35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Iwone wrote:Znalazłam na allegro pościel
http://allegro.pl/posciel-160x200-bawelna-kora-tak-nie-kochanie-i3902845404.html
m będzie wiedział kiedy ma działaćIwone, moremi, ania.g, bliska77, Andzia33 lubią tę wiadomość
-
grosza wrote:U mnie odwrotnie
bojownik i mieczyk padli - ale to raczej ze starości i nastąpiła podmianka rybek już no2 pływają.
Jaki masz rodzaj rybek?Po odpłynięciu
welona zakupiłam parkę gupików i kilka neonków
Pierwsza parka gupików padła wkrótce po pierwszym rozmnożeniu i teraz ich dzieci już zaczynają się mnożyć same ze sobą
Jakoś mi tak głupio, że rodzeństwo tak się ...
, ale nie jestem w stanie ich upilnować
Sabina, moremi, ania.g, mysza1975, Bursztyn, bliska77, Kate 75, Żanet, Andzia33 lubią tę wiadomość
Mangoi jej marzenie
-
mysza1975 wrote:U mnie się mówi, że taki żółty motyl przed majem nie wróży najlepiej - 2tygodnie niepogody.
moremi lubi tę wiadomość
Matka fantastycznej 4 -
Mam wyniki. Nie wiem jeszcze jak to interpretować, ale pocieszam się tym, że w podsumowaniu napisane jest: wynik prawidłowy - niskie ryzyko aneuploidii.
PAPP-A: 1,980 IU/I odpowiada 0,953 MoM,
Wolna B-hCG: 32,6 IU/I odpowiada 1,060 MoM
Przezierność karkowa: 1,6 mm
T 21 T 18 T 13
ryzyko podstawowe 1:36 1:85 1:266
obliczone ryzyko 1:723 1:1690 1:5322
Markery wad chromosomalnych:
Kość nosowa: prawidłowa, Niedomykalność zastawki trójdzielnej: prawidłowa, przepływ przewodzie żylnym: w normie
W porównaniu do Agi mam jakieś dużo niższe wartości, ale nie mam wskazań do dalszych badań, amniopunkcji itp....
Może któraś z Was coś wie o tych normach, bo ja się muszę dopiero wczytać w necie..
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2014, 16:09
Iwone, bliska77, samira, Żanet, moremi, Andzia33 lubią tę wiadomość
-
paszczakin wrote:a to ryzyko podstawowe to nie sa normy dla danego wieku?
myslalam, ze to jest norma a to "obliczone" to Twoje na podstawie badan..
Bo jesli tak jest, to nie mozna tych wartosci porownac..., ale może faktycznie to podstawowe ryzyko to normy....
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2014, 16:17
bliska77 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyBozia3 wrote:Mam wyniki. Nie wiem jeszcze jak to interpretować, ale pocieszam się tym, że w podsumowaniu napisane jest: wynik prawidłowy - niskie ryzyko aneuploidii.
PAPP-A: 1,980 IU/I odpowiada 0,953 MoM,
Wolna B-hCG: 32,6 IU/I odpowiada 1,060 MoM
Przezierność karkowa: 1,6 mm
T 21 T 18 T 13
ryzyko podstawowe 1:36 1:85 1:266
obliczone ryzyko 1:723 1:1690 1:5322
Markery wad chromosomalnych:
Kość nosowa: prawidłowa, Niedomykalność zastawki trójdzielnej: prawidłowa, przepływ przewodzie żylnym: w normie
W porównaniu do Agi mam jakieś dużo niższe wartości, ale nie mam wskazań do dalszych badań, amniopunkcji itp....
Może któraś z Was coś wie o tych normach, bo ja się muszę dopiero wczytać w necie..
Aga ma niskie wartosci, bo ona malolata jestRyzyko podstawowe rosnie drastycznie w liczbach po 40- stce. Normy dla wieku masz podane, a ryzyko obliczone spada kilkunastokrotnie.
To sa dobre wyniki jak na nas, staruszkipaszczakin, Bozia3, Sabina, moremi lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnypaszczakin wrote:jesli jest ak jak mysle, to Twoje wyniki sa jeszcze mniejszym prawdopodobienstwem wystapienia problemow w porownaniu do statystyki..
chyba tak- np tu popatrz:
Każda ciężarna obciążona jest pewnym, statystycznym ryzykiem urodzenia dziecka z zespołem Downa czy innymi nieprawidłowościami.
Ryzyko urodzenia dziecka z zespołem Downa zwiększa się wraz z wiekiem matki i przykładowo wynosi:
- w 20 roku życia 1:1527 (1 do 1527),
- w 30 r.ż. 1:895,
- w 35r.ż. 1:356,
- w 40r.ż. 1:97 etc.
Takie ryzyko podstawowe (wynikające z wieku matki) modyfikowane jest przez wynik badania USG i badań biochemicznych (test PAPPA) i może ulec zmniejszeniu lub zwiększeniu.
wiec trzeba porownac obliczone ze statystycznymi- ten pierwszy wynik bedzie taki sam dla kazdej babki w Twoim wieku..
Jak gadam bzdury, to niech mne ktos skoryguje- pisze na postawie statystyki, nie medycyny
Dosc dobrze gadasz, Paszczak
Bozia3 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
paszczakin wrote:no wlasnie to mialam na mysli.. znaczy oprocz tych staruszek
Aga, ile ty masz lat?Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2014, 16:25
Pusurek, Iwone, bliska77, Żanet, moremi, Andzia33 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyBozia3 wrote:Aga ma 37, a ja za miesiąc skończę 43..więc ona i jej podobne caffe niech tu nie podskakują...
A to i tak jest dziwnie przeliczane, lat nie liczy sie wg roku urodzenia, a wg dokladnej daty. Ja mam termin przed 42 urodzinami, wiec potraktowano mnie, jakbym miala 41. A Ciebie Bozia, zakladam, ze juz jako 43- latke, stad taka roznica w normach.bliska77 lubi tę wiadomość
-
Pusurek wrote:A to i tak jest dziwnie przeliczane, lat nie liczy sie wg roku urodzenia, a wg dokladnej daty. Ja mam termin przed 42 urodzinami, wiec potraktowano mnie, jakbym miala 41. A Ciebie Bozia, zakladam, ze juz jako 43- latke, stad taka roznica w normach.
bliska77 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyBozia3 wrote:Nie - widzę, że w papierach mam podane 42 lata - ale ja już tak sama siebie staram się realnie ocenić
A, to nie wiem. Mi wpisali, ze mam 41, chociaz mam juz 42 rocznikowo, ale dokladnie wypytywali o date urodzenia i date porodu. Moze w No. licza inaczej.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2014, 16:42
bliska77, Żanet lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Pusurek wrote:A, to nie wiem. Mi wpisali, ze mam 41, chociaz mam juz 42 rocznikowo, ale dokladnie wypytywali o date urodzenia i date porodu. Moze w No. licza inaczej.
Tu tabelka ryzyka ZD w zaleznosci od wieku matki. Ale ja mialam ciut inne normy, te Twoje tez sie chyba nie zgadzaja, raczej pi razy oko
http://www.libramed.pl/wpg/NumeryArchiwalne/05/06.htmlbliska77 lubi tę wiadomość