35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyEwaT wrote:rodzice często myślą że ich dzieci beda kopią jezeli chodzi o zainteresowania i poglądy....ja nie jestem dlatego żyje w nieustającym konflikcie z mamą
Ja jestem tez zupelnie inna niz moja matka, ale to wynika z tego, ze kiedys wychowywanie dzieci wygladalo zupelnie inaczej. Nic dziwnego, ze wiekszosc z nas nie chce byc jak wlasna matka.Moze kogos teraz obrazam, to sorki, ale te pokolenia roznia sie diametralnie.
iwcia77, kapturnica, Mega, Sabina, macduska, ania.g, samira, peppapig lubią tę wiadomość
-
a i jeszcze pochwale sie, ze na wyprzedazach ksiazek wloskich udalo mi sie kupic Quo Vadis- Sienkiewicza i Ten obcy - Ireny Jurgielewicz ( po wlosku)...z mysla i Ivo
BISCA, Pusurek, kapturnica, Iwone, Mega, mysza1975, Sabina, Alis, macduska, samira, peppapig lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyiwcia77 wrote:a i jeszcze pochwale sie, ze na wyprzedazach ksiazek wloskich udalo mi sie kupic Quo Vadis- Sienkiewicza i Ten obcy - Ireny Jurgielewicz ( po wlosku)...z mysla i Ivo
Tylko kurna nie wiem, czy po wlosku przejdzie.
Ja ostatnio w bibliotece w mojej wsi na polce nowosci znalazlam tomik Szymborskiej. Nawet dosc zgrabnie przetlumaczony. Przyznam, ze cieplo mi sie na sercu zrobilo...
kapturnica, iwcia77, Mega, mysza1975, Sabina, Alis, macduska, samira lubią tę wiadomość
-
EwaT wrote:rodzice często myślą że ich dzieci beda kopią jezeli chodzi o zainteresowania i poglądy....ja nie jestem dlatego żyje w nieustającym konflikcie z mamą
kapturnica, iwcia77, EwaT, Simba, Mega, Sabina, samira, peppapig lubią tę wiadomość
-
Dokladnie, francuzi tez ogolnie lubia polakow. Co prawda, niektorzy maja marne pojecie o Polsce (i ogolnie o zewntetrznym swiecie). Kidys ktos sie pytal czy w polsce sa .... drogi.
A co do kuchni, moj m niestety nie nawidzi kapusty, wiec bigos, golabki, pierogi z kapusta i krokiety nie sa jego ulubionymi daniami. À le za to lubi rosol, ruskie, schabowe i tluczone ziemniaki.
O Jezu, ale mi sie zachcialo golabka mniam !!!
iwcia77 wrote:no ja mam makaroniarza za mezaco prawda nie udalo mi sie go polskiego nauczyc i jesc bigosu czy barszczu , ale Polska mu sie bardzo podoba, interesuje sie nasza historia i polityka - czasami mnie zaskakuje , bo zadaje jakies pytania i mi jest glupio, ze nie jestem w stanie mu odpowiedziec
. ogolnie to ja we wloszech nie spotkalam sie z jaks szczegolna niechecia do polakow
, wrecz przeciwnie- jak mowie zem polka to, az sie rozanielaja - od razu do glowy przychodzi im Karol Wojtyla i Lech Walesa
,a za polskie pierogi ,golabki i salatke warzywna daja sie sprzedac
iwcia77, kapturnica, Pusurek, Mega, mysza1975, Sabina, samira lubią tę wiadomość
-
...a na polce juz stoi Tuwim, Brzechwa, i Legendy i wierzenia polskie ( bazyliszek, smok wawelski, wars i sawa ) , bedzie znal " kto ty jestes- polak maly" i takie inne wierszyki..., bede z nim ogladac Akademie Pana Kleksa , spiewac piosenki z filmu i oczywiscie Fasolki
...dopiero pozniej bedzie Piccolo D'oro del Antonianio
Iwone, Pusurek, kapturnica, BISCA, Mega, mysza1975, Sabina, macduska, ania.g, samira, peppapig lubią tę wiadomość
-
Pusurek wrote:No i dobrze, bo Ten Obcy jest lektura do 6 klasy, dziecie moje meczylo to w zeszlym roku.
Tylko kurna nie wiem, czy po wlosku przejdzie.
Ja ostatnio w bibliotece w mojej wsi na polce nowosci znalazlam tomik Szymborskiej. Nawet dosc zgrabnie przetlumaczony. Przyznam, ze cieplo mi sie na sercu zrobilo...iwcia77 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyiwcia77 wrote:...a na polce juz stoi Tuwim, Brzechwa, i Legendy i wierzenia polskie ( bazyliszek, smok wawelski, wars i sawa ) , bedzie znal " kto ty jestes- polak maly" i takie inne wierszyki..., bede z nim ogladac Akademie Pana Kleksa , spiewac piosenki z filmu i oczywiscie Fasolki
...dopiero pozniej bedzie Piccolo D'oro del Antonianio
U mnie ten sam zestaw + obowiazkowa Musierowicz i ukochana przez nas Joanna Olech.
Muzycznie Jedyneczka i nieco zakurzona, ale cudna Gaweda.
iwcia77, Mega, macduska, Sabina, samira lubią tę wiadomość
-
no wlosi tez maja kiepskie pojecie o polandii, az sie czasmi smiac chce , mi kiedys babka do ktorej mialam isc sprzatac tlumaczyla zasade dzialania CIF- u - jarzysz??? albo pokazala bidet i mowila ze tam sie nie sika tylko myje
- witki mi opadly
a jak moj maz pierwszy raz byl w polsce ( tylko ,ze on wiedzial, ze jestesmy cywilizowany narod , ale nie wyobrazal go sobie tak zielonego i ladnego)- byl w szoku
, moja tesciowa i siostra Alojza tez jak byla w polsce to byla zachwycona. Kiedys goscilam 4 kumpli w gdansku- bardzo im sie podobalo i teraz to jezdza prawie co lato do kumpelki do Myslenic na wakacje
QUOTE=BISCA]Dokladnie, francuzi tez ogolnie lubia polakow. Co prawda, niektorzy maja marne pojecie o Polsce (i ogolnie o zewntetrznym swiecie). Kidys ktos sie pytal czy w polsce sa .... drogi.
A co do kuchni, moj m niestety nie nawidzi kapusty, wiec bigos, golabki, pierogi z kapusta i krokiety nie sa jego ulubionymi daniami. À le za to lubi rosol, ruskie, schabowe i tluczone ziemniaki.
O Jezu, ale mi sie zachcialo golabka mniam !!![/QUOTE]
kapturnica, Sabina, mysza1975, macduska, Bursztyn, ania.g, samira lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
kapturnica wrote:No meczyl i moj w tamtym roku..A teraz jurgielewiczowej opium w rosole przerabiaja
"Opium w rosole" to Musierowicz. Uwielbiałam ja jako nastolatka, ale wtedy to nie była lektura.
kapturnica, macduska, iwcia77 lubią tę wiadomość