35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
Luna76 wrote:W znacznej mierze z zaniedbań środowiskowo-rodzinnych - niewydolność wychowawcza, niezaradność, niekonsekwencja, patologie (dziś pięknie nazwane: dysfunkcyjność rodziny).
Ale są też dzieci, które po prostu urodziły się z niskim potencjałem lub upośledzeniem umysłowym, nadwrażliwością emocjonalną czy chore. Ja zajmuję się tym by dzieci takie w szkole masowej funkcjonowały w miarę prawidłowo.
Z resztą dużo by opowiadać, nie tylko taka moja rola, ale nie będę przynudzać.
Ktoś kto nie ma ze szkołą nic wspólnego (oprócz własnych dzieci tam uczęszczających), nie ma pojęcia ile jest pracy. Ale nie szkodzi, mi już nie przeszkadza to najeżdżanie na nauczycieli - przyzwyczaiłam się. Ja robię swoje i mi z tym dobrze. Uśmiech dziecka, któremu pomogłam - bezcenny
Ja nie najezdzam na nauczycieli bo" nie kazdy pijak to zlodziej"! W zeszlym roku moje dziecko poszlo pierwszy raz do szkoly polskiej i bardzo sie zniechecil. W tym roku "dostali" nowa pania wychowawczynie i leci do szkoly jak skowronek. Zmienila sie pani od angielskiego i znowu zaczal lubic angielski - dziecko znajace biegle ten jezyk mialo awersje do zajec. I niestety kazda sympatii do przedmiotu wiaze sie z nauczycielem , ktory jesli tylko chce moze rozbudzic w dziecku jego potencjAl lub go niezle zgasic.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2015, 10:35
Reni, mamatrojki80, gretka, chruszczow, Arwena, Simba, Sabina, kkisia lubią tę wiadomość
-
A może ktoś by chciał ze mną się zamienić? Odbierac telefony do 22 od niezadowolonych klientów, wiecznie rozwiązywać problemy i je naprawiać, chociaż wiesz że nie ma w tym Twojej winy, bo pani w biurze miała zły humor albo kierowca. Urlop w wakacje? Jeszcze 2 tygodnie ? największy ruch w interesie chyba mnie pojebało, najlepiej wypisać i nie iść,albo odebrać to w listopadzie, oczywiście nie wszystkie dni. Dziewczynki wszędzie fajnie gdzie nas nie ma. Każda praca ma swoje plusy i minusy. A na siłę nikt nikogo nie trzyma . Tylko całe życie można szukać "złotego grala", a takich prac nie ma.
Reni, chruszczow, kapturnica, Dziobak, Aasiula, Arwena, efcia, Sabina, kkisia, BISCA, megan8, mysza1975, Mega lubią tę wiadomość
-
Reni wrote:Luna a porównując poprzednie lata np jak my chodziliśmy do szkoły (nie wiem czy robiono takie porównanie) to teraz jest więcej takich dzieci?
czy to wina obecnych czasów
pamiętam, że w szkole była jakaś psycholog, ale pojawiała się chyba raz w tyg
Z moich obserwacji i wspomnień z tamtych lat, teraz takich dzieci jest więcej, ale kiedyś nie były tak zaopiekowane przez szkołę jak teraz. Upośledzone dziecko szło do szkoły specjalnej i tyle. Poradnie nie wykrywały tyle dysfunkcji co dziś. Dziś na wszystko jest nazwa. Nie pochylano się kiedyś na takimi problemami.
A co roku mam o 1,5 - 2% więcej takich dzieci specjalnej opieki.chruszczow, Sabina lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyHejka!
Deszcz pada. Ja mam urlop, wożę męża na rehabilitacje na 7.00, ale potem mamy cały dzień dla siebie.
Już miałam ochotę dziś znów zrobić betę, ale powiedziałam sobie, że to nic nie zmieni. Co ma byc to będzie a cycki mam nadal miekkie. Może dlatego, że w II fazie cyklu schudłam 2kg i nie odrobilam tego jeszcze.mamatrojki80, ola_35, ComeToMeBaby, Arwena, efcia, anna maria, Simba, Sabina, stara.krycha, kkisia, malgos741, BISCA, megan8, mysza1975, Mega lubią tę wiadomość
-
A mi ,zeby dopłacił , przepłacil za uja pana bym nie została nauczycielem Przeca nie na darmo jest powiedzenie obys uczyl czyjes dzieci
Ale takichz powolania nauczycieli , ktorzy nie patzra tylko na zegarek zeby odbebnic zajecia jest niestety garstka .
Dlatego ja tak doceniam mojOm kochanOm polonistke ze sredniej szkolyNiby stara panna byla ale zaprzeczala wszystkim stereotypom .Baba miala jaja a to co nauczyła to ddo dzis pamiętam
mamatrojki80, chruszczow, Aasiula, ComeToMeBaby, Arwena, efcia, Luna76, anna maria, Simba, Sabina, stara.krycha, kkisia, BISCA, Mega lubią tę wiadomość
-
dorbie wrote:Hejka!
Deszcz pada. Ja mam urlop, wożę męża na rehabilitacje na 7.00, ale potem mamy cały dzień dla siebie.
Już miałam ochotę dziś znów zrobić betę, ale powiedziałam sobie, że to nic nie zmieni. Co ma byc to będzie a cycki mam nadal miekkie. Może dlatego, że w II fazie cyklu schudłam 2kg i nie odrobilam tego jeszcze.
Dorbie nie denerwuj się, ja myślę że każda ciąża przebiega inaczej. Ja kompletnie nie czuję się ciążowo, zero jakichkolwiek objawów, jedynie co to jestem bardziej śpiąca. W pierwszej ciąży od początku wymiotowałam , nie mogłam nic jeść , a teraz nic na mnie nie działa-przynajmniej na raziechruszczow, Arwena, dorbie, efcia lubią tę wiadomość
-
Ja mialam cudownych nauczycieli w podstawowce - pisalam wszystkie mozliwe olimpiady bo wszystko mnie fascynowalo i mialam mocne ich wsparcie . W liceum niestety juz liczylo sie co innego a trafilam do takiego co duzo dzieci owczesnych celebrytow i dyplomatow chodzilo. Snobizm i kasa. Ale jakos udalo sie w grupie zwyklych obywateli dotrwac do konca i wyjsc na ludzi .
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2015, 10:55
efcia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
mamatrojki80 wrote:Teraz przy obecnej sytuacji demograficznej lepiej na pedagogikę nie iść, w telewizji klepali, że w przyszłym roku ok 1200 etatów nauczycielskich będą likwidować, za dużo nauczycieli, a za mało uczniów jest podobno.
Mama a mówili może na jakie studia iść żeby mieć fajnie płatną pracę? Ja się mocno zastanawiam nad trzecim kierunkiem studiów , cały czas nie wiem co wybrać żeby nie zmarnować pieniędzy i lat. Może macie jakieś pomysły?chruszczow, stara.krycha lubią tę wiadomość
-
ola_35 wrote:Mama a mówili może na jakie studia iść żeby mieć fajnie płatną pracę? Ja się mocno zastanawiam nad trzecim kierunkiem studiów , cały czas nie wiem co wybrać żeby nie zmarnować pieniędzy i lat. Może macie jakieś pomysły?
chruszczow, ola_35, efcia, BISCA, megan8 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyola_35 wrote:Mama a mówili może na jakie studia iść żeby mieć fajnie płatną pracę? Ja się mocno zastanawiam nad trzecim kierunkiem studiów , cały czas nie wiem co wybrać żeby nie zmarnować pieniędzy i lat. Może macie jakieś pomysły?
Wszystkie kierunki z Wydziałów Mechanicznych, naprawdę, tylko nie każdy ma do tego predyspozycję, nie oszukujmy się.
-
ksiądz też dobrze zarabiaSolarPolar wrote:Informatyka, prawo, fizyka kwantowa:-) - biora wszedzie, dobrze placa.'
ola_35, kapturnica, efcia, SolarPolar, Aasiula, Sabina, stara.krycha, kkisia, BISCA, megan8 lubią tę wiadomość
-
mamatrojki80 wrote:Wszystkie kierunki z Wydziałów Mechanicznych, naprawdę, tylko nie każdy ma do tego predyspozycję, nie oszukujmy się.
Mój mąż skończył mechanikę i budowę maszyn, ale jakoś nie odczuwam żeby miał szczególnie łatwo po tym kierunku, chyba mieszkamy w za małym miescie na takie kierunki. Na prawo zdawałam zaraz po maturze, ale za wysoko poprzeczke sobie postawiłam, zachciało mi się do Sopotu, było 17 osób na 1 miejsce i się po prostu nie dostałam. I jeszcze się tak zastanawiam czy gdybym skończyła taki kierunek scisły, czy jest w ogóle szansa żeby na takie stanowisko meskie zatrudnili kobietę? A tak realnie to szukałam farmacji zaocznej, niestety nigdzie nie ma.SolarPolar, chruszczow lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnySolarPolar wrote:Komornicy tez sie maja dobrze. A najlepszy zawod Dyrektor:-)
Ojciec Dyrektor?blisko mojego moherowego serca.....
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2015, 11:26
ComeToMeBaby, ola_35, SolarPolar, efcia, anna maria, chruszczow, Reni, gretka, kkisia, mysza1975, Mega lubią tę wiadomość