35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
Mega wrote:Lucky
rob badania i zaglądaj tu częściej
Ja w czwartek tez idę do gina podejrzeć co tam rośnie, czy rośnie i pękano i po skierowanie na laparo....
Elfik ja czytam o zarciu to tez sie robie glodna, a apetyt mi rośnie przed @ dopieromoremi, Mega, kkisia lubią tę wiadomość
01.2015 iuiinvicta Gdańska
10.2015 iuiArtemida Olsztyn
ivf Kwiecień punkcja 14.04.2016
kariotypy ok
mutacja MTHFR
ivf listopad Novum co ma być to będzie...transfer 18.11.2017 -
Pusurek wrote:Glodna jestem! A u nas dzis pizza chyba. Jutro schabowe, bo chlop juz o nie od miesiaca prosi. I zrobie jeszcze galaretke z kurczaka, bo za mna z kolei chodzi.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2014, 16:31
-
moremi wrote:Ja w następnym cyklu. Czy ktoś mi coś powie o tych gonadotropinach? Z czym to się je i dlaczego tak drogo?
-
Elfik wrote:Kap, przeleciałam wtedy wątek o thermomixie, ale teraz mnie wzięło - bo chciałam coś do krojenia warzyw tarcia ziemniaków, wygląda, że on to ma...
przede wszystkim ma to być łatwe do mycia
nie pamiętam co dziewczyny pisały, warto?
Kupa kasy, ale może bym się skusiła, w prezentacji na tubie, to, jak mówił Wiech - krawaty wiąże i usuwa ciąże...wyglądał jak wszystko mający..iwcia77 lubi tę wiadomość
-
Mega wrote:Ja sie nie znam ale tez chetnie poslucham/poczytam
https://dzidziusiowo.pl/planujemy-ciaze/nieplodnosc/798-stymulacja-owulacji
I muszę przyznać, że chcę. Niestety ten cykl już na straty, kolejny ma być bez leków, więc dopiero pod koniec roku wypada.-Jack, jestem w ciąży!
-Nie przypominam sobie, żebyśmy...
-Byłeś pijany!
-Aż tak - nigdy! -
moremi wrote:Ja w następnym cyklu. Czy ktoś mi coś powie o tych gonadotropinach? Z czym to się je i dlaczego tak drogo?
moremi, malgos741 lubią tę wiadomość
-
moremi wrote:Znalazłam to
https://dzidziusiowo.pl/planujemy-ciaze/nieplodnosc/798-stymulacja-owulacji
I muszę przyznać, że chcę. Niestety ten cykl już na straty, kolejny ma być bez leków, więc dopiero pod koniec roku wypada. -
kapturnica wrote:Gonadotropiny kochana powodują wzrost przewaznie jednego a nie wielu pecholi jak bywa najczesciej przy clo.I sa male szanse na przestymulowanie pacjentki...Poza tym nie wpl na endo wiec nie uposledzaja go.Niestety jak wszystko co dobre lek ten nie jest refundowany , stad jego dosc wysoka cena. Zarazci znajde fajny filmik na you tube jak gostek tlumaczy roznice i dzialanie clo i gonadotropin jesli ejstes chetna
caffe, dorbie lubią tę wiadomość
-Jack, jestem w ciąży!
-Byłeś pijany!
-Aż tak - nigdy! -
Lucky wrote:witam się popołudniowo
bałam się że mnie pogonicie jako tę małorobiącą w temacie,ale widzę że nie jest źleczuję że mam pozwolenie by czuć się tu nadal jak u siebie
Cafe ja jestem ciekawa co i jak, bo nie jestem na bieżąco
sprzątam od dwóch dni piwnicę, taka pokuta chyba albo ofiara za którą oczekuję brzemiennej w skutki nagrody
strasznie tu smakowicie ostatnio
muszę skoczyć do wątku przepisowego bo nie nadążam z notowaniem tu
mam nadzieję że wrzucacie wszystko, co???
no i mam skierowanie na powtórkę wszystkich badań w cyklu, więc pewnie się uśmiechnę do Polarka kochanego w celu bezpłatnej interpretacji
Gretka, pochwal się do jakiej gin chodzisz, podobno to czarodziejka, moze powinnam zmienić tych facetów konowałów na babkę? i będzie sukces! co?
Elfik wzmożony apetyt może być symptomem wszystkiego: owulacji, ciąży i tasiemca - na wszelki wypadek siądź nad miską z ciepłym mlekiem
taki żart oczywiscie
pozdrawiam sobotnioi to ginekolog r.m.
no przepisowo tu dzisiaj- ja tez przegladalam przepis i kto zamierza startowac z piernikiem wg przepisu caffe
ja tez cos tam wrzuce niedlugo- tylko jak bede robic to musze odmierzyc,zeby przepis mial rece i nogi- bo ja z tych co "na oko"
caffe, moremi, iwcia77, Lucky, kkisia lubią tę wiadomość
gretka -
moremi wrote:W tym artykule, który wkleiłam wyżej, jest napisane, że przy gonadotropinach szanse na ciążę są wieksze niż przy clo. Ciąża mnoga zdarza się u 12-18% pacjentek, a trojacza u 2%.
edit--no czytam na tym dzidziusiowymm..Wczesniej gdzie czytalam o gonagotropinach jednak pisalo ,ze jest mniejsza szansa przestymulowania, poronien itd..Ale moze artykul ma lepsze inf niz gosciuz tej kliniki..Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2014, 16:51
-
gretka wrote:hm no nie wiem czy czarodziej lekarz- bo bylam raz- co prawda rozpoczynam 2 cykl ale i tak postep bo za 1 razem trafna diagnoza- tak ze postep jest
i to ginekolog r.m.
no przepisowo tu dzisiaj- ja tez przegladalam przepis i kto zamierza startowac z piernikiem wg przepisu caffe
ja tez cos tam wrzuce niedlugo- tylko jak bede robic to musze odmierzyc,zeby przepis mial rece i nogi- bo ja z tych co "na oko"Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2014, 16:48
-
Pusurek wrote:No juz sie odsrozyl.
On dobry czlowiek jest, ale jak mu cos w glowie utknie i zafocha, to bedzie fochal. Zapomni juz dlaczego, ale dalej bedzie fochal. Wkurzajace przyznam, ale co zrobisz? Nic nie zrobisz...
oj to dobrze, bo szkoda by bylo weekenduPusurek lubi tę wiadomość
gretka -
w ogóle to też bym coś dobrego zjadła, ale nie wiem co
Kupiłam produkty na smalczyk, ale mi się robić nie chce
Od wczoraj mnie choróbsko atakuje i walczę. Obym się nie rozchorowała ze względu na małego po pierwsze, a po drugie za tydzień wracam do pracy...Mega, iwcia77, kkisia lubią tę wiadomość
-
o gonadotropinach :
jednym z leków jest
s:
GONAL-f jest lekiem zawierającym substancję czynną folitropinę alfa. Preparat jest dostępny w postaci roztworu do wstrzykiwań w napełnianych fabrycznie wstrzykiwaczach oraz w postaci proszku i rozpuszczalnika, z których przygotowuje się roztwór do wstrzykiwań.
Preparat GONAL F stosuje się w leczeniu:
dorosłych kobiet (w wieku od 18 lat), które nie wytwarzają komórek jajowych i u których nie występuje odpowiedź na leczenie cytrynianem klomifenu (inny lek, który stymuluje jajniki do wytwarzania komórek jajowych);
dorosłych kobiet leczonych z zastosowaniem technik wspomaganej reprodukcji (leczenie bezpłodności), takich jak zapłodnienie in vitro. Preparat GONAL-f podaje się w celu stymulacji jajników do uwolnienia więcej niż jednej komórki jajowej na raz;
dorosłych kobiet z ciężkim niedoborem (niskim poziomem) hormonu luteinizującego (LH) i hormonu folikulotropowego (FSH). Preparat GONAL-f podaje się równocześnie z lekiem zawierającym LH w celu stymulacji dojrzewania komórek jajowych w jajnikach;
dorosłych mężczyzn z hipogonadyzmem hipogonadotropowym (rzadką chorobą związaną z niedoborem hormonów). Preparat GONAL-f stosuje się w połączeniu z ludzką gonadotropiną kosmówkową (hCG) do stymulacji produkcji nasienia.
ja biorę od tego cyklu : clo i menupar to o menuparze:
Menopur
Substancją czynną leku Menopur jest menotropina (ludzka gonadotropina menopauzalna, hMG) o działaniu folikulotropowym i lutenizującym. U kobiet pobudza wzrost i dojrzewanie pęcherzyków Graafa oraz nasila syntezę estradiolu. U mężczyzn stymuluje proces spermatogenezy.
Wskazania
Leczenie niepłodności u kobiet z hipo i normogonadotropową niewydolnością jajników w celu pobudzenia wzrostu pęcherzyka Graafa.
Do kontrolowanej hiperstymulacji jajników w celu pobudzenia wzrostu pęcherzyków Graafa w ramach techniki rozrodu wspomaganego (ART) (np. zapłodnienie pozaustrojowe/ przeniesienie zarodka do macicy IVF/ET, przeniesienie gamety do jajowodu GIFT, wsktrzyknięcie plemnika do cytoplazmy komórki jajowej ICSI)
do leczenia niepłodności u mężczyzn z hipo i normogonadotropową niewydolnością gonad w połączeniu z gonadotropiną kosmówkową (hCG) w celu pobudzenia spermatogenezy
jest jeszcze :
Puregon roztwór do wstrzykiwań zawiera hormon znany jako hormon folikulotropowy (FSH). FSH należy do grupy gonadotropin, które odgrywają istotną rolę w płodności ludzi oraz w procesach reprodukcji. FSH jest konieczny w organizmie kobiety do wzrostu i rozwoju pęcherzyków w jajnikach. Pęcherzyki zawierają komórki jajowe. U mężczyzn, FSH konieczny jest do produkcji nasienia.
Lek Puregon znajduje zastosowanie w leczeniu niepłodności w poniższych sytuacjach:
U kobiet, u których niezachodzi owulacja. Puregon można stosować w celu wywołania owulacji u kobiet, które nie zareagowały na leczenie cytrynianem klomifenu
U kobiet biorących udział w programach wspomaganego rozrodu, właczając zapłodnienie in vitro, oraz inne metody, lek Puregon może być stosowany w celu wywołania rozwoju licznych pęcherzyków.
U mężczyzn, niepłodnych z powodu niedoboru hormonów, Puregon może być stosowany do stymulacji wytwarzania nasienia.
a wszystkie leki i opis możesz znaleść :
http://www.aptekapodgryfem.pl/category/kategoria-produktu/leki-na-recepte/leczenie-nieplodnosci-leki-ginekologiczne-i-antykoncepcy01.2015 iuiinvicta Gdańska
10.2015 iuiArtemida Olsztyn
ivf Kwiecień punkcja 14.04.2016
kariotypy ok
mutacja MTHFR
ivf listopad Novum co ma być to będzie...transfer 18.11.2017 -
nie wiem czy wrzucałam na wątek kulinarny, ale tu o tym pisałam kiedyś. Bozia zna ten wytwór. Chodzi o syrniki. Bardzo szybko się je robi, jak ktoś ma ochotę to niech to pichci. Ja robię z podwójnej porcji. Mimo, że brak w przpisie cukru, to ja go dodaję, wtedy można je jeśc bez dodatków.
http://durszlak.pl/przepis/syrniki?c=tag&t=syrnikimoremi, Simba, Bozia3, kkisia lubią tę wiadomość
-
caffe wrote:nie wiem czy wrzucałam na wątek kulinarny, ale tu o tym pisałam kiedyś. Bozia zna ten wytwór. Chodzi o syrniki. Bardzo szybko się je robi, jak ktoś ma ochotę to niech to pichci. Ja robię z podwójnej porcji. Mimo, że brak w przpisie cukru, to ja go dodaję, wtedy można je jeśc bez dodatków.
http://durszlak.pl/przepis/syrniki?c=tag&t=syrniki
Kolega, którego babcia pochodzi ze Lwowa smażyl na Zawiszy Czarnym serniczki we frytkownicy, tylko były mniejsze. Też dodawał cukier.
Chyba chora jestem. Sprzątam mieszkanie, pakuję w końcu letnie ciuchy, a zaraz będę robiła bułeczki z jabłkami i cynamonemWiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2014, 17:59
caffe, Mega, kapturnica, malgos741, paszczakin, Simba, iwcia77, kkisia lubią tę wiadomość
-Jack, jestem w ciąży!
-Byłeś pijany!
-Aż tak - nigdy!