35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
Witam was kobitki,mialam dziś robic bete ale mam za dużego krwiaka bo bylam już kuta w tym tygodniu wiec kupiłam drugi test i jest tez cien i ciut wyraźniejszy jak wczoraj
bliska77, ania.g, Bozia3, Kate 75, Niuta, Aisab, caffe, Olena, Nati74, Andzia33 lubią tę wiadomość
-
Pusurek wrote:Akurat Downa, Patau i Turnera wykrywa w 90%.
Oczywiscie, nie wykrywa calej masy innych, ale jak nie bylo w rodzinie zadnych abberacji chromosomalnych, to prawdopodobienstwo jest duzo nizsze, we nie wystapia, niz wystapia. Zawsze to jednak tylko prawdopodobienstwo.
Sam wynik pappa- gdzie podane sa wartosci w jednostkach (IU/l) lub innych czyli maja charakter ilosciowy jeszcze nie swiadczy o obecnosci syndromow Dwona itd., ale potem jesto interpretowane na podstawie wielokrotnosci mediany populacyjnej tyle tylko ze my dostajemy wynik ilosciowy. Wiec dlatego bardzo czesto, jesli kobieta znawet znajduje sie w grupie wysokiego ryzyka- rodzi zdrowe dziecko.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2014, 15:40
bliska77, Iwone lubią tę wiadomość
-
biala wrote:Witam was kobitki,mialam dziś robic bete ale mam za dużego krwiaka bo bylam już kuta w tym tygodniu wiec kupiłam drugi test i jest tez cien i ciut wyraźniejszy jak wczoraj
no,ale żył w organiźmie jest pare,a nie tylko 1,rób bete,bo te testy to się nadają....
Hejka,podczytuje Was dziewczynki,u mnie bez zmian.
Co do amniopunkcji to też bym zrobiła,jeśli w usg bądź we krwi byłyby jakieś nieprawidłowości.Pusurek, bliska77, Kate 75, Andzia33 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyBursztyn wrote:niestety nie, tylko wtedy jesli jest zintegrowany z usg (i to tez nie zawsze)
No, ale wlasnie o to chodzi, ze jest to test zintegrowany. Na podstawie wynikow z krwi i usg mozna potwierdzic lub wykluczyc wady plodu.
Pisalas moze o tescie potrojnym, ktory faktycznie jest skuteczny w 60%. Test PAPP-A, zwany tez podwojnym, jest bardziej wiarygodny.
bliska77 lubi tę wiadomość
-
Pusurek wrote:No, ale wlasnie o to chodzi, ze jest to test zintegrowany. Na podstawie wynikow z krwi i usg mozna potwierdzic lub wykluczyc wady plodu.
Pisalas moze o tescie potrojnym, ktory faktycznie jest skuteczny w 60%. Test PAPP-A, zwany tez podwojnym, jest bardziej wiarygodny.
potrojny jest raczej bardziej skuteczny niz podwojny
reszta sie zgadzaPusurek lubi tę wiadomość
-
biala wrote:Witam was kobitki,mialam dziś robic bete ale mam za dużego krwiaka bo bylam już kuta w tym tygodniu wiec kupiłam drugi test i jest tez cien i ciut wyraźniejszy jak wczoraj
bliska77, Kate 75, Sabina, Andzia33 lubią tę wiadomość
Matka fantastycznej 4 -
Dziewczyny mnie amniopunkcja przeraża,wiem że to potrzebne badanie ale moja przyjaciółka niestety należy do tych 2% kobiet a dziecko było zdrowe.
Wróciłam do domu włączyłam TVN24 i oglądam co się dzieje na Ukrainie. To już jest wojna domowa. Za chwilę kończy się wiza mojej koleżance i musi tam wrócić. Martwię się o nią i o tych wszystkich ludzi. Trudno znaleźć słowa na to całe zło.bliska77, Pusurek, megan8, Kate 75, samira, Nati74, Andzia33 lubią tę wiadomość
Matka fantastycznej 4 -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyania.g wrote:
Wróciłam do domu włączyłam TVN24 i oglądam co się dzieje na Ukrainie. To już jest wojna domowa. Za chwilę kończy się wiza mojej koleżance i musi tam wrócić. Martwię się o nią i o tych wszystkich ludzi. Trudno znaleźć słowa na to całe zło.
Eh, to naprawde przygnebiajaceA jeszcze gorsze jest to, ze nie mozna tym ludziom pomoc, przesylajac chociazby leki czy srodki opatrunkowe, bo transporty z Polski nie sa wpuszczane na Ukraine.
bliska77, Kate 75, ania.g, samira lubią tę wiadomość
-
ania.g wrote:Dziewczyny mnie amniopunkcja przeraża,wiem że to potrzebne badanie ale moja przyjaciółka niestety należy do tych 2% kobiet a dziecko było zdrowe.
Wróciłam do domu włączyłam TVN24 i oglądam co się dzieje na Ukrainie. To już jest wojna domowa. Za chwilę kończy się wiza mojej koleżance i musi tam wrócić. Martwię się o nią i o tych wszystkich ludzi. Trudno znaleźć słowa na to całe zło.Kate 75, ania.g, samira lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAle dziewczyny, przeczytajcie to. Zalamka normalnie. Pomyslcie potem, ze taki typ bedzie was kiedys rozwodzil albo prowadzil sprawe spadkowa... Strach sie bac...
http://lublin.gazeta.pl/lublin/1,35640,15491628,Studentka_prawa__Na_egzaminie_trzeba_znac_autorow.htmlKate 75 lubi tę wiadomość
-
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1027139,title,Pawel-Kowal-na-Ukrainie-moze-dojsc-do-wojny-domowej,wid,16422535,wiadomosc.html?ticaid=1123d1
Europoseł zwraca uwagę, że musimy być gotowi na udzielenie dużego wsparcia Ukraińcom, jeśli sytuacja się zaostrzy. - Powinniśmy zadbać o to, żeby Ukraińcy, którzy przebywają w naszym kraju mieli bez problemu przedłużone wizy - mówi.Kate 75, ania.g, samira lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnypaszczakin wrote:Piszę do Państwa, iż jestem studentką
poleglam.. Ale wstane, iz ide do domu..
"a ja w porównaniu do innych osób zdających nie wyglądałam kolorowo"
"miałam wrażenie, iż on się tym napawa pokazując nam, iż jesteśmy dosłownie zerem."
No coz, chyba ciezko sie nie zgodzic z doktorem...
Mozna by pomyslec, ze to zart, ale, kurcze, wyglada na to, ze niestety nie...
Bursztyn, Kate 75, Simba, Żanet, samira lubią tę wiadomość
-
Caffe trzymam kciuki za operację
Anna Maria - kurcze nie denerwuj się za bardzo...wiem, że to gadanie, bo też bym przeżywała....
Panda pytałaś mnie o objawy - ja nie miałam żadnych innych, niż co miesięczne przed @ - ból i łupanie w kręgosłupie i ból cycków. Nic kompletnie innego nie odczuwałam,,,
Byłam u ogólnej lekarki - dała mi skierowanie tylko na podstawowe badania - mocz, ob, morfologia, glukoza i HbsAg. Zaoszczędzę jakieś 50 zł, zawsze to coś.
Ale dodatkowo porównałam rózne punkty i różnica jest ogromna. Jak macie dużo badań do zrobienia, to sprawdzajcie w różnych miejscach.
Oprócz wymienionych wyżej mam jeszcze zrobić:TSH, FT4, USR, Toxo IgG IgM, Różyczka IgG IgM, CMV IgG IgM.
W mojej zwykłej przychodni zapłacę 240 zł. W Diagnostyce zapłaciłabym po zniżce (mam u nich kartę) - 320 zł. A laboratorium prywatne - szybkie wyniki - 404 zł.
Różnica jest znacząca...Bursztyn, bliska77, Lucky, ania.g, Kate 75, megan8, samira, malgos741, Panda, Andzia33 lubią tę wiadomość