X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lipca 2013, 02:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bursztyn coś kiedyś pisałaś o uporczywym trądziku - tutaj znalazłam tekst - może Ci się przyda.

"Walczę z uciążliwym trądzikiem. Dermatolog skierował mnie na badania hormonów. Oto wynik: 3 dc; FSH - 7.82mlU /ml (3.5-12.5); LH- 5.4 mlU /ml (2.4-12.6); prolaktyna - 234 ulU /ml (25-629); DHEA -44.1 nmol/L (3.4-34.7); Testosteron - 1.80 nmol/L (0.32-2.40); 22dc; FSH -2.83 mlU/ml (1.7-7.7); LH- 3.2 mlU/ml (1.0-11.4); Progesteron -0.9 nmol/L (5.3-86); Estradiol - 37 pmol /L (161-774); Prolaktyna - 303 ulU/ml (25-629)".
    Odpowiada lekarz Łukasz Fus:

Przedstawione wyniki badań wskazują na nadmiar androgenów (konkretnie hormonu DHEA - pochodnej testosteronu), co może być przyczyną uporczywego trądziku. Obniżone są również wartości estradiolu i progesteronu co prawdopodobnie świadczy o zaburzeniach owulacji (tak niska wartość progesteronu w 22 dniu zazwyczaj oznacza, że nie doszło do owulacji w obecnym cyklu). Z wynikami badania powinna się Pani zgłosić do ginekologa lub endokrynologa ginekologicznego, który będzie mógł je zinterpretować w oparciu o pełen obraz kliniczny. Możliwe jest leczenie trądziku związanego z zaburzeniami hormonalnymi poprzez stosowanie m.in. leków blokujących receptory dla androgenów lub doustnej antykoncepcji, która hamuje wydzielanie androgenów przez jajniki.

grosza, Bursztyn, bliska77 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 lipca 2013, 02:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stymulacja hormonalna owulacji. Leki hormonalne: Humegon, Menopur, Metrodin - pobudzają dojrzewanie komórki jajowej. Pregnyl, Biogonadyl - uruchamiają jajeczkowanie, wspomagają funkcję ciałka żółtego. Clomifen, Clostillbegyt - wspomagają wydzielanie hormonów przysadki. Nadmierne wydzielanie prolaktyny hamuje się bromokryptyną. Zagnieżdżanie zarodka wspomaga się za pomocą hormonów (Duphaston, Progesteron).

Lucky, grosza, Bursztyn, Andzia33 lubią tę wiadomość

• Olena Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2013, 06:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrze że jest tyle hormonów. Witajcie dziewczyny. Wstaję a tu znów krwawienie, tak jest od początku cyklu a to już jego środek. Jestem wkurzona, co to może być. Wczoraj znów dowiedziałam się o kolejnej ciązy jednej z moich koleżanek. Dużo młodszej dziewczyny, niestety będę ją spotykać codziennie. jak mnie to wszystko już wkurza.
    Miłej niedzieli. Ja jadę dziś na spływ kajakowy. Lekturę ovu uzupełnię później.

grosza, polarmiś, Bursztyn, megan8, Andzia33 lubią tę wiadomość

590040cb82960119f78e126c9419cb34.png
  • Lucky Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2013, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam

Oleno, ja bym koniecznie poszła do lekarza, to nie jest normalne takie krwawienie non stop :( czy badałaś hormony? jesteś pod kontrolą endokrynologa?

Olena, Andzia33 lubią tę wiadomość

• Lucky Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2013, 07:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polarmisiu dzięki za wykład :) człowiek codziennie się czegoś uczy

• Lucky Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2013, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnoMario co lekarz na ten 9-ty dzień krwawienia? Ale pamiętam że mnie uprzedzali, że to może trwać i 2 tygodnie, tylko ilość miałam kontrolować żeby się za bardzo nie osłabić i dlatego gdy pierwsze dni były bardzo krwotoczne to dostawałam cyclonaminę, potem to było jak normalny okres, zanikające powoli
    trzymam kciuki za szybki koniec

anna maria, Andzia33 lubią tę wiadomość

• grosza Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2013, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miłego dnia laseczki
    Wczoraj miło spędziliśmy czas na grilku ze znajomymi było bardzo miło poprawiłam sobie humorek :)

anna maria, Bursztyn, Andzia33 lubią tę wiadomość

0bfca738c07d15d024deec4f02710b8b.png
  • slash Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2013, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie.
    Oleno ja też bym poszła czym predzej do lekarza.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2013, 08:54

Olena, Andzia33 lubią tę wiadomość

klz98u696p33kjce.png
  • slash Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2013, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dziś ból owulacyjny. Taki ból podbrzusza jak na @.

klz98u696p33kjce.png
  • slash Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2013, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni wrote:
    dziewczyny jak to jest z tym śluzem? to możliwe, żeby płodny pokazał się już 7 dc?
    Reni czytałam trochę w necie, pojawiały się gdzies wypowiedzi i opinie na forum, że jest taka możliwość, ale najczęciej pisali że przy krókich cyklach. JA niestety czesto mam problemy z określeniem jaki to śluz.

klz98u696p33kjce.png
  • grosza Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2013, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    "Wild Yam -POCHRZYN- ma działanie antyzapalne, antybakteryjne, antyoksydacyjne, hamuje działanie enzymów rozkładających włókna kolagenowe skóry i pobudza mechanizm odnowy włókien kolagenowych. Dziki jam zawiera diosgeninę – hormon roślinny, który wykazuje strukturalne podobieństwo do DHEA. Pomaga przy bezsenności, braku libido w menopauzie, nieregularnych miesiączkach, objawach menopauzy. Wg badań zmniejsza ryzyko raka piersi i trzustki. Zmniejsza poziom cholesterolu, zapobiega osiadaniu blaszek cholesterolowych.
    Produkt szczególnie polecany dla kobiet mających problem z zajściem w ciążę! Osiąga rewelacyjne rezultaty w poprawie płodności u kobiet. ...Przywraca prawidłową równowagę hormonalną: progesteron-estrogeny. Zapobiega zmianom zwłóknieniowym piersi. Zapobiega i leczy endometriozę (zapalenie błony śluzowej macicy). Znosi zespół napięcia przedmiesiączkowego. Stabilizuje cykl menstruacyjny. Usuwa przykre objawy przekwitania związane z zaburzeniami hormonalnymi na osi: podwzgórze-przysadka-jajnik oraz niedoborem progesteronu. Hamuje wydzielanie prolaktyny (hormon laktogenny, laktotropina) która likwiduje wytwarzanie estrogenów. Zatem inhibicyjne (hamujące) działanie niepokalanka na wydzielanie prolaktyny pozwala na zwiększone uwalnianie i działanie estrogenów.
    Wskazania
    Zespół napięcia przedmiesiączkowego. Bolesne, nieregularne miesiączkowanie. Niepłodność spowodowana niewydolnością ciałka żółtego i niedoborem progesteronu.Mlekotok. Poronienia związane z endometriozą. Zwłóknienia piersi. Zaburzenia hormonalne na osi - podwzgórze-przysadka-jajniki. Hiperprolaktynemia (nadmiar prolaktyny). Objawy związane z okresem przekwitania (menopauzy). Trądzik nasilający się podczas miesiączki, w tym różowaty.

Przeciwwskazania
    Nowotwory piersi. Niedobór prolaktyny. Uczulenie na preparat. Niedokrwistość. Ciąża.
    Kobiety karmiące powinny skonsultować przyjmowanie preparatu z lekarzem.
    Skład (na dzienną dawkę 2 kaps):
    Wild Yam (Dioscorea villosa) (korzeń) 810 mg
    pomocniczo: żelatyna, roślinny stearynian magnezu
    Stosowanie:
    2 kapsułki dziennie najlepiej z posiłkami, kapsułki można otwierać i przygotować jako herbatę."

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2013, 09:05

Bursztyn, Lucky lubią tę wiadomość

• slash Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2013, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Grosza my tez wczoraj miesliśmy imprezkę :)

grosza lubi tę wiadomość

klz98u696p33kjce.png
  • slash Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2013, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalena]darz zaznaczył mi przwidywany dzień @ w 22 dniu cyklu. To u mnie nie możliwe. Najwczesniej miałam 26, to było w X 2011r.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2013, 09:08

grosza lubi tę wiadomość

klz98u696p33kjce.png
  • grosza Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2013, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Slash no widzisz a u mnie ovu u ogóle nie wyznaczył owulki :P

• slash Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2013, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hmm, chyba ten program daje mi wiele zapytania.
    O to Grosza u Ciebie jeszcze lepszy trik.

grosza lubi tę wiadomość

klz98u696p33kjce.png
  • slash Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2013, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzis naprawdę czuję bol podbrzusza, wiec pozrobie test owulacyjny paskowy, zobaczymy czy cos pokaze. A tak w ogoole to w pierwszym dniu bolu juz jest owulacja, jak to jest? Jak to z tym serduszkowaniem 24-48?

grosza lubi tę wiadomość

klz98u696p33kjce.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lipca 2013, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Grosza a ktoś stosował ten yam?

grosza lubi tę wiadomość

• grosza Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2013, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja szukałam czegoś o Pochrzynie i natknęłam się na taki specyfik :)
    Slash ja zawsze mam odczuwalną owulację najlepiej tafić z <3 przed owulką i w trakcie niej :P

Bursztyn, megan8, promyk, Andzia33 lubią tę wiadomość

• anna maria Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2013, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krwawienie nie Jest mocne ,na upartego wystarczylaby jedna podpaska na caly dzien.Do Gina jade we czwartek i wtedy bede cos wiedziala.
    Lucky wrote:
    AnnoMario co lekarz na ten 9-ty dzień krwawienia? Ale pamiętam że mnie uprzedzali, że to może trwać i 2 tygodnie, tylko ilość miałam kontrolować żeby się za bardzo nie osłabić i dlatego gdy pierwsze dni były bardzo krwotoczne to dostawałam cyclonaminę, potem to było jak normalny okres, zanikające powoli
    trzymam kciuki za szybki koniec

Lucky, Andzia33 lubią tę wiadomość

201407014965.png
  • anna maria Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2013, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny W piekna niedziele

Bursztyn, gosia7122 lubią tę wiadomość

201407014965.png
‹‹ 852 853 854 855 856 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ