35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
macduska wrote:Chyba cię zgłoszę do opieki społecznej!
Pewnie tam mają moją kartę..
Wizyta z 2-latkiem u pani psycholog dziecięcego (standard w Owi, czyli ośrodka dla wcześniaków)
pytanie - co robi pani na obrazku, dziecko ma opisać KTO robi jaką czynność..
1.pani miesza w garnku zupę - dziecko nie wie, bo u nas akurat nie mieliśmy długo ochoty na zupy, wolimy mieso, a młoda dostawała słoiczki..ziemniaków nie gotujemy
babę z patelnią może by rozpoznała..
2.pani prasuje - dziecko ma odpowiedzieć, że mama prasuje.. dziecko nie chce, bo nigdy mnie nie widziało z żelazkiem, małż prasuje...
3. pani odkurza - dziecko nie chce się zgodzić z sugestią, bo akurat jak była mała odkurzałam jak ona była na spacerze z małżem, żeby kurzu nie wdychała..mnie z odkurzaczem nie widziała..
4. pani zmywa, zlew pełen wody, suszarka - dziecko nie wie, cichym głosem wyjaśniam, ze u nas zmywa zmywarka..
5. Pani wiesza firanki - już wiem, że poległyśmy, u nas nie ma firanek, ale tu dzieć daje radę bo u babci firanki są, ufff
6.pani czesze dziecko - odpowiedz ma być - mama czesze dziecko grzebieniem - dziecko nie wie, bo ja się czeszę w łazience - wiadomo, włosy prawie do pasa, nie chce kudłów wszędzie, a jej na razie nędzne, krótkie włoski palcami przeczesywałam....
Pani psycholog patrzy na mnie jakbym była Daisy z "co ludzie powiedzą"...
Patolska rodzina.
a - przywiozła ja na badanie od siebie moja paląca matka, zatem dziecko cuchnie jak ...fajkami..wszystko się zgadza..
NO cóż, po powrocie do domu usuwam dzwonek z wewnętrznego korytarza, w każdej chwili spodziewając się opieki społecznej w celu zabrania dziecia..
nie dziwię się - dziecko jest głodzone, żyjące w brudzie, nieczesane, jak już coś dostanie to z brudnego kubka,,,
nic to, że dwuletnie dziecko zamiast rozpoznać słonia na obrazku mówi, że jest to słoń, żyje w Afryce i żywi się trawą.
że to jest rakieta i astronauci lecą nią w kosmos...
że to jest PANI doktor trzymająca w ręce "steposkop" i osłuchuje pacjentów, żeby ich leczyć... (lekarz ma maskę, ale dlaczego miałby to być facet)?
nic mnie nie uratowało w oczach pani psycholog, skoro ona ma tablice ze średniowiecza, na których domowa bogini ręcznie dba o dobrostan rodziny a ojciec zbawia świat..
rok później mamy znowu u niej wizytę.
Pani stwierdza, że dziecko myśli logicznie, ma zasób słów pięciolatka, stosuje zasady gramatyki, odmienia przez osoby, przypadki, liczby..
Fajnie, niby tak, ale...
Są zgrzyty - Nie chce położyć jakiegoś klocka na górę piramidy, bo jak tłumaczy upartej pani psycholog "konstrukcja będzie niestabilna" ...
Pani pokazuje obrazek pokoju gdzie biega chomik czy inny szczur, psycholog oczekuje odpowiedzi, w kocu wyjaśnia, że chomik powinien siedzieć w klatce.. Moja córka powtarza to co słyszy od niemowlęcia od mamy - zwierząt nie trzyma się klatce!)
NIESTETY... dziecko na koniec nie potrafi powiedzieć co się "zwykle" robi z lalką.. psycholog patrzy przerażona..
Odpowiedź jest oczywista, przecież lalkę wozi się w wózku!!!
Wyjaśniam, że dziecko nie ma wózka, nie wozimy lalek, jak będzie chciała to się kupi, na razie szkoda nam miejsca..
Słyszę jak pani psycholog mruczy pod nosem - uwaga tekst całkowicie autentyczny - "biedne dziecko, pozbawione dzieciństwa"
i nie wiem czy się śmiać czy płakać..
wychodząc oglądam się przez ramię, czy już dzwoni po policję, opiekę społeczną i do miejscowego kółka modlitewnego, żeby ratować moją biedną córkę i splugawioną genderem duszę...
zatem Duska, wizyta opieki społecznej nie będzie nieoczekiwana...
dla niepoznaki musze kupić "franie" postawić na środku i kijem ugniatać bieliznę, może mi odpuszczą, że się jednak staram..
ania.g, iwcia77, Sabina, Zofia8, Aasiula, kapturnica, paszczakin, macduska, kkisia, mysza1975, BISCA, peppapig, ComeToMeBaby, moremi, Parka, Dziobak, MartaDidi, gosia7122, malgos741, Magda*, Mega lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
iwcia77 wrote:Elfik to super , ze nic nie czulas- mi bylo slabo a w godzine po badaniu czulam bol w podbrzuszu, potem minelo i bylo bez plamien
teraz czekmy na wyniki - ile ? 20 dni?
widzisz, Iwcia, jak usłyszałam, ze jak będa plamienia, to mam się połozyć, że to normalne, i ze płyn owodniowy może wyciekać i to tez normalne, to powiem ci, że od razu do łozka poszłam...
wiem, że gdybym zobaczyła te "normalne plamienia" to bym się jednak zdenerwowała, to po co mi dodatkowy stres, od razu zapobiegłam..
mi tez mówili, że może chwilę po spaśc ciśnienie, od pobrania płynów..
ja myślę, że kobietom również od emocji może spaść...
Kochana, miałaś po 20 dniach?
U nas mówią o 3 tyg, a i tak jak wypadnie jakiś dzień, ble, ble,,,
profesorek jak byłam u niego wcześniej prywatnie rzekł, że przez telefon nie podają, ale mam mu się smsem przypomnieć, to on zadzwoni i jemu powiedzą.
Rzucił termin własnie 20 kwietnia, co by dawało własnie 20 dni od amnio, ale raczej polecił się nie przywiązywać, że będzie na pewno...
z rubryki czarnego humoru, wychodzimy po wizycie od profesorka, w poczekalnie mówię do małża- mam mu sie przypomniec 20 kwietnia
małż: to trzeba to zapisać w kalendarzu(prowadzimy takowy w google, żeby ogarniać wizyty moje i dziecka)
ja: kto by nie pamiętał, to przecież urodziny Hitlera...
Małż: ale nie chcesz małemu dać na imię Adolf?
ja z kamienną twarzą: zgłupiałeś? ... damy mu tak na drugie..
miny pacjentek w poczekalni - bezcenneSabina, ania.g, iwcia77, Aasiula, kapturnica, Zofia8, kkisia, mysza1975, macduska, moremi, dorbie, malgos741, Mega lubią tę wiadomość
-
Sabina wrote:Elfi nie jest źle
na szczęście pani nie kazała się Idze przezegnac
o, zesz orzeszku,,,
masz rację..
może xiondz jej nie doniósł, że jak miała 1,5 roku babcia zabrała ją do kościoła, pierwsza ławka, a jak, bo tam w końcu się zbierają dzieci..
xiondz :drodzy parafianie..
dzieć na cały głos :panowie i panie..
następnie były piosenki, dzieć, zawsze pilnujący żeby w domu wszyscy się bawili, wycinali, budowali podpełzał do zebranych nieśpiewających i szarpiąc ich za nogawki krzyczał, żeby przekrzyczeć organistę : śpiewaj, musisz śpiewać, dlaczego nie śpiewasz?
kochany dzieć, babcia na razie zrezygnowała z misji chrystianizacyjnej...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia 2015, 15:14
Sabina, iwcia77, Aasiula, ania.g, kapturnica, kkisia, mysza1975, macduska, moremi, Mega lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNo Elfi szacun
na pierwsze dajcie mu Józef, po ojcu narodu radzieckiego
Albo Napoleonchłopak bedzie mial zagwarantowaną kariere w wojskowosci
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia 2015, 12:34
Simba, Elfik, iwcia77, Aasiula, ania.g, kapturnica, Zofia8, kkisia, macduska, moremi, Mega lubią tę wiadomość
-
anna maria wrote:No wlasnie oto mialam zapytac ,tu w DE robia szybki test (jezeli chcesz) wynik za 2 dni i test prawidlawy wynik za 14 dni ,ja wzielam szybki tez,ta genetyk mi powiedziala ze dla nich ten po 14 dniach jest potwierdzeniem tego szybkiego
ja też pytałam profesrka, ale on powiedział, że to byłoby tak jak pappa, coś tam masz, ale pewności nie masz.
Doradził zaczekać po bożemu na pełną hodowlę, bo raz - tzreba tu dopłacić, a dwa wynik niepewny.
Zgodziłam się z nim. Zaczekam na ten wynik pełny.
Pewnie z moim szczęściem to 20 kwietnia będzie 10 dzień oblężania klinik przez moherową demonstrację posmoleńską i sie przeciągnie..
bo żeby w całej akademii medycznej siadł prad to chyba niemożlwe...Sabina, iwcia77, Aasiula, ania.g, kapturnica, Zofia8, kkisia, anna maria, BISCA, moremi, gosia7122, Magda*, Mega lubią tę wiadomość
-
Sabina wrote:No Elfi szacun
na pierwsze dajcie mu Józef, po ojcu narodu radzieckiego
Albo Napoleonchłopak bedzie mial zagwarantowaną kariere w wojskowosci
wiesz, że lubię krótko - będzie Kim..
poważnie, dla chłopaka nie mam żadnego pomysłu...Sabina, ania.g, kapturnica, Simba, kkisia, Aasiula, moremi, Mega lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Bosszzzee Elfiii rpzeszłas dzis sama siebie i stanełas obok.
O mało nie udławiłam sie putinówka(dla niewtajemniczonych to jabłko rozdawane wszystkim z okazji nie brania ich przez narod rosyjski do konsumpcji od wprowadzenia embargo)
Masz szacun na miescie kobietoElfik, Sabina, kkisia, iwcia77, peppapig, Aasiula, dorbie, gosia7122, Mega lubią tę wiadomość
-
Nie ma to jak sfotografowac zeszloroczny zdany test ciazowy i wyslac mezowi
Ehehehehe
Ale reakcja byla prawidlowz: Hurra bedziemy mieli coreczke!
Dzien dobry
Wszyskim Ankom NAJLEPSZEGO!kkisia, mamatrojki80, ania.g, mysza1975, Zofia8, Sabina, Reni, iwcia77, paszczakin, anna maria, BISCA, ComeToMeBaby, macduska, kapturnica, Aasiula, moremi, Dziobak, Elfik, Bozia3, gosia7122, malgos741, Magda*, Mega lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnySimba wrote:Nie ma to jak sfotografowac zeszloroczny zdany test ciazowy i wyslac mezowi
Ehehehehe
Ale reakcja byla prawidlowz: Hurra bedziemy mieli coreczke!
Dzien dobry
Wszyskim Ankom NAJLEPSZEGO!normalnie taki by był ubaw, że hej
Zofia8, Reni, mamatrojki80, iwcia77, Simba, ComeToMeBaby, kapturnica, Aasiula, moremi, Elfik, kkisia, gosia7122 lubią tę wiadomość
-
heh, ja mojego tez dzis rano obudzilam, mowiac, ze musimy jechac do szpitala, bo sie zaczelo.. Chwile mu zajelo skumanie, ze sciemniam
No ale dzien sie jeszcze nie skonczyl
ode mnie tez wszytkiego dobrego z okazji urodzin i rocznic!Sabina, Zofia8, anna maria, peppapig, Simba, iwcia77, mamatrojki80, ComeToMeBaby, macduska, Aasiula, moremi, Dziobak, Elfik, ania.g, kkisia, Parka, gosia7122, malgos741, Mega lubią tę wiadomość