X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 listopada 2014, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania.g wrote:
    Mam w domu tylko bimber, nie wiem czy można go potraktować jako spiryt i rozcieńczyć 2:1

tylko dotykaj pępek, nie dotknij skóry wokól bo wypali

Iwone, ania.g, Sabina, iwcia77 lubią tę wiadomość

• EwaT Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2014, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    macduska wrote:
    własnie tak myślałam, ze zrobisz

a tutaj nie chcesz zaczynać podyplomówki?

nie
    nie widze szans w tym kraju z moimi i męża możliwościami żeby sie zabezpieczyć na przyszłość finansowo, musze mysleć dalekosiężnie bo mam chore dziecko i on jest najważniejszy, szkoda mi czasu po prostu

macduska, dorbie, Sabina, malgos741, Mega, Bliska 77, iwcia77, moremi lubią tę wiadomość

• EwaT Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2014, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorbie wrote:
    a jak ten pępek wygląda? mokry? maże się?
    Ja bym się wstrzymała z izbą, co ci tam zrobią? Jeszcze złapiecie jakieś Rota, teraz wszedzie panuje
    Spróbuj spirytusem 70%, gazikami Leko - alkohol izopropylenowy tez z dobrze robi, nawet stara gencjana na spirytusie
    dokładnie

ania.g, moremi lubią tę wiadomość

• ania.g Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2014, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorbie, Iwone, nie ma gorączki ani ropy ani zaczerwienienia. Ale się nie goi, w sensie cały czas jakby nie chciał się wysuszyć i lekko krwawi. Boję się izby bo tam będą tłumy z cholera wie jakimi wirusami.

Iwone, EwaT, dorbie, Sabina, malgos741, Bliska 77, iwcia77 lubią tę wiadomość

Matka fantastycznej 4 :)
  • Iwone Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2014, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania.g wrote:
    Dorbie, Iwone, nie ma gorączki ani ropy ani zaczerwienienia. Ale się nie goi, w sensie cały czas jakby nie chciał się wysuszyć i lekko krwawi. Boję się izby bo tam będą tłumy z cholera wie jakimi wirusami.
    więc nie jest źle, spirytus kilka razy na dzień, odkryty pępek i będzie dobrze.

EwaT, ania.g, Sabina, iwcia77 lubią tę wiadomość

• EwaT Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2014, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwone wrote:
    więc nie jest źle, spirytus kilka razy na dzień, odkryty pępek i będzie dobrze.
    też tak mysle

Iwone, ania.g, dorbie, Mega lubią tę wiadomość

• Iwone Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2014, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania położna do Ciebie nie przychodzi?

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 listopada 2014, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania.g wrote:

Jakbyś miała gdzieś szukać pomocy to jedź do swojej przychodni na Dzieci Zdrowe, tam się jedzie z takimi problemami nieinfekcyjnymi z maluszkami

EwaT, ania.g, Sabina, Mega lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 listopada 2014, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorbie wrote:
    Jakbyś miała gdzieś szukać pomocy to jedź do swojej przychodni na Dzieci Zdrowe, tam się jedzie z takimi problemami nieinfekcyjnymi z maluszkami

W Polsce przynajmniej w mojej przychodni takie mamy zwyczaje kierować matki. Bo ja już nie moge się zorientowac która z Was jest z Polski, a która nie , sorry :-)

Mega, iwcia77 lubią tę wiadomość

• Bursztyn Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2014, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    EwaT wrote:
    chciałabym tam zrobić specjalizacje na dzieci specjalnej troski jeśli to bedzie mozliwe
    pewnie ze jest mozliwe
    tu jest w ogole mnostwo mozliwosci
    tylko nie zapomnij przywiezc ze soba flaszki, zebysmy mialy czego sie napic ;)

malgos741, Mega, Bliska 77, iwcia77, moremi lubią tę wiadomość

477706bb5ioid7xx.jpg
  • ania.g Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2014, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwone wrote:
    Ania położna do Ciebie nie przychodzi?
    Nie

• ania.g Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2014, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorbie wrote:
    Już byłam trzy dni temu i pediatra dała skierowanie na izbę gdyby nadal się nie goiło.

• caffe Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2014, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania.g wrote:
    No właśnie nie. Tylko tym zasranym oceniseptem bo jest jakieś nowe zarządzenie dotyczące pielęgnacji pępków. Szlag mnie trafia bo przy dwójce dzieci stosowałam spirytus 70% i wszystko pięknie się goiło i odpadało. A teraz się babrze. Teraz się zastanawiam czy się nie wstrzymać z tą izbą i nie spróbować przez kilka dni ze spirytusem.
    Mnie powiedzieli zeby niczym nie przemywać i unikać wilgoci w tym miejscu. Pampersa podwijałam na brzuszku.
    Pępek odpadł chyba po tygodniu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada 2014, 20:35

Sabina, Iwone, iwcia77 lubią tę wiadomość

• EwaT Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2014, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bursztyn wrote:
    pewnie ze jest mozliwe
    tu jest w ogole mnostwo mozliwosci
    tylko nie zapomnij przywiezc ze soba flaszki, zebysmy mialy czego sie napic ;)
    dlatego kocham ten kraj, jest naprawde wyjątkowy , bardzo przyjazny człowiekowi :)

ale jak sie napijemy jak Ty zaciążona będziesz?

Bursztyn, malgos741, Mega, iwcia77, moremi lubią tę wiadomość

• caffe Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2014, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój dzisiaj skończył 5 miesięcy i od razu przeszedł do starszaków..... poszedł spać o 20.21 o.O

macduska, Sabina, EwaT, Bursztyn, malgos741, Mega, Bliska 77, Parka, iwcia77, moremi lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 listopada 2014, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania.g wrote:
    Już byłam trzy dni temu i pediatra dała skierowanie na izbę gdyby nadal się nie goiło.
    Jakaś dziwna. Nie umie poradzić w sprawie pępka? Kurde, dziwna jakaś ta Twoja pediatra. Fakt, że na studiach tego nie uczą. Młoda jakaś?

Mega, iwcia77 lubią tę wiadomość

• Iwone Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2014, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    caffe wrote:
    Mnie powiedzieli zeby niczym nie przemywać i unikać wilgoci w tym miejscu. Pampersa podwijałam na brzuszku.
    Pępek odpadł chyba po tygodniu.
    Zastanowiło mnie to co napisałaś i weszłam na stronę mp pediatria. Piszą tam tak

Wytyczne Nadzoru Krajowego w dziedzinie neonatologii

Po urodzeniu się dziecka i ustaniu tętnienia należy zacisnąć pępowinę jałowym zaciskiem i przeciąć ją jałowymi nożyczkami, tak aby długość kikuta wynosiła 2–3 cm.

Nie zaleca się stosowania alkoholu etylowego do odkażania kikuta pępowiny zarówno w warunkach szpitalnych, jak i w domu. Alkohol działa drażniąco na skórę noworodka i może wywierać działanie toksyczne, ponadto wydłuża czas odpadnięcia kikuta.

Kikut pępowiny zabrudzony kałem lub moczem u zdrowych noworodków urodzonych o czasie należy przemyć czystą wodą z mydłem, a po umyciu dokładnie osuszyć, dotykając delikatnie ręcznikiem. Podczas kąpieli – do czasu zagojenia kikuta – należy nalewać nieco mniej wody do wanienki, tak aby specjalnie nie moczyć kikuta (drobne zamoczenie nie stanowi problemu). Przed przystąpieniem do pielęgnacji pępowiny należy dokładnie umyć ręce wodą z mydłem. Nie należy niczym przykrywać kikuta pępowiny. Pieluszka powinna być zawinięta poniżej kikuta pępowiny, aby zapewnić swobodny dostęp powietrza. Jest to tzw. sucha pielęgnacja pępowiny; jej stosowanie skraca czas odpadnięcia kikuta.

Podczas pobytu noworodka w szpitalu, a także w przypadku złych warunków higienicznych w domu zaleca się stosowanie antyseptyku (aczkolwiek WHO w wytycznych dla krajów rozwiniętych nie zaleca odkażania na oddziałach rooming-in).

Najbardziej wskazane do odkażania kikuta pępowiny są oktenidyna (preparat Octenisept na bazie roztworu wodnego) lub chlorheksydyna w zasypce. Preparat odkażający należy stosować raz na dobę, zwracając uwagę na dokładne jego naniesienie na całą powierzchnię kikuta, ze szczególnym uwzględnieniem nasady.

Należy poinformować rodziców na czym polega sucha pielęgnacja kikuta pępowiny oraz jakie są objawy zapalenia pępka. W przypadku wystąpienia obrzęku, zaczerwienienia o średnicy przekraczającej 5 mm lub innych niepokojących objawów należy się niezwłocznie skontaktować z lekarzem (nieprzyjemny zapach kikuta oraz niewielka ilość śluzowatej wydzieliny u nasady kikuta, będąca następstwem lizy tkanek, jest zjawiskiem prawidłowym).

iwcia77 lubi tę wiadomość

• ania.g Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2014, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorbie wrote:
    Jakaś dziwna. Nie umie poradzić w sprawie pępka? Kurde, dziwna jakaś ta Twoja pediatra. Fakt, że na studiach tego nie uczą. Młoda jakaś?
    Starsza kobita już.

• caffe Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2014, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwone, ja dwa razy dopytywałam czy rzeczywiście niczym mam nie przemywać i tak mi powiedziano.

Iwone lubi tę wiadomość

• Iwone Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2014, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania.g wrote:
    Starsza kobita już.
    Aniu masz dwa sposoby na poradzenie sobie z tą sytuacją. Albo robisz jak kiedyś spirytusem, albo jak pisała Cafe i w moim poście powyżej na sucho. Decyzja należy do Ciebie :)

ania.g lubi tę wiadomość

‹‹ 5310 5311 5312 5313 5314 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ