35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyBursztyn wrote:ojciec nie mogl byc nosicielem genu- poniewaz nie istnieje konkretny gen odpowiedzialny za ta chorobe i nie jest to dzedziczne- no chyba ze ojciec mial zespol Downa- ale zakladam ze nie mial. Choroba polega na aberracji chromosomowej czyli obecnosci dodatkowego chromosomu 21 na skutek translokacji. Ale to w bardzo wielkim skrocie.
Fakt, ze z wiekiem ryzyko wzrasta ale i tak matkami 80% dzieci z zespolem downa so kobiety przed 35 rokiem zycia.
Bursztynku ja wiem naczym ona polega ale miałąm dokumenty i rodzice tak mi przekazali to bardzo rzadko się zdarza niestety u nich się zdarzyło tato nie miał typowego zespołu ale właśnie przekazuje tylko dziewczynkom, dlatego bali się zajsć w drugą ciaże. Sama byłąm zdziwiona zresztą rodzice również mama dziewczynku psychiatra i psycholog a tato prawnik.
Nie wiem jakim cudem to się stało???Bursztyn, Andzia33 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Dziewczynki w związku z tym, że lecę samolotem - nie mogę zabrać ze sobą swojego rtęciowego codziennego wtykacza...
Stad zakupiłam ten microlife czy jak mu tam...przyda się potem jako ogólno-rodzinny. Porównałam obydwa - wprawdzie teraz po południu, ale chciałam zobaczyć jaka będzie różnica..otóż ten elektroniczny wskazał wyższą temperaturę (37,62) a rtęciowy niższą (37,50). Nie wiem, czy to ma jakieś znaczenie, ale piszę jako ciekawostkę. Pewnie nie ma - bo ważne, by po prostu mierzyć tym samym cały cykl....
inessa, megan8, grosza, Andzia33 lubią tę wiadomość
-
Ale wracajac do zespolu downa, moze byc cos takiego jak translokacyjny zespol D. rodzic bedacy nosicielem ma typową liczbę chromosomww, ale dwie pary chromosomow są sklejone. Rodzica to nie dotyka bo nie ma nadmiaru materiału genetycznego. to sa tzw. rodzice nosiciele zrównowazeni. ale to tylko 2 do 3 % przypadkow.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2013, 19:36
inessa, megan8, Andzia33 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
inessa wrote:Niestety musieliśmy zrezygnować
ze wzgledów osobistych.
Lecz może znajdziemy się w Krakowie lecz dopiero po 20 sierpnia.
bede caly sierpien w Krakowie, wiec gdybys chciala sie spotkac to daj znac.
inessa lubi tę wiadomość
-
Viola wrote:OK, Bozia sie pakuje, a moze dziewczyny ktoras z was mierzy tempke termometrem rteciowym-owulacyjnym? Reni chyba ty tez masz taki?
inessa lubi tę wiadomość
-
Bozia3 wrote:Ale nim podobnie, jak każdym innym można mierzyć gdzie się lubi....ja po prostu wolę to robić w ten sposób - w buzi jakoś nie wyobrażam sobie...
inessa lubi tę wiadomość