35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
Witam was kobitki,mialam dziś robic bete ale mam za dużego krwiaka bo bylam już kuta w tym tygodniu wiec kupiłam drugi test i jest tez cien i ciut wyraźniejszy jak wczoraj
bliska77, ania.g, Bozia3, Kate 75, Niuta, Aisab, caffe, Olena, Nati74, Andzia33 lubią tę wiadomość
-
niestety nie, tylko wtedy jesli jest zintegrowany z usg (i to tez nie zawsze)Pusurek wrote:Akurat Downa, Patau i Turnera wykrywa w 90%.
Oczywiscie, nie wykrywa calej masy innych, ale jak nie bylo w rodzinie zadnych abberacji chromosomalnych, to prawdopodobienstwo jest duzo nizsze, we nie wystapia, niz wystapia. Zawsze to jednak tylko prawdopodobienstwo.
Sam wynik pappa- gdzie podane sa wartosci w jednostkach (IU/l) lub innych czyli maja charakter ilosciowy jeszcze nie swiadczy o obecnosci syndromow Dwona itd., ale potem jesto interpretowane na podstawie wielokrotnosci mediany populacyjnej tyle tylko ze my dostajemy wynik ilosciowy. Wiec dlatego bardzo czesto, jesli kobieta znawet znajduje sie w grupie wysokiego ryzyka- rodzi zdrowe dziecko.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2014, 15:40
bliska77, Iwone lubią tę wiadomość
-
biala wrote:Witam was kobitki,mialam dziś robic bete ale mam za dużego krwiaka bo bylam już kuta w tym tygodniu wiec kupiłam drugi test i jest tez cien i ciut wyraźniejszy jak wczoraj
no,ale żył w organiźmie jest pare,a nie tylko 1,rób bete,bo te testy to się nadają....
Hejka,podczytuje Was dziewczynki,u mnie bez zmian.
Co do amniopunkcji to też bym zrobiła,jeśli w usg bądź we krwi byłyby jakieś nieprawidłowości.
Pusurek, bliska77, Kate 75, Andzia33 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyBursztyn wrote:niestety nie, tylko wtedy jesli jest zintegrowany z usg (i to tez nie zawsze)
No, ale wlasnie o to chodzi, ze jest to test zintegrowany. Na podstawie wynikow z krwi i usg mozna potwierdzic lub wykluczyc wady plodu.
Pisalas moze o tescie potrojnym, ktory faktycznie jest skuteczny w 60%. Test PAPP-A, zwany tez podwojnym, jest bardziej wiarygodny.
bliska77 lubi tę wiadomość
-
nie, pisalam o "golym" tescie pappaPusurek wrote:No, ale wlasnie o to chodzi, ze jest to test zintegrowany. Na podstawie wynikow z krwi i usg mozna potwierdzic lub wykluczyc wady plodu.
Pisalas moze o tescie potrojnym, ktory faktycznie jest skuteczny w 60%. Test PAPP-A, zwany tez podwojnym, jest bardziej wiarygodny.
potrojny jest raczej bardziej skuteczny niz podwojny
reszta sie zgadza
Pusurek lubi tę wiadomość
-
Jak jest ciut wyraźniejszy to coś w tym musi być. Masz nerwy stalowe ja już bym była na becie i dała się kłuć gdziekolwiekbiala wrote:Witam was kobitki,mialam dziś robic bete ale mam za dużego krwiaka bo bylam już kuta w tym tygodniu wiec kupiłam drugi test i jest tez cien i ciut wyraźniejszy jak wczoraj
bliska77, Kate 75, Sabina, Andzia33 lubią tę wiadomość
Matka fantastycznej 4
-
Dziewczyny mnie amniopunkcja przeraża,wiem że to potrzebne badanie ale moja przyjaciółka niestety należy do tych 2% kobiet a dziecko było zdrowe.
Wróciłam do domu włączyłam TVN24 i oglądam co się dzieje na Ukrainie. To już jest wojna domowa. Za chwilę kończy się wiza mojej koleżance i musi tam wrócić. Martwię się o nią i o tych wszystkich ludzi. Trudno znaleźć słowa na to całe zło.
bliska77, Pusurek, megan8, Kate 75, samira, Nati74, Andzia33 lubią tę wiadomość
Matka fantastycznej 4
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyania.g wrote:
Wróciłam do domu włączyłam TVN24 i oglądam co się dzieje na Ukrainie. To już jest wojna domowa. Za chwilę kończy się wiza mojej koleżance i musi tam wrócić. Martwię się o nią i o tych wszystkich ludzi. Trudno znaleźć słowa na to całe zło.
Eh, to naprawde przygnebiajace
A jeszcze gorsze jest to, ze nie mozna tym ludziom pomoc, przesylajac chociazby leki czy srodki opatrunkowe, bo transporty z Polski nie sa wpuszczane na Ukraine. 
bliska77, Kate 75, ania.g, samira lubią tę wiadomość
-
Granice na Ukrainę są chyba zamknięte, ale nawet jeśli nie, to może starać się przedłużyć wizę i chyba nie powinna mieć problemuania.g wrote:Dziewczyny mnie amniopunkcja przeraża,wiem że to potrzebne badanie ale moja przyjaciółka niestety należy do tych 2% kobiet a dziecko było zdrowe.
Kate 75, ania.g, samira lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAle dziewczyny, przeczytajcie to. Zalamka normalnie. Pomyslcie potem, ze taki typ bedzie was kiedys rozwodzil albo prowadzil sprawe spadkowa... Strach sie bac...
http://lublin.gazeta.pl/lublin/1,35640,15491628,Studentka_prawa__Na_egzaminie_trzeba_znac_autorow.html
Kate 75 lubi tę wiadomość
-
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1027139,title,Pawel-Kowal-na-Ukrainie-moze-dojsc-do-wojny-domowej,wid,16422535,wiadomosc.html?ticaid=1123d1
Europoseł zwraca uwagę, że musimy być gotowi na udzielenie dużego wsparcia Ukraińcom, jeśli sytuacja się zaostrzy. - Powinniśmy zadbać o to, żeby Ukraińcy, którzy przebywają w naszym kraju mieli bez problemu przedłużone wizy - mówi.
Kate 75, ania.g, samira lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnypaszczakin wrote:Piszę do Państwa, iż jestem studentką
poleglam.. Ale wstane, iz ide do domu..
"a ja w porównaniu do innych osób zdających nie wyglądałam kolorowo"
"miałam wrażenie, iż on się tym napawa pokazując nam, iż jesteśmy dosłownie zerem."
No coz, chyba ciezko sie nie zgodzic z doktorem...
Mozna by pomyslec, ze to zart, ale, kurcze, wyglada na to, ze niestety nie...
Bursztyn, Kate 75, Simba, Żanet, samira lubią tę wiadomość
-
Caffe trzymam kciuki za operację
Anna Maria - kurcze nie denerwuj się za bardzo...wiem, że to gadanie, bo też bym przeżywała....
Panda pytałaś mnie o objawy - ja nie miałam żadnych innych, niż co miesięczne przed @ - ból i łupanie w kręgosłupie i ból cycków. Nic kompletnie innego nie odczuwałam,,,
Byłam u ogólnej lekarki - dała mi skierowanie tylko na podstawowe badania - mocz, ob, morfologia, glukoza i HbsAg. Zaoszczędzę jakieś 50 zł, zawsze to coś.
Ale dodatkowo porównałam rózne punkty i różnica jest ogromna. Jak macie dużo badań do zrobienia, to sprawdzajcie w różnych miejscach.
Oprócz wymienionych wyżej mam jeszcze zrobić:TSH, FT4, USR, Toxo IgG IgM, Różyczka IgG IgM, CMV IgG IgM.
W mojej zwykłej przychodni zapłacę 240 zł. W Diagnostyce zapłaciłabym po zniżce (mam u nich kartę) - 320 zł. A laboratorium prywatne - szybkie wyniki - 404 zł.
Różnica jest znacząca...
Bursztyn, bliska77, Lucky, ania.g, Kate 75, megan8, samira, malgos741, Panda, Andzia33 lubią tę wiadomość