35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
dobra, ja tera po porade do konsylium, wiec czytac uwaznie..
zwonilam do lekarza po lekarstwo na rzyganie, bo juz dluzej tego nie zniese, to przy okazji mi powiedzial, ze widzial wyniki moje testu PAPP-A. Oczywiscie nie mogl ich znalesc (to ten sam lekarz co Simby), ale mowil ze jest cos kolo 1:5000, wskazania do inwazyjnych prenatalnych sa od 1:250 czy od 1:300. No i git, taki wynik mnie urzadza, nie bede sie dziurawic jak nie trzeba.
Ale pytanie jest takie- czemu baby w necie podaja wyniki w liczbie trzech proporcji? ze osobno na te 3 wady, a ja mam tylko 1? he? jest jakis kombinowany na te 3 razem, czy mi pastuch 2 pozostalych wynikow nie podal?Mega, iwcia77, moremi, Simba, Sabina, Bliska 77, ania.g lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyPusurek wrote:Zupe. Tylko mi sie nie chce burakow trzec, ale widze, ze Moremi pisze, ze kroi tylko w slupki. To ja tez tak.
Moze już ugotowałas ale tu mam przepis, jest rewelacyjny tylko trzeba sciśle w tej kolejnosci wrzucać do garnka:
BARSZCZ UKRAIŃSKI
do 2-3 l wrzacej wody dodac:
szczypte tymianku
szczypte kurkumy
wolowine lub cielecine z koscia (wg uznania) lub lyzeczke masla
szczypte kminku
gotowac okolo 1,5 godz, potem dodac:
drobno pokrojona marchew
drobno pokrojona pietruszke
2-3 drobno pokrojone srednie buraki
1/2 kg pokrojonych ziemniakow
2 drobno pokrojone cebule
3 zgniecione zabki czosnku
cwiartke malej drobno pokrojonej kapusty bialej lub wloskiej
1/2 lyzeczki imbiru
- na czubku noza pieprzu cayenne
lyzeczke wegety ( niekoniecznie)
sol do smaku
tylko wiosna lub latem - filizanke namoczonej fasoli
szczypte bazylii (latem rowniez zielone czesci roslin)
gotowac okolo 1 godz (do miekkosci), potem:
podprawic woda z maka pszenna (2 lyzki- niekoniecznie)
dosmakowac sokiem z cytryny
szczypta majeranku
wyjac kosc, uzupelnic wrzatkiem, dodac
lyzeczke masla
pieprz (do smaku)
- sol (do smaku)
Pusurek, Simba, kapturnica lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Pusurek wrote:Zupe. Tylko mi sie nie chce burakow trzec, ale widze, ze Moremi pisze, ze kroi tylko w slupki. To ja tez tak.
Na wywarze mięsnym lub warzywnym robię. Wrzycam przekrojone na ćwirtki buraki i gotuję aż uzyskam kolor. Dolewam barszczu lub żurku. Zagotowuję. Potem dodaję śmietany. Na koniec okraszam podsmażoną cebulką lub boczkiem.
Na talerz nakładam potłuczone ziemniaki i zalewam barszczem.Pusurek, moremi, Bliska 77 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnypaszczakin wrote:dobra, ja tera po porade do konsylium, wiec czytac uwaznie..
zwonilam do lekarza po lekarstwo na rzyganie, bo juz dluzej tego nie zniese, to przy okazji mi powiedzial, ze widzial wyniki moje testu PAPP-A. Oczywiscie nie mogl ich znalesc (to ten sam lekarz co Simby), ale mowil ze jest cos kolo 1:5000, wskazania do inwazyjnych prenatalnych sa od 1:250 czy od 1:300. No i git, taki wynik mnie urzadza, nie bede sie dziurawic jak nie trzeba.
Ale pytanie jest takie- czemu baby w necie podaja wyniki w liczbie trzech proporcji? ze osobno na te 3 wady, a ja mam tylko 1? he? jest jakis kombinowany na te 3 razem, czy mi pastuch 2 pozostalych wynikow nie podal?