35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
Wiosna się opóźnia, to wszystko przez nią, że żadna tu ostatnio nie zaciążyła.
Kochane może wiecie jak tam na innych forach. Czy też taka posucha w fasolkach, czy chociaż tam się udaje.
samira, Sylwia77, caffe, inessa, bliska77, megan8 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyOlena wrote:Wiosna się opóźnia, to wszystko przez nią, że żadna tu ostatnio nie zaciążyła.
Kochane może wiecie jak tam na innych forach. Czy też taka posucha w fasolkach, czy chociaż tam się udaje.
wierz mi ze się udaje ..jest parę zielonych ludków
Olena, Sylwia77, caffe, inessa, megan8 lubią tę wiadomość
-
Niewiem dziewczyny jak na innych forach ale u mnie naokoło same ciężarne a wysyp(hehe) był w tamtym roku już, nam pozostało czekac i zaskoczyć tego roku...Ja tam jestem za tym, żeby nasze szkraby urodziły sie wszystkie w 2014:)
samira, Sylwia77, caffe, Mango, inessa, anna maria, kate38, Olena, megan8 lubią tę wiadomość
-
samira wrote:Olena wrote:Wiosna się opóźnia, to wszystko przez nią, że żadna tu ostatnio nie zaciążyła.
wierz mi ze się udaje ..jest parę zielonych ludków
No to teraz kolej na nas. Samira to teraz Twoja kolej, tak dziewczyny wytypowały. Później to już zobaczymy jaka będzie kolejność.samira, Sylwia77, caffe, Bursztyn, inessa, KaRa, megan8 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
agafbh wrote:dziewczyny, powiedzcie zakładając że wczoraj miałam owulację (chociaż wątpię w to ze była), to czy dziś jest jeszcze sens starania???
mi lekarz powiedział dzień przed owulacja i dzień po,także kochana działaj, moze tobie sie uda!!!Trzymam kciuki mocno mocnobliska77, caffe, samira, Mango, inessa, anna maria lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnySprawdzić oczywiście sprawdzę
będzie idealna okazja do romantycznego wieczoru
dzięki dziewczyny
co do owulacji, to nie sądzę żeby była, w sobotę będę u mojej gin to czegoś więcej się dowiem, bo na monitoringu być wcześniej nie mogłam niestety...Bursztyn lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyagafbh wrote:dziewczyny, powiedzcie zakładając że wczoraj miałam owulację (chociaż wątpię w to ze była), to czy dziś jest jeszcze sens starania???
jest bardzo duża szansa "Uwolniona z pęcherzyka Graafa komórka zachowuje zdolność do zapłodnienia 12-18 godzin od jajeczkowania. "grosza, inessa, anna maria, bliska77, angela lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyi jeszcze to
Faza około owulacyjna płodności – faza płodności. Składa się na nią kilka dni przed i po owulacji (jajeczkowaniu),zwykle trwa 6-9 dni.
to jest ciekawe
Obecność śluzu płodnego jest konieczna dla zachowania plemników przy życiu. W tym specjalnym rodzaju śluzu plemniki mogą żyć od 3 do 5 dni. Bez niego giną już po 3 godzinach.
i to
Jajeczko zwykle żyje 12-24 godzin, choć podejrzewa się, że do zapłodnienia zdolne jest tylko przez 6.
Badania wykazały, że stosunek tuż po owulacji bardzo ogranicza szanse na zajście w ciążę. Plemniki zwykle docierają do jajowodów w ciągu kilkunastu minut, ale nie są zdolne do zapłodnienia. Potrzebują około 6 godzin pobytu w szyjce macicy i przejścia przez proces tzw. kapacytacji, aby osiągnąć ostateczną dojrzałość. Dlatego najlepszy czas na stosunek to dzień przed lub dzień po jajeczkowaniu. Plemniki zdolne są do zapłodnienia średnio 24-48 godzin. W przyjaznych warunkach, w obecności śluzu płodnego w drogach rodnych kobiety, potrafią przeżyć nawet 5 dni. Płodnym okresem jest więc czas dwa dni przed owulacją i jeden dzień po. Ma to znaczenia w momencie, kiedy nie znamy dokładnego czasu uwolnienia jajeczka (owulacja nie jest u kobiety łatwo rozpoznawalna).
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2013, 12:17
grosza, Bursztyn, inessa, anna maria, bliska77, caffe, angela, megan8 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyCo powinniśmy wiedzieć o plemnikach...
- Plemniki, czyli gamety męskie, powstają w jądrach mężczyzny.
- W czasie wytrysku, czyli ejakulacji, opuszczają jego narządy płciowe.
- Jednorazowa porcja nasienia wynosi średnio 2,5-6 ml, a w 1 ml prawidłowego nasienia znajduje się średnio 60-120 mln plemników, co w przeliczeniu na całą porcję nasienia daje astronomiczną liczbę 120-200 mln plemników.
...i komórkach jajowych
- Zwana jest gametą żeńską i powstaje w jajnikach mniej więcej w połowie cyklu miesięcznego.
- Zakończenie dojrzewania komórki oznacza, że dochodzi do pęknięcia ściany pęcherzyka.
- Owulująca komórka jajowa zostaje wychwycona przez strzępki jajowodu, a jednocześnie wzrost stężenia estrogenów powoduje, że dochodzi do upłynnienia czopu śluzowego zamykającego kanał szyjki macicy. Umożliwia to milionom plemników wniknięcie do środka.grosza, Bursztyn, inessa, anna maria, bliska77, caffe, megan8 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny