35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
macduska wrote:własnie tak myślałam, ze zrobisz
a tutaj nie chcesz zaczynać podyplomówki?
nie
nie widze szans w tym kraju z moimi i męża możliwościami żeby sie zabezpieczyć na przyszłość finansowo, musze mysleć dalekosiężnie bo mam chore dziecko i on jest najważniejszy, szkoda mi czasu po prostumacduska, dorbie, Sabina, malgos741, Mega, Bliska 77, iwcia77, moremi lubią tę wiadomość
-
dorbie wrote:a jak ten pępek wygląda? mokry? maże się?
Ja bym się wstrzymała z izbą, co ci tam zrobią? Jeszcze złapiecie jakieś Rota, teraz wszedzie panuje
Spróbuj spirytusem 70%, gazikami Leko - alkohol izopropylenowy tez z dobrze robi, nawet stara gencjana na spirytusieania.g, moremi lubią tę wiadomość
-
Dorbie, Iwone, nie ma gorączki ani ropy ani zaczerwienienia. Ale się nie goi, w sensie cały czas jakby nie chciał się wysuszyć i lekko krwawi. Boję się izby bo tam będą tłumy z cholera wie jakimi wirusami.
Iwone, EwaT, dorbie, Sabina, malgos741, Bliska 77, iwcia77 lubią tę wiadomość
Matka fantastycznej 4 -
ania.g wrote:Dorbie, Iwone, nie ma gorączki ani ropy ani zaczerwienienia. Ale się nie goi, w sensie cały czas jakby nie chciał się wysuszyć i lekko krwawi. Boję się izby bo tam będą tłumy z cholera wie jakimi wirusami.
EwaT, ania.g, Sabina, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyania.g wrote:Dorbie, Iwone, nie ma gorączki ani ropy ani zaczerwienienia. Ale się nie goi, w sensie cały czas jakby nie chciał się wysuszyć i lekko krwawi. Boję się izby bo tam będą tłumy z cholera wie jakimi wirusami.
Jakbyś miała gdzieś szukać pomocy to jedź do swojej przychodni na Dzieci Zdrowe, tam się jedzie z takimi problemami nieinfekcyjnymi z maluszkamiEwaT, ania.g, Sabina, Mega lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnydorbie wrote:Jakbyś miała gdzieś szukać pomocy to jedź do swojej przychodni na Dzieci Zdrowe, tam się jedzie z takimi problemami nieinfekcyjnymi z maluszkami
W Polsce przynajmniej w mojej przychodni takie mamy zwyczaje kierować matki. Bo ja już nie moge się zorientowac która z Was jest z Polski, a która nie , sorryMega, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
EwaT wrote:chciałabym tam zrobić specjalizacje na dzieci specjalnej troski jeśli to bedzie mozliwe
tu jest w ogole mnostwo mozliwosci
tylko nie zapomnij przywiezc ze soba flaszki, zebysmy mialy czego sie napicmalgos741, Mega, Bliska 77, iwcia77, moremi lubią tę wiadomość
-
dorbie wrote:Jakbyś miała gdzieś szukać pomocy to jedź do swojej przychodni na Dzieci Zdrowe, tam się jedzie z takimi problemami nieinfekcyjnymi z maluszkamiMatka fantastycznej 4
-
ania.g wrote:No właśnie nie. Tylko tym zasranym oceniseptem bo jest jakieś nowe zarządzenie dotyczące pielęgnacji pępków. Szlag mnie trafia bo przy dwójce dzieci stosowałam spirytus 70% i wszystko pięknie się goiło i odpadało. A teraz się babrze. Teraz się zastanawiam czy się nie wstrzymać z tą izbą i nie spróbować przez kilka dni ze spirytusem.
Pępek odpadł chyba po tygodniu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada 2014, 20:35
Sabina, Iwone, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
Bursztyn wrote:pewnie ze jest mozliwe
tu jest w ogole mnostwo mozliwosci
tylko nie zapomnij przywiezc ze soba flaszki, zebysmy mialy czego sie napic
ale jak sie napijemy jak Ty zaciążona będziesz?Bursztyn, malgos741, Mega, iwcia77, moremi lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyania.g wrote:Już byłam trzy dni temu i pediatra dała skierowanie na izbę gdyby nadal się nie goiło.
Mega, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
caffe wrote:Mnie powiedzieli zeby niczym nie przemywać i unikać wilgoci w tym miejscu. Pampersa podwijałam na brzuszku.
Pępek odpadł chyba po tygodniu.
Wytyczne Nadzoru Krajowego w dziedzinie neonatologii
Po urodzeniu się dziecka i ustaniu tętnienia należy zacisnąć pępowinę jałowym zaciskiem i przeciąć ją jałowymi nożyczkami, tak aby długość kikuta wynosiła 2–3 cm.
Nie zaleca się stosowania alkoholu etylowego do odkażania kikuta pępowiny zarówno w warunkach szpitalnych, jak i w domu. Alkohol działa drażniąco na skórę noworodka i może wywierać działanie toksyczne, ponadto wydłuża czas odpadnięcia kikuta.
Kikut pępowiny zabrudzony kałem lub moczem u zdrowych noworodków urodzonych o czasie należy przemyć czystą wodą z mydłem, a po umyciu dokładnie osuszyć, dotykając delikatnie ręcznikiem. Podczas kąpieli – do czasu zagojenia kikuta – należy nalewać nieco mniej wody do wanienki, tak aby specjalnie nie moczyć kikuta (drobne zamoczenie nie stanowi problemu). Przed przystąpieniem do pielęgnacji pępowiny należy dokładnie umyć ręce wodą z mydłem. Nie należy niczym przykrywać kikuta pępowiny. Pieluszka powinna być zawinięta poniżej kikuta pępowiny, aby zapewnić swobodny dostęp powietrza. Jest to tzw. sucha pielęgnacja pępowiny; jej stosowanie skraca czas odpadnięcia kikuta.
Podczas pobytu noworodka w szpitalu, a także w przypadku złych warunków higienicznych w domu zaleca się stosowanie antyseptyku (aczkolwiek WHO w wytycznych dla krajów rozwiniętych nie zaleca odkażania na oddziałach rooming-in).
Najbardziej wskazane do odkażania kikuta pępowiny są oktenidyna (preparat Octenisept na bazie roztworu wodnego) lub chlorheksydyna w zasypce. Preparat odkażający należy stosować raz na dobę, zwracając uwagę na dokładne jego naniesienie na całą powierzchnię kikuta, ze szczególnym uwzględnieniem nasady.
Należy poinformować rodziców na czym polega sucha pielęgnacja kikuta pępowiny oraz jakie są objawy zapalenia pępka. W przypadku wystąpienia obrzęku, zaczerwienienia o średnicy przekraczającej 5 mm lub innych niepokojących objawów należy się niezwłocznie skontaktować z lekarzem (nieprzyjemny zapach kikuta oraz niewielka ilość śluzowatej wydzieliny u nasady kikuta, będąca następstwem lizy tkanek, jest zjawiskiem prawidłowym).iwcia77 lubi tę wiadomość