X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • caffe Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2014, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    samira wrote:
    i znów nikt nie odpowiedział na mojego posta a mam taki chujowy humor ehhh

Caffe trzymam kciuki za zbieg syna ,coby szybko i dobrze poszło <3
    Dzięki :)

Ty też się trzymaj w tym ciężkim dniu <3

samira lubi tę wiadomość

• caffe Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2014, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paszczakin wrote:
    no wlasnie- juz kiedys gadalysmy na ten temat- nie ma sensu robic ryzykownego badania jesli w przypadku problemow nie planuje sie usuniecia ciazy..
    Mnie też tak lekarz powiedział. Można ewentualnie mieć świadomość z czym się spotkamy po porodzie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2014, 14:50

• caffe Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2014, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba pojadę do tego szpitala już teraz, bo mnie nosi.

samira lubi tę wiadomość

• Nati74 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2014, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    caffe wrote:
    To wiem, ale nie rozumiem powiązania wyniku z krwi z wodami płodowymi. Może pozornie nie ma to związku, pewnie się mylę.

W wodach płaodowych sa komórki DNA dziecka - bada się je i stwierdza czy genetycznie jst w porządku. Można zbadać np. ZD czy Edwordsa, ale i tak wszystkich wad nie wykrywa - nie wykrywa tych rozwojowych a nie genetycznych.

Więc jakby nie patrzył i tak nie daje 100% gwarancji zdrowego dziecka.

bliska77, samira lubią tę wiadomość

94d248b7cf3fad2322c1c7b41d90ec96.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • Alis Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2014, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paszczakin wrote:
    no wlasnie- juz kiedys gadalysmy na ten temat- nie ma sensu robic ryzykownego badania jesli w przypadku problemow nie planuje sie usuniecia ciazy..

Chyba, że kobieta nie jest w stanie sobie tego zracjonalizować i będzie płakać codziennie na przemian z napadami histerii, zamartwiać, mieć złe sny itd... Wtedy chyba lepiej zaryzykować, bo amniopunkcja jednak w większości przypadków (chyba w ponad 90%) wyklucza wady i daje spokój. Ja bym do tego pragmatycznie podeszła. Jeśli nie byłabym w stanie się nie denerwowac, zrobiłabym badania licząc, że potwierdzą, że wszystko jest dobrze.

bliska77, Iwone lubią tę wiadomość

aY05p2.png
  • Viola Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2014, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze nie bylo mnie tu troche i nie wiem o co chodzi. Caffe jaki zabieg ma Twoj syn? Mm nadzieje ze nic powaznego?
    Widzialam tez wpis Aggi o tacie, tez nie wiem o co chodzi, ale widze ze Aga sie denerwuje.
    caffe wrote:
    Chyba pojadę do tego szpitala już teraz, bo mnie nosi.

bliska77, Andzia33 lubią tę wiadomość

w57vrjjglblign5h.png

b952b8bd28.png
  • Żanet Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2014, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Panda wrote:
    zapraszam do ogladania dzisiejszej atrakcji na plazy ;)

http://pho.to/4mvD9

dajcie znac czy dziala

Dzień Dobry Dziewczynki,
    Panda, to może ja Cię dzisiaj w TV oglądałam, bo pokazywali tego słonia morskiego ;)z Australii

Andzia33 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 lutego 2014, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna Maria, badz dobrej mysli, ale moze lepiej zrob amiopunkcje? Bedziesz spokojniejsza jak uslyszysz " prawidlowy kariotyp meski" ( albo zenski ). Ja jestem w podobnej sytuacji, czekam ma wyniki krwi z PAPP -A, usg wyszlo bardzo dobrze, ale ten test to suma usg, bialka i beta hCG. No i wyniki maja dosc niewielki poziom bledu, bo tylko 10%. Wykrywa sie 9 na 10 chorych plodow, jest wiec najdokladniejszym obecnie badaniem nieinwazyjnym.
    A amiopunkcja? Tu mowia, ze prawdobodobienstwo poronienia jest od 0,5 do 1%, w Polsce, ze do 2%. To znaczy, ze 2 kobiety na 100 traca ciaze. Nie musisz byc akurat krotas z tych dwoch...
    Ja zrobie amiopunkcje, jezeli moje wyniki beda niejasne... Wole wiedziec, niz nie wiedziec...
    Ale nikt sie ze mna nie musi zgadzac, oczywiscie ;)

Alis, Kate 75, samira, bliska77, Żanet, Iwone, Lucky, Niuta, mysza1975, Andzia33 lubią tę wiadomość

• Bursztyn Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2014, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    caffe wrote:
    To wiem, ale nie rozumiem powiązania wyniku z krwi z wodami płodowymi. Może pozornie nie ma to związku, pewnie się mylę.
    test Pappa wykrywa wartosci parametrow biochemicznych fb-HCG (dla zespolu Downa, Edwardsa, Patau i chyba Turnera)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2014, 15:09

bliska77 lubi tę wiadomość

477706bb5ioid7xx.jpg
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 lutego 2014, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alis wrote:
    Chyba, że kobieta nie jest w stanie sobie tego zracjonalizować i będzie płakać codziennie na przemian z napadami histerii, zamartwiać, mieć złe sny itd... Wtedy chyba lepiej zaryzykować, bo amniopunkcja jednak w większości przypadków (chyba w ponad 90%) wyklucza wady i daje spokój. Ja bym do tego pragmatycznie podeszła. Jeśli nie byłabym w stanie się nie denerwowac, zrobiłabym badania licząc, że potwierdzą, że wszystko jest dobrze.

Amniopuncja wyklucza wiekszosc wad w 100%, nie tylko zaburzenia chromosomalne, rowniez wady genetyczne.

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 lutego 2014, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paszczakin wrote:
    a mocno chuop nadymil? bo jak nie to może warto wybaczyć w imię wyższych celów..
    wybaczyć wybaczę ale nie zapomnę,poszło o kasę...

• Alis Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2014, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj, źle sformułowałam myśl. Wyniki amniopunkcji dają 100% pewność. Chodziło mi o to, że w większości przypadków kobiety, które są wysłane na amniopunkcję dowiadują się, że ich dziecko jest zdrowe. Tutaj w Anglii dostałam fajną broszurkę na ten temat.

Pusurek, bliska77 lubią tę wiadomość

aY05p2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 lutego 2014, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pusurek wrote:
    Anna Maria, badz dobrej mysli, ale moze lepiej zrob amiopunkcje? Bedziesz spokojniejsza jak uslyszysz " prawidlowy kariotyp meski" ( albo zenski ). Ja jestem w podobnej sytuacji, czekam ma wyniki krwi z PAPP -A, usg wyszlo bardzo dobrze, ale ten test to suma usg, bialka i beta hCG. No i wyniki maja dosc niewielki poziom bledu, bo tylko 10%. Wykrywa sie 9 na 10 chorych plodow, jest wiec najdokladniejszym obecnie badaniem nieinwazyjnym.
    A amiopunkcja? Tu mowia, ze prawdobodobienstwo poronienia jest od 0,5 do 1%, w Polsce, ze do 2%. To znaczy, ze 2 kobiety na 100 traca ciaze. Nie musisz byc akurat krotas z tych dwoch...
    Ja zrobie amiopunkcje, jezeli moje wyniki beda niejasne... Wole wiedziec, niz nie wiedziec...
    Ale nikt sie ze mna nie musi zgadzac, oczywiscie ;)

a ten przypadek tej aktorki ,lekarz już kazał usuwać bo niby ZD - nie usunęła ,synek urodził się całkowicie zdrowy

no może nie kazał ale mocno proponował

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2014, 15:13

Iwone, Andzia33 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 lutego 2014, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    samira wrote:
    a ten przypadek tej aktorki ,lekarz już kazał usuwać bo niby ZD - nie usunęła ,synek urodził się całkowicie zdrowy

no może nie kazał ale mocno proponował

Ale ona nie robila amniopunkcji, tylko usg. A tam wystarczy, z lekarz nie widzi kosci nosowej i mowi od razu: dziecko ma ZD...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2014, 15:20

bliska77, Alis lubią tę wiadomość

• Bursztyn Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2014, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sam test Pappa, wykrywa tylko 60-65 % chorob genet., mam na mysli wymienione w moim porzednim poscie syndromy.

477706bb5ioid7xx.jpg
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 lutego 2014, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pusurek wrote:
    Ale ona nie robila amniopunkcji, tylko usg. A tam wystarczy, z lekarz nie widzi kosci nosowej i mowi od razu: dziecko ma ZD...
    chyba ze tak tego nie wiem czy amniopunkcje robiła

• Bursztyn Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2014, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapomnialam powiedziec:

Aga, kciuki za Tate trzymam
    Caffe, kciuki za Twojego syna rowniez

bliska77, caffe, Andzia33 lubią tę wiadomość

477706bb5ioid7xx.jpg
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 lutego 2014, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Caffe, mam nadzieje, ze u syna wszystko idzie zgodnie z planem, trzymam kciuki :-)
    Jesli chodzi o amniopunkcje to gdyby byla taka potrzeba, pewnie zrobilabym ja, nawet po to zeby wiedziec na czym stoje.

Żanet, Pusurek, samira, caffe, Andzia33 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 lutego 2014, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bursztyn wrote:
    Sam test Pappa, wykrywa tylko 60-65 % chorob genet., mam na mysli wymienione w moim porzednim poscie syndromy.

Akurat Downa, Patau i Turnera wykrywa w 90%.
    Oczywiscie, nie wykrywa calej masy innych, ale jak nie bylo w rodzinie zadnych abberacji chromosomalnych, to prawdopodobienstwo jest duzo nizsze, we nie wystapia, niz wystapia. Zawsze to jednak tylko prawdopodobienstwo.

bliska77, Alis lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 lutego 2014, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pusurek wrote:
    Akurat Downa, Patau i Turnera wykrywa w 90%.
    Oczywiscie, nie wykrywa calej masy innych, ale jak nie bylo w rodzinie zadnych abberacji chromosomalnych, to prawdopodobienstwo jest duzo nizsze, we nie wystapia, niz wystapia. Zawsze to jednak tylko prawdopodobienstwo.
    Dokladnie

‹‹ 2478 2479 2480 2481 2482 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ