X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 kwietnia 2014, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzialyscie?

http://www.youtube.com/watch?v=hjHnWz3EyHs

Ja tez bede tak brykac, jak bede juz prababcia! ;)

Lucky lubi tę wiadomość

• mysza1975 Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2014, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viv78 wrote:
    a ja nie mialam owu, pierwszy raz odkad zaczelam obserwacje, bo wczesniej - to kto wie.
    myslicie ze jedna mala pigułeczka (dupek)wzieta zbyt szybko mogla ja zablokowac?
    a tyle było staran w tym miesiacu,
    nie chce mi se poki co myslec o kolejnym ;/

A skąd wiesz, że nie miałaś? Cykl jeszcze nie skończony.

moremi, Lucky lubią tę wiadomość

• mysza1975 Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2014, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pusurek wrote:
    Widzialyscie?

http://www.youtube.com/watch?v=hjHnWz3EyHs

Ja tez bede tak brykac, jak bede juz prababcia! ;)

No, babcia daje czadu!

Pusurek, Lucky lubią tę wiadomość

• Alis Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2014, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mysza1975 wrote:
    Mam takie pytanie do ciężarówek. Czy oprócz lekarza prowadzącego jesteście też pod opieką jakiegoś oddziału patologii ciąży?

Koleżanka w moim wieku, urodziła w ubiegłym roku i powiedziała mi, że kobiety w naszym wielu powinny być pod taką opieką. Wystarczy skierowanie od lekarza prowadzącego. Ona chodziła na patologię ciąży w Krakowie na Kopernika i tam usłyszała, że to obowiązkowe po 35 roku życia. Zastanawiam się czy to prawda.

Chciałabym, właśnie po ostatnich przejściach zastanawiałam się, jak można się do takiej poradni dostać. Zastanawiałam się, czy mogę się tak z ulicy zgłosić. Ta ginka, u której byłam ostatnio prywatnie nawet o tym nie wspomniała. Żaden wcześniej też. Idę teraz we wtorek, spróbuję wyprosić skierowanie.

Lucky lubi tę wiadomość

aY05p2.png
  • Iwone Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2014, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mysza1975 wrote:
    Mam takie pytanie do ciężarówek. Czy oprócz lekarza prowadzącego jesteście też pod opieką jakiegoś oddziału patologii ciąży?

Koleżanka w moim wieku, urodziła w ubiegłym roku i powiedziała mi, że kobiety w naszym wielu powinny być pod taką opieką. Wystarczy skierowanie od lekarza prowadzącego. Ona chodziła na patologię ciąży w Krakowie na Kopernika i tam usłyszała, że to obowiązkowe po 35 roku życia. Zastanawiam się czy to prawda.

Poradnia Patologi Ciąży

Ciąża to czas oczekiwania i nadziei. Nie wszystkie przyszłe Mamy mogą szczęśliwie przejść przez ten okres bez specjalistycznej opieki lekarskiej. Postęp w medycynie umożliwia posiadanie potomstwa tym kobietom, które jeszcze kilkanaście lat temu nie mogły mieć dzieci. Każdego roku wzrasta również ilość par, które mają problemy z naturalnym poczęciem i szukają pomocy u specjalistów. Ciąża u tych kobiet wymaga szczególnej troski.

Prowadzenie ciąży w Poradni Patologii Ciąży jest zalecane:

u kobiet po 35 roku życia
    u kobiet po leczeniu niepłodności
    u kobiet z poronieniami nawykowymi, stratami poprzednich ciąż, po porodach przedwczesnych

Prowadzenie ciąży w Poradni Patologii Ciąży jest wskazane:

u kobiet z chorobami metabolicznymi, układowymi
    u kobiet z nadciśnieniem tętniczym
    u kobiet z zaburzeniami funkcji tarczycy
    chorobami nerek
    zaburzeniami układu krzepnięcia i innymi zaburzeniami hematologicznymi
    w ciąży mnogiej

Wskazane,ale nie konieczne.

mysza1975, peppapig, Sabina, Żanet, caffe, Alis, malgos741, Lucky lubią tę wiadomość

• mysza1975 Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2014, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Iwone :-)

Iwone, Lucky lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 kwietnia 2014, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysza niekonieczne, bo jak chodzi na taki oddzial to z jakiegos powodu, wlasnie jak wyzej wymienione, jak jest w miare ok, to nie ma potrzeby chodzenia na oddial/do poradni patologii ciazy.

Sabina, mysza1975, Lucky lubią tę wiadomość

• Alis Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2014, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale myślicie, ze do takiej poradni można po prostu podjechać i się zapisać (bo mam 36 lat), czy potrzebne jest skierowanie?

Lucky lubi tę wiadomość

aY05p2.png
  • Iwone Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2014, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alis wrote:
    Ale myślicie, ze do takiej poradni można po prostu podjechać i się zapisać (bo mam 36 lat), czy potrzebne jest skierowanie?

Poradnia patologii ciąży

1. Udziela świadczeń pacjentom ciężarnym, u których występują czynniki zwiększające prawdopodobieństwo wystąpienia poronienia, przedwczesnego porodu, wewnątrzmacicznego zahamowania wzrastania, chorób płodu i noworodka, wad wrodzonych lub innych uszkodzeń lub śmierci płodu.

2. Świadczenia udzielane są bez skierowania i obejmują wyłącznie jednostki i stany chorobowe określone w pkt.3.

3. Jednostki chorobowe leczone w Poradni:

obciążona przesłość położnicza:
    nadzór nad ciążą wysokiego ryzyka
    niepłodność kobieca, kobieta roniąca nawykowo
    poród przedwczesny, zgon okołoporodowy
    urodzenie poprzednio dziecka z hipotrofią lub o wadze > 4500g, opóźnieniem rozwoju psychoruchowego dziecka, immunizacja Rh
    ciąża zakończona poronieniem
    inne powikłania poprzednich ciąż i porodów
    współistnienie w ciąży przewlekłych chorób:

cukrzyca (O24), nadciśnienie tętnicze (O10), choroby serca (I00-I99), choroby układu moczowo-płciowego (N00-N29), niedokrwistość (D50-D64), choroby gruczołów dokrewnych (E00-E90), choroby układu oddechowego, stan po operacji na macicy, pierworódki przed 18 i po 35 roku życia, wieloródki po 40 roku życia mające więcej niż 4 dzieci
    powikłania obecnej ciąży:

ciąża bliźniacza (O30), hipotrofia płodu, zagrożenie porodem przedwczesnym po 31 tygodniu ciąży (O60), ciąża przeterminowana po 41 tygodniu (O48), krwawienie w III trymestrze ciąży (O44-O46), nadciśnienie indukowane ciążą (O10), niewydolność cieśniowo-szyjkowa, niedokrwistość poniżej 10g%, ciąża wielopłodowa (O30), cukrzyca ciążowa (O24).

4. Lekarze poradni udzielają porad i konsultacji specjalistycznych, przeprowadzają diagnostykę lub kierują na niezbędne badania diagnostyczne, prowadzą leczenie w zakresie chorób wymienionych w pkt. 3; ustalają wskazania do leczenia szpitalnego, realizują zlecone kontrole poszpitalne.

5. W poradni wystawiane są recepty na niezbędne leki, skierowania na wymagane konsultacje specjalistyczne, badania diagnostyczne i leczenie szpitalne.

inessa, grosza, Sabina, mysza1975, Lucky lubią tę wiadomość

• Alis Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 00:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki ogromne. W takim razie jutro spróbuję powalczyć telefonicznie, żeby się zapisać, a jak się nie uda to po weekendzie na żywo. Jako pierworódka po 35 i z nieprawidłowością układu moczowego u płodu kwalifikuję się jak najbardziej. Ale ci lekarze też niezbyt mili, że mnie nie wysłali - ani prywtni (co zrozumiałe poniekąd) ani ten z NFZ z badań prenatalnych, który pierwszy zaobserwował powiększenie miedniczek.

Sabina, Lucky lubią tę wiadomość

aY05p2.png
  • Bursztyn Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry

Wyglada na to ze jestem dzis pierwsza. Slonce mnie obudzilo, az nie chce sie wierzyc :)
    Milego dnia dziewczynki :)

mysza1975, Lucky, iwcia77 lubią tę wiadomość

477706bb5ioid7xx.jpg
  • Reni Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bry wszystkim Paniom i Panom

mysza1975, Lucky, iwcia77 lubią tę wiadomość

2 IUI, 4 IVF ICSI. 70 cs..Naturalsik!!! Mamy Dziedzica! graphics-bees-482908.gifdqpri09ky14nbyvi.png
  • Bursztyn Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni wrote:
    bry wszystkim Paniom i Panom
    mam nadzieje ze tych ostatnich tutaj nie ma, oczywiscie z wyjatkiem Andrzeja i Wojtka :)

Reni, Lucky, iwcia77, Simba lubią tę wiadomość

477706bb5ioid7xx.jpg
  • malgos741 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się i ja, słoneczko piękne świeci i jest cieplutko. :-)

Lucky lubi tę wiadomość

01.2015 iui :( invicta Gdańska
    10.2015 iui :( Artemida Olsztyn
    ivf Kwiecień punkcja 14.04.2016 :(
    kariotypy ok
    mutacja MTHFR
    ivf listopad Novum co ma być to będzie...transfer 18.11.2017 :(
  • ania.g Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry
    U mnie też słoneczko. Czekam na kuriera który mam mi dostarczyć farbę do włosów. Biokap zmył się i do tego mam koszmarny odrost. Teraz zamówiłam farbę firmy Goldwell w sklepie fryzjerskim. Kolor 4BP -wyrafinowany perłowy ciemny brąz.

Lucky, Sabina, iwcia77, Mega lubią tę wiadomość

Matka fantastycznej 4 :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ello, u mnie dzis urodziny dzieciecia mojego, zaraz smigam do kuchni robic sernik na zimno na zamowienie solenizanta. :) A swietowanie przekladamy na niedziele, razem z odbiorem prezentu urodzinowego. :)
    Btw, dziwne to troche miec takie duze dziecko i kolejne miotajace sie w brzuchu. ;)

Mango, samira, EwaT, Lucky, Sabina, iwcia77, Mega, Simba lubią tę wiadomość

• ania.g Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pusurek wrote:
    Ello, u mnie dzis urodziny dzieciecia mojego, zaraz smigam do kuchni robic sernik na zimno na zamowienie solenizanta. :) A swietowanie przekladamy na niedziele, razem z odbiorem prezentu urodzinowego. :)
    Btw, dziwne to troche miec takie duze dziecko i kolejne miotajace sie w brzuchu. ;)
    Szczęścia i zdrowia dla Twojego dziecka :) Które to urodziny?
    A sernik na zimno to jest to co mi też po głowie chodzi...

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania.g wrote:
    Szczęścia i zdrowia dla Twojego dziecka :) Które to urodziny?
    A sernik na zimno to jest to co mi też po głowie chodzi...

Dziekuje! Urodziny 13, wiec bede juz miala prawdziwa nastolatke w domu. ;)

Lucky, Sabina, Mega lubią tę wiadomość

• ania.g Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pusurek wrote:
    Dziekuje! Urodziny 13, wiec bede juz miala prawdziwa nastolatke w domu. ;)
    Powodzenia ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paszczakin wrote:
    Pusurek, najlpesze zyczenia dla Twojej panny.

Ja dalej zasypana robota, ale przynajmniej czas pracy mija jak czas weekendu- blyskawicznie..

ostatnio z Simba o mandatach gadalysmy i ot- wykrakane- dostalismy jeden za przekrocznie predkosci. Znaczy chuop dostal. I to jeszcze jak mnie nie bylo i z tesciowka jezdzil. doklada sie to do ogolnego kosztu przyjazdu tesciowej obciazajacego nasz budzet, nie? ;) Chyba nastepny przyjazd trzeba bedzie oodlozyc troche, oj niestety, niestety ;) :D

Sie tesciowej do rachunku doliczy. ;)

Lucky, Mega lubią tę wiadomość

‹‹ 2981 2982 2983 2984 2985 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ