35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
rodzice często myślą że ich dzieci beda kopią jezeli chodzi o zainteresowania i poglądy....ja nie jestem dlatego żyje w nieustającym konflikcie z mamąiwcia77 wrote:obecna wieczorowa pora

no widze, ze sie zadzialo...
Ivo bedzie mial matke polke z przodkow polakow
, wiec kultura i tradycja bedzie podtrzymywana, jezyk bedzie musial znac ( zeby dogadac sie z polska rodzina), bedzie wiedzial kim jest Mickiewicz, Sienkiewicz , Slowacki, pozna historie i geografie polski...nic na to nie poradze ale ja czuje sie polka ...raz mnie duma rozpiera a raz zapadlabym sie pod ziemie...nie idealizuje naszego kraju ,zdaje sobie sprawe z jego ulomnosci ale tez doceniam tradycje i chcialabym je kontynuowac ( np klimat i wigilia BN i dzielenie sie oplatkiem lub jajkiem wielkanocnym, ktorego tutaj nikt nie zna ), uwielbiam komedie Bareji , samych Swoich , zmiennikow, misia , rozmowy kontrolowane, seksmisje i uwazam , ze bez znajomosci minimum historii naszego kraju nie daloby rady zajarzyc o co kaman w tych filmach a chcialabym aby Ivo w przyszlosci je obejrzal i smial sie tak samo jak jego mama
. W kazdym badz razie bede sie starala aby Ivo poznal ten "ulomny" kraj z jego zaletami i wadami 
iwcia77, Bursztyn, nick nieaktualny lubią tę wiadomość
-
ament
p.s dobrywierczer
Elfik wrote:
Dziewczyny, tylko blagam, nie wpadajmy teraz w ton co to nasze dzieci umieją i jakie SA zdolne, dlatego zawsze omijalam matki...przynudzaja..
iwcia77, Mega, mysza1975, nick nieaktualny, nick nieaktualny lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyChyba bym jej wszystkie zęby przeliczyłaIwone wrote:Ty jako matka w dodatku pierwszego dziecka miałaś prawo popełnić błąd. U mojego młodszego syna błąd popełniła przedszkolanka. Mój syn jako jedyny w grupie 3 latków płynnie i poprawnie wysławiał się w j.polskim (większość dzieci mówi tu po śląsku), przedszkolanka na siłę oczekiwała że powie dość długi wierszyk na dzień górnika.Ciekawe jak wyglądały próby, bo mój syn przed wyjściem do przedszkola w dniu akademii dostał takiej fobii, że do dziś ma lęk przed wystąpieniami. Przedszkolanka na siłę, prawie szarpiąc chciała go zmusić do powiedzenia, a mój syn się rozpłakał i nic nie powiedział.
Iwone, Mega, mysza1975 lubią tę wiadomość
-
wlasnie dlatego ja nie ogladam programow kulinarnych ...zwlaszcza teraz jak jestem w ciazy
zaraz mam zachcianki , a w lodowce- pingwin siedzi
EwaT wrote:kurde, oglądnełam kuchenne rewolucje i jestem głodna jak cholera
Mega, nick nieaktualny, mysza1975, Elfik lubią tę wiadomość
-
Macduska to dla Ciebiemacduska wrote:EEeeee, która tam reklamowała cudowna patelnię odcinającą dostęp do internetu???
Właśnie przypaliłam część obiadu....

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/edc12e4d2366.jpg
kapturnica, iwcia77, Mega, nick nieaktualny, mysza1975, nick nieaktualny lubią tę wiadomość
-
no ja watpie zeby Ivo zainteresowal sie make -upem, strojeniem sie...chociaz nigdy nic nie wiadomo i jakis gender z niego wyrosnie
EwaT wrote:rodzice często myślą że ich dzieci beda kopią jezeli chodzi o zainteresowania i poglądy....ja nie jestem dlatego żyje w nieustającym konflikcie z mamą
kapturnica, Mega, nick nieaktualny, Iwone, mysza1975, nick nieaktualny, nick nieaktualny lubią tę wiadomość
-
nic by to nie dało. Mój syn chodzi 4 rok do przedszkola i dopiero teraz, powoli zaczyna brać udział. Przez 3 lata w ogóle nie chodził na uroczystości, bo zawsze płakał że się boi.Dorka1979 wrote:Chyba bym jej wszystkie zęby przeliczyła
W tym roku umówiłam się z nim, że nie musi nawet śpiewać jeśli nie chce i że w każdej chwili może zejść ze sceny.
Na ognisku integracyjnym w innym już przedszkolu wystąpił, ale i tak w połowie się wycofał.
iwcia77, mysza1975, nick nieaktualny, nick nieaktualny lubią tę wiadomość
-
A ja cieszę sie ze moja córka rozwija swoje własne zainteresowania: lubi biegać i gra w tenisa stołowego, gra na wiolonczeli, teraz uczy sie na pianinie, chodzi na chór
nic jej nie każemy sama chce...
iwcia77, Iwone, Simba, nick nieaktualny, nick nieaktualny, nick nieaktualny, nick nieaktualny lubią tę wiadomość
-
obecna !!!
Iwcia, przed przeczytaniem Twojego postu, chcialam napisac dokladnie to samo.
Ok, aspekt ekonomiczny jest wazny, ale polskie tradycje na zawsze beda u mnie wzbudzaly ciepelko ne sercu i nostalgie.
Dokladnie, tak jak napisalas, Boze Narodzenie, Wielkanoc, polskie, stare komedie. te rzeczy nie maja ceny, one maja wartosc.
Jezeli o mnie chodzi, opuscilam kraj w 97, zaraz po maturze. Pochodze z melej miesciny i nie bylo mowy, zebym mogla studiowac (mimo mioch checi) bo mojej mamy po prostu nie bylo na to stac. Wyjechalam za praca. À le jakos nie winie za to .... Polski. Taka po prostu byla sytuacja i tyle.
Jestem zwiazana z francuzem (ktory jest zakochany w Polsce
) . Jak Bog da , bedzie ojcem mojego dziecka i wspolnie zrobimy wszystko, zeby nasz syn/corka mowil po polsku. Nauczy sie tez polskiej historii, goegrafi i troche literatury. Dla mnie bycie Polka nigdy nie bylo powodem do wstydu, wrecz przeciwnie, jestem z tego dumna. Niestety, nieczesto spotykam polakow, ale jak mi sie to zdarza to z preyjemnoscia nawiazuje rozmowe.
Serca nie oszukasz ....
iwcia77 wrote:obecna wieczorowa pora
no widze, ze sie zadzialo...
Ivo bedzie mial matke polke z przodkow polakow
, wiec kultura i tradycja bedzie podtrzymywana, jezyk bedzie musial znac ( zeby dogadac sie z polska rodzina), bedzie wiedzial kim jest Mickiewicz, Sienkiewicz , Slowacki, pozna historie i geografie polski...nic na to nie poradze ale ja czuje sie polka ...raz mnie duma rozpiera a raz zapadlabym sie pod ziemie...nie idealizuje naszego kraju ,zdaje sobie sprawe z jego ulomnosci ale tez doceniam tradycje i chcialabym je kontynuowac ( np klimat i wigilia BN i dzielenie sie oplatkiem lub jajkiem wielkanocnym, ktorego tutaj nikt nie zna ), uwielbiam komedie Bareji , samych Swoich , zmiennikow, misia , rozmowy kontrolowane, seksmisje i uwazam , ze bez znajomosci minimum historii naszego kraju nie daloby rady zajarzyc o co kaman w tych filmach a chcialabym aby Ivo w przyszlosci je obejrzal i smial sie tak samo jak jego mama
. W kazdym badz razie bede sie starala aby Ivo poznal ten "ulomny" kraj z jego zaletami i wadami 
kapturnica, iwcia77, mysza1975, nick nieaktualny, Mega, Simba, nick nieaktualny, Parka, nick nieaktualny, ania.g, nick nieaktualny, paszczakin, Elfik lubią tę wiadomość
-
no ja mam makaroniarza za meza
co prawda nie udalo mi sie go polskiego nauczyc i jesc bigosu czy barszczu , ale Polska mu sie bardzo podoba, interesuje sie nasza historia i polityka - czasami mnie zaskakuje , bo zadaje jakies pytania i mi jest glupio, ze nie jestem w stanie mu odpowiedziec
. ogolnie to ja we wloszech nie spotkalam sie z jaks szczegolna niechecia do polakow
, wrecz przeciwnie- jak mowie zem polka to, az sie rozanielaja - od razu do glowy przychodzi im Karol Wojtyla i Lech Walesa
,a za polskie pierogi ,golabki i salatke warzywna daja sie sprzedac
BISCA wrote:obecna !!!
Iwcia, przed przeczytaniem Twojego postu, chcialam napisac dokladnie to samo.
Ok, aspekt ekonomiczny jest wazny, ale polskie tradycje na zawsze beda u mnie wzbudzaly ciepelko ne sercu i nostalgie.
Dokladnie, tak jak napisalas, Boze Narodzenie, Wielkanoc, polskie, stare komedie. te rzeczy nie maja ceny, one maja wartosc.
Jezeli o mnie chodzi, opuscilam kraj w 97, zaraz po maturze. Pochodze z melej miesciny i nie bylo mowy, zebym mogla studiowac (mimo mioch checi) bo mojej mamy po prostu nie bylo na to stac. Wyjechalam za praca. À le jakos nie winie za to .... Polski. Taka po prostu byla sytuacja i tyle.
Jestem zwiazana z francuzem (ktory jest zakochany w Polsce
) . Jak Bog da , bedzie ojcem mojego dziecka i wspolnie zrobimy wszystko, zeby nasz syn/corka mowil po polsku. Nauczy sie tez polskiej historii, goegrafi i troche literatury. Dla mnie bycie Polka nigdy nie bylo powodem do wstydu, wrecz przeciwnie, jestem z tego dumna. Niestety, nieczesto spotykam polakow, ale jak mi sie to zdarza to z preyjemnoscia nawiazuje rozmowe.
Serca nie oszukasz ....
kapturnica, nick nieaktualny, Iwone, Mega, nick nieaktualny, mysza1975, Parka, nick nieaktualny, Bursztyn, ania.g, nick nieaktualny lubią tę wiadomość
-
tak , racja - generalizowanie nie jest dobre...i rzeczywiscie niektore sa fajne ale jakbym miala wybierac synowa to jednak bardziej bede za polka
Bursztyn wrote:e, dlaczego? nie wszystkie
niektore sa bardzo fajne i rodzinne
nick nieaktualny, Iwone, Bursztyn lubią tę wiadomość