35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
witam sie z rana juz z pracy niestety, czekają mnie ciężkie 2 tygodnie, praca po 13 godzin
Miłego...
SabinkaParka, Sabina, Bliska 77, Mala79, Dorka1979 lubią tę wiadomość
-
Iwone wrote:"Instrukcja obsługi" noworodka
Oto, co robić z dzidziusiem, żeby wilk (w tym przypadku dzidziuś) był syty i owca (czyli Ty) cała:
przytulać i nosić do woli (woli dzidziusia), czyli nawet non stop
karmić na żądanie, czyli nawet co 20 minut
przewijać tyle, ile razy karmić, czyli często
po karmieniu nosić do odbicia, ale nie popadać w obsesję, tzn. nie nosić dłużej niż karmić (mnie się to zdarzało...)
kłaść na plecach, boczku i brzuszku, oczywiście dzidziusia
przekładać główkę na różne strony (żeby się nie odkształciła), a gdy dzidziuś protestuje – używać kocyka lub poduszki jako podpórki
wyprowadzać na spacerek i kąpać, nawet mimo oporów dzidziusia – on to z czasem polubi
gdy śpi dzidziuś, również spać, w przeciwnym razie grozi utrata kontaktu z rzeczywistością.
Gdy doliczyć do tego (nieobowiązkowe, ale wierzcie mi, występujące):
nasłuchiwanie, czy oddycha,
poprawianie kocyka,
sprawdzanie, czy ma ciepłe rączki, stópki, karczek
oraz przyglądanie się i rozmyślanie, do kogo podobny i w ogóle jaki jest piękny,
to gwarantuję, że wasze dotychczasowe życie wyda wam się puste, szare i w ogóle jakieś takie... głupie.
Dzien dobryIwone, Parka, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
BISCA wrote:Fakt, uwielbiam ten jezyk i jestem bardzo dumna bo opanowalam na prfect
Najlepiej czuje sie jednak po polsku. Studia dodatkowo obrzydzily mi ten jezyk - do tego stopnia ze nawet Schmitta czytam dopiero wtedy jak sie ukaze po polsku.
Nie wspominajac o ich zalosnych przeklenstwach - czym jest takie 'putain' przy naszej 'kurwie'
Francuski to jezyk dyplomacji, czyli obludy.
Merci.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2014, 08:30
kapturnica, kkisia, Parka, Sabina, Bliska 77, Bursztyn, moremi, BISCA, Mega lubią tę wiadomość
-
Bryy laseczki
Sabbb jesio raz wielkie gratki dla Ciebie..Medal za wytrwałoiśc wysikałaś sobie sama..Teraz tylko trzymam w kciuki by wszystko ukladalo sie dobrze dalej..
Cmoki :*
Ja nie zbieram neistety i tez nie orientuje sie w tym co gdzie i jak kupickkisia, Parka, Sabina, Iwone, Bliska 77, Bursztyn lubią tę wiadomość
-
Dobrze. Nadrobilam forum, a teraz gratulacje dla Sabiny
Wspaniala wiadomosc!
Pochwale sie, ze od dzisiaj nie chodze do roboty
I cale szczescie, bo wczoraj caly dzien i cala noc mialam taka migrene, ze i tak nie dalabym rady.
Milego dnia laseczki!kkisia, Parka, Bozia3, Sabina, Reni, Bliska 77, Bursztyn, moremi, ania.g, Pusurek, BISCA, Mega, Mala79, Dorka1979 lubią tę wiadomość
-
Witam się z rańca
Sabinkakkisia, Parka, Sabina, Bliska 77 lubią tę wiadomość
01.2015 iuiinvicta Gdańska
10.2015 iuiArtemida Olsztyn
ivf Kwiecień punkcja 14.04.2016
kariotypy ok
mutacja MTHFR
ivf listopad Novum co ma być to będzie...transfer 18.11.2017 -
Dorka1979 wrote:a gdzie się kupuje takie magnesy? Bo może z moich okolic bym coś dorwała tylko nie wiem gdzie się udać bo ja to internetowa zakupowiczka i nie orientuje się jakie sklepy u nas są
iwcia77, Dorka1979 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
KaRa wrote:Tak
udało sie za pierwszym razem
stwierdziłam ze albo teraz albo nigdy i poszłam za ciosem hehe
Teraz oczywiście panikuje czy dam radę
Fajnie, fajnie, gratuluję bardzomalgos741, KaRa lubią tę wiadomość
-
Dzień dobry,
Sabina, ogromne gratulacje jeszcze razalez sie musisz cieszyc, dziewczyno
Podziwiam wszystkich zbieraczy za wytrwalosc, bo ja to mam slomiany zapał do takich rzeczy
Przez to jezdzenie weekendowe po Polsce nie mialam wypoczynkowego weekendu i czuje sie zwyczajnie zmeczona. Spac!
malgos741, Sabina, kkisia, Bliska 77, moremi, Mega lubią tę wiadomość
-
ALe wieści od poniedziałku !!!
Sabina - GRATULACJE - i dlaczego tak cicho i skromnie...
KaRa- kurcze podziwiam za odwagę i siły...ja jak widzę teraz bliźniaki malutkie na ulicy, albo dzieciaki z niewielką różnicą wieku - to w duchu mówię - a kysz a kysz....i trzy razy pluję za lewe ramię...
Sabina, KaRa, Bliska 77, Bursztyn, moremi, iwcia77, BISCA, Mega, Parka, Dorka1979 lubią tę wiadomość
-
Kurcze - szkoda, że wcześniej nie wiedziałam o tych Waszych magnesach - tyle ciekawych miejsc można było upamiętnić...no nic - wszystko przed nami...
Ja - podobnie jak niektóre koleżanki - zbieram pieniądze - jeśli ktoś chce - podam na priv nr konta..kkisia, Bursztyn, moremi, iwcia77, Mega, Dorka1979 lubią tę wiadomość
-
Simba wrote:Znajdz dla mnie rade, wuju
Dzien dobry
Instrukcja obsługi noworodka
Na początku jest to przerażenie w oczach i tekst: o Jezus Maria, jakie ono małe! Człowiek patrzy na swoje łapska rozmiaru XXL i rozmyśla, czy da się zmienić pieluchę bez uszkodzenia delikwentowi kręgosłupa, jak przebrać takie chuchro i w ogóle o co kaman z tym człowiekiem. Dużo wody upłynie, zanim przemówi po ludzku, jak więc zinterpretować odgłosy paszczowe, które wydaje? A wydaje najczęściej ryk. Jeśli mężczyźni są z Marsa, kobiety z Wenus (wersja alternatywna: kobiety ze Snickersa), to noworodki chyba z Plutona.
Jak człowiek musi, to sobie poradzi, jasna sprawa. Warto jednak obczaić noworodkowe ABC. Złośliwi mawiają, że obsługa noworodka jest nieco bardziej skomplikowana niż obsługa mężczyzny, ale bez przesady. Natura już zadbała, żeby ten level mógł zaliczyć każdy bez względu na kompetencje i płeć.
Podstawowym narzędziem komunikacji noworodka jest ryk. Trzeba powiedzieć, że z grubsza junior wyje z czterech głównych powodów:
jest głodny
jest mu mokro
coś go boli
jest porządnie wkurzony i/lub zmęczony
Najprostsza droga do sukcesu to interpretacja ryku dokładnie w takiej kolejności.
Procedura nr 1. Wyje – dajesz jeść – przestaje wyć – koniec procedury.
Procedura nr 2. Wyje – dajesz jeść – nie chce jeść lub zjadł i dalej wyje – sprawdzasz pieluchę – zmieniasz pieluchę – przestaje wyć – koniec procedury.
Procedury nr 3 i 4 są, jak łatwo można się domyślić, naturalnym rozwinięciem procedur 1 i 2. Czasami procedura nr 2 przybiera obraz nieco bardziej skomplikowany.
Procedura 2 (wersja druga). Wyje – dajesz jeść – nie chce jeść lub zjadł i dalej wyje – sprawdzasz pieluchę – zmieniasz pieluchę – ma sucho, ale wyje – karmisz, bo zgłodniał – znowu zmieniasz pieluchę – znowu karmisz – przestaje wyć – koniec procedury.
Procedura 2 może też występować w wersji dla zaawansowanych, np. w przypadku posiadaczy bliźniąt.
Procedura 2 (wersja hardcore). Wyje – dajesz jeść – bierzesz drugie, które wyje – też dajesz jeść – pierwsze nie wyje, drugie wyje – zmieniasz pieluchę pierwszemu – drugie nie wyje, wyje pierwsze – karmisz, bo zdążyło zgłodnieć – wyje pierwsze i drugie – jednemu i drugiemu zmieniasz pieluchę – pierwsze zasypia, drugie wyje – podkarmiasz, bo zgłodniało – drugie zasypia – koniec procedury.
To da się opanować, naprawdę. I to nawet w przypadku pojedynczego gracza.
Zaklinam, niech żywi nie tracą nadziei. Odgłosy wydawane przez nowego człowieka po pewnym czasie nauczysz się rozróżniać bez pudła, dzięki czemu od razu będziesz wiedział, czy pozostać przy procedurze nr 1, czy od razu przejść do procedury nr 4. To tak jak – nie przymierzając – z psem. Twój pies podchodzi do ciebie, spojrzy i od razu wiesz, że chce lać. A przecież jeszcze nic nie powiedział
Przy obsłudze noworodka warto też pamiętać o pewnych imponderabiliach (trudne słowo).
Noworodek na samym początku ma w głębokim poważaniu odwieczny podział na porę dnia i nocy. Oczekiwanie, że w nocy da pospać, jest podstawowym błędem.
Noworodek je nieregularnie, faza karmienia co dwie lub trzy godziny jest jeszcze przed tobą. Po prostu załóż, że najczęściej stosujesz procedury nr 1 i nr 2, to wiele ułatwia.
Noworodek bardzo szybko się męczy, bo ciężko mu ogarnąć ilość bodźców, która nagle zaczyna do niego docierać. Jego mózg sobie jeszcze z tym nie radzi. Dlatego inwazja krewnych i znajomych Królika, ciotek, babć, wujków, przyjaciółek, które jęczą nad łóżeczkiem, że o Jezu, jakie ono słodkie, nie jest dobrym pomysłem. Zaowocować bowiem może potężnym wkurwem u nieletniego. Na odwiedziny przyjdzie czas, a jeśli już się odbywają, to na krótko i stopniować dawki.
Jeśli nie wiesz, co robić, przystaw do piersi. To go rozładuje.
Każdy noworodek jest inny, dlatego od początku spotkasz się zapewne z komentarzami typu „ojej, a moje tak nie robiło!” czy też „u mojego nie do pomyślenia”, albo „co ty, moje spało po pięć godzin, jeśli twoje śpi godzinę, to coś jest nie tak”. Chcesz przeżyć – olewaj.
To nie takie trudne, dasz radę. No i pamiętaj, że prawdziwa jazda bez trzymanki zaczyna się w momencie, kiedy trzeba świecić przykładem. Nie świecisz i potem jest tak:
- W tym domu ma być porządek, pozbieraj z ziemi skarpetki!
- A ty nie zbierasz, tato!
Posiadanie dzieci jest fajneWiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2014, 08:51
Bozia3, kkisia, KaRa, Bliska 77, moremi, ania.g, iwcia77, Mega, Mala79 lubią tę wiadomość
-
jak przyzwyczaiłaś dziecko, że tylko firmówki się liczą to cierp
250-270 to ja rzadko dla siebie takie kupuję a gdzie gówniarzowi bez przesady w dupach się poprzewracało
p.s. witałam się?
dorbie wrote:Ale buty do chodzenia za 250-270, buty na zmiane do szkoły 180-200, no, fakt, że pampersów nie kupujękkisia, kapturnica, Bliska 77, Bursztyn, moremi, BISCA, Mega lubią tę wiadomość