a to ten artykuł ,ciekawy dość
Zacznijmy od tego, czym jest rezerwa jajnikowa. Jak wspomniałam w poprzedniej notce (i co dla niektórych stanowi głęboki szok☺), każda kobieta przychodzi na świat z określoną liczbą komórek jajowych. W ciągu swojego życia jej organizm nie produkuje nowych, a wręcz przeciwnie - wraz z wiekiem ich liczba zmniejsza się. Rezerwa jajnikowa – jak sama nazwa wskazuje☺ - świadczy właśnie o ilości komórek jajowych zgromadzonych w jajnikach. Rezerwa jajnikowa jest oczywiście różna dla różnych kobiet – nie ma stałej, poprawnej liczby komórek, jakie powinna posiadać kobieta.
Jak i po co to zmierzyć?
Ocena rezerwy jajnikowej jest ważnym elementem diagnostyki płodności. Prawidłowe AMH wynosi 1.5, choć przyjmuje się, że każdy wynik powyżej 1 jest dobry. Z opowieści lekarzy wiem, że badanie AMH wzbudza ogromny stres w kobietach, które obawiają się informacji, iż mają niską rezerwę jajnikową. Lekarze mocno jednak akcentowali, że każda kobieta musi zostać zbadana indywidualnie
i lekarz musi stwierdzić, czy akurat w jej przypadku niska rezerwa może stanowić duży problem
z zajściem w ciążę. Obniżone AMH nie przesądza ostatecznie o płodności!
Ok, wiemy po co, wiec czas odpowiedzieć na pytanie: jak mierzyć rezerwę jajnikową? Tutaj dochodzimy właśnie do tajemniczego badania AMH. Istnieje kilka metod służących do pomiaru rezerwy jajnikowej, lecz AMH jest jedną z popularniejszych. AMH to inaczej mierzenie poziomu hormonu anty-Mülerowskiego (stąd skrót AMH). Hormon ten produkowany jest w pęcherzykach zawierających komórki jajowe, dlatego poziom AMH we krwi kobiety jest dobrym wskaźnikiem rezerwy jajnikowej i pomocny w ocenie płodności. Obniżony poziom AMH sugeruje redukcję zapasu komórek jajowych. Pamiętajmy też, że AMH powinno być mierzone około 5 dnia u miesiączkującej kobiety.
Lekarze, z którymi miałam okazję porozmawiać, wspomnieli też, że test AMH jest badaniem dość drogim. Jako ewentualny zamiennik tego badania (podobna wartość diagnostyczna, ale niższa cena) sugerowali badanie USG, z oceną liczby pęcherzyków antralnych.
Mam nadzieję, że moja notatka przybliżyła Wam wystarczająco temat, o który pytaliście J Jeśli macie dodatkowe pytania - podsyłajcie je do mnie, postaram się uzyskać profesjonalną odpowiedź jak najszybciej się da!