35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
znalazlam cos takiego:
Interpretacja:
2-5 dc wynik <75 pg/ml - niższy poziomjest lepszy do stymulacji, podwyższona wartość może świadczyć o obecności torbieli lub obniżającej się rezerwie jajnikowej
Tak sie zdenerwowalam, ze czytam bez zrozumienia:-(Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2015, 15:35
Zofia8
-
Zofia8 wrote:O czym to swiadczy???
Nadalsa szanse na naturalna ciąże ale jest ona bardziej problematyczna do uzyskania..Nie jest moim konikiem poziom estradiolu bo u mnie byl zawsze git..Ale najlepiej jakbys zrobila badanie AMH ktore jasno pokaze co jest,.,
Jeszcze jedno pytanie czy mialas robione kiedykolwiek usg w 1szej fazie cyklu zaraz po miesiaczce??Bo obraz usg tez daje duzo wiadomosci na temat rezerwy.Czy widac wzrastajace pecherzyki i jest ich conajmniej kilka...Jesli jest ich raptem jeden , dwa lub trzy to oznacza wyczerpujacy sie zasob jajców..
Aasiula, moremi lubią tę wiadomość
-
Zofia8 wrote:Zwariuje:
niski estradiol, FSH: 18.07. To jak to ze mna jest??? Jak z ta moja rezerwa ??? -
fsh , lh , estradiol to hormony przysadki
Miedzy hormonami przysadki, a hormonami wydzielanymi przez inne gruczoły dokrewne istnieje zależność, którą najprościej można określić, jako sprzężenie zwrotne ujemne. Szczególne znaczenie ma to, że hormon przysadkowy - folikulostymulina (FSH) pobudza jajnik do wytwarzania estrogenów, a wysoki poziom estrogenów hamuje wytwarzanie w przysadce folikulostymuliny. Jeżeli więc u kobiety współistnieje wysoki poziom FSH i niski estrogenów, to oznacza, że niedomoga jajnika jest tak ciężka, że nie reaguje on na pobudzenie ze strony przysadki. Na szczęście takie zaburzenia są rzadkością. Fizjiologicznie taka sytuację spotykamy w okresie klimakterium, kiedy czynność jajnika wygasła. Jeżeli zaś poziom folikulostymuliny jest niski, to oznacza, że podając odpowiednie leki (np. właśnie gonadotropiny) można uzyskać poprawę czynności jajnika.
rozumiesz zaleznosc fsh i estradiolu??moremi, gretka, Sabina lubią tę wiadomość
-
ComeToMeBaby wrote:wczoraj dopiero do mnie paczka dotarła wieczorem... co we windzie akcja była z rozpakowywaniem koperty
mój wykres? a proszę bardzo:
przy czym u mnie płodne na zielono się świecą od jutra, 14go do 18go.
poprzednio np. ovu mi wyznaczało ovulejszyn na podstawie temp w okolicach 13 dnia a potem przenosiło na 15go. takie jaja -
no- tak w okolicach 28.
Bo wiesz Kapta... ja to mam dla przyjaciółek.... Już dawno chciałam Cię zaprosić.. Ale się fstydziłam... No to jest okazja...Będziesz przyjaciółkom?
hehehe- wysyłam zaproszenie.kapturnica, Aasiula, kkisia, moremi, Mega, Arwena, Sabina lubią tę wiadomość
-
ComeToMeBaby wrote:p.s. mam jeszcze takie dwa małe marzenia przyjaciółkowe
taką jakąś więź czuję. bo bez więzi to się nie da.
to wysyłam w sekreciei zobaczymy.
Aasiula, ComeToMeBaby, kkisia, moremi, kapturnica, Bozia3, Mega, ania.g, inessa, gosia7122, Sabina lubią tę wiadomość
-
hahaha może być
no- już rozesłane. kto nie ma- proszę się nie martwić/ cieszyć- jeszcze nie czuję więzi.
aaaale jak poczuuuuję....hehehee
kkisia, moremi, Aasiula, kapturnica, Mega, gosia7122, Arwena lubią tę wiadomość
-
to coście tam uradziły w związku z moimi ovulacjami, hmm?
wiem, coś nie po drodze mi było ostatnio sprawdzać szyjkę.
ale hit tego cyklu to piękny śluz. to chyba sprawka siemienia, bo zawsze była lipa. a właśnie- czekam na obiecaną przesyłkę z wiesiołkiemposzła już?
Aasiula, Sabina lubią tę wiadomość
-
ComeToMeBaby wrote:to coście tam uradziły w związku z moimi ovulacjami, hmm?
wiem, coś nie po drodze mi było ostatnio sprawdzać szyjkę.
ale hit tego cyklu to piękny śluz. to chyba sprawka siemienia, bo zawsze była lipa. a właśnie- czekam na obiecaną przesyłkę z wiesiołkiemposzła już?
I ściemniasz - poprzedni cykl był 25dniowy z owulacją w 12, albo 13. Nie sugeruj się wyznacznikami ovu. Siadaj i licz długości poprzednich cykli.
Kapta, ona jeszcze niekumata, a Ty ją o takie rzeczy pytaszkapturnica, kkisia, Sabina lubią tę wiadomość
-Jack, jestem w ciąży!
-Nie przypominam sobie, żebyśmy...
-Byłeś pijany!
-Aż tak - nigdy!