SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arwena wrote:
    a to ten artykuł ,ciekawy dość

Zacznijmy od tego, czym jest rezerwa jajnikowa. Jak wspomniałam w poprzedniej notce (i co dla niektórych stanowi głęboki szok☺), każda kobieta przychodzi na świat z określoną liczbą komórek jajowych. W ciągu swojego życia jej organizm nie produkuje nowych, a wręcz przeciwnie - wraz z wiekiem ich liczba zmniejsza się. Rezerwa jajnikowa – jak sama nazwa wskazuje☺ - świadczy właśnie o ilości komórek jajowych zgromadzonych w jajnikach. Rezerwa jajnikowa jest oczywiście różna dla różnych kobiet – nie ma stałej, poprawnej liczby komórek, jakie powinna posiadać kobieta.
    Jak i po co to zmierzyć?

Ocena rezerwy jajnikowej jest ważnym elementem diagnostyki płodności. Prawidłowe AMH wynosi 1.5, choć przyjmuje się, że każdy wynik powyżej 1 jest dobry. Z opowieści lekarzy wiem, że badanie AMH wzbudza ogromny stres w kobietach, które obawiają się informacji, iż mają niską rezerwę jajnikową. Lekarze mocno jednak akcentowali, że każda kobieta musi zostać zbadana indywidualnie
    i lekarz musi stwierdzić, czy akurat w jej przypadku niska rezerwa może stanowić duży problem
    z zajściem w ciążę. Obniżone AMH nie przesądza ostatecznie o płodności! :)

Ok, wiemy po co, wiec czas odpowiedzieć na pytanie: jak mierzyć rezerwę jajnikową? Tutaj dochodzimy właśnie do tajemniczego badania AMH. Istnieje kilka metod służących do pomiaru rezerwy jajnikowej, lecz AMH jest jedną z popularniejszych. AMH to inaczej mierzenie poziomu hormonu anty-Mülerowskiego (stąd skrót AMH). Hormon ten produkowany jest w pęcherzykach zawierających komórki jajowe, dlatego poziom AMH we krwi kobiety jest dobrym wskaźnikiem rezerwy jajnikowej i pomocny w ocenie płodności. Obniżony poziom AMH sugeruje redukcję zapasu komórek jajowych. Pamiętajmy też, że AMH powinno być mierzone około 5 dnia u miesiączkującej kobiety.

Lekarze, z którymi miałam okazję porozmawiać, wspomnieli też, że test AMH jest badaniem dość drogim. Jako ewentualny zamiennik tego badania (podobna wartość diagnostyczna, ale niższa cena) sugerowali badanie USG, z oceną liczby pęcherzyków antralnych.

Mam nadzieję, że moja notatka przybliżyła Wam wystarczająco temat, o który pytaliście J Jeśli macie dodatkowe pytania - podsyłajcie je do mnie, postaram się uzyskać profesjonalną odpowiedź jak najszybciej się da!:)

U Ciebie to chyba FSH kosmiczne jest problemem....

Arwena lubi tę wiadomość

• kapturnica Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widziałyscie jak islamskie chuje zniszczyly starozytne miasto i tysiace starozytnych reliktow ??Normalnie rece opadaja :(

stara.krycha, Natka_79, iwcia77, Zofia8, Aasiula, Sabina, kkisia, ComeToMeBaby lubią tę wiadomość

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i jeszcze to

a czy poziom AMH tylko może spadać? czy jest szansa, żeby się nieco wahnęło w górę?
    a jeśli tylko spada, to z jaką "prędkością"? co wpływa na poziom tego hormonu?

odp
    Poziom AMH może się zmieniać w zależności od ilości pęcherzyków przedantralnych (wyst. do 3 miesięcy przed miesiączka). Może wzrastać jeśli odpowiedz jajników będzie lepsza – więcej pęcherzyków w jajnikach, lub zmniejszać się słabsza wydolność jajników - mniej pęcherzyków.

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ciężkie to wszystko do rozkminienia ehh

Mega lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    acha wyniki już podobno są wiec dziś jeszcze odbiorę

Zofia8, Aasiula, ComeToMeBaby lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam po robocie. Odpekalam godzinki na niemieckim zmywaku, do podatku sie dolozylam, bedzie na zasilki. No, dobry uczynek na dzis zaliczony ;-)
    Butow nie zmienie, bo u mnie marne 13 stopni, moze jutro, bo ma sie ocieplic.

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ach i jeszcze wyciczka personalna do Hery:
    Dopiero teraz widze, ze masz winogrona w awatarze. Na smarkfonie wygladalo mi to na siusiajacego chlopca z pewnej fontanny... :O

• kapturnica Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krycha trza okuliste odwiedzic ;)

stara.krycha, ComeToMeBaby lubią tę wiadomość

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kapturnica wrote:
    Krycha trza okuliste odwiedzic ;)
    Bylam, to mi powiedziala, ze to ze starosci i ona nic na to nie poradzi, bedzie tylko gorzej :-)

iwcia77, BISCA lubią tę wiadomość

• kapturnica Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stara.krycha wrote:
    Bylam, to mi powiedziala, ze to ze starosci i ona nic na to nie poradzi, bedzie tylko gorzej :-)
    Znaczy denka od butelek trza nosic ;)

iwcia77 lubi tę wiadomość

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kapturnica wrote:
    Znaczy denka od butelek trza nosic ;)
    Wcale ze nie, na to nie ma nawet okularow! Qrwa, ide po musztardowki! :-P

• kapturnica Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ozapierdzielałam sie dzis jak dziki zajac , az mi nogi w picz wchodza :-/ .
    Drogie Bravo! Czy w zwiazku ze spaleniem duzej dawki energii moge zjesc dzis bez wyrzutow domowe frytki z mizeria i sosem czosnkowym XD

stara.krycha, Krakonka, Aasiula, Sabina, kkisia, Mega lubią tę wiadomość

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stara.krycha wrote:
    Wcale ze nie, na to nie ma nawet okularow! Qrwa, ide po musztardowki! :-P
    Z musztardowki to sie pije ;D A nie patrza :)

stara.krycha, iwcia77, Aasiula, kkisia, ComeToMeBaby lubią tę wiadomość

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kapturnica wrote:
    Z musztardowki to sie pije ;D A nie patrza :)
    Mozna jedno i drugi chiba... ;-)

iwcia77, Zofia8, kkisia lubią tę wiadomość

• kapturnica Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stara.krycha wrote:
    Jak Ci sie chiba to przywiąż :D

stara.krycha, iwcia77, kkisia lubią tę wiadomość

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • Krakonka Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stara.krycha wrote:

Zależy, co się pije. Są takie, co chlapniesz i już Ci nawet musztardówki nie pomogą :)

stara.krycha, iwcia77, kkisia lubią tę wiadomość

Syn 16.08.99
    Córka 21.05.2013
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A reszta dzie? Przy garach?
    No i Bursztyna daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaawnooooooooooooooooooooooo nie bylo...

iwcia77, BISCA lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krakonka wrote:
    Zależy, co się pije. Są takie, co chlapniesz i już Ci nawet musztardówki nie pomogą :)
    Ja sie Wam juz wczesniej zwierzalam, ze wodki to nie pijam, bo agresji po niej dostaje ;-)

• Dziobak Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mamatrojki80 wrote:
    Będzie szybko chodził, ja śmigałam w wieku 9 miechów, nogi mam proste ;-) widocznie jest już gotowy.
    A idź pani! Ja nie jestem jeszcze gotowa na galopy za nim po chalupie... ;-)

iwcia77, Bozia3, Aasiula, kkisia, Mega lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziobak wrote:
    A idź pani! Ja nie jestem jeszcze gotowa na galopy za nim po chalupie... ;-)

Nie galopuj za dużo bo się w XXS zmieścisz i Cię baby na forum zlinczują ;-)

Dziobak, iwcia77, megan8, BISCA, ComeToMeBaby, Mega lubią tę wiadomość

‹‹ 8592 8593 8594 8595 8596 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ