35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
kapturnica wrote:\
Dokladnie Sab czlowiek nastawia se ze dupny cykl ma byc a potem tempki szarzuja w gore i robia niepotrzebne cholerne zamieszanie.... i nagle bach-dostaje obuchem w glowe..Ja tak sie wlasnie poczulam dzis w labolatorium kiedy odebralam kartke a na niej magiczne 0,3..Przyznam zglupialam totalnie..I zlosc to malo powiedziane, wrecz wkurwienie na maksa....Teraz modlitwa o to by jak najszybciej sie juz zakonczyl..Cholerny lipiec dal nam popalic....Twoj przynajmniej weekendowy a moj??szkoda gadac....
Sabina, Mega, mysza1975 lubią tę wiadomość
-Jack, jestem w ciąży!
-Nie przypominam sobie, żebyśmy...
-Byłeś pijany!
-Aż tak - nigdy! -
O pierwsze dziecko staraliśmy się 8 miesięcy, o drugie 6. Byłam wtedy młodsza
nie spieszyło mi się nie robiłam żadnych wyliczęń. Natomiast teraz myślę sobie że im wcześniej tym lepiej. Dodatkowo lekarz u którego byłam w 10 dc powiedział że nie ma pęcherzyka dominującego i że w tym cyklu nie będzie owulacji
. Mimo wszystko staraliśmy się w lipcu. Powinnam mieć okres w sobotę, ale dziś zrobiłam test i wyszedł negatywny, więc chyba nic z tego.
Lili -
Lili78 wrote:O pierwsze dziecko staraliśmy się 8 miesięcy, o drugie 6. Byłam wtedy młodsza
nie spieszyło mi się nie robiłam żadnych wyliczęń. Natomiast teraz myślę sobie że im wcześniej tym lepiej. Dodatkowo lekarz u którego byłam w 10 dc powiedział że nie ma pęcherzyka dominującego i że w tym cyklu nie będzie owulacji
. Mimo wszystko staraliśmy się w lipcu. Powinnam mieć okres w sobotę, ale dziś zrobiłam test i wyszedł negatywny, więc chyba nic z tego.
-Jack, jestem w ciąży!
-Byłeś pijany!
-Aż tak - nigdy! -
Zalogowałam się tutaj dzisiaj. Wpisałam oczywiście jakieś informacje w wykresie, ale niezbyt szczegółowe i nie mierzyłam temperatury (zamierzam od następnego cyklu) więc nie sądzę żeby mój bieżący wykres był wiarygodny. Jednak jak tylko dojdę jak to zrobić to go pokażę
A jeżeli już o tym mowa to chciałam was zapytać co sądzicie o testach LH. Robiłam je w tym cyklu i od 15.07 wychodzą mi pozytywnie do dziś. Co najwyżej przez kilka dni kreska testowa była taka sama jak kontrolna, natomiast częściej była mocniejsza od kontrolnej. Ja używam takich z apteki "domowe laboratorium". Zaczynam sobie myśleć że może mam jakiś problem z hormonami.
Lili -
nick nieaktualnymoremi wrote:Pani doktor, pani doktor?!
Mam wyniki.
Lh 2,180 mIU/ml
Fsh 5,580 mIU/ml
Estradiol 121,6 pg/ml
Prolaktyna 13,20 ng/ml
I nic kompletnie z tego nie rozumiem. Lh w ff to 2,40-12,60, a fl 1,00-11,40. O co biega?
Prolaktyne bez obciania tez mam od 9 do 19 -ostatnio czyli bez zarzutu a jednak po obciazeniu 18 razy przekracza norme.moremi, Sabina lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
polarmiś wrote:Po wykresie wychodzi ze to drugi dzien cyklu. Lh i fsh i estradiol w tych dniach sie sprawdza by ocenic rezerwe jajnikowa. Na moje oko estradiol jest dosc wysoki . Stosunek lh do fsh wychodzi ok 0,4. Ale tym bym sie nie przejmowala. Zbadalabym dwa dni przed owulka estradiol i lh - to by pokazalo czy jajka rosna i czy lh przygotowuje sie do szczytu.
Prolaktyne bez obciania tez mam od 9 do 19 -ostatnio czyli bez zarzutu a jednak po obciazeniu 18 razy przekracza norme.
A poważnie bardzo dziękuję za interpretację.
Zatem w okolicach 9 dc zrobię estradiol i lh, a 21 dc prolaktynę z obciążeniem.
Poniedziałek wizyta u lekarza, więc od razu wydębię receptę na tabletkę. Ktoś wie jak się nazywa ta tabletka?
Lili, ja stosuję testy owulacyjne, ale różnie z nimi bywa. Generalnie powinno się je robić do pierwszego pozytywnego, przy czym pozytywny to tylko wtedy gdy kolor kreski testowej jest taki sam lub ciemniejszy niż kontrolnej. Ale wygląda na to, że to już wiesz.
Pytanie zasadnicze - byłaś u lekarza na przeglądzie? Zrobiłaś podstawowe badania, usg, cytologię, czystość, morfologię (też ważne), leczysz się na jakieś choroby (tarczyca)?
I faktycznie wykres taki szczątkowy, że raczej ciężko powiedzieć o co chodzi. Czekamy zatem na wykresy z temperaturą.Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2014, 23:00
Sabina, ania.g, caffe, mysza1975 lubią tę wiadomość
-Jack, jestem w ciąży!
-Byłeś pijany!
-Aż tak - nigdy! -
polarmiś wrote:Najwazniejsze ze fsh masz jak mlodZiak. Estradiol tez wysoki wiec jest dobrze. Byc moze problem jest w za niskim lh? Trzeba zobaczyc jak on rosńie.
iwcia77, Sabina lubią tę wiadomość
-Jack, jestem w ciąży!
-Byłeś pijany!
-Aż tak - nigdy! -
nick nieaktualny"Estradiol gwaltownie rosnie przed owulacja - na ok 2-4 dni przed owu powinien wynosic min. 200-250 (to prawidlowy poziom dla 1 dojrzalej komorki). Tuz przed owu estradiol spada, umozliwiajac wyrzut LH i uwolnienie komorki. Potem znow zaczyna sie podnosic az do 7 dnia po owu, po czym w razie braku ciazy znow spada. Prawidlowy poziom w 7 dniu po owu to jakies 180 ( u mnie nie rosl po owulacji, mialam na poziomie 50-80). Gdy poza Luteina gin mi wlaczyl mi Estrofem mite, zaszlam w ciaze w 3 takim cyklu (wczesniej staralam sie 1,5 roku). O dziwo juz w ciazy estradiol pieknie sam szedl w gore i szybko odstawilam estrofem. Estradiol czesto sie pomija, a jego rola jest b wazna dla implantacji i rozwoju b wczesnej ciazy - prg jest istotniejszy przy implantacji, ale estradiol pozwala sie zarodkowi rozwijac tuz po zaplodnieniu, jeszcze w jajowodzie no i pozniej oczywiscie. W ciazy rosnie w ogromnym tempie. "
Zacytowalam wypowiedz dziewczyny.
Zastanawiam sie nad tym estradiolem bo przed owu przypada 200 jednostek estradiolu na jeden pecherzyk a ty juz w 2 dc masz ok. 150 , no chyba ze owulacje bedziesz miala wczesniej niz przypuszcza.sz Dobrze ze masz wizyte u gina bo konieczny jest podglad jajek.moremi, Sabina lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyLili78 wrote:Tak, byłam u lekarza na podstawowy przegląd 10.07 i wszystko wyglądało w porządku z wyjątkiem tego że nie widział pęcherzyka dominującego. Nie robiłam nigdy badań na poziom hormonów. Morfologia super, na nic się nie leczę.
Sabina, Lili78, moremi, iwcia77, caffe, mysza1975 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyiwcia77 wrote:dottoressy Polarka nikt nie przebije
Misku- powinnas pomyslec o medycyniemoremi, iwcia77, Mega, mandragora, caffe, mysza1975 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNormy estradiolu są inne dla różnych momentów cyklu miesiączkowego. Badanie estradiolu w trzecim dniu cyklu (badanie wykonuje się razem z badaniem FSH) pozwala na ocenę rezerwy jajnikowej.
Poziom estradiolu, w zależności od płci i fazy cyklu menstruacyjnego, wynosi odpowiednio:
Kobieta Mężczyzna
Faza folikularna 84 - 970 pg/ml (0,3 - 3,5 nmol/l) 11,2 - 50,4 pg/ml (0,04 - 0,18 nmol/l)
Szczyt owulacyjny 13 - 330 pg/ml (0,48 - 1,17 nmol/l)
Faza lutealna 73 - 200 pg/ml (0,26 - 0,73 nmol/l)
Menopauza 11,2 - 42 pg/ml (0,04 - 0,15 nmol/l)
Kilka dni (około 2 doby) przed owulacją poziom estradiolu bada się, aby ocenić, jak dojrzewają pęcherzyki. Poziom powyżej 200 pg/ml informuje o dojrzałym pęcherzyku jajnikowym. Badanie 6 - 8 dni po owulacji umożliwia ocenę funkcjonowania ciałka żółtego.
Tak dokładne monitorowanie przebiegu owulacji, prowadzone razem z badaniami USG, wykonywane jest najczęściej w przypadku sztucznej indukcji jajeczkowania, będącej jedną z metod leczenia niepłodności.
Z podanych tutaj norm wynika ze masz estradiol ok. Ja sie zasugerowalam innymi normami.Sabina, moremi, Niuta lubią tę wiadomość