Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • caffe Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2014, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    samira wrote:
    i znów nikt nie odpowiedział na mojego posta a mam taki chujowy humor ehhh

Caffe trzymam kciuki za zbieg syna ,coby szybko i dobrze poszło <3
    Dzięki :)

Ty też się trzymaj w tym ciężkim dniu <3

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

• caffe Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2014, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paszczakin wrote:
    no wlasnie- juz kiedys gadalysmy na ten temat- nie ma sensu robic ryzykownego badania jesli w przypadku problemow nie planuje sie usuniecia ciazy..
    Mnie też tak lekarz powiedział. Można ewentualnie mieć świadomość z czym się spotkamy po porodzie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2014, 14:50

• caffe Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2014, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba pojadę do tego szpitala już teraz, bo mnie nosi.

• Nati74 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2014, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    caffe wrote:
    To wiem, ale nie rozumiem powiązania wyniku z krwi z wodami płodowymi. Może pozornie nie ma to związku, pewnie się mylę.

W wodach płaodowych sa komórki DNA dziecka - bada się je i stwierdza czy genetycznie jst w porządku. Można zbadać np. ZD czy Edwordsa, ale i tak wszystkich wad nie wykrywa - nie wykrywa tych rozwojowych a nie genetycznych.

Więc jakby nie patrzył i tak nie daje 100% gwarancji zdrowego dziecka.

nick nieaktualny, nick nieaktualny lubią tę wiadomość

94d248b7cf3fad2322c1c7b41d90ec96.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • Alis Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2014, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paszczakin wrote:
    no wlasnie- juz kiedys gadalysmy na ten temat- nie ma sensu robic ryzykownego badania jesli w przypadku problemow nie planuje sie usuniecia ciazy..

Chyba, że kobieta nie jest w stanie sobie tego zracjonalizować i będzie płakać codziennie na przemian z napadami histerii, zamartwiać, mieć złe sny itd... Wtedy chyba lepiej zaryzykować, bo amniopunkcja jednak w większości przypadków (chyba w ponad 90%) wyklucza wady i daje spokój. Ja bym do tego pragmatycznie podeszła. Jeśli nie byłabym w stanie się nie denerwowac, zrobiłabym badania licząc, że potwierdzą, że wszystko jest dobrze.

nick nieaktualny, Iwone lubią tę wiadomość

aY05p2.png
  • Viola Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2014, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze nie bylo mnie tu troche i nie wiem o co chodzi. Caffe jaki zabieg ma Twoj syn? Mm nadzieje ze nic powaznego?
    Widzialam tez wpis Aggi o tacie, tez nie wiem o co chodzi, ale widze ze Aga sie denerwuje.
    caffe wrote:
    Chyba pojadę do tego szpitala już teraz, bo mnie nosi.

nick nieaktualny, Andzia33 lubią tę wiadomość

w57vrjjglblign5h.png

b952b8bd28.png
  • Żanet Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2014, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Panda wrote:
    zapraszam do ogladania dzisiejszej atrakcji na plazy ;)

http://pho.to/4mvD9

dajcie znac czy dziala

Dzień Dobry Dziewczynki,
    Panda, to może ja Cię dzisiaj w TV oglądałam, bo pokazywali tego słonia morskiego ;)z Australii

Andzia33 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 lutego 2014, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna Maria, badz dobrej mysli, ale moze lepiej zrob amiopunkcje? Bedziesz spokojniejsza jak uslyszysz " prawidlowy kariotyp meski" ( albo zenski ). Ja jestem w podobnej sytuacji, czekam ma wyniki krwi z PAPP -A, usg wyszlo bardzo dobrze, ale ten test to suma usg, bialka i beta hCG. No i wyniki maja dosc niewielki poziom bledu, bo tylko 10%. Wykrywa sie 9 na 10 chorych plodow, jest wiec najdokladniejszym obecnie badaniem nieinwazyjnym.
    A amiopunkcja? Tu mowia, ze prawdobodobienstwo poronienia jest od 0,5 do 1%, w Polsce, ze do 2%. To znaczy, ze 2 kobiety na 100 traca ciaze. Nie musisz byc akurat krotas z tych dwoch...
    Ja zrobie amiopunkcje, jezeli moje wyniki beda niejasne... Wole wiedziec, niz nie wiedziec...
    Ale nikt sie ze mna nie musi zgadzac, oczywiscie ;)

Alis, Kate 75, nick nieaktualny, nick nieaktualny, Żanet, Iwone, Lucky, Niuta, mysza1975, Andzia33 lubią tę wiadomość

• Bursztyn Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2014, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    caffe wrote:
    To wiem, ale nie rozumiem powiązania wyniku z krwi z wodami płodowymi. Może pozornie nie ma to związku, pewnie się mylę.
    test Pappa wykrywa wartosci parametrow biochemicznych fb-HCG (dla zespolu Downa, Edwardsa, Patau i chyba Turnera)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2014, 15:09

477706bb5ioid7xx.jpg
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 lutego 2014, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alis wrote:
    Chyba, że kobieta nie jest w stanie sobie tego zracjonalizować i będzie płakać codziennie na przemian z napadami histerii, zamartwiać, mieć złe sny itd... Wtedy chyba lepiej zaryzykować, bo amniopunkcja jednak w większości przypadków (chyba w ponad 90%) wyklucza wady i daje spokój. Ja bym do tego pragmatycznie podeszła. Jeśli nie byłabym w stanie się nie denerwowac, zrobiłabym badania licząc, że potwierdzą, że wszystko jest dobrze.

Amniopuncja wyklucza wiekszosc wad w 100%, nie tylko zaburzenia chromosomalne, rowniez wady genetyczne.

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 lutego 2014, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paszczakin wrote:
    a mocno chuop nadymil? bo jak nie to może warto wybaczyć w imię wyższych celów..
    wybaczyć wybaczę ale nie zapomnę,poszło o kasę...

• Alis Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2014, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj, źle sformułowałam myśl. Wyniki amniopunkcji dają 100% pewność. Chodziło mi o to, że w większości przypadków kobiety, które są wysłane na amniopunkcję dowiadują się, że ich dziecko jest zdrowe. Tutaj w Anglii dostałam fajną broszurkę na ten temat.

nick nieaktualny, nick nieaktualny lubią tę wiadomość

aY05p2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 lutego 2014, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pusurek wrote:
    Anna Maria, badz dobrej mysli, ale moze lepiej zrob amiopunkcje? Bedziesz spokojniejsza jak uslyszysz " prawidlowy kariotyp meski" ( albo zenski ). Ja jestem w podobnej sytuacji, czekam ma wyniki krwi z PAPP -A, usg wyszlo bardzo dobrze, ale ten test to suma usg, bialka i beta hCG. No i wyniki maja dosc niewielki poziom bledu, bo tylko 10%. Wykrywa sie 9 na 10 chorych plodow, jest wiec najdokladniejszym obecnie badaniem nieinwazyjnym.
    A amiopunkcja? Tu mowia, ze prawdobodobienstwo poronienia jest od 0,5 do 1%, w Polsce, ze do 2%. To znaczy, ze 2 kobiety na 100 traca ciaze. Nie musisz byc akurat krotas z tych dwoch...
    Ja zrobie amiopunkcje, jezeli moje wyniki beda niejasne... Wole wiedziec, niz nie wiedziec...
    Ale nikt sie ze mna nie musi zgadzac, oczywiscie ;)

a ten przypadek tej aktorki ,lekarz już kazał usuwać bo niby ZD - nie usunęła ,synek urodził się całkowicie zdrowy

no może nie kazał ale mocno proponował

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2014, 15:13

Iwone, Andzia33 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 lutego 2014, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    samira wrote:
    a ten przypadek tej aktorki ,lekarz już kazał usuwać bo niby ZD - nie usunęła ,synek urodził się całkowicie zdrowy

no może nie kazał ale mocno proponował

Ale ona nie robila amniopunkcji, tylko usg. A tam wystarczy, z lekarz nie widzi kosci nosowej i mowi od razu: dziecko ma ZD...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2014, 15:20

nick nieaktualny, Alis lubią tę wiadomość

• Bursztyn Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2014, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sam test Pappa, wykrywa tylko 60-65 % chorob genet., mam na mysli wymienione w moim porzednim poscie syndromy.

477706bb5ioid7xx.jpg
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 lutego 2014, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pusurek wrote:
    Ale ona nie robila amniopunkcji, tylko usg. A tam wystarczy, z lekarz nie widzi kosci nosowej i mowi od razu: dziecko ma ZD...
    chyba ze tak tego nie wiem czy amniopunkcje robiła

• Bursztyn Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2014, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapomnialam powiedziec:

Aga, kciuki za Tate trzymam
    Caffe, kciuki za Twojego syna rowniez

nick nieaktualny, caffe, Andzia33 lubią tę wiadomość

477706bb5ioid7xx.jpg
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 lutego 2014, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Caffe, mam nadzieje, ze u syna wszystko idzie zgodnie z planem, trzymam kciuki :-)
    Jesli chodzi o amniopunkcje to gdyby byla taka potrzeba, pewnie zrobilabym ja, nawet po to zeby wiedziec na czym stoje.

Żanet, nick nieaktualny, nick nieaktualny, caffe, Andzia33 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 lutego 2014, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bursztyn wrote:
    Sam test Pappa, wykrywa tylko 60-65 % chorob genet., mam na mysli wymienione w moim porzednim poscie syndromy.

Akurat Downa, Patau i Turnera wykrywa w 90%.
    Oczywiscie, nie wykrywa calej masy innych, ale jak nie bylo w rodzinie zadnych abberacji chromosomalnych, to prawdopodobienstwo jest duzo nizsze, we nie wystapia, niz wystapia. Zawsze to jednak tylko prawdopodobienstwo.

nick nieaktualny, Alis lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 lutego 2014, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pusurek wrote:
    Akurat Downa, Patau i Turnera wykrywa w 90%.
    Oczywiscie, nie wykrywa calej masy innych, ale jak nie bylo w rodzinie zadnych abberacji chromosomalnych, to prawdopodobienstwo jest duzo nizsze, we nie wystapia, niz wystapia. Zawsze to jednak tylko prawdopodobienstwo.
    Dokladnie

‹‹ 2478 2479 2480 2481 2482 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Spokój rodziców zaczyna się od jednego sprytnego urządzenia. Czy niania elektroniczna to must have rodziców?

Pierwsze miesiące z dzieckiem to wyjątkowy czas, ale też nieustanna czujność i troska o jego bezpieczeństwo. Coraz więcej rodziców sięga po nowoczesne rozwiązania, które pomagają spokojniej czuwać nad snem malucha. Czy niania elektroniczna to rzeczywiście niezbędny element domowej wyprawki, czy tylko kolejny gadżet? Sprawdź, jak działa, co daje na co dzień i czy może realnie ułatwić życie rodzicom.

CZYTAJ WIĘCEJ