X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2014, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam wszystkie panie w piatkowy poranek, a raczej przedpołudnie.

mysza1975, Lucky lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2014, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczorajsza rozmowa z moim 11 latkiem:
    - Mamo a ty jakbyś jeszcze urodziła dziecko to co byś chciała: chłopca czy dziewczynkę?
    - Hmmm, skoro was jest dwóch to może dziewczynkę,
    Młody po zastanowieniu:
    - Mamo , ale czy ty nie jesteś na to trochę za STARA?

Załamka.....
    Gdyby on wiedział co jego rodzice wyprawiają od dwóch lat ;-)

paszczakin, moremi, ania.g, Mega, samira, Parka, caffe, mysza1975, Lucky, Sabina, kapturnica, iwcia77, inessa lubią tę wiadomość

• moremi Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2014, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paszcza, nie przesadzaj z meliska. Niestety zioła mogą trochę szkód narobić (straszyc nie bede, chyba ze wyrazisz takie zyczenie). Melissa nie jest wskazana w ciąży. Lepiej wodę. Mięty też nie można za dużo. Za to napar z imbiru plus miód i cytryna możesz pić.

Lucky lubi tę wiadomość

-Jack, jestem w ciąży!
    -Nie przypominam sobie, żebyśmy...
    -Byłeś pijany!
    -Aż tak - nigdy!
  • Alis Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2014, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mięta ma różne odmiany i nie wolno polnej, a wolno ogrodową ( o ile dobrze pamietam, bo szukałam takich informacji kilka miesięcy temu.

Lucky lubi tę wiadomość

aY05p2.png
  • ania.g Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2014, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry
    Ewa, Reni aż mi kawa w przełyku stanęła ;)
    Pospałam jak nigdy, teraz zastanawiam się spacerek czy sprzątanko :)

Mega, mysza1975, Lucky lubią tę wiadomość

Matka fantastycznej 4 :)
  • mandragora Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2014, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paszcza ty sobie neospasminke walnij zamiast ta melise bombolic ;) a poza tym dlaczego bety nie robisz ?

mysza1975, Lucky, Sabina lubią tę wiadomość

bi7ym6k5itohspij.png17u9tgf6v5o8sce7.pngw5wqzbmhga0rplar.png
  • Parka Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2014, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry, Ewa, a Ty już po śniadaniu byłaś jak kosztowała, czy na czczo?

Mega, EwaT, moremi, mysza1975, Lucky, Sabina lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2014, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w ciąży MELISĘ można pić do 3szkl dziennie ale za to nie można pić SZAŁWII na 100%

Lucky lubi tę wiadomość

• Parka Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2014, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj jechałam pociągiem i czytałam nasze forum a obok mnie siedziała młoda zakonnica ...

Mega, Reni, macduska, mysza1975, Lucky, Sabina lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2014, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zioła w ciąży

Zioła w ciąży to temat nastręczający wielu problemów nie tylko przyszłym mamom, ale również lekarzom. Dużo ziół nie zostało bowiem jeszcze dokładnie poznanych ani przebadanych pod kątem niepożądanych skutków ubocznych. Warto pamiętać, że zioła i przygotowywane z nich napary czy herbatki mają dość silne działanie. Niekiedy nawet silniejsze niż leki przepisywane na receptę – szczególnie wtedy, gdy pije się je w dużych ilościach. Stosowanie ziół w ciąży należy dlatego zawsze konsultować z lekarzem.
    Spis treści:

1. Stosowanie ziół w ciąży

Kobiety w ciąży dbają zazwyczaj o zdrowe odżywianie się, unikają szkodliwych potraw i napojów oraz przestrzegają zaleceń dietetycznych. Jeśli jednak chodzi o picie ziołowych herbat w ciąży, sprawa się komplikuje. Które zioła są bezpieczne, a które mogą zagrażać płodowi? Jeśli nie wiesz, jakie zioła powinnaś wykreślić z jadłospisu, skontaktuj się z lekarzem. Uważaj również przy zakupie ziołowych mieszanek do zaparzania w domu. Niektóre z ich składników są szkodliwe w ciąży. Nie musisz od razu rezygnować ze wszystkich ziołowych napojów. W przypadku niektórych warto tylko zachować umiar. Ich popijanie od czasu do czasu nie zaszkodzi ani tobie, ani dziecku.
    Jakie zioła można pić w ciąży? Jakie zioła można pić w ciąży? Nie wszystkie zioła są dozwolone w ciąży. Które możesz stosować...

Najważniejsze jest rozsądne dawkowanie ziół w ciąży. Nawet łagodne zioła spożywane w nadmiarze mogą powodować komplikacje zdrowotne. Filiżanka ziółek wypijana okazjonalnie na pewno nie wpłynie negatywnie na dziecko, ale już picie kilku szklanek naparów ziołowych na dzień może oddziaływać ze szkodą dla płodu. Warto pamiętać, że zioła mają wiele właściwości leczniczych, uspokajających, normujących pracę narządów wewnętrznych. Są bogate w witaminy i mikroelementy, wzmacniające organizm ciężarnej i przynoszące ulgę w ciążowych dolegliwościach. Przyda się zatem wiedza o ziołowych naparach i ich właściwościach. Nigdy jednak nie wolno leczyć się ziołami na własną rękę!

2. ZIOŁA BEZPIECZNE W CIĄŻY

Rodzaj zioła

Działanie

Pokrzywa zwyczajna

Zawiera żelazo i wapń. Wzmacnia organizm i działa lekko moczopędnie.

Mniszek lekarski

Źródło witaminy A, potasu i żelaza. Wspomaga procesy trawienne, pobudzając wydzielanie żółci. Ułatwia usuwanie nadmiaru wody z organizmu, zapobiegając obrzękom ciała.

Imbir

Zapobiega nudnościom w ciąży. Ma działanie rozgrzewające, antyseptyczne i pobudzające krążenie krwi. Polecany przy przeziębieniu.

Rumianek

Ma działanie uspokajające. Łagodzi stany zapalne. Wspomaga trawienie.

Melisa

Działa uspokajająco, koi nerwy. Zmniejsza ból głowy. Ułatwia zasypianie.

Nagietek

Zawiera magnez oraz witaminę C. Zmniejsza ryzyko poronienia.

Mięta pieprzowa

Łagodzi poranne nudności oraz pomaga przy dolegliwościach trawiennych.
    Poziomka (liście) Ma właściwości podobne do pochodzącej z tej samej rodziny maliny. 
W czasie ciąży napar może być używany jako środek uspokajający.

W ciąży można również bez obaw stosować takie zioła, jak koper włoski, anyż, czy kminek. Są one pomocne w zaburzeniach układu pokarmowego i wspomagają laktację. Należy jednak pamiętać, że zioła mogą być jedynie uzupełnieniem dobrze zbilansowanej diety.

3. ZIOŁA ZAKAZANE W CIĄŻY

Oprócz ziół bezpiecznych w ciąży, są również takie, których stosowanie przez kobiety ciężarne jest niewskazane. Zioła te mogą powodować pobudzenie macicy do akcji skurczowej, co grozi we wczesnym etapie ciąży poronieniem, a w późnych miesiącach – porodem przedwczesnym. Warto zatem zwrócić uwagę, czy w mieszankach ziołowych do picia nie znajdują się takie zioła, jak: hibiskus, lukrecja, jemioła, tymianek, rozmaryn, szałwia, żeń-szeń, aloes, chmiel, krwawnik pospolity, serdecznik pospolity, tasznik pospolity, pluskwica groniasta, mięta polna czy liście malin. Napar z liści malin czasami wykorzystywany jest do przyspieszenia porodu, ponieważ uelastycznia szyjkę macicy. Większość lekarzy zaleca jednak jego picie dopiero po 38. tygodniu ciąży.
    Rodzaj zioła Działanie
    Tymianek Ma działanie poronne.
    Rozmaryn Ma działanie rozkurczające i może prowadzić do poronienia.
    Żeń-szeń Substancje czynne żeń-szenia mogą spowalniać rozwój płodu i skutkować jego wrodzonymi wadami rozwojowymi.
    Aloes Powoduje przekrwienie miednicy mniejszej i przedwczesne skurcze macicy.
    Chmiel Pobudza produkcję estrogenów, których nadmiar w ciąży jest szkodliwy dla płodu i może powodować jego wady wrodzone.
    Cząber Mogą odwadniać organizm kobiety i powodować przekrwienie narządów rodnych.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2014, 10:50

ania.g, mysza1975, Lucky lubią tę wiadomość

• Mega Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2014, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny trzeba sobie pewna rzecz postanowic: jak jemy i pijemy to nie czytamy forum bo to grozi poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi ;)
    Ewa zdjęcie Tomcia cudo! A ty kobieto narozrabialas! Trza chłopu wpierniczyc, bo najbliższe dni w stresie....
    Paszczaku strona ze zdjęciem mi sie nie otwiera :( cieszę sie ze jest lepiej, dbaj o siebie, pamiętaj keep calm
    Ps dzien dobry :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2014, 10:55

EwaT, mysza1975, moremi, Lucky, Parka, Sabina lubią tę wiadomość

"I kiedy czegoś gorąco pragniesz, to cały wszechświat sprzyja potajemnie twojemu pragnieniu..." Alchemik

1usae6ydqzglfzj9.png

zrz6l6d8dtqrzz6p.png
  • mysza1975 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2014, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    EwaT wrote:
    tylko językiem dotknęłam, nie wciągałam gluta

Ewa, kubki smakowe rozpoznające smak kwaśny znajdują się po bokach w tylnej części języka, więc takie muśnięcie nic nie warte.

p.s. Dzień dobry.

moremi, Lucky, Mega, Reni, Sabina, caffe, kapturnica, Bursztyn, Niuta lubią tę wiadomość

• moremi Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2014, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samira, miało być bez straszenia. Wiem, chciałaś dobrze ;)
    Na ziolach się generalnie nie znam, ale o pokrzywie znalazłam info, że działa poronnie. Żelazo owszem zawiera, ale w liściach, w naparze już go nie ma. Ponadto może obniżać ciśnienie. Ponieważ moja teściowa używa ziół w nieprawdopodobnej ilości i muszę się jakoś przed tym bronić, to się trochę nauczyłam ;) Generalnie trzeba zachować umiar i nie pić non stop dłużej niż dwa tygodnie.

Lucky, caffe, samira, Simba lubią tę wiadomość

-Jack, jestem w ciąży!
    -Nie przypominam sobie, żebyśmy...
    -Byłeś pijany!
    -Aż tak - nigdy!
  • Lucky Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2014, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej wszystkim
    Ewo, mnie nie zbrzydzilas
    Paszczaku, wierze Ci na słowo, bo fotka nie działa
    Ja oczywiście jestem bardzo w ciąży, dziecko mnie co rusz pyta kiedy jej urodzę rodzeństwo
    Żeby wiedziała jak bardzo oboje stajemy na głowie :)
    Cieszę sie ze nie dawała mi z wiekiem, póki co mamusia jest najpiękniejsza, najmądrzejsza i bez wieku o!!!!
    Pozdrawiam Was

Aniu rzuć okiem na mail, co? Dzieki

Ewo a jeszcze spytam, jakiego smaku służy sie spodziewałas?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2014, 12:06

moremi, mysza1975, Mega, ania.g, iwcia77 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2014, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ello,
    pospalam dzis dluzej z synem, bo az do 10.30. Co prawda pobudki co 2 godz na zarcie, ale kto by na to patrzyl. ;)
    Dzis jestem w domu sama 1 dzien, tatus poszedl do pracy, zobaczymy, jak dzien nam sie ulozy. Na razie ja w koszulinie, nie wykapana, Adamek obok, ubrany i najedzony puszcza baki. ;) Znaczy kupa. :P Scenariusz pewnie bedzie wygladal tak, ze pojde go przebrac, on sie posika, ciuchy do przebrania, a jak zejdziemy juz na dol, to zrobi kupe. Bo tak to ostatnio wyglada. Ma ktoras pomysl, co robic, zeby sie chlopcy nie osikiwali przy zmieniamiu pieluchy? Bezradna jestem... ;)
    Paszczak, kciukam kciukam, i ta kreche chce super mocna zobaczyc.
    Simba, suplementujesz sie witaminami?
    Ewka, ciaza czy nie? ;)

mysza1975, Mega, moremi, Lucky, Bliska 77, Sabina, caffe, Parka, Żanet, samira lubią tę wiadomość

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2014, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ja się witam.....:)
    Ewka...jaki mały wyluzowany na filmiku :) jakby miał wszystko gdzieś...:) Pewnie charakterek po mamuni...;)
    Nigdy nie jadłam własnych śluzów więc nic na ten temat nie wiem...:) A jaka opcja by CIę ucieszyła - dwie krechy, czy jednak na razie odpoczynek?
    Reni - wrzuciłaś klasyczny przykład porządnego, dorodnego indora...więc pierworódki - rodzić i też takie fotki będziecie mogły sobie robić...;)

moremi, Lucky, Reni, Bliska 77, mysza1975, Sabina, Parka, kapturnica, Bursztyn, Żanet, samira, iwcia77 lubią tę wiadomość

FZuMp1.png

• ania.g Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2014, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucky, masz odpowiedź :)

Lucky lubi tę wiadomość

Matka fantastycznej 4 :)
  • Reni Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2014, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no teraz to dowaliłaś.. w takim razie dziękuję idę sobie kupić chomika!
    Bozia3 wrote:
    Reni - wrzuciłaś klasyczny przykład porządnego, dorodnego indora...więc pierworódki - rodzić i też takie fotki będziecie mogły sobie robić...;)

mysza1975, Parka, moremi, Bursztyn, Żanet, Simba lubią tę wiadomość

2 IUI, 4 IVF ICSI. 70 cs..Naturalsik!!! Mamy Dziedzica! graphics-bees-482908.gifdqpri09ky14nbyvi.png
  • Bozia3 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2014, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni wrote:
    no teraz to dowaliłaś.. w takim razie dziękuję idę sobie kupić chomika!
    jeszcze łatwiej jest z rybkami...;)

mysza1975, Parka, moremi, iwcia77 lubią tę wiadomość

FZuMp1.png

• Bliska 77 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2014, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witajcie,
    po pierwsze primo Ewka rules!
    po drugie primo Ewka, jestes niemozliwa, Tomcio supcio
    Samira, jesli moge dodac swoje piec groszy, rowniez uwazam ze za dlugo to trwa i powinnas przynajmniej udac sie do innego jakiegos konkretnego lekarza
    Paszczak, powaznie, moj piczkins bardzo dlugo dochodzil do siebie po SN ale ja mialam porod skomplikowany, nie wiem jak by bylo gdyby byl normalny, wszystko ma swoje plusy i minusy

Bursztyn lubi tę wiadomość

syy2tv73m6q3ba1l.png

‹‹ 4218 4219 4220 4221 4222 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ