35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja tez mojego probuje z kazdej strony zeby sprobowal nie palic ale kurcze uparte to, codziennie mowi ze musi skonczyc no i mam nadzieje ze kiedys zaskoczy, nie moge sie doczekac bo nie cierpie calowac popielniczki ; (
Bursztyn wrote:Grosza,moj maz rzucil kiedy mu powiedzialam, ze smierdziWiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2013, 07:06
inessa, Bursztyn, polarmiś, Jolka76, promyk, megan8 lubią tę wiadomość
-
Doskonale Cie rozumie i ja tez nie gadam skad jestem z PL bo to dziura i wszsycy by wiedzieli jakby co.... swiat maly hahaha nie ma sprawy i bardzo rozumie, dlatego jestesmy Polarmisiami czy Pandami,hahah...
polarmiś wrote:Swiat jest b. maly a ja pisze tu o swoich intymnych sprawach i dlatego nie podaje gdzie jestem bo tam Polakow malo i bylabym rozpoznawalna. Mam nadzieje, ze nikogo tym nie uraze. Jesli tak to b.przepraszam.
inessa, polarmiś, megan8, promyk lubią tę wiadomość
-
Grosza pij duuuzo wody z cytrynka jeszce zanim zaczniesz alkohol albo trzepnij sobie jakiegos procha przecwbolowego i juz po bolu
Milego dnia zycze
grosza wrote:Słonecznego dnia kochane i optymizmu !!!
Ja mam dziś ciężki dzień od rana głowa mnie nawala ( choć wczoraj jeszcze nic nie piłam dopiero popołudniu z gośćmi mam zamiar) i nie wiem w co ręce włożyć bo moje chłopaki już mają zadania przydzieloneinessa, grosza lubią tę wiadomość
-
Cześć dziewczynki:)
U mnie dzisiaj przepiękna pogoda, gorąco, słonecznie, no normalnie plaża. A ja wstałam w jakimś dziwnym nastroju - coś mnie gardło boli, niedobrze mi (?!) - nie, nie, to nie to, co myślicie - to nie ciąża, bo zaczęliśmy się starać dopiero w tym cyklu, a on się dopiero zaczął - mam nadzieję, że to nie jakaś grypa żołądkowa... Jeszcze dodatkowo brzuch mnie pobolewa jak na @, no nie, zdecydowanie dzisiaj nie jest mój dzień.
Miłego i słonecznego dnia życzę!inessa, samira, grosza lubią tę wiadomość
-
Kolezanka mi podeslala w sumie dobre czytadlo dla mam i przyszlych mamus
Poglądy na wychowanie dzieci w Tybecie.
"1. Żadnej przemocy, poniżania i bicia. JEDYNY powód, dla którego bijesz lub poniżasz dziecko – bo nie może ci oddać.
2. Pierwszy okres – do 5 lat. Z dzieckiem należy się obchodzić „jak z królem”. Niczego nie zakazywać, można jedynie odwracać uwagę. Jeśli robi coś, co zagraża jego lub innych zdrowiu lub życiu – ostrzec głosem (dziecko powinno poznać jeden, stały dźwięk lub okrzyk zwiastujący niebezpieczeństwo), w ostateczności – powstrzymać przytrzymując. Dziecko znakomicie uczy się takiego języka, natomiast kompletnie nie rozumie w tej sytuacji znaczenia szarpnięć, klapsów, długich wywodów, krzyku, wyzwisk. W ciągu tego okresu dziecko jest bardzo ciekawe, aktywne, zainteresowane wszystkim, co dzieje się dookoła. Nie potrafi natomiast tworzyć skomplikowanych ciągów logicznych. Jeśli stłucze drogi wazon, to nie rozumie, że trzeba dużo pracować, by kupić taki wazon itp. Karę odbiera jako stłumienie jego naturalnej ciekawości z pozycji siły. Kara w tym wieku czy, że należy się podporządkować temu, kto jest silniejszy. Po co ci to?
3. Drugi okres – od 5 do 10 lat. Z dzieckiem należy się obchodzić „jak z podopiecznym”. Stawiać zadania i oczekiwać ich wykonania. W tym okresie rozwija się intelekt. Dziecko uczy się przewidywania reakcji innych ludzi na jego zachowanie. Uczy się budowania pozytywnych relacji i unikania negatywnych. W tym okresie najlepiej przyswaja wiedzę.
4. Trzeci okres – od 10 do 15 lat. Jak w tym okresie wychowywać dziecko? Jak je traktować? Jak równego sobie. Nie chodzi o „równe prawa” tylko o „równego sobie”, ponieważ i tak przecież masz większe doświadczenie. W tym czasie należy radzić się dziecka we wszystkich ważnych kwestiach, prowokować sytuacje do samodzielnego podejmowania decyzji, nagradzać samodzielność. Nie należy narzucać swojej woli, w ostateczności – naprowadzać na pożądane rozwiązane przez podpowiedzi, rady, dialog. Jeżeli coś ci się nie podoba, to połóż akcent na negatywnych konsekwencjach, unikając bezpośrednich zakazów (ale nie strasz tylko doradź). W tym okresie formuje się samodzielność i niezależność myślenia.
5. Ostatni okres zaczyna się od 15 lat. Traktuj dziecko z szacunkiem. Na wychowanie jest już za późno i możesz tylko zbierać plony swojego zaangażowania z poprzednich 15 lat.
Jakie mogą być konsekwencje?
Jeśli będziesz tłamsić dziecko do 5 lat, to zgasisz jego aktywność życiową, zainteresowanie życiem, intelekt. Nauczysz je bezmyślnego podporządkowania silniejszemu. Zrobisz z niego ofiarę różnych drani, stosujących przemoc.
Jeśli będziesz nadopiekuńczy dla dziecka po 5 roku życia, nauczysz je infantylizmu, postawy roszczeniowej i niechęci do pracy i rozwoju.
Jeśli będziesz traktował dziecko powyżej 10 roku życia nadal jak malucha, to nauczysz je niepewności, zależności od ludzi bardziej samodzielnych, którzy nie zawsze będą mogli poświęcić mu odpowiednio dużo uwagi.
Jeśli zabraknie szacunku po 15 roku życia, to dziecko ci tego nie wybaczy i odejdzie na zawsze przy pierwszej nadarzającej się okazji, często dokonując mało przemyślanych wyborów".Elle, inessa, Bursztyn, polarmiś, Jolka76, samira, promyk, grosza, megan8 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
polarmiś wrote:W takim razie w tym miesiacu wiele z nas robi sobie wakacje od staranek. Chyba to dobrze, ja juz tym wszystkim czuje sie zmeczona i taka przerwa na pewno sie przyda. W tym miesiacu tez sie nie staralam tzn, nie pilnowalam meza - poddawalam sie jego ochocie a nie owulce. W ogole to libido mam na poziomie zero.
Wiecie co, dziewczyny, powiem Wam, że to takie nastawianie się, że dzisiaj MUSI być przytulanko, bo owulacja, bo może, bo teraz, KONIECZNIE, jest naprawdę męczące. I to dopiero mój pierwszy cykl starań!! A jak niektóre dziewczyny muszą czekać bardzo długo... Pewnie tym bardziej to dla mnie deprymujące, że zawsze było kiedy się miało ochotę, a nie kiedy trzeba, jeszcze tym bardziej, że w pierwszą ciążę zaszłam od razu - tzw. "złoty strzał", ale wtedy byłam młodsza.. Powiem Wam, że gdyby nie świadomość, że czas mnie goni i nie działa na moją korzyść, to pewnie wyglądałoby inaczej. A tak... no cóż... Dlatego, Polarmiś - doskonale Cię rozumiem.
Blondynka - moje ogromne GRATULACJE!
P.S. Dziewczyny, jak wstawiacie emotikonki do wiadomości? Help:)inessa, Jolka76, promyk lubią tę wiadomość
-
polarmiś wrote:Ja tez mam popoludnie, siedze w jakis mallu co by mlody pogral sobie w game parku z kolegami. Potem pewnie naciagnie mnie na niezdrowy obiadek a potem spacer w upale - brrr. Czuje sie znudzona i zmeczona i chce do domu.
Ja mam też dzisiaj jakiś ciężki dzień, a taka piękna pogoda... Ech, życie
inessa, polarmiś lubią tę wiadomość
-
Panda wrote:Polarmis dzisiajj mamy temat zwariowane ciuchy z ciucholandu z obowiazkowym nakryciem glowy. My tak troche kulersko bedziemy wygladc jak hippsters. W sumie temet dosc obszerny cokolwiek ubierzez ot bedzie ok. W tamtym tygodniu bylismy na farmie i bylismy indianami super bylo
. U nas bardzo popularne sa przebierane impry i ludzie powaznie do tego podchodza, czasami sie nie rozpoznajemy od razu
fajnie ja tak lubie jest zabawa, cos sie dzieje...
A powiedz mi w jaki panstwie ty jestes ze masz 35 plus teraz ja juz tesknie za latem u nas dochodzilo w tym roku do 43 w sloncu to jest masakra...
Oooo - super brzmiPanda, a w jakim państwie mieszkasz, jeśli to nie tajemnica, bo te przebierane imprezy zabrzmiały intrygująco - no i 42 stopnie też
inessa, polarmiś lubią tę wiadomość
-
Elle wrote:Oooo - super brzmi
Panda, a w jakim państwie mieszkasz, jeśli to nie tajemnica, bo te przebierane imprezy zabrzmiały intrygująco - no i 42 stopnie też
Aaaa, Panda - dopiero teraz doczytałam, że nie chcesz podawać miejsca - przepraszam, nie było pytaniainessa, Panda lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyWitajcie w nowym dniu
dobrego odpoczynku kochane
Blondynko wielkie gratulacje dbaj bardzo o Was i informuj nas co słychać u Was
Elle np zwykły uśmiech wstawiasz : a potem ) tylko wszystko przysobie najedź strzałką na emotikon a wyświetli symbole i bedziesz wiedzieć jak
U nas słoneczko i od rana ciepło noc była bardzo ciepła jak na te ostatnie dziwne pogody bo aż 16 stopni a teraz jest 23 i rośnie
Buziaki dla każdejElle, Panda, iza37, Bursztyn lubią tę wiadomość
-
Elle ja w Australii jestem, wejdz sobie na drugi watek tam masz wyswietlone skad sa dziewczyny, ja tylko nie mowie miejscowosci w Pl
z przyczyn o ktorych Polarmis wspominal
Elle wrote:Aaaa, Panda - dopiero teraz doczytałam, że nie chcesz podawać miejsca - przepraszam, nie było pytaniaWiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2013, 08:03
Elle, inessa lubią tę wiadomość
-
Panda wrote:Elle ja w Australii jestem, wejdz sobie na drugi watek tam masz wyswietlone skad sa dziewczyny, ja tylko nie mowie miejscowosci w Pl
z przyczyn o ktorych Polarmis wspominal
Rozumiem! Dzięki za odpowiedź :)No widzisz, jaka jestem zakręcona?inessa lubi tę wiadomość
-
Inesska wstala spogladalam na Towj wykresik i bardzo ladnie wyglada
dzieki za wskazowki o aniolku zaraz sobie tam wejde i cos przykleje do swojego wykresiku hahah....wczoraj zerkalam i jest tego troche tutj tez powinni miec taki wybor, moze zrobia kiedys jakies szmery bajery.
Milego dnia
inessa wrote:Witajcie w nowym dniudobrego odpoczynku kochane
Blondynko wielkie gratulacje dbaj bardzo o Was i informuj nas co słychać u Was
Elle np zwykły uśmiech wstawiasz : a potem ) tylko wszystko przysobie najedź strzałką na emotikon a wyświetli symbole i bedziesz wiedzieć jak
U nas słoneczko i od rana ciepło noc była bardzo ciepła jak na te ostatnie dziwne pogody bo aż 16 stopni a teraz jest 23 i rośnie
Buziaki dla każdejinessa lubi tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny
Życzę dużo słońca, tego w pogodzie i tego w życiu
Mój cykl się skrócił w porównaniu do poprzedniego o 4 dni, a co za tym idzie @ też była krótsza o 2 dni w porównaniu do wszystkich moich @. Ciągle jakieś zmiany, a człowiek w tym wszystkim głupieje. @ była też mniej obfita niż te dwie po poronieniu. Może to znak, że wszystko wraca do równowagi.
Blondynko, gratuluję
Reni, życzę miłych wrażeń w gina
Inessa, a czemu nie chcesz np. takiego pięciolatka? Powiem Ci, że moi znajomi, którzy starali się o adopcję, poznali trochę działanie tego "półświatka". Tak szczerze, to działa to wszystko jak czarny rynek. Dzieci dostają Ci co sobie załatwią. Brzmi to strasznie, ale to prawda. Nie obowiązują wtedy żadne kolejki. A co najgorsze w tym wszystkim to taki rynek działa w tych adopcjach katolickich. Pewnie nie we wszystkich, ale włos się jeżył na głowie jak mi opowiadali.inessa, Bursztyn, polarmiś, samira, grosza lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMusimy im coś zaproponować tzn ovu
Panda dziękuje
około południa ide do koleżanki której od nowego tygodnia bede troszke pomagać tzn bede się opiekować jej córeczką ma 7 miesiecybo ona musiała wrócić już do pracy.
Panda, caffe, megan8 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyCaffe wiesz już trudniej takim starszym dzieckiem z adopcji się zająć one są z takim bagażem doświadczeń,że nawet te maluchy już je mają widzę po przyjaciołach dostali rocznego synka i jest im trudno chodza po lekarzach cały czas i różne rehabilitacje mimo,że dziecko nie jest upośledzone ale zaniedbane. Wiem,że starsze też z miłością przyjmę ale ja bardziej się martwie tym,że niewiadomo kiedy je dostaniemy a nie samym wiekiem dziecka
A z adopcją wiem masz racje to jak czarny rynek a my z mężem jesteśmy za uczciwy i prawdomówni i tak wyszło jak wyszło.
Caffe a już miałam pisać co się u Ciebie dzieje bo dawno sie nie odzywałaś?
Zresztą jest tu pare dziewczyn, które dawno się nie odzywają i się martwie
caffe, Panda, Bursztyn, samira, grosza, megan8 lubią tę wiadomość
-
Inesska to wszystko w ramach praktyki
Jejku bardzo bym chciala zebysmy tak jedna po drugiej po prostu powpadaly jak leci....i zrobimy wtedy ogromne "baby shower" tego chyba nie ma w Polsce jakos przed rozwiazaniem robi sie imrezke zwykle tylko dla kobiet..... koleznaki przychodza, ploteczki, jedoznko prezenty te sprawy i zycza dobrego porodu, taka odprawka dla przyszlej mamy, bardzo fajna sprawa....
inessa wrote:Musimy im coś zaproponować tzn ovu
Panda dziękuje
około południa ide do koleżanki której od nowego tygodnia bede troszke pomagać tzn bede się opiekować jej córeczką ma 7 miesiecybo ona musiała wrócić już do pracy.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2013, 08:21
inessa, Bursztyn, polarmiś, grosza lubią tę wiadomość