35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Wiesz ogladaam wykresy Twoje i widzialam ze zawsze pozniej mialas ovu wiec jest szansaParka wrote:No nie, testy robie raz dziennie ale codziennie o podobnej porze, tj. Ok 18. Raz byla ciemniejsza kreska ale nie taka jak kontrolna, czyli nie zaliczam tego jako pozytyw


Walcz ,bedzie dobrze zobaczysz
moremi, Parka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnySabina wrote:Wacia daj mi przepis na Twój mazurek czekoladowy i kajmakowy. Chciałabym porownać

Ciasto podstawowe:
1 duża szklanka mąki
1/2 kostki masła
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru ( można mniej albo wcale)
2 łyżki śmietany
odrobinę proszku do pieczenia
zagnieśc kruche ciasto
w tym roku mam zamiar pomieszać mąki : razową, owsianą, krupczatkę i zwykłą i jeszcze dodać trochę mielonego siemienia dla zdrowotności.
Na czekoladowego mazurka polewa:
1/4 szklanki wody
1/4 kostki masła
2 czekolady ( gorzkie, mleczne, deserowe pełna dowolność )
dwie szklanki bakalii posiekanych
rozpuszczamy czekolady w wodzie z masłem, czesć polewy wylewamy na cisto, na to wykładamy bakalie i na to resztę polewy.
koniec
Mazurek kajmakowy-
2 puszki mleka skondensowanego słodkiego gotuję dłuuugo potem ten kajmak do garnka i trzeba go rozpuścić z kostką masła.
Wykładamy na cisto i gotowe.
Często daję do tej masy posiekane drobno orzechy włoskie. Pycha.
Oczywiście należy ozdobić.
Sabina, Mega, Aasiula, ania.g, kkisia lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyWacia, dzięki
Przepisy mamy bardzo podobne 
Ja na mazurek czekoladowy najpierw wykładam powidła śliwkowe i tak zapiekam, a na to potem bakalie i moc czekolady
A kajmak robię sama. Znaczy gotuje mleko z cukrem i tak sobie kwitnę przy kuchence przez długi, dłuuuuugi czas
Mega, macduska, kapturnica, Aasiula, Simba, kkisia lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnySabina wrote:Wacia, dzięki
Przepisy mamy bardzo podobne 
Ja na mazurek czekoladowy najpierw wykładam powidła śliwkowe i tak zapiekam, a na to potem bakalie i moc czekolady
A kajmak robię sama. Znaczy gotuje mleko z cukrem i tak sobie kwitnę przy kuchence przez długi, dłuuuuugi czas
też tak robię czasami
tylko leję pół garnka mleka i cukier na oko- głupio było tak napisać w przepisie
a powidła śliwkowe zapiekam trochę na cieście a potem na to pianę z białek z cukrem wykładam i piekę powoli na złoto i mam mazurka bezowego. Zawsze białka mi zostawały z kruchego ciasta.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2015, 21:01
Sabina, kapturnica, Aasiula, kkisia lubią tę wiadomość
-
Ha mleko z cukrem to i u mnie sie gotuje tyle ,ze my mowimy na tonie kajmak a krówka domowa W zaleznosci od dlugosci czasu gotowania mozna zrobic ciągutkiSabina wrote:Wacia, dzięki
Przepisy mamy bardzo podobne 
Ja na mazurek czekoladowy najpierw wykładam powidła śliwkowe i tak zapiekam, a na to potem bakalie i moc czekolady
A kajmak robię sama. Znaczy gotuje mleko z cukrem i tak sobie kwitnę przy kuchence przez długi, dłuuuuugi czas
Mniam!!
macduska, Sabina, Aasiula, moremi, Krakonka, kkisia lubią tę wiadomość


-
nick nieaktualnyMoja mam nie przepada za beza, toleruje ją tylko w Pani Walewskiejmacduska wrote:też tak robię czasami

a powidła śliwkowe zapiekam trochę na cieście a potem na to pianę z białek z cukrem wykładam i piekę powoli na złoto i mam mazurka bezowego. Zawsze białka mi zostawały z kruchego ciasta.
Aasiula, moremi lubią tę wiadomość
-
Waciulka a jakie jescze ty robisz bo z tego co pamietam to bylo wiecejmacduska wrote:Ciasto podstawowe:
1 duża szklanka mąki
1/2 kostki masła
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru ( można mniej albo wcale)
2 łyżki śmietany
odrobinę proszku do pieczenia
zagnieśc kruche ciasto
w tym roku mam zamiar pomieszać mąki : razową, owsianą, krupczatkę i zwykłą i jeszcze dodać trochę mielonego siemienia dla zdrowotności.
Na czekoladowego mazurka polewa:
1/4 szklanki wody
1/4 kostki masła
2 czekolady ( gorzkie, mleczne, deserowe pełna dowolność )
dwie szklanki bakalii posiekanych
rozpuszczamy czekolady w wodzie z masłem, czesć polewy wylewamy na cisto, na to wykładamy bakalie i na to resztę polewy.
koniec
Mazurek kajmakowy-
2 puszki mleka skondensowanego słodkiego gotuję dłuuugo potem ten kajmak do garnka i trzeba go rozpuścić z kostką masła.
Wykładamy na cisto i gotowe.
Często daję do tej masy posiekane drobno orzechy włoskie. Pycha.
Oczywiście należy ozdobić.
-
nick nieaktualnykapturnica wrote:Ha mleko z cukrem to i u mnie sie gotuje tyle ,ze my mowimy na tonie kajmak a krówka domowa W zaleznosci od dlugosci czasu gotowania mozna zrobic ciągutki
Mniam!!
mi się wydaje że to chodzi też od proporcji mleka do cukru- raz wychodzi ciągnąca a kiedy indziej krucha
Aasiula, kkisia lubią tę wiadomość
-
ale mi smaka narobilas mnie mniamkapturnica wrote:Ha mleko z cukrem to i u mnie sie gotuje tyle ,ze my mowimy na tonie kajmak a krówka domowa W zaleznosci od dlugosci czasu gotowania mozna zrobic ciągutki
Mniam!!
macduska, kapturnica lubią tę wiadomość






