35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
witam dziewczynki
Asiula najlepszego, spełnienia marzeńSabina, Mega, Aasiula, kkisia lubią tę wiadomość
01.2015 iuiinvicta Gdańska
10.2015 iuiArtemida Olsztyn
ivf Kwiecień punkcja 14.04.2016
kariotypy ok
mutacja MTHFR
ivf listopad Novum co ma być to będzie...transfer 18.11.2017 -
nick nieaktualny
-
Dobry poniedzialek (?)
Nadrabiam od 3 stron wstecz tylko, wiec nie wiem co sie dzialo, ciaze sa jakies?
Asiuula, urodziny? zatem spelnienia marzenia ciazowego i innych- malo oryginalnie ale jaka radosc bylaby, nie?
Jestem zmeczona, mam stres wyprowadzkowy, wszedzie kartony, zaczyna do mnie docierac ze za chwile bedzie jeszcze wiekszy, oraz to ze naprawde w tej nowej chalupie nie ma NIC. Bratanek wciaz w szpitalu- podobno jakis paciorkowiec, a Leon nadal ma gila i leki chyba nie dzialaja, trza' bedzie wrocic do weta.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2015, 09:58
Mega, Sabina, Arwena, Reni, macduska, Aasiula, Parka, kkisia, Bozia3, Mala79, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
Witam sie i ja.
Asiula wszystkiego najlepszego
Reni - dobrze ze z malym lepiej i zeby bylo dobrze na 100 procent.
Brursztyn- powodzenia i sily w przeprowdzce!
PrEczytalam tylko aktualna strone i nie wiem co u innych. Pozdrawiam.
Sabina, Bursztyn, Reni, Aasiula, Parka, kkisia lubią tę wiadomość
-
Krakonka wrote:Zazdroszczę
Ja się wybieram za kilkanaście lat do Mongolii, koleją Transsyberyjską.
Straszne:-( stepp, step, step. Troche tabunow koni i wielbladow, step, step a potem Ulanbator.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2015, 10:07
Sabina, Bursztyn, Zofia8, kkisia lubią tę wiadomość
-
To ja tez zaczne od najwaznieszego- Asiula- spelnienia marzen!
Do tego zdrowego chuopa i nowego dziecia
i dzien dobry w ten najbardziej nieprzyzwoity dzien tygodnia...moremi, Sabina, Aasiula, kkisia, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
u nas sniegu na szczescie nie ma, w piatek ma byc 11 stopni, chyba pojde wypartywac krokusow..
i prasowka dziesiejsza:
http://wyborcza.pl/1,75477,17368231,Poradnik_Panstwa_Islamskiego_dla_kobiet__Wyjsc_za.html
dla tych co nie moga czytac wyborczej, bo komp blokuje:
Kobiety nie muszą już odsłaniać twarzy, powrócił szacunek dla ich ciał, a ze sklepów zniknęły nieprzyzwoite ubrania - chwalą się w poradniku dla kobiet mieszkanki Państwa Islamskiego
Poradnik według propagandy radykałów z islamskiego kalifatu stworzonego w ubiegłym roku w Syrii i w Iraku, miały przygotować kobiety z damskiej bojówki zwanej Al-Chansa. Na 27 stronach nazwanych "Manifestem na temat kobiet", opatrzonych zdjęciami i starannie podzielonych na rozdziały, doradzają kobietom, jak powinna postępować idealna mieszkanka Państwa Islamskiego.
Poradnik ukazał się po arabsku na jednym z forów przeznaczonych dla dżihadystów. Został przetłumaczony na angielski przez Quilliam Foundation - londyński think tank ds. walki z ekstremizmem.
Gwiazda religii powraca
Autorki we wstępie podkreślają, że to nie oficjalny, zatwierdzony przez władze Państwa Islamskiego dokument, ale raczej luźny poradnik, który pozwoli mieszkankom kalifatu zrozumieć "rolę muzułmańskiej kobiety i najbardziej pożądany dla niej styl życia". Nieobeznanym z tematem ma też przedstawić "uświęconą egzystencję kobiet w Państwie Islamskim".
Zaczyna się radośnie.
"Wraz z odrodzeniem kalifatu, gwiazda prawdziwej religii powraca. Kończy się era zachodnich wpływów na nasze życie społeczne, naszą edukację, gospodarkę, przemysł i medycynę" - cieszą się autorki.
"Po stworzeniu kalifatu, zasłona i czystość wróciły do kraju. Dziś kobiety mogą podróżować, nie musząc pokazywać nikomu twarzy. Powrócił szacunek dla ich ciał, nie są już upokarzane. Ze sklepów zniknęły nieprzyzwoite ubrania i skandaliczne zdjęcia. Muzułmanie zostali oczyszczeni".
Autorki chwalą się też, że w Państwie Islamskim panuje idealna praworządność i bezpieczeństwo. "Jak wykryli badacze, poziom korupcji w kalifacie wynosi zero".
Za zasłoną zawsze lepiej
Dalej następuje garść praktycznych kobiecych porad.
Dziewczyna, która skończy 16-17 lat, powinna zdecydowanie być już mężatką. Przy czym to wiek ostateczny - poważnie o zamążpójściu może już myśleć jako dziewięciolatka. Wychodzenie z domu, zdobywanie wykształcenia i praca zawodowa to prosta droga do moralnego upadku. Najlepiej, gdyby kobieta "przebywała za zamkniętymi drzwiami domu, z mężem i dziećmi i wychodziła tylko w wyjątkowych okolicznościach". Autorki przewidziały, o jakie wyjątki może chodzić. Otóż kobieta może opuszczać dom tylko wtedy, gdy z braku mężczyzn musi zbrojnie walczyć na ścieżce Allaha albo jeśli chce studiować sprawy religii. Także lekarki i nauczycielki mogą wychodzić do pracy, jednak tylko wtedy, gdy "będą się ściśle trzymały wytycznych szariatu".
Jednak wychodzenie to zło konieczne: "Zawsze jest lepiej, jeśli kobieta pozostanie ukryta i zasłonięta, to dzięki zasłonie zachowuje dystans do społeczeństwa" - czytamy w poradniku.
Kobiecie wystarczą podstawy
Na mieszkankę kalifatu czyhają jednak niebezpieczne pokusy - powinna wystrzegać się sklepów z "modą" i salonów piękności, określonych w poradniku jako "dzieło szatana".
Nie brak słów krytyki, wobec nieposłusznych: "Wiele naszych dziewcząt zatraciło się w świeckim społeczeństwie. Studiują przedmioty niezwiązane z religią, czyli bezużyteczne. Tracą na to lata, zamiast wyjść za mąż".
Poradnik dzieli życie kobiety na kilka etapów.
"W wieku od 7 do 9 lat należy przyswoić sobie trzy lekcje: podstaw prawa muzułmańskiego, religii, arabskiego (pisanego i czytanego) i nauki (matematyki i nauk przyrodniczych). W wieku od 10 do 12 lat, przychodzi czas na więcej studiów religijnych, głównie dotyczących kobiet, małżeństwa i rozwodu. W tym czasie należy też nauczyć się szycia, robienia na drutach i gotowania. Od 13 do 15 roku życia należy studiować szczegóły szariatu, historię islamu i życia Proroka, a także nauczyć się jak najwięcej o wychowaniu dzieci. Na tym etapie można już mniej skupiać się na nauce innych przedmiotów, bo kobiecie wystarczą ich podstawy".
Zepsute mieszkanki Zachodu
Autorki nie mają wątpliwości - im wcześniejsze zamążpójście, tym lepiej dla mieszkanki kalifatu.
"Zgodnie z prawem dziewczyna może wyjść za mąż w wieku dziewięciu lat. Najczystsze dziewczęta będą już mężatkami w wieku 16-17 lat, kiedy są wciąż młode i aktywne. Mężowie w tych chwalebnych czasach, nie powinni mieć więcej niż 20 lat".
W poradniku nie zabrakło miejsca na słowa krytyki pod adresem mieszkanek Zachodu.
"Kobiety chodzą tam do pracy, która sprawia, że stają się zepsute, a zamiast głębokiej religii, przesiąkają tandetnymi wierzeniami" - przekonują autorki, dodając, że niewierni przegrali w chwili, w której "uwolnili" swoje kobiety z domów.
Dokument zawiera porady nie tylko dla kobiet. Idealne muzułmańskie społeczeństwo nie powinno - zdaniem autorek - skupiać się na "odkrywaniu sekretów natury i sięganiu szczytów architektonicznego wyrafinowania". Zamiast tego powinno skoncentrować się na wdrażaniu szariatu i rozprzestrzenianiu islamu.kapturnica, moremi, Mega, kkisia, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
Krakonka wrote:Znaczy że umywalki, kuchni? Masz gołe ściany?
jest tylko umywalka
no i kibel
przepraszam, jest jeszcze kuchenka rocznik 1955 (sprzedam, ponoc vintage jest w cenie)Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2015, 10:16
malgos741, kapturnica, Aasiula, Mega, kkisia, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
U nas tez znow cos snieżyc zaczęlo Tak jakby wczoraj mało napierdoliło sniegu
Nie znosze zimy.Niech mówi kto co chce ale jak nawali powyzej kół to normalnie męka jazda samochodem..A zarządców dróg jak zwykle zima zaskoczyła
W dodatku po 2dniach lajtowych mdłości poczwórnie daja sie we znaki..Ilez można z miską między nogami siedziec .Nie ma szans zrobić cokolwiek bo jak tylko sie ruszę to szarpie jak reksio szynke..
Jak tu obiad rpzygotować ? Młody bedzie chyba musiał dzis zupke chinską wtranżolic bo nie ejstem w stanie nic zrobić.Wieczorem wizyta u ginekologa mam tylko nadzieje ,że do tego czasu przejdzie bo jak tu funkcjonowac .moremi, Sabina, Aasiula, macduska, Bliska 77, kkisia, ComeToMeBaby, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyBiedna Kapcia
masz co chciałaś! Wcale Ci nie współczuję
niedługo minie
U mnie też sypie, ale drogi galante odświeżone, nawet moja malutka boczną drozke na wsi pług odwalil i popiaskowalsprawują się nam władze
kapturnica, Bliska 77, moremi, kkisia, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
Sabina wrote:Biedna Kapcia
masz co chciałaś! Wcale Ci nie współczuję
niedługo minie
U mnie też sypie, ale drogi galante odświeżone, nawet moja malutka boczną drozke na wsi pług odwalil i popiaskowalsprawują się nam władze
Sabcia nie to ,że narzekam ale są chwile ,że mam po prostu doścSabina, Aasiula lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Sabina wrote:No wiem. Sama tak miałam. Wyczekane mdłości, a dawały w kość. Tak Ci dokuczam, może mi się kiedyś odwdzieczysz?
Sabcia nie omieszkamzobaczysz odwdzięcze Ci sie i to niedługo z nawiązka
..Kurde pewnie ,że sie tego chciało ale jak wiesz wyszarpie Ci pół żołądka to sa momenty ,że ma sie ochote odpocząć od tego tak chociaz na moment....
Jakis cud popuściło 4godziny ciągiem może przez to taki spadek formy .. . Mogłam zrobic se herbateSabina, Aasiula, kkisia, ComeToMeBaby lubią tę wiadomość