35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyBursztyn coś kiedyś pisałaś o uporczywym trądziku - tutaj znalazłam tekst - może Ci się przyda.
"Walczę z uciążliwym trądzikiem. Dermatolog skierował mnie na badania hormonów. Oto wynik: 3 dc; FSH - 7.82mlU /ml (3.5-12.5); LH- 5.4 mlU /ml (2.4-12.6); prolaktyna - 234 ulU /ml (25-629); DHEA -44.1 nmol/L (3.4-34.7); Testosteron - 1.80 nmol/L (0.32-2.40); 22dc; FSH -2.83 mlU/ml (1.7-7.7); LH- 3.2 mlU/ml (1.0-11.4); Progesteron -0.9 nmol/L (5.3-86); Estradiol - 37 pmol /L (161-774); Prolaktyna - 303 ulU/ml (25-629)".
Odpowiada lekarz Łukasz Fus:
Przedstawione wyniki badań wskazują na nadmiar androgenów (konkretnie hormonu DHEA - pochodnej testosteronu), co może być przyczyną uporczywego trądziku. Obniżone są również wartości estradiolu i progesteronu co prawdopodobnie świadczy o zaburzeniach owulacji (tak niska wartość progesteronu w 22 dniu zazwyczaj oznacza, że nie doszło do owulacji w obecnym cyklu). Z wynikami badania powinna się Pani zgłosić do ginekologa lub endokrynologa ginekologicznego, który będzie mógł je zinterpretować w oparciu o pełen obraz kliniczny. Możliwe jest leczenie trądziku związanego z zaburzeniami hormonalnymi poprzez stosowanie m.in. leków blokujących receptory dla androgenów lub doustnej antykoncepcji, która hamuje wydzielanie androgenów przez jajniki.
grosza, Bursztyn, bliska77 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyStymulacja hormonalna owulacji. Leki hormonalne: Humegon, Menopur, Metrodin - pobudzają dojrzewanie komórki jajowej. Pregnyl, Biogonadyl - uruchamiają jajeczkowanie, wspomagają funkcję ciałka żółtego. Clomifen, Clostillbegyt - wspomagają wydzielanie hormonów przysadki. Nadmierne wydzielanie prolaktyny hamuje się bromokryptyną. Zagnieżdżanie zarodka wspomaga się za pomocą hormonów (Duphaston, Progesteron).
Lucky, grosza, Bursztyn, Andzia33 lubią tę wiadomość
-
Dobrze że jest tyle hormonów. Witajcie dziewczyny. Wstaję a tu znów krwawienie, tak jest od początku cyklu a to już jego środek. Jestem wkurzona, co to może być. Wczoraj znów dowiedziałam się o kolejnej ciązy jednej z moich koleżanek. Dużo młodszej dziewczyny, niestety będę ją spotykać codziennie. jak mnie to wszystko już wkurza.
Miłej niedzieli. Ja jadę dziś na spływ kajakowy. Lekturę ovu uzupełnię później.grosza, polarmiś, Bursztyn, megan8, Andzia33 lubią tę wiadomość
-
AnnoMario co lekarz na ten 9-ty dzień krwawienia? Ale pamiętam że mnie uprzedzali, że to może trwać i 2 tygodnie, tylko ilość miałam kontrolować żeby się za bardzo nie osłabić i dlatego gdy pierwsze dni były bardzo krwotoczne to dostawałam cyclonaminę, potem to było jak normalny okres, zanikające powoli
trzymam kciuki za szybki koniecanna maria, Andzia33 lubią tę wiadomość
-
Reni wrote:dziewczyny jak to jest z tym śluzem? to możliwe, żeby płodny pokazał się już 7 dc?
-
"Wild Yam -POCHRZYN- ma działanie antyzapalne, antybakteryjne, antyoksydacyjne, hamuje działanie enzymów rozkładających włókna kolagenowe skóry i pobudza mechanizm odnowy włókien kolagenowych. Dziki jam zawiera diosgeninę – hormon roślinny, który wykazuje strukturalne podobieństwo do DHEA. Pomaga przy bezsenności, braku libido w menopauzie, nieregularnych miesiączkach, objawach menopauzy. Wg badań zmniejsza ryzyko raka piersi i trzustki. Zmniejsza poziom cholesterolu, zapobiega osiadaniu blaszek cholesterolowych.
Produkt szczególnie polecany dla kobiet mających problem z zajściem w ciążę! Osiąga rewelacyjne rezultaty w poprawie płodności u kobiet. ...Przywraca prawidłową równowagę hormonalną: progesteron-estrogeny. Zapobiega zmianom zwłóknieniowym piersi. Zapobiega i leczy endometriozę (zapalenie błony śluzowej macicy). Znosi zespół napięcia przedmiesiączkowego. Stabilizuje cykl menstruacyjny. Usuwa przykre objawy przekwitania związane z zaburzeniami hormonalnymi na osi: podwzgórze-przysadka-jajnik oraz niedoborem progesteronu. Hamuje wydzielanie prolaktyny (hormon laktogenny, laktotropina) która likwiduje wytwarzanie estrogenów. Zatem inhibicyjne (hamujące) działanie niepokalanka na wydzielanie prolaktyny pozwala na zwiększone uwalnianie i działanie estrogenów.
Wskazania
Zespół napięcia przedmiesiączkowego. Bolesne, nieregularne miesiączkowanie. Niepłodność spowodowana niewydolnością ciałka żółtego i niedoborem progesteronu.Mlekotok. Poronienia związane z endometriozą. Zwłóknienia piersi. Zaburzenia hormonalne na osi - podwzgórze-przysadka-jajniki. Hiperprolaktynemia (nadmiar prolaktyny). Objawy związane z okresem przekwitania (menopauzy). Trądzik nasilający się podczas miesiączki, w tym różowaty.
Przeciwwskazania
Nowotwory piersi. Niedobór prolaktyny. Uczulenie na preparat. Niedokrwistość. Ciąża.
Kobiety karmiące powinny skonsultować przyjmowanie preparatu z lekarzem.
Skład (na dzienną dawkę 2 kaps):
Wild Yam (Dioscorea villosa) (korzeń) 810 mg
pomocniczo: żelatyna, roślinny stearynian magnezu
Stosowanie:
2 kapsułki dziennie najlepiej z posiłkami, kapsułki można otwierać i przygotować jako herbatę."
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2013, 09:05
Bursztyn, Lucky lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Krwawienie nie Jest mocne ,na upartego wystarczylaby jedna podpaska na caly dzien.Do Gina jade we czwartek i wtedy bede cos wiedziala.Lucky wrote:AnnoMario co lekarz na ten 9-ty dzień krwawienia? Ale pamiętam że mnie uprzedzali, że to może trwać i 2 tygodnie, tylko ilość miałam kontrolować żeby się za bardzo nie osłabić i dlatego gdy pierwsze dni były bardzo krwotoczne to dostawałam cyclonaminę, potem to było jak normalny okres, zanikające powoli
trzymam kciuki za szybki koniecLucky, Andzia33 lubią tę wiadomość