X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 marca 2014, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agafbh wrote:
    moja córka ma na drugie imię Agata i była opcja że druga córka będzie miała tak na pierwsze imię ale w końcu padło na Amelię
    Amelka to typ mojej mamy :-) strasznie się jej podoba

bliska77 lubi tę wiadomość

• Iwone Autorytet

Wysłany: 11 marca 2014, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znalazłam na allegro pościel

http://allegro.pl/posciel-160x200-bawelna-kora-tak-nie-kochanie-i3902845404.html

m będzie wiedział kiedy ma działać ;)

Bozia3, moremi, mysza1975, Żanet lubią tę wiadomość

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2014, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwone wrote:
    Znalazłam na allegro pościel

http://allegro.pl/posciel-160x200-bawelna-kora-tak-nie-kochanie-i3902845404.html

m będzie wiedział kiedy ma działać ;)
    gorzej jak Ci ochota przyjdzie nagle po pościeleniu łózka - wszystko trzeba będzie przewracać na drugą stronę...:)

Iwone, moremi, ania.g, bliska77, Andzia33 lubią tę wiadomość

FZuMp1.png

• EwaT Autorytet

Wysłany: 11 marca 2014, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam tradycyjnie znad cielęciny z cebulką
    musiałam dziś wyganiać osę z sypialni- pierwszy raz po zimie
    chyba sie coś dzieje :)

flance na pomidory mi pięknie rosna , groszek też, namiot w ogrodzie juz sie nagrzewa, ech nie ma to jak wiosna :)

• Mango Autorytet

Wysłany: 11 marca 2014, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    grosza wrote:
    U mnie odwrotnie :(
    bojownik i mieczyk padli - ale to raczej ze starości i nastąpiła podmianka rybek już no2 pływają.

Jaki masz rodzaj rybek?
    Ostatnio też miałam zmianę ;) Po odpłynięciu ;) welona zakupiłam parkę gupików i kilka neonków ;) Pierwsza parka gupików padła wkrótce po pierwszym rozmnożeniu i teraz ich dzieci już zaczynają się mnożyć same ze sobą ;) Jakoś mi tak głupio, że rodzeństwo tak się ... ;) , ale nie jestem w stanie ich upilnować ;)

Sabina, moremi, ania.g, mysza1975, Bursztyn, bliska77, Kate 75, Żanet, Andzia33 lubią tę wiadomość

Mango motylki.gif i jej marzenie <3
  • ania.g Autorytet

Wysłany: 11 marca 2014, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widziałam dziś pierwszego motyla, taki w cytrynowym kolorze :) Wiosna idzie :)

bliska77, Żanet, Andzia33 lubią tę wiadomość

Matka fantastycznej 4 :)
  • mysza1975 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2014, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania.g wrote:
    Widziałam dziś pierwszego motyla, taki w cytrynowym kolorze :) Wiosna idzie :)

U mnie się mówi, że taki żółty motyl przed majem nie wróży najlepiej - 2tygodnie niepogody.

• moremi Autorytet

Wysłany: 11 marca 2014, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    delete

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2016, 20:27

Kate 75, mysza1975, Andzia33 lubią tę wiadomość

-Jack, jestem w ciąży!
    -Nie przypominam sobie, żebyśmy...
    -Byłeś pijany!
    -Aż tak - nigdy!
  • ania.g Autorytet

Wysłany: 11 marca 2014, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mysza1975 wrote:
    U mnie się mówi, że taki żółty motyl przed majem nie wróży najlepiej - 2tygodnie niepogody.
    U nas takie motyle zawsze zjawiają się jak jest tylko kilka ciepłych dni i nie zauważyłam żeby miały jakiś wpływ na pogodę. Z ciekawości zaznaczę sobie tego motyla dziś w kalendarzu i zobaczymy.

moremi lubi tę wiadomość

Matka fantastycznej 4 :)
  • Bozia3 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2014, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam wyniki. Nie wiem jeszcze jak to interpretować, ale pocieszam się tym, że w podsumowaniu napisane jest: wynik prawidłowy - niskie ryzyko aneuploidii.

PAPP-A: 1,980 IU/I odpowiada 0,953 MoM,
    Wolna B-hCG: 32,6 IU/I odpowiada 1,060 MoM

Przezierność karkowa: 1,6 mm

T 21 T 18 T 13
    ryzyko podstawowe 1:36 1:85 1:266
    obliczone ryzyko 1:723 1:1690 1:5322
    Markery wad chromosomalnych:
    Kość nosowa: prawidłowa, Niedomykalność zastawki trójdzielnej: prawidłowa, przepływ przewodzie żylnym: w normie

W porównaniu do Agi mam jakieś dużo niższe wartości, ale nie mam wskazań do dalszych badań, amniopunkcji itp....
    Może któraś z Was coś wie o tych normach, bo ja się muszę dopiero wczytać w necie..:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2014, 16:09

Iwone, bliska77, samira, Żanet, moremi, Andzia33 lubią tę wiadomość

FZuMp1.png

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2014, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paszczakin wrote:
    a to ryzyko podstawowe to nie sa normy dla danego wieku?

myslalam, ze to jest norma a to "obliczone" to Twoje na podstawie badan..
    Bo jesli tak jest, to nie mozna tych wartosci porownac...
    nie mam bladego pojęcia :), ale może faktycznie to podstawowe ryzyko to normy....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2014, 16:17

FZuMp1.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 marca 2014, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozia3 wrote:
    Mam wyniki. Nie wiem jeszcze jak to interpretować, ale pocieszam się tym, że w podsumowaniu napisane jest: wynik prawidłowy - niskie ryzyko aneuploidii.

PAPP-A: 1,980 IU/I odpowiada 0,953 MoM,
    Wolna B-hCG: 32,6 IU/I odpowiada 1,060 MoM

Przezierność karkowa: 1,6 mm

T 21 T 18 T 13
    ryzyko podstawowe 1:36 1:85 1:266
    obliczone ryzyko 1:723 1:1690 1:5322
    Markery wad chromosomalnych:
    Kość nosowa: prawidłowa, Niedomykalność zastawki trójdzielnej: prawidłowa, przepływ przewodzie żylnym: w normie

W porównaniu do Agi mam jakieś dużo niższe wartości, ale nie mam wskazań do dalszych badań, amniopunkcji itp....
    Może któraś z Was coś wie o tych normach, bo ja się muszę dopiero wczytać w necie..:)

Aga ma niskie wartosci, bo ona malolata jest ;) Ryzyko podstawowe rosnie drastycznie w liczbach po 40- stce. Normy dla wieku masz podane, a ryzyko obliczone spada kilkunastokrotnie.
    To sa dobre wyniki jak na nas, staruszki ;)

paszczakin, Bozia3, Sabina, moremi lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 marca 2014, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paszczakin wrote:
    jesli jest ak jak mysle, to Twoje wyniki sa jeszcze mniejszym prawdopodobienstwem wystapienia problemow w porownaniu do statystyki..

chyba tak- np tu popatrz:

Każda ciężarna obciążona jest pewnym, statystycznym ryzykiem urodzenia dziecka z zespołem Downa czy innymi nieprawidłowościami.
    Ryzyko urodzenia dziecka z zespołem Downa zwiększa się wraz z wiekiem matki i przykładowo wynosi:
    - w 20 roku życia 1:1527 (1 do 1527),
    - w 30 r.ż. 1:895,
    - w 35r.ż. 1:356,
    - w 40r.ż. 1:97 etc.
    Takie ryzyko podstawowe (wynikające z wieku matki) modyfikowane jest przez wynik badania USG i badań biochemicznych (test PAPPA) i może ulec zmniejszeniu lub zwiększeniu.

wiec trzeba porownac obliczone ze statystycznymi- ten pierwszy wynik bedzie taki sam dla kazdej babki w Twoim wieku..

Jak gadam bzdury, to niech mne ktos skoryguje- pisze na postawie statystyki, nie medycyny ;)

Dosc dobrze gadasz, Paszczak ;)

Bozia3 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 marca 2014, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paszczakin wrote:
    no wlasnie to mialam na mysli.. znaczy oprocz tych staruszek ;)

Aga, ile ty masz lat?

Ja tez sie ja dzis o to pytalam :D Aga ma 37 :)

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2014, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paszczakin wrote:
    no wlasnie to mialam na mysli.. znaczy oprocz tych staruszek ;)

Aga, ile ty masz lat?
    Aga ma 37, a ja za miesiąc skończę 43..więc ona i jej podobne caffe niech tu nie podskakują...;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2014, 16:25

Pusurek, Iwone, bliska77, Żanet, moremi, Andzia33 lubią tę wiadomość

FZuMp1.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 marca 2014, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozia3 wrote:
    Aga ma 37, a ja za miesiąc skończę 43..więc ona i jej podobne caffe niech tu nie podskakują...;)

A to i tak jest dziwnie przeliczane, lat nie liczy sie wg roku urodzenia, a wg dokladnej daty. Ja mam termin przed 42 urodzinami, wiec potraktowano mnie, jakbym miala 41. A Ciebie Bozia, zakladam, ze juz jako 43- latke, stad taka roznica w normach.

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2014, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pusurek wrote:
    A to i tak jest dziwnie przeliczane, lat nie liczy sie wg roku urodzenia, a wg dokladnej daty. Ja mam termin przed 42 urodzinami, wiec potraktowano mnie, jakbym miala 41. A Ciebie Bozia, zakladam, ze juz jako 43- latke, stad taka roznica w normach.
    Nie - widzę, że w papierach mam podane 42 lata - ale ja już tak sama siebie staram się realnie ocenić

FZuMp1.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 marca 2014, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozia3 wrote:
    Nie - widzę, że w papierach mam podane 42 lata - ale ja już tak sama siebie staram się realnie ocenić

A, to nie wiem. Mi wpisali, ze mam 41, chociaz mam juz 42 rocznikowo, ale dokladnie wypytywali o date urodzenia i date porodu. Moze w No. licza inaczej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2014, 16:42

bliska77, Żanet lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 marca 2014, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tu tabelka ryzyka ZD w zaleznosci od wieku matki. Ale ja mialam ciut inne normy, to troche raczej pi razy oko ;)

http://www.libramed.pl/wpg/NumeryArchiwalne/05/06.html

bliska77, grosza lubią tę wiadomość

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2014, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pusurek wrote:
    A, to nie wiem. Mi wpisali, ze mam 41, chociaz mam juz 42 rocznikowo, ale dokladnie wypytywali o date urodzenia i date porodu. Moze w No. licza inaczej.

Tu tabelka ryzyka ZD w zaleznosci od wieku matki. Ale ja mialam ciut inne normy, te Twoje tez sie chyba nie zgadzaja, raczej pi razy oko ;)
    http://www.libramed.pl/wpg/NumeryArchiwalne/05/06.html
    no to tak jak mnie - rocznikowo mam 43, ale za miesiąc dopiero. Teraz mam 42 i tyle mi wpisali...

FZuMp1.png

‹‹ 2612 2613 2614 2615 2616 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ