35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
my naszą córkę w zeszłym roku odroczyliśmy przede wszystkim ze względu na fakt, że w jej zyciu miała sie pojawić wyczekana siostra a i 90% kolegów zostało w przedszkolu, i teraz utwierdzam sie w tym, że była to bardzo dobra decyzjamamatrojki80 wrote:Martwię się, ale innej opcji nie ma więc szykujemy się do szkoły. Starsza córka jeszcze przez rok będzie z nią w szkole, w innym skrzydle, ale zawsze Helenka będzie miała świadomość, że jest
Helena się cieszy... więc ja dramatyzować nie chcę, pewnie się poślinię 1 września i tak 
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2015, 09:46
anna maria, nick nieaktualny, moremi, nick nieaktualny lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyBliska 77 wrote:my naszą córkę w zeszłym roku odroczyliśmy przede wszystkim ze względu na fakt, że w jej zyciu miała sie pojawić wyczekana siostra a i 90% kolegów zostało w przedszkolu, i teraz utwierdzam sie w tym, że była to bardzo dobra decyzja
No, ale to był chyba ostatni rok kiedy mogli rodzice decydować, od tego roku jest obowiązek szkolny dla 6 latków
Bliska 77 lubi tę wiadomość
-
my też mieliśmy obowiązek, córka była objęta obowiązkiem szkolnym dla 6cio latków, bo jest z pierwszego półrocza 2008 i dlatego właśnie odraczaliśmy, rodzice dzieci z drugiego półrocza 2008 mogli wysyłać ale nie musieli i w tym przypadku nie było procedury odroczenia tylko decyzja rodzicówmamatrojki80 wrote:No, ale to był chyba ostatni rok kiedy mogli rodzice decydować, od tego roku jest obowiązek szkolny dla 6 latków

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2015, 09:50
nick nieaktualny, nick nieaktualny, nick nieaktualny lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyBliska 77 wrote:my też mieliśmy obowiązek, córka była objęta obowiązkiem szkolnym dla 6cio latków, bo jest z pierwszego półrocza 2008 i dlatego właśnie odraczaliśmy, rodzice dzieci z drugiego półrocza 2008 mogli wysyłać ale nie musieli i w tym przypadku nie było procedury odroczenia tylko decyzja rodziców
A to zwracam honor
ja się rok temu jeszcze tak tą tematyka nie interesowałam
rocznik miał znaczenie, ja bym też tak zrobiła pewnie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2015, 09:56
-
nick nieaktualnyBliska 77 wrote:my też mieliśmy obowiązek, córka była objęta obowiązkiem szkolnym dla 6cio latków, bo jest z pierwszego półrocza 2008 i dlatego właśnie odraczaliśmy, rodzice dzieci z drugiego półrocza 2008 mogli wysyłać ale nie musieli i w tym przypadku nie było procedury odroczenia tylko decyzja rodziców
A jak to odroczyłaś? występowałaś o opinię do Poradni Psych.-Pedagogicznej ?
-
nie ma sprawy, my to zrobiliśmy bo córce bardzo zależało na "obcowaniu" z maleństwem a wiadomo, do przedszkola może czasem nie iść, do szkoły musi no i płacz, bo w przedszkolu miały zostać jej wszystkie koleżanki, bo praktycznie większość jest z drugiego półrocza, teraz idą prawi wszyscy razem do szkoły a i z młodsza siostrą na spacery chodzi itpmamatrojki80 wrote:A to zwraca honor
ja się rok temu jeszcze tak tą tematyka nie interesowałam
rocznik miał znaczenie, ja bym też tak zrobiła pewnie.
anna maria, nick nieaktualny, paszczakin, nick nieaktualny lubią tę wiadomość
-
tak, dokładnie tak, była potrzebna opinia z przedszkola, i z poradni od psychologa i pedagoga, i w opinii nie ukrywali że pod kątem intelektualnym jest jak najbardziej gotowa ale w związku z tym ze jest bardzo emocjonalna itp, może przerosnąć ją zbyt wiele nowych rzeczy, jeszcze był problem ręki odnosnie pisania, bo przy porodzie miała lekko uszkodzony splot barkowy (napisałam w b.wielkim skrócie), my w poradni powiedzieliśmy wprost o co nam chodzi, trafiliśmy na super ludzi.mamatrojki80 wrote:A jak to odroczyłaś? występowałaś o opinię do Poradni Psych.-Pedagogicznej ?
no i poza wszystkim, uważam, ze zwyczajnie przedłużyliśmy jej beztroskie dzieciństwo o cały rok a to bardzo dużo, młodsza niestety już się na to nie załapieWiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2015, 09:59
nick nieaktualny, Mega, moremi, Simba, nick nieaktualny, nick nieaktualny lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyBliska 77 wrote:nie ma sprawy, my to zrobiliśmy bo córce bardzo zależało na "obcowaniu" z maleństwem a wiadomo, do przedszkola może czasem nie iść, do szkoły musi no i płacz, bo w przedszkolu miały zostać jej wszystkie koleżanki, bo praktycznie większość jest z drugiego półrocza, teraz idą prawi wszyscy razem do szkoły a i z młodsza siostrą na spacery chodzi itp
Ważne żeby dziecko szczęśliwe było
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2015, 10:00
Bliska 77, Mega, nick nieaktualny lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyBliska 77 wrote:tak, dokładnie tak, była potrzebna opinia z przedszkola, i z poradni od psychologa i pedagoga, i w opinii nie ukrywali że pod kątem intelektualnym jest jak najbardziej gotowa ale w związku z tym ze jest bardzo emocjonalna itp, może przerosnąć ją zbyt wiele nowych rzeczy, jeszcze był problem ręki odnosnie pisania, bo przy porodzie miała lekko uszkodzony splot barkowy (napisałam w b.wielkim skrócie), my w poradni powiedzieliśmy wprost o co nam chodzi, trafiliśmy na super ludzi.
no i poza wszystkim, uważam, ze zwyczajnie przedłużyliśmy jej beztroskie dzieciństwo o cały rok a to bardzo dużo, młodsza niestety już się na to nie załapie
No właśnie... moja córka jest mega nieśmiała to mnie głownie martwi, w domu wulkan energii, a w nowym obcym środowisku sztywnieje, długo się aklimatyzuje i otwiera. Więc jak ta gotowość wygląda to się w praktyce przekonam...Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2015, 10:03
-
my mieliśmy podobny problem, córka ze swoimi może świat podbijać a wśród "nie swoich" była bardzo wycofana, obecnie jest dużo lepiej, z perspektywy roku, widzimy jak bardzo było to potrzebnemamatrojki80 wrote:No właśnie... moja córka jest mega nieśmiała to mnie głownie martwi, w domu wulkan energii, a w nowym obcym środowisku sztywnieje, długo się aklimatyzuje i otwiera. Więc jak ta gotowość wygląda to się w praktyce przekonam...
nick nieaktualny, nick nieaktualny, nick nieaktualny lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyCudne dekoracjemamatrojki80 wrote:....
A firanki sama dziergasz? JA dziergam, chociaż ostatnio mało czasu na to miałam
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/d618718399a9.jpg zdjecie kiepskie, bo nie chciało mi sie zejsc z kanapy
Mega, nick nieaktualny, Bliska 77, nick nieaktualny, Aasiula, moremi, nick nieaktualny, megan8 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny