35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
ja jakoś z tempki nie mogę zrezygnować zaznaczam ją i ewentualnie notatkę jakąś robię i wsio ale nie nakręcam się to pewne
gosia7122 wrote:Od przyszłego miesiąca przestaje się modlić do wykresu nie będę mierzyć tem.za bardzo się nakręcam mimo wszystko . U mnie już za dużo objawów @ jest żebym wierzyła że nie przyjdzie.gosia7122, caffe, inessa, Bozia3 lubią tę wiadomość
-
kurczę jak to się mówi
Głodnemu chleb na myśli e nie trza zmienić na Głodnej parówka na myśli
Bursztyn wrote:Grosza, bardzo slusznie ze wspomnialas o drugim parametrze, niezwykle waznym- czyli gruboscicaffe, inessa, Bozia3, Bursztyn lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnynie czaje się ale super się Was czyta a ja tu tylko z doskoku no i nie mam za barzdo o czym pisać
mam miseczki b a do niedawna nawet mogły być a .
tylko gdzieniegdzie sie przytyło.
u nas od godziny nawet ponad burze przechodzą brbrbrbrbrr
Bozia3, Bursztyn, Andzia33, bliska77 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnydziewczyny tak mówią faceci "DOBRZE SIĘ PIEŚCI ,CO SIĘ W DŁONI MIEŚCI"
a tak powinny kobiety do facetów "NIE WIELKOŚĆ A TECHNIKA CZYNI Z CIEBIE ZAWODNIKA"gosia7122, inessa, grosza, Mango, megan8, Bozia3, promyk, Bursztyn, Beata.D, Andzia33, bliska77 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDziękuje a dzisiaj mam bardzo duży kryzys za dużo różnych spraw się nalóżyło
dlatego staram się Was czytać ale wole nie pisać. Jutro przejdzie do tego teść ma dziś imieniny a w tym tygodniu czekamy na jego wyniki z badań o złośliwości raka na jego płucach, w środe mój ginekolog a w czwartek komisja ZUS ufufufuf
a jesteście niemożliwe z tekstami rozkładacie na łopatkiWiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2013, 19:49
caffe, grosza, samira, megan8, Bozia3, promyk, Bursztyn, Andzia33, bliska77 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyinessa wrote:Dziękuje a dzisiaj mam bardzo duży kryzys za dużo różnych spraw się nalóżyło
dlatego staram się Was czytać ale wole nie pisać. Jutro przejdzie do tego teść ma dziś imieniny a w tym tygodniu czekamy na jego wyniki z badań o złośliwości raka na jego płucach, w środe mój ginekolog a w czwartek komisja ZUS ufufufuf
a jesteście niemożliwe z tekstami rozkładacie na łopatkiinessa, Bozia3, Bursztyn lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyW walce z anemią – szczególnie w jej początkowych stadiach - niezbędna jest właściwa dieta bogata w żelazo, kwas foliowy i witaminę B12. Najlepiej przyswajalne żelazo znajdziemy w produktach mięsnych – szczególnie czerwonym mięsie, wołowinie, wątróbce, mięsie królika i podrobach. Z wędlin należy wybierać chude wyroby – np. polędwicę wołową, szynkę z indyka. Wiele żelaza znajdziemy też w roślinach ciemnozielonych i ciemnoczerwonych: strączkowych, brokułach, szpinaku, jak i również w soku buraczanym. Aby żelazo wchłaniało się lepiej, konieczna jest witamina C. Dlatego dobrze jest jeść owoce cytrusowe, truskawki, pomidory, maliny, jagody. Zaleca się też picie soku z liści pokrzyw (do kupienia w aptece), który działa krwiotwórczo. Warto też do jadłospisu wprowadzić jajka, suszone owoce, orzechy i pestki dyni.
Pamiętajmy, że organizm przyswaja żelazo pochodzenia zwierzęcego dużo lepiej niż żelazo pochodzenia roślinnego. Po spożyciu pokarmów pochodzenia zwierzęcego poziom przyswojenia wynosi ok. 20%, natomiast kiedy dostarczamy żelazo z produktów roślinnych, wchłanialność jest jeszcze niższa i zwykle organizm pobiera najwyżej ok. 5%.
Żelazo wypłukuje kawa, herbata, cola i napoje gazowane – warto więc z nich zrezygnować, kiedy zmagamy się z anemią. Antagonistyczne wobec żelaza są też pierwiastki: wapń, cynk, mangan - zubażają poziom jego wchłaniania w jelicie cienkim, jeśli są razem spożywane.
Często sama dieta nie jest wystarczająca i lekarz przepisuje dodatkowo tabletki z żelazem. Nie zaleca się jednak przyjmowania preparatów żelaza na własną rękę, bo może dojść do jego niebezpiecznego przedawkowania.
Pamiętaj!
Jeśli planujesz dziecko, a miałaś lub masz skłonności do anemii, odchudzasz się, jesteś wegetarianką bądź nieregularnie i jednostajnie się odżywiasz – powinnaś uważać. Anemia nie wyleczona przed ciążą na pewno będzie Ci doskwierać również i podczas niej, a nawet może się nasilić. Dlatego - zanim jeszcze zaczniesz starać się o dziecko - warto przyjrzeć się bliżej swojemu stylowi życia i sposobowi odżywiania. Czasem wystarczy nieco zmienić dietę i niezdrowe przyzwyczajenia. Anemii nie można lekceważyć – zagraża ona zarówno Twojemu zdrowiu jak i prawidłowemu rozwojowi dziecka.megan8, Bozia3, Olena lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny