie jestem, bo objawow zadnych nie mam, takie jak zawsze co miesiac, albo nawet mniej
bliska77, anna maria, Reni, malgos741, Andzia33, kapturnica lubią tę wiadomość
-
pasemka kupowo-oliwkowo- zielone bylyby ciekaweagafbh wrote:odnośnie farbowania, ja się nie wypowiem, pisałam kiedyś, ze włosów nie farbowałam, moja jedyna przygoda zwiazana z farbami do włosów miała miejsce gdy miałam ok 14-15 lat. Przez jakiś czas miałam cała głowę w warkoczykach i chciałam kilka z nich mieć kolorowych a ponieważ mam blond włosy to z kasztana wyszła marchewka, z czarnego zielony a z brązy kupowo-oliwkowy

bliska77, ania.g, malgos741 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyBozia3 wrote:Jeszcze pytanie do ciężarówek - czy robiłyście w pierwszym trymestrze badania w kierunku różyczki, toksoplazmozy i CMV? Bo mnie powiedziała ginka, że to dodatkowo - jeśli chcę. No ja chcę - ale jak sobie obliczyłam koszt całego pakietu to mi wyszło 400 zł...Mam koty, to jednak może warto?
Ja je zrobilam, oprocz cytomegalii. Rozyczka i toxo wchodza w sklad badan I trymestru, ginekolog powinna dac na nie skierowania bez zadnego ale.
U mnie toxo w I ciazy wyszla ujemnie, a teraz juz dodatnio - kot wiec zrobil swoje
. Jesli masz koty, to raczej lepiej zrobic te badania.
Bursztyn, bliska77, szczęśliwa 2, malgos741, Andzia33 lubią tę wiadomość
-
czyli masz przeciwciala toxo, wiec chyba spoko?Pusurek wrote:Ja je zrobilam, oprocz cytomegalii. Rozyczka i toxo wchodza w sklad badan I trymestru, ginekolog powinna dac na nie skierowania bez zadnego ale.
U mnie toxo w I ciazy wyszla ujemnie, a teraz juz dodatnio - kot wiec zrobil swoje
Pusurek lubi tę wiadomość
-
Pusurek, ale prywatny lekarz daje skierowanie chyba na płatne badania? Ja dostałam od niej karteczkę co dobrze by było zrobić - no ale za kasę...Pusurek wrote:Ja je zrobilam, oprocz cytomegalii. Rozyczka i toxo wchodza w sklad badan I trymestru, ginekolog powinna dac na nie skierowania bez zadnego ale.
bliska77 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyno ja tez prywatnieBozia3 wrote:Pusurek, ale prywatny lekarz daje skierowanie chyba na płatne badania? Ja dostałam od niej karteczkę co dobrze by było zrobić - no ale za kasę...
ale akurat wynik toxo mam z ciąży z córką
Andzia33 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyBozia3 wrote:Pusurek, ale prywatny lekarz daje skierowanie chyba na płatne badania? Ja dostałam od niej karteczkę co dobrze by było zrobić - no ale za kasę...
Aaaa, no tak. Prywatny lekarz... Ale przeciez masz prawo chodzic do lekarza na NFZ, chociazby po to, zeby miec badania wszystkie gratis. A prywatnie chodzic mozna sobie, zeby miec pewnosc, ze wszystko jest ok.
bliska77, Bursztyn, malgos741 lubią tę wiadomość
-
Anna Maria, gratuluje!! Nic tylko sie cieszyc zdrowa dzidzia i jajuszkami;-)
anna maria wrote:Witam dziewczynki ,u mnie straszny wiatr,troche ze mna lepiej,przestalam rzygac i mdlosci nie sa az tak uciazliwe.Wiadomosc dnia bede miala syna,na usg tak sie ustawi ze odrazu widac bylo; jajka;,(gin mowi ze wedlug niego na 99%).Gin -bedzie syn ,ja-o nie ja chce corke no nie bardzo sie zgadzam na syna ale co ja mam teraz zrobic.Wiem powinnam powiedzic najwazniejsze zeby bylo zdrowe.We wtorek mam badania genetyczne.Pozdrawiam i milego dnia zycze
szczęśliwa 2, Andzia33 lubią tę wiadomość
-
Dzięki Dziewczyny. Musiałabym się zapisać dodatkowo do państwowego lekarza. Nie bardzo potrafię robić z siebie idiotki i prowadzić dwie karty ciążowe dla darmowych badań, Musiałabym iść do lekarza z NFZ i udawać, że nic o sobie nie wiem - czyli od nowa badania, usg itp...nie wiem, czy dałabym radę. Może tych badań już potem nie będzie tak dużo. Ginka mi powiedziała, że na Fundusz zrobi mi prenatalne.
bliska77, Bursztyn, szczęśliwa 2, samira, megan8, Andzia33 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyBozia3 wrote:Dzięki Dziewczyny. Musiałabym się zapisać dodatkowo do państwowego lekarza. Nie bardzo potrafię robić z siebie idiotki i prowadzić dwie karty ciążowe dla darmowych badań, Musiałabym iść do lekarza z NFZ i udawać, że nic o sobie nie wiem - czyli od nowa badania, usg itp...nie wiem, czy dałabym radę. Może tych badań już potem nie będzie tak dużo. Ginka mi powiedziała, że na Fundusz zrobi mi prenatalne.
To chyba nie do konca tak, ze musialabys robic z siebie idiotke. Lekarze tez nie sa debilami i wiedza, ze kobiety chodza " na dwa fronty", tym bardziej, ze sami to robia. Do poludnia przyjmuja na NFZ, a po poludniu prywatnie, czesto w tych samych gabinetach. A Ty masz prawo do bezplatnych badan i tyle. Potem jeszcze troche ich bedzie. A gdyby ( odpukac) przytrafila sie jakas infekcja, to badan bedzie wiecej.
Ja np. musze robic posiew moczu co 2 tyg, w Polsce prywatnie poszlabym z torbami, jakbym miala placic 100 miesiecznie za same siki
A gdzie reszta, usg, suplementy, kremy na rozstepy?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2014, 13:21
Bursztyn, samira, malgos741, megan8, Andzia33 lubią tę wiadomość
-
Boziu, a jak bys poszla do lekarza pierwszego kontaktu w swojej przychodni i powiedziala co i jak? Moze masz jakas zaprzyjazniona lekarke do ktorej chodzisz z synkiem. Ja tak kiedys zrobilam, bo rzadko sie badam ale kiedys postanowilam przebadac sie na wylot i dala mi w sumie na to co chcialam i na co mogla mi dac.
Bozia3 wrote:Dzięki Dziewczyny. Musiałabym się zapisać dodatkowo do państwowego lekarza. Nie bardzo potrafię robić z siebie idiotki i prowadzić dwie karty ciążowe dla darmowych badań, Musiałabym iść do lekarza z NFZ i udawać, że nic o sobie nie wiem - czyli od nowa badania, usg itp...nie wiem, czy dałabym radę. Może tych badań już potem nie będzie tak dużo. Ginka mi powiedziała, że na Fundusz zrobi mi prenatalne.
szczęśliwa 2, samira, Andzia33 lubią tę wiadomość
-
No wlasnie, tez mi sie tak wydaje.Pusurek wrote:A Ty masz prawo do bezplatnych badan i tyle. Potem jeszcze troche ich bedzie. A gdyby ( odpukac) przytrafila sie jakas infekcja, to badan bedzie wiecej.
)
I dziwi mnie troche fakt, ze nia dala Ci skierownia na te badania z NFZ
bliska77 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMoj lekarz w Polsce, kiedy jestem u niego na wizycie prywatnej ( bo nie uda mi sie umowic na wizyte na NFZ) w panstwowej przychodni
, to mowi od razu: Ja nie dam pani dzis skierowania na to badanie, bo ono jest drogie, przyjdzie do mnie pani na fundusz i dam za darmo.
Koles ma normalne ludzkie podejscie i przypuszczam, ze takich lekarzy jest wielu.
samira, Andzia33 lubią tę wiadomość